| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - NA D nie lapie biegu
Lisu - |24 Mar 2005|, 2005 15:55 Temat postu: NA D nie lapie biegu Cze.
Jak wrzuce D w swoim automacie to slysze jakies tarcie w skrzyni, i nie lapie biegu, nie dociska bryczki do ziemi, dopiero jak wrzuce 3 wtedy reaguje jak kiedys, normalnie. Podobno jakis koszyczek Overdrive padl, a pan z nadarzyna wycenia to na jakies 2tys. Czy cos takiego komus sie przydarzylo?
Te 2 tys, przezyje, ale zeby pan z Nadarzyna (Olczak) chociaz to dobrze zrobil.
Lisu
KOREK - |24 Mar 2005|, 2005 16:00
nazwa tego działu -"Techniczne" odnosi się do organizacyjnych spraw związanych z funkcjonowaniem forum FST.
Post pewnie bedzie przeniesiony do działu ASO->Problem
Poszukaj jeszcze informacji o automatach w FAQ
TCQ - |24 Mar 2005|, 2005 16:04
Ja mam coś podobnego, na D zachowuje mi się jak bym na spalonym sprzęgle jeździł, ale 2 tys to zdaje mi się że grubo za dużo za takie coś, cała skrzynia kosztuje około 800zł a przełożenie około 200zł więc chyba naprawa się nie opłaca.
Odwiedź post: http://forum.ford-scorpio.pl/viewtopic.php?t=2141
Struna - |24 Mar 2005|, 2005 16:08
Przeniesione - Lisu zwracaj uwagę gdzie wstawiasz posty.
Lisu - |24 Mar 2005|, 2005 16:48 Temat postu: NA D STOI Dokladnie jak pisze TCQ, na D jakby spalone sprzeglo, parzylem po skrzyniach, widzialem po 1000zl, ale co jest w srodku nigdy nie zgadniesz, a moze masz jakis namierzony warsztacik co daje rekojmie na podmianke?
Poki co mam jeszcze troche czasu, moze ktos cos podpowie.
A bylo tak cacy:)
LISU
Lisu - |24 Mar 2005|, 2005 16:54 Temat postu: Padniete D w automacie I jeszcze jedno, bez tego D jak jezdzilem to na trasie jeszcze nigdy mi tak malo nie spalil, tzn. zszedlem ponizej 12l na 100km. zwykle con´jmniej 12 a i czasem 14-16 zalezy jak wcisne.
No i taka mala dygresja, nie jezdzilem z reczna, ale chyba nigdy nie kupie automatu, w swoj wsadzilem juz 2,5 tys. i znow jeszcze bedie trzeb chyba drugie tyle i to w ciagu roku.
Lisu
Pozdrawiam
Los ...
Jacutek - |24 Mar 2005|, 2005 17:25 Temat postu: D....ęta skrzynia Pracowałem w Nadarzynie (w ChMS) ale nie znam lub nie pamiętam żadnych opinii o Olczaku. Mogę natomiast takiej opinii zasięgnąć - jeśli temat jeszcze aktualny. Mogę Ci jeszcze powiedzieć, że pod Wawą - koło Garwolina-jest firma, której połowa Polski zleca naprawy aut. skrzyń biegów. Podaję namiary na rezydenta w Wawie:"SAMKO"P.U.H. tel. (0-22) 636 69 88 , 636 69 89 , 0 502 455 595.
Aneta - |24 Mar 2005|, 2005 20:23
Jak można włożyć 2,5 tys. w naprawy skrzyni i ona dalej nie działa?? To znaczy, że każdy, kto jej dotykał p*******ł sprawę. Może reklamacja, a nie kolejne pakowanie kasy bez pewności czy będzie ok?? Wracasz do warsztatu, który ją naprawiał i żądasz doprowadzenia do sprawności lub zwrotu kasy. Masz 2,5 płacisz 2 i zostaje coś na piwo.
O panu Olczaku krążą różne opinie, jedni mówią, że jest najlepszy w Polsce, inni wprost przeciwnie. Z tego, co się orientuję raczej nie jest tani. Zresztą to taka tradycja w warsztatach zajmujących się automatami, że rozmowy zaczynają się od 2 tys. nawet jeśli nie wiadomo, co jest zepsute, jakby to były twory z innej planety.
Lisu - |25 Mar 2005|, 2005 02:41 Temat postu: Padlo D w automacie Dokladnie, jak mozna zaplacic 2 tys. i padlo, niestety robli co inneg, wymieniali tarczki, tasmy itp. A na ten koszyczek overdrive nie mam gwarancji. Zreszta jestem w Plocku a to robilem we Wroclawiu.
Odnosnie fachowosci warstatow to Bog jeden wie, kto zrobi mi dobrze ten automat. Wazne jest to ze chce tym autem jezdzic, co wazniejsze w dalekie trasy, po miescie zadawala mnie 3 (ladnie ciagnie przy 80km/h).
Jak mozesz to zasegnij opini o Olczaku, byloby mi troche latwiej podjac decyzje.
Pozdro
Lisu
COSSY - |25 Mar 2005|, 2005 08:04
Mój kumpel zrobił kapitalkę skrzyni u Olczaka za 7 tys. (Ford Windstar) i ciągle tam jeżdzi do niego na poprawki gwarancyjne. A to szarpanie a to wyciek oleju.
Lisu - |25 Mar 2005|, 2005 12:12 Temat postu: Death na D No to mi troche oczy otworzyles, a Olczak to byla moja ostatnia nadzieja. Mam problem, nie wiem co robic, wsadzic uzywke tez strach, moze ktos zna warsztat za ktory moze chociaz troche zareczy?
Lisu
Lisu - |25 Mar 2005|, 2005 12:17
Kto wie moze lepiej byloby przyciagnac ten sam rocznik z nemiec, ale juz nie z automatem, zrobic przeszczep i cieszyc sie jeszcze magazynem czesci.
Lisu
Struna - |25 Mar 2005|, 2005 12:18
A może speedo ma jeszcze automata - to pewne źródło i z pewnością nie będzie chciał 2000 za niego
Struna - |25 Mar 2005|, 2005 12:30
To Lisu - to ja bym sie nie zastanawiał więcej - 800 zeta i święty spokój
fructon - |25 Mar 2005|, 2005 12:33
wtrace sie w ta dyskusje i powiem wam ze nie ma warsztatu idealnego z naprawa automatow z racji tego ze kiedys pracowalem w serwisie amerykanow powiem wam krotko samko olczak sentyrz nie jeden raz popelnili bledy a widzialem wiele skrzyn po ich naprawach wiec opinia bedzie tu miarodajna wszystko zalezy od indywidualnego przypadku do samko wysylalem np.dwa razy skrzynie do audi i dwa razy musialem ja wyciagac z powrotem i wiecie jak sie tlumaczyli ze skrzynie skladal uczen i majster nie dopilnowal u sentyrza tez pare razy sknocili w dodatku w wiekszosci amerykanow zeby wyciagnac skrzynie trzeba targac caly silnik a wiec masa roboty tak wiec ze swojej ponad 20 letniej praktyki stwierdzam prosty fakt nikt nie jest idealny i kazdemu zdarzaja sie bledy w kazdym zawodzie
Struna - |25 Mar 2005|, 2005 12:41
Masz rację oczywiście Fructon - ale skoro uczniak nie umie to się mu nie daje robić tylko najpierw uczy - mało tego się odpowiedzialność ponosi za wykonaną usługe więc to chyba w kwestii usługodawcy żeby nie musiał po 5 razy robić tego samego za tą samą kasę - bo jak by na mnie trafiło to by tak robili - sam taką zasadę wyznaję, stosuję i tego samego wymagam od innych.
Lisu - |25 Mar 2005|, 2005 13:45 Temat postu: Padlo D Czesc
No to git, a gdzie mieszkasz, ewentualnie gdzie mozna by odebrac te skrzynke?
Ja jestem z Plocka, tymczasowo z agranica, ale generalnie z Plocka. Jak piszesz, ze jest ok to bym ja chetnie wzial.
Napisz mi ewentualnie na maila skad ja masz i kilka slow.
[email protected]
Dzieki i pozdrawiam,
Lisu
Struna - |25 Mar 2005|, 2005 13:46
to nadal nie wiadomo w sumie jakie masz autko
Lisu - |25 Mar 2005|, 2005 13:48 Temat postu: Padl D Przepraszam za brak danych, nie wiem czy przy rejestracji tego sie nie podawalo, ale poza tym temat byl ogolny, nie wnikalem w szczegoly.
Ale prostujac Scorpio 2,0 DOHC rok '93 sedanik w gazie.
Lisu
Lisu - |25 Mar 2005|, 2005 14:03
Hej, koledzy forum to nie spowiedz szczera, zeby odrazu karcic za to ze czegos sie nie dopisalo, albo co.
Forum jest tak samo dla kogos kto pisze po raz pierszy jak i po raz 1001.
Takie jest moej zdanie.
Speedo jak masz ten automat do 2,0 DOHC '93 to daj znac, [email protected]
Siemka
Lisu
Struna - |25 Mar 2005|, 2005 14:12
dopisz sobie na przyszłość - to nie jest nasze widzimisie - ulatwia pomoc takim potencjalnym nowym czy starym forumowiczom bo od razu wiadomo z czym się ma do czynienia bez potrzeby zadawania dodatkowych pytań.
Lisu - |25 Mar 2005|, 2005 14:32
| Struna napisał/a: | | dopisz sobie na przyszłość - to nie jest nasze widzimisie - ulatwia pomoc takim potencjalnym nowym czy starym forumowiczom bo od razu wiadomo z czym się ma do czynienia bez potrzeby zadawania dodatkowych pytań. |
nasze widzimisie, tzn czyje?
dotad myslalem, ze forum nie jest prywatna wlasnoscia (grupy trzymajacej wladze), bez obrazy, nie mam nic zlego na mysli.
Czekam na info od Speedo, na allegro nie ma nic, odnosnie linku ktory Speedo umiescil.
Lisu
Struna - |25 Mar 2005|, 2005 14:42
widzisz no sa takie osoby jak administratorzy czy moderatorzy którzy jakby z założenia powinni o jaki taki porządek dbać - a dopytywanie się każdego, któremu się nie chce kliknąć pięć znaczków w podpisie o to jaki silnik to nic innego jak generowanie zbędnych postów czyli zwykłe zaśmiecanie forum - więc jak się już pyta i oczekuje pomocy to warto powiedziec do końca o co chodzi -czyż nie ? No prosta sprawa - jak ktos ma z założenia utrudniac to i pewnie mierną pomoc otrzyma albo żadną. Bez urazy oczywiście - generalnie to już dawno zostało ustalone, ze w podpisie umieszczamy info na temat autka dla uproszczenia - więc o co ta dyskusja.
_Mu. - |25 Mar 2005|, 2005 16:29
| Speedo napisał/a: | kolega Lisu tradycyjnie nie powiedzial nam jeszcze z ktorego roku ma auto i z jakim silnikiem, a z tej malej foteczki tam na dole nie za wiele moge wywnioskowac. do wszystkich do wszystkich: TE DANE W 99,9% SA NAM POTRZEBNE ZEBY ODPOWIEDZIEC SENSOWNIE NA ZADAWANE PYTANIA
[...] |
Well, Speedo... jakby to powiedzieć - kolega Lisu ma sedana 1993 r. o poj. 2.0. DOHC
Zgadnij skąd to wiem? (;
Struna - |25 Mar 2005|, 2005 16:55
bo w trakcie jednak dopisał - i bardzo dobrze
Pershing - |25 Mar 2005|, 2005 16:58
Wiec Lisu łykaj skrzynie i ciesz sie bo uwazam ze za te pieniadze to warto, a nastepnym razem to 10 razy sie zastanow zanim kupisz fure w automacie
VIK - |25 Mar 2005|, 2005 19:19
za 2500 masz full wypas zalożoną ręczną CAŁY KOMPLET z tym związany, i AUTOMAT już wtedy nie padnie NIGDY
_Mu. - |25 Mar 2005|, 2005 23:11
| Struna napisał/a: | bo w trakcie jednak dopisał - i bardzo dobrze |
A ja myślałem, że z tego co w podpisie, he he he
Rafał A.(antek) - |26 Mar 2005|, 2005 00:10
tudziez on dodał do podpisu...
Struna - |26 Mar 2005|, 2005 00:11
no właśnie to miałem na myśli
Lisu - |26 Mar 2005|, 2005 01:57
Dopisalem, pewnie. Zaraz po tym jak Struna zwrocil mi uwage. Ale karcic usuwaniem postu za to, ze brak w nim jakis informacji?
Mniejsza z tym, najwazniejsze, ze sie poprawilem, wszelka konstruktywna uwaga mile widziana. Duzo lepiej poczulbym sie jakbym za ostrzezenie musial postawic piwo.
A pytalem w koncu o to czy ktos ma jakis zaufany warsztat automatow. 2200 zaplacilem rok temu, wyglada na to, ze drugie tyle trzeba wlozyc, conajmniej. Wiec nie ma znaczenia czy jest to rok 88 czy 98, jezeli pytanie skupilo sie glownie na warsztacie.
Jedno wiem jedno, zabawa w exklusive, i jazda automatem w ciagu 2 lat moze kosztowac tyle co drugie Scorpio.
I jeszcze jedno:
"Macie racje, a kto ma racje stawia piwo i kolacje"
Lisu
sobolaqe - |26 Mar 2005|, 2005 14:26
no mialem ostatnio podobne przejscia z 2.0 DOHC z 93 roku.
byl problem z zalaczaniem biegu na D.
sprawdz jaki masz olej, w moim przypadku wygladal na spalony, a jakeis 2 mies wczesniej byl wymieniany filtr i olej na nowke.
niestety skrzynia do wymiany, znalazlem uzywana za 600 zł kolo ostrowa wielkopolskiego, 300 zl przekladka z dolaniem oleju.
Lisu - |26 Mar 2005|, 2005 15:27
Hej,
olej sprawdzalem, mam na max, no i barwa wyglada no ok, zolty, lub ciemnawo zolty. NIe ma opilkow itp.
Ogolnie to teraz czekam na info od Speedo mial podobno skrznke za 800zl, zobaczymy, poki co wydaje sie to najrozsadniejsze wyjsie z awarii wstawic inna skrzynie niz robic remont.
Lisu
Pozdrawiam
Struna - |26 Mar 2005|, 2005 22:55
olej w automacie to powinien być taki bordowy - taki sam jak płyn do wspomy.
Struna - |29 Mar 2005|, 2005 10:36
heh - to może niech do niego podjedzie i osobiście mu w Twoim imieniu Speedo podziękuje
Pershing - |29 Mar 2005|, 2005 10:48
I jeszcze profilaktycznie podziekowac coby nikogo juz nie okradl np. zatrzasnac drzwi z jego reka pomiedzy
sobolaqe - |29 Mar 2005|, 2005 14:15
ooo widze ze jakies nie mile doswiadczenia z nim miales Speedo.
no ja zalatwialem osobiscie, pozatym skrzynia juz jezdzi w samochodzie i ma sie dobrze wiec chyba ta transakcja byla uczciwa;D
Jacutek - |9 Kwi 2005|, 2005 13:54
...Nadeszła z Nadarzyna opinia o p. O. Cytuję: "Sciema, firma widmo"
Lisu - |9 Kwi 2005|, 2005 18:09
Wiec, co? Olczak to sciema, przeciez robia furki, sam tam bylem osobiscie rok temu. Co prawda facet odrazu wyskoczyl i strugal najwiekszego magika od automatow (a jak znam z doswiadczenia tacy ludzie zyja tylko dzieki swojej fantazji), ale moze robia i robia dobrze.
Poki co do niego nie wstawiam, znalazlem innego magika kolo siebie, kolo Plocka, za robote bierze 700zl (a nie jak inna banda 1200). Moze pomoze, wymianka na inna uzywke kosztowalaby mie te same pieniadze.
Nie wiem czy Speedo czytales moj post. W tym momencie oddam skrzynie do remontu, i poki co nie bede od Ciebie bral, dzieki serdeczne ta pomoc.
Lisu
|
|