| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - przeguby napedowe
grzechu913 - |31 Sty 2009|, 2009 19:53 Temat postu: przeguby napedowe Mam takie pytanie czy macie jakies sposoby na powoli sie konczonce przeguby napedowe,zauwazylem ze zaczynaja bardziej stukac i tak mysle czy lepeiej kupic cos takiego http://fordczesci.pl/pl,p...li,16,0005.html mial juz ktos z tym do czynienia jak z trwaloscia i wogole?
A drugie pytanko to mam taki dziwny dzwiek łuuuuuuu... przy predkosci ok 80km/h pozniej od 90 w zwyz ustepuje ponizej 80 tez go nie ma,dodam ze nie wystepuje jadac na luzie i hamujac silnikiem ,jak myslicie co to moze byc dyfer? czy lozysko na wale?
Dzieki za Pomoc
ford2fast - |31 Sty 2009|, 2009 20:26
Zamiast tego zamiennika wolałbym kupić używane w pełni sprawne półosie z przegubami w bardzo dobrym stanie
Opisywany przez Ciebie dźwięk na 90% pochodzi z dyferencjału
Rafał A.(antek) - |31 Sty 2009|, 2009 23:45
jak to bardziej ŁUUUU niez wycie to moze sprawdzic olej w nim?
co do przegubów zgadzam sie z przedpiszcą
grzechu913 - |1 Lut 2009|, 2009 07:09
| ford2fast napisał/a: |
Zamiast tego zamiennika wolałbym kupić używane w pełni sprawne półosie z przegubami w bardzo dobrym stanie |
a gdzie takie mozna dostac w stanie idealnym w jakich pieniadzach bo chetnie bym kupil,o ile sa takie wogole,auta raczej maja przebiegi kolo 200tys i w gore wiec nie wiem jak sie to przeklada na ta idealnosc ,ale moze macie racje ze lepszy orginal uzywka niz jakis badziew nowy zrobiony w garazu
marcinb7 - |1 Lut 2009|, 2009 11:16
Z używkami mam przykre doświadczenie, 3 razy kupowałem idealne półośki z przegubami (nawet zresztą od znanego forumowego sprzedawcy), i wszystkie trzy komplety miały być idealne, a okazywało się że wszystkie mają luzy. Nadal czegoś szykam ale teraz bez osobistego obadania przed kupnem się nie obejdzie.
gufer-posepny - |1 Lut 2009|, 2009 11:21
A kup nowe przeguby . Niemal w każdej skorupie mają luzy . Tylko na automacie tego nie słychać .
Jankes - |1 Lut 2009|, 2009 11:52
marcinb7, a Ty sam jesteś pewien ze to na 100% przeguby?? bo ja nie, na Twoim miejscu podjechałbym do dobrego forumowego speca, najbliżej masz do Rafała, niech on zobaczy, bo moim zdaniem, nie realne żeby 3 kpl i było to samo.
Zapomniałem się zapytać ostatnio, sprawdzałeś podpory wału.
gufer-posepny - |1 Lut 2009|, 2009 11:55
Może most ? w końcu to nie nowość że dostaje luzów .
Jankes - |1 Lut 2009|, 2009 11:56
| gufer-posepny napisał/a: | | Może most ? |
Wymieniony, na taki bez luzów, z reszta stary też nie miał luzów
ford2fast - |1 Lut 2009|, 2009 13:48
| gufer-posepny napisał/a: | | A kup nowe przeguby . |
Pod warunkiem , że wyprodukowane przez solidnego producenta , niestety nie jest to tani sposób
[ Dodano: |1 Lut 2009|, o 13:49 ]
| gufer-posepny napisał/a: | | Niemal w każdej skorupie mają luzy . Tylko na automacie tego nie słychać . |
Ale łatwo sprawdzić
A na automacie też słychać
[ Dodano: |1 Lut 2009|, o 13:51 ]
| marcinb7 napisał/a: | | Z używkami mam przykre doświadczenie, 3 razy kupowałem idealne półośki z przegubami |
Były idealne według zapewnień sprzedającego , czy faktycznie były w bardzo dobrym stanie ?
Idealne oryginały nie padają tak szybko
Chyba , że były to używane zamienniki , co często się zdarza w pojazdach eksploatowanych przez dłuższy czas w naszym kraju
grzechu913 - |1 Lut 2009|, 2009 13:55
http://motoallegro.pl/ite...ra_16_1005.html
tu sa jakies niemieckiej produkcji to moze by ona zagadaly jakos
ford2fast - |1 Lut 2009|, 2009 14:10
| grzechu913 napisał/a: | http://motoallegro.pl/item539082985_przegub_ford_consul_granada_scorpio_sierra_16_1005.html
tu sa jakies niemieckiej produkcji to moze by ona zagadaly jakos |
Moim zdaniem , to taki sam szmelc jak tamte
[ Dodano: |1 Lut 2009|, o 14:15 ]
| grzechu913 napisał/a: | | ford2fast napisał/a: |
Zamiast tego zamiennika wolałbym kupić używane w pełni sprawne półosie z przegubami w bardzo dobrym stanie |
a gdzie takie mozna dostac w stanie idealnym w jakich pieniadzach bo chetnie bym kupil,o ile sa takie wogole,auta raczej maja przebiegi kolo 200tys i w gore wiec nie wiem jak sie to przeklada na ta idealnosc ,ale moze macie racje ze lepszy orginal uzywka niz jakis badziew nowy zrobiony w garazu |
Kup od kogoś kto ma o tym pojęcie i sprzedaje części z samochodów eksploatowanych tylko i wyłącznie za naszą zachodnią granicą
Najlepiej kupować oczywiście osobiście , własnoręcznie sprawdzając stan przegubów
Kupowanie na jakichś szrotach i w firmach kasujących pojazdy to proszenie się o kłopoty
Rafał A.(antek) - |1 Lut 2009|, 2009 14:31
marcinb7, a od kogo kupowales jesli mozna wiedziec? jak nie tu to na PW
I jaki maja luz? w ktorej czesci?
gufer-posepny, powiem ze w scorpio malo sie spotykalem z luzem na przegubach. U mnie np jest teraz luz ale osiowy, i poloska puka jak wpadnie za gleboko, ale kulki sa ok.
gufer-posepny - |1 Lut 2009|, 2009 14:37
Ten luz to raczej jest na wieloklinie . W granadzie mi się zerwał w obu półosiach .
ford2fast - |1 Lut 2009|, 2009 14:47
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | powiem ze w scorpio malo sie spotykalem z luzem na przegubach. U mnie np jest teraz luz ale osiowy, i poloska puka jak wpadnie za gleboko, ale kulki sa ok. |
Ja za to często , sprzedałem setki przegubów
Sprawdzałem zawsze luz osiowy , na zdjętej półosi widać czy jest to luz przegubu , czy na wieloklinie
Kulki są zawsze dobre , wyrabiają się gniazda
[ Dodano: |1 Lut 2009|, o 14:49 ]
| gufer-posepny napisał/a: | | Ten luz to raczej jest na wieloklinie . W granadzie mi się zerwał w obu półosiach . |
Pewnie ta Granada miała powyżej miliona przebiegu i parę kompletów przegubów za sobą
marcinb7 - |1 Lut 2009|, 2009 17:44
| Jankes napisał/a: | | sprawdzałeś podpory wału | Tak, i wszystkie łączniki, i gumy | ford2fast napisał/a: | | Były idealne według zapewnień sprzedającego , czy faktycznie były w bardzo dobrym stanie ? | Według zapewnień sprzedającego. A jak zawoziłem je do mechaniora który miał wymienić odrazu powiedział, że też mają luz, ale może mniejszy niż obecne, ale po wymianie różnica była minimalna - na plus. I były to oryginalne z rozbiórki.
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | jaki maja luz? w ktorej czesci? | Dokładnie nie wiem, ale czuć luz jak się trzyma za półoś a rusza się przegubem, więc raczej na wieloklinie.
Kevin Xy - |1 Lut 2009|, 2009 17:46
z tego co widzialem to kazde maja luz na wieloklinie
marcinb7 - |1 Lut 2009|, 2009 17:47
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | a od kogo kupowales jesli mozna wiedziec? | Nie chciałbym mu robić antyreklamy zważywszy na fakt, iż dużo ludzi z forum u niego kupuje części. Może poprostu mi wciskał takie półosie chcąc się najpierw pozbyć szmelcu.
[ Dodano: 01-02-2009, 17:48 ]
| Kevin Xy napisał/a: | | z tego co widzialem to kazde maja luz na wieloklinie | Luz luzowi nie równy...
A może to luz na przegubach.
Jankes - |1 Lut 2009|, 2009 17:51
| marcinb7 napisał/a: | | Rafał A.(antek) napisał/a: | | a od kogo kupowales jesli mozna wiedziec? | Nie chciałbym mu robić antyreklamy zważywszy na fakt, iż dużo ludzi z forum u niego kupuje części. Może poprostu mi wciskał takie półosie chcąc się najpierw pozbyć szmelcu. |
eee tam, bo trzeba części kupować osobiście, wtedy wiesz co kupujesz.
Moim zdaniem to nie półośki, pojedz do Rafała, albo wpadnij na spot do Wawy i daj się przejechać Grześkowi i będzie wiadomo co puka.
marcinb7 - |1 Lut 2009|, 2009 18:01
| Jankes napisał/a: | | wpadnij na spot do Wawy i daj się przejechać Grześkowi i będzie wiadomo co puka | Najpierw tak się zrobi...
| Jankes napisał/a: | | pojedz do Rafała | a później tak
Jankes - |1 Lut 2009|, 2009 18:03
| marcinb7 napisał/a: | | Jankes napisał/a: | | wpadnij na spot do Wawy i daj się przejechać Grześkowi i będzie wiadomo co puka | Najpierw tak się zrobi... |
dobrze ze ta piasta z prawej strony jest wymieniona...a tak na serio, to musisz to dac komuś kto sie dobrze zna na Scorpio, a nawet podjechać na kanał.
ford2fast - |1 Lut 2009|, 2009 18:06
| marcinb7 napisał/a: | | Dokładnie nie wiem, ale czuć luz jak się trzyma za półoś a rusza się przegubem, więc raczej na wieloklinie. |
Przecież to widać , gdzie jest luz ?
Albo na przegubie , albo na wieloklinie , ewentualnie i tu i tu
marcinb7 - |1 Lut 2009|, 2009 18:10
| ford2fast napisał/a: | gdzie jest luz ?
Albo na przegubie , albo na wieloklinie , ewentualnie i tu i tu | I dlatego wymieniałem całą półoś razem z obydwoma przegubami.
Jankes - |1 Lut 2009|, 2009 18:11
a krzyżak na wale??
bingo - |1 Lut 2009|, 2009 18:20
jak kupujesz używane przeguby, które trochę leżały, to mogą dostać luzów po ich ruszeniu i jest to normalne.
Z drugiej strony zastanawiam się, dlaczego tak kombinujecie - nie łatwiej podjechać do zakladu specjalizujacego się w wymianie krzyżaków, przegubów i wałów, a tam ci od ręki to zrobią i to za niewielkie pieniądze. mnie za cały przód skasowali 350 PLN z gumami, zrobiem od tego czasu 40000 i wszystko jak należy.
ford2fast - |1 Lut 2009|, 2009 18:24
| marcinb7 napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | gdzie jest luz ?
Albo na przegubie , albo na wieloklinie , ewentualnie i tu i tu | I dlatego wymieniałem całą półoś razem z obydwoma przegubami. |
Być może popełniłeś błąd , bezkrytycznie wierząc w zapewnienia sprzedającego
Przecież te luzy da się sprawdzić namacalnie
Zwłaszcza mając wymontowaną półoś w rękach
[ Dodano: |1 Lut 2009|, o 18:26 ]
| bingo napisał/a: | jak kupujesz używane przeguby, które trochę leżały, to mogą dostać luzów po ich ruszeniu i jest to normalne.
Z drugiej strony zastanawiam się, dlaczego tak kombinujecie - nie łatwiej podjechać do zakladu specjalizujacego się w wymianie krzyżaków, przegubów i wałów, a tam ci od ręki to zrobią i to za niewielkie pieniądze. mnie za cały przód skasowali 350 PLN z gumami, zrobiem od tego czasu 40000 i wszystko jak należy. |
Tylko , że jeden nowy przegub przyzwoitej firmy kosztuje powyżej 200zł
A niektórzy mechanicy , jak słyszą o wymianie przegubów w Scorpio , to nagle dziwnym zbiegiem okoliczności nie mają czasu
marcinb7 - |1 Lut 2009|, 2009 18:27
| ford2fast napisał/a: | Być może popełniłeś błąd , bezkrytycznie wierząc w zapewnienia sprzedającego
Przecież te luzy da się sprawdzić namacalnie
Zwłaszcza mając wymontowaną półoś w rękach | Półośki przyszły pocztą i rozpakowałem je u mechanika.
Jankes - |1 Lut 2009|, 2009 18:28
no dobra, ale na 6 szt połosiek, były by luzy, takie same??
Kevin Xy - |1 Lut 2009|, 2009 18:29
no pewnie, nominalne
Jankes - |1 Lut 2009|, 2009 18:32
| Kevin Xy napisał/a: | | no pewnie, nominalne |
wiadome, ale na każdej tak samo puka, więc dlatego twierdze, ze to nie połoski, niema co gdybać, Marcin realizuj plan póki jest śnieg
gufer-posepny - |1 Lut 2009|, 2009 18:40
Przegub ( toto z kulkami ) nie jest na wcisk nabijany na wałek . on wchodzi z niewielkimi oporami . Zabezpieczony jest segerm . Co ciekawe widzialem wersje że był jeden seger na samym końcu tylko jak i dwa po obu stronach ( na końcu i pod tą gumą ) Przegub może się tam minimalnie przesuwać na wałku . Druga sprawa że jak auto stoi na płaskim na luzie to można półosią tak z 5 cm lewo-prawo poruszać . Chodzi o luz skrętny . najprościej to wjechać na kanał i kręcić wałem przy samej skrzyni biegów już . Jeśli cały wał jednocześnie się kręci a także "wyjścia" na koła dyfra no to półośki . Szybka i skuteczna diagnoza .
ford2fast - |1 Lut 2009|, 2009 18:44
| Jankes napisał/a: | | wpadnij na spot do Wawy i daj się przejechać Grześkowi i będzie wiadomo co puka. |
Będzie wiadomo jedynie , gdy coś się urwie
[ Dodano: |1 Lut 2009|, o 18:44 ]
Jedyna metoda , to wizyta u dobrego mechanika
|
|