Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - przeguby napedowe

grzechu913 - |31 Sty 2009|, 2009 19:53
Temat postu: przeguby napedowe
Mam takie pytanie czy macie jakies sposoby na powoli sie konczonce przeguby napedowe,zauwazylem ze zaczynaja bardziej stukac i tak mysle czy lepeiej kupic cos takiego http://fordczesci.pl/pl,p...li,16,0005.html mial juz ktos z tym do czynienia jak z trwaloscia i wogole?
A drugie pytanko to mam taki dziwny dzwiek łuuuuuuu... przy predkosci ok 80km/h pozniej od 90 w zwyz ustepuje ponizej 80 tez go nie ma,dodam ze nie wystepuje jadac na luzie i hamujac silnikiem ,jak myslicie co to moze byc dyfer? czy lozysko na wale?
Dzieki za Pomoc

ford2fast - |31 Sty 2009|, 2009 20:26

Zamiast tego zamiennika wolałbym kupić używane w pełni sprawne półosie z przegubami w bardzo dobrym stanie :)
Opisywany przez Ciebie dźwięk na 90% pochodzi z dyferencjału :):

Rafał A.(antek) - |31 Sty 2009|, 2009 23:45

jak to bardziej ŁUUUU niez wycie to moze sprawdzic olej w nim?
co do przegubów zgadzam sie z przedpiszcą :)

grzechu913 - |1 Lut 2009|, 2009 07:09

ford2fast napisał/a:

Zamiast tego zamiennika wolałbym kupić używane w pełni sprawne półosie z przegubami w bardzo dobrym stanie

a gdzie takie mozna dostac w stanie idealnym w jakich pieniadzach bo chetnie bym kupil,o ile sa takie wogole,auta raczej maja przebiegi kolo 200tys i w gore wiec nie wiem jak sie to przeklada na ta idealnosc ,ale moze macie racje ze lepszy orginal uzywka niz jakis badziew nowy zrobiony w garazu

marcinb7 - |1 Lut 2009|, 2009 11:16

Z używkami mam przykre doświadczenie, 3 razy kupowałem idealne półośki z przegubami (nawet zresztą od znanego forumowego sprzedawcy), i wszystkie trzy komplety miały być idealne, a okazywało się że wszystkie mają luzy. Nadal czegoś szykam ale teraz bez osobistego obadania przed kupnem się nie obejdzie.
gufer-posepny - |1 Lut 2009|, 2009 11:21

A kup nowe przeguby . Niemal w każdej skorupie mają luzy . Tylko na automacie tego nie słychać .
Jankes - |1 Lut 2009|, 2009 11:52

marcinb7, a Ty sam jesteś pewien ze to na 100% przeguby?? bo ja nie, na Twoim miejscu podjechałbym do dobrego forumowego speca, najbliżej masz do Rafała, niech on zobaczy, bo moim zdaniem, nie realne żeby 3 kpl i było to samo.
Zapomniałem się zapytać ostatnio, sprawdzałeś podpory wału.

gufer-posepny - |1 Lut 2009|, 2009 11:55

Może most ? w końcu to nie nowość że dostaje luzów .
Jankes - |1 Lut 2009|, 2009 11:56

gufer-posepny napisał/a:
Może most ?

Wymieniony, na taki bez luzów, z reszta stary też nie miał luzów

ford2fast - |1 Lut 2009|, 2009 13:48

gufer-posepny napisał/a:
A kup nowe przeguby .

Pod warunkiem , że wyprodukowane przez solidnego producenta , niestety nie jest to tani sposób :)

[ Dodano: |1 Lut 2009|, o 13:49 ]
gufer-posepny napisał/a:
Niemal w każdej skorupie mają luzy . Tylko na automacie tego nie słychać .

Ale łatwo sprawdzić :)
A na automacie też słychać :-D

[ Dodano: |1 Lut 2009|, o 13:51 ]
marcinb7 napisał/a:
Z używkami mam przykre doświadczenie, 3 razy kupowałem idealne półośki z przegubami

Były idealne według zapewnień sprzedającego , czy faktycznie były w bardzo dobrym stanie ? :shock:
Idealne oryginały nie padają tak szybko :)
Chyba , że były to używane zamienniki , co często się zdarza w pojazdach eksploatowanych przez dłuższy czas w naszym kraju :-d

grzechu913 - |1 Lut 2009|, 2009 13:55

http://motoallegro.pl/ite...ra_16_1005.html
tu sa jakies niemieckiej produkcji to moze by ona zagadaly jakos

ford2fast - |1 Lut 2009|, 2009 14:10

grzechu913 napisał/a:
http://motoallegro.pl/item539082985_przegub_ford_consul_granada_scorpio_sierra_16_1005.html
tu sa jakies niemieckiej produkcji to moze by ona zagadaly jakos

Moim zdaniem , to taki sam szmelc jak tamte :)

[ Dodano: |1 Lut 2009|, o 14:15 ]
grzechu913 napisał/a:
ford2fast napisał/a:

Zamiast tego zamiennika wolałbym kupić używane w pełni sprawne półosie z przegubami w bardzo dobrym stanie

a gdzie takie mozna dostac w stanie idealnym w jakich pieniadzach bo chetnie bym kupil,o ile sa takie wogole,auta raczej maja przebiegi kolo 200tys i w gore wiec nie wiem jak sie to przeklada na ta idealnosc ,ale moze macie racje ze lepszy orginal uzywka niz jakis badziew nowy zrobiony w garazu

Kup od kogoś kto ma o tym pojęcie i sprzedaje części z samochodów eksploatowanych tylko i wyłącznie za naszą zachodnią granicą :)
Najlepiej kupować oczywiście osobiście , własnoręcznie sprawdzając stan przegubów :roll:
Kupowanie na jakichś szrotach i w firmach kasujących pojazdy to proszenie się o kłopoty :-D

Rafał A.(antek) - |1 Lut 2009|, 2009 14:31

marcinb7, a od kogo kupowales jesli mozna wiedziec? jak nie tu to na PW

I jaki maja luz? w ktorej czesci?

gufer-posepny, powiem ze w scorpio malo sie spotykalem z luzem na przegubach. U mnie np jest teraz luz ale osiowy, i poloska puka jak wpadnie za gleboko, ale kulki sa ok.

gufer-posepny - |1 Lut 2009|, 2009 14:37

Ten luz to raczej jest na wieloklinie . W granadzie mi się zerwał w obu półosiach .
ford2fast - |1 Lut 2009|, 2009 14:47

Rafał A.(antek) napisał/a:
powiem ze w scorpio malo sie spotykalem z luzem na przegubach. U mnie np jest teraz luz ale osiowy, i poloska puka jak wpadnie za gleboko, ale kulki sa ok.

Ja za to często , sprzedałem setki przegubów :)
Sprawdzałem zawsze luz osiowy , na zdjętej półosi widać czy jest to luz przegubu , czy na wieloklinie :-D
Kulki są zawsze dobre , wyrabiają się gniazda :roll:

[ Dodano: |1 Lut 2009|, o 14:49 ]
gufer-posepny napisał/a:
Ten luz to raczej jest na wieloklinie . W granadzie mi się zerwał w obu półosiach .

Pewnie ta Granada miała powyżej miliona przebiegu i parę kompletów przegubów za sobą :-d

marcinb7 - |1 Lut 2009|, 2009 17:44

Jankes napisał/a:
sprawdzałeś podpory wału
Tak, i wszystkie łączniki, i gumy
ford2fast napisał/a:
Były idealne według zapewnień sprzedającego , czy faktycznie były w bardzo dobrym stanie ?
Według zapewnień sprzedającego. A jak zawoziłem je do mechaniora który miał wymienić odrazu powiedział, że też mają luz, ale może mniejszy niż obecne, ale po wymianie różnica była minimalna - na plus. I były to oryginalne z rozbiórki.
jaki maja luz? w ktorej czesci?
Dokładnie nie wiem, ale czuć luz jak się trzyma za półoś a rusza się przegubem, więc raczej na wieloklinie.
Kevin Xy - |1 Lut 2009|, 2009 17:46

z tego co widzialem to kazde maja luz na wieloklinie
marcinb7 - |1 Lut 2009|, 2009 17:47

a od kogo kupowales jesli mozna wiedziec?
Nie chciałbym mu robić antyreklamy zważywszy na fakt, iż dużo ludzi z forum u niego kupuje części. Może poprostu mi wciskał takie półosie chcąc się najpierw pozbyć szmelcu.

[ Dodano: 01-02-2009, 17:48 ]
Kevin Xy napisał/a:
z tego co widzialem to kazde maja luz na wieloklinie
Luz luzowi nie równy...
A może to luz na przegubach.

Jankes - |1 Lut 2009|, 2009 17:51

marcinb7 napisał/a:
a od kogo kupowales jesli mozna wiedziec?
Nie chciałbym mu robić antyreklamy zważywszy na fakt, iż dużo ludzi z forum u niego kupuje części. Może poprostu mi wciskał takie półosie chcąc się najpierw pozbyć szmelcu.

eee tam, bo trzeba części kupować osobiście, wtedy wiesz co kupujesz.

Moim zdaniem to nie półośki, pojedz do Rafała, albo wpadnij na spot do Wawy i daj się przejechać Grześkowi i będzie wiadomo co puka.

marcinb7 - |1 Lut 2009|, 2009 18:01

Jankes napisał/a:
wpadnij na spot do Wawy i daj się przejechać Grześkowi i będzie wiadomo co puka
Najpierw tak się zrobi...
Jankes napisał/a:
pojedz do Rafała
a później tak :)
Jankes - |1 Lut 2009|, 2009 18:03

marcinb7 napisał/a:
Jankes napisał/a:
wpadnij na spot do Wawy i daj się przejechać Grześkowi i będzie wiadomo co puka
Najpierw tak się zrobi...

dobrze ze ta piasta z prawej strony jest wymieniona...a tak na serio, to musisz to dac komuś kto sie dobrze zna na Scorpio, a nawet podjechać na kanał.

ford2fast - |1 Lut 2009|, 2009 18:06

marcinb7 napisał/a:
Dokładnie nie wiem, ale czuć luz jak się trzyma za półoś a rusza się przegubem, więc raczej na wieloklinie.

Przecież to widać , gdzie jest luz ? :shock: :-D
Albo na przegubie , albo na wieloklinie , ewentualnie i tu i tu :-d

marcinb7 - |1 Lut 2009|, 2009 18:10

ford2fast napisał/a:
gdzie jest luz ?
Albo na przegubie , albo na wieloklinie , ewentualnie i tu i tu
I dlatego wymieniałem całą półoś razem z obydwoma przegubami.
Jankes - |1 Lut 2009|, 2009 18:11

a krzyżak na wale??
bingo - |1 Lut 2009|, 2009 18:20

jak kupujesz używane przeguby, które trochę leżały, to mogą dostać luzów po ich ruszeniu i jest to normalne.
Z drugiej strony zastanawiam się, dlaczego tak kombinujecie - nie łatwiej podjechać do zakladu specjalizujacego się w wymianie krzyżaków, przegubów i wałów, a tam ci od ręki to zrobią i to za niewielkie pieniądze. mnie za cały przód skasowali 350 PLN z gumami, zrobiem od tego czasu 40000 i wszystko jak należy.

ford2fast - |1 Lut 2009|, 2009 18:24

marcinb7 napisał/a:
ford2fast napisał/a:
gdzie jest luz ?
Albo na przegubie , albo na wieloklinie , ewentualnie i tu i tu
I dlatego wymieniałem całą półoś razem z obydwoma przegubami.

Być może popełniłeś błąd , bezkrytycznie wierząc w zapewnienia sprzedającego :shock:
Przecież te luzy da się sprawdzić namacalnie :)
Zwłaszcza mając wymontowaną półoś w rękach :-d

[ Dodano: |1 Lut 2009|, o 18:26 ]
bingo napisał/a:
jak kupujesz używane przeguby, które trochę leżały, to mogą dostać luzów po ich ruszeniu i jest to normalne.
Z drugiej strony zastanawiam się, dlaczego tak kombinujecie - nie łatwiej podjechać do zakladu specjalizujacego się w wymianie krzyżaków, przegubów i wałów, a tam ci od ręki to zrobią i to za niewielkie pieniądze. mnie za cały przód skasowali 350 PLN z gumami, zrobiem od tego czasu 40000 i wszystko jak należy.

Tylko , że jeden nowy przegub przyzwoitej firmy kosztuje powyżej 200zł :)
A niektórzy mechanicy , jak słyszą o wymianie przegubów w Scorpio , to nagle dziwnym zbiegiem okoliczności nie mają czasu :-d :-d :-d

marcinb7 - |1 Lut 2009|, 2009 18:27

ford2fast napisał/a:
Być może popełniłeś błąd , bezkrytycznie wierząc w zapewnienia sprzedającego
Przecież te luzy da się sprawdzić namacalnie
Zwłaszcza mając wymontowaną półoś w rękach
Półośki przyszły pocztą i rozpakowałem je u mechanika.
Jankes - |1 Lut 2009|, 2009 18:28

no dobra, ale na 6 szt połosiek, były by luzy, takie same??
Kevin Xy - |1 Lut 2009|, 2009 18:29

no pewnie, nominalne
Jankes - |1 Lut 2009|, 2009 18:32

Kevin Xy napisał/a:
no pewnie, nominalne

wiadome, ale na każdej tak samo puka, więc dlatego twierdze, ze to nie połoski, niema co gdybać, Marcin realizuj plan póki jest śnieg ;)

gufer-posepny - |1 Lut 2009|, 2009 18:40

Przegub ( toto z kulkami ) nie jest na wcisk nabijany na wałek . on wchodzi z niewielkimi oporami . Zabezpieczony jest segerm . Co ciekawe widzialem wersje że był jeden seger na samym końcu tylko jak i dwa po obu stronach ( na końcu i pod tą gumą ) Przegub może się tam minimalnie przesuwać na wałku . Druga sprawa że jak auto stoi na płaskim na luzie to można półosią tak z 5 cm lewo-prawo poruszać . Chodzi o luz skrętny . najprościej to wjechać na kanał i kręcić wałem przy samej skrzyni biegów już . Jeśli cały wał jednocześnie się kręci a także "wyjścia" na koła dyfra no to półośki . Szybka i skuteczna diagnoza .
ford2fast - |1 Lut 2009|, 2009 18:44

Jankes napisał/a:
wpadnij na spot do Wawy i daj się przejechać Grześkowi i będzie wiadomo co puka.

Będzie wiadomo jedynie , gdy coś się urwie :-d

[ Dodano: |1 Lut 2009|, o 18:44 ]
Jedyna metoda , to wizyta u dobrego mechanika :)