| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Nie włącza 2 ASB 2.4 V6
Landmen - |4 Wrz 2008|, 2008 23:46 Temat postu: Nie włącza 2 ASB 2.4 V6 Witam
Jestem na forum pierwsz raz, proszę o poradę. Naświętlę temat : po ruszeniu z 1 dosyć energicznie dochodzi 3500 obr i załącza 3. Wydaję się że kilka razy przy bardzo powolnym ruszaniu 2 wchodziła. Normalnie chcąc zredukować z 1 na 3 przy 2000 obr odpuszczam na moment gaz i wskakuje 3 i dalej już bez zakłóceń chyba ze depnę mocniej lub jest duże wzniesienie to ASB zredukuje na 1. Po za tym wsteczny nie zawsze łapie od razu, przeważnie trzeba lekko dodać gazu żeby ruszył z miejsca.
ford2fast - |5 Wrz 2008|, 2008 00:10
Sprawdź poziom oleju w skrzyni
Landmen - |5 Wrz 2008|, 2008 08:27
Dziękuję za sugestię, proszę napisać jak sprawdzić stan oleju w ASB bo jak wynika z instrukcji( niestety po Niemiecku) wymaga to wielu czynności.
Vaux - |5 Wrz 2008|, 2008 09:09
Odpalić silnik, zagrzać, powajchować ze 3 razy dźwignią wybieraka tam i z powrotem potem wrzucić na "P" i nie gasić silnika, otworzyć maskę - miarka (taka żółta) jest po lewej stronie silnika patrząc od przodu (przynajmniej u mnie w 12v ale w cossie zdaje się jest tak samo)
Landmen - |5 Wrz 2008|, 2008 09:20
Tak też własnie zrobiłem i okazało się że jest na minimum, jakiego oleju dolać i ile ?
ford2fast - |5 Wrz 2008|, 2008 10:47
| Landmen napisał/a: | | Tak też własnie zrobiłem i okazało się że jest na minimum, jakiego oleju dolać i ile ? |
Nie więcej niż litr
Najlepiej wlać pół litra i sprawdzić
Oczywiście wykonując wszystkie wymagane czynności
Możesz dolać każdego oleju , który ma w opisie Dexron II D
Na taką dolewkę możesz nawet kupić Hipol ATF
[ Dodano: 2008-09-05, 10:49 ]
| Landmen napisał/a: | | Tak też własnie zrobiłem i okazało się że jest na minimum, jakiego oleju dolać i ile ? |
Po wlaniu oleju odczekaj dłuższą chwilę , żeby zdążył spłynąć
Landmen - |5 Wrz 2008|, 2008 12:37
Niestety nic nie pomogło, on po prostu nie ma 2 biegu na 100%. Jak wskoczy to tylko i wyłącznie 3.
Adam_2000 - |5 Wrz 2008|, 2008 12:49
| ford2fast napisał/a: | | Po wlaniu oleju odczekaj dłuższą chwilę , żeby zdążył spłynąć |
Co Ty chrzanisz ?? a gdzie ma ten olej spłynąć ?? te 60 cm z rurki do skrzyni ??
| Landmen napisał/a: | | ... nie ma 2 biegu na 100%. Jak wskoczy to tylko i wyłącznie 3. |
W zasadzie to niemożliwe. Musiałbyś mieć nieźle skopany sterownik.
Struna - |5 Wrz 2008|, 2008 13:11
| Adam_2000 napisał/a: | | Musiałbyś mieć nieźle skopany sterownik. | Adam - koles ma 2.4 V6 więc skrzynia bez elektroniki | ford2fast napisał/a: | Na taką dolewkę możesz nawet kupić Hipol ATF
| weź nie gadaj, jaki hipol - wlej coś normalnego, jakiś elf czy inny mobil1 zgodny z dexron 2
Adam_2000 - |5 Wrz 2008|, 2008 13:58
Ja wiem, że to stara skrzynia i chodzi mi właśnie o sterownik skrzyni
fiebik - |5 Wrz 2008|, 2008 15:21
| Landmen napisał/a: | | on po prostu nie ma 2 biegu na 100%. Jak wskoczy to tylko i wyłącznie 3 | a jak zapniesz drugi bieg, to jak auto reaguje?
podaj też zakresy maxymalne prędkości przy których zapinaja ci się odpowiednio kolejno wszystkie biegi.
1Bodzio - |5 Wrz 2008|, 2008 20:06
To może być problem z taśmą hamulcową II biegu, lub z siłownikiem ją załączającym. Tak jak już Adam wspomniał, możliwe jest niewłasciwe dzialanie płyty sterowania, a także taki efekt może dać zacinający się governor, lub rozregulowany Kick-down. Osobiście postawiłbym na governor ( problem z toczeniem sie na wstecznym) | ford2fast napisał/a: | Zanim coś takiego napiszesz radzę chwilę pomyśleć
To nie boli | To akurat bardzo by się przydało Tooobie.
Landmen - |5 Wrz 2008|, 2008 21:14
Witam ponownie szanownych forumowiczów. Z waszych podpowiedzi wynika że przyczyn takiego stanu może być wiele ale z tego co napisaliście jak mniemam nie obejdzie się bez wizyty u fachowca, zresztą zanim napisałem na forum byłem z autem u miescowego skrzyniarza i po przjechaniu się skorpiakiem stwierdził arbitralnie że ASB do remontu ponieważ nie ma 2 biegu i kończy sie wsteczny - koszt takiej naprawy 1500 zł. I co wy na to?
1Bodzio - |5 Wrz 2008|, 2008 21:40
Jeśli sam nie potrafisz posługiwać się kluczami to wizyta taka raczej Cię nie ominie. Nie wierzyłbym jednak w koszt naprawy, jaki Ci podał "Pan mechanik" . Skrzynia ma już swój wiek i jak się ją rozbierze, to okaże się że spora ilość części nadaje się już do wymiany, a to nie są tanie zabawki. Już samo określenie kosztu naprawy, na podstawie krótkiej jazdy, budzi wątpliwości. Gdyby to było moje auto , to spróbowałbym najpierw posprawdzać i ewentualnie naprawić to co jest możliwe, bez wyciągania skrzyni tzn: Odkręcić tylnią obudowe i sprawdzić governor ( odśrodkowy regulator ciśnienia), sprawdzić i ew. wymienić tłok siłownika tasmy hamulcowej II biegu, oraz wyregulować luz tej tasmy, wymienić oringi na tłoku taśmy hamulcowej biegu wstecznego (po odkręceniu miski olejowej jest dostep do tego tłoka). Jeśli to nic nie pomoże to szukałbym innej, sprawnej skrzyni (będzie napewno taniej).
Możesz też dać do naprawy auto wspomnianemu wyżej mechanikowi. MOŻE bedziesz miał szczeście. Ale nie liczyłbym na to specjalnie.
ford2fast - |5 Wrz 2008|, 2008 22:09
| Adam_2000 napisał/a: | ford2fast napisał/a:
Po wlaniu oleju odczekaj dłuższą chwilę , żeby zdążył spłynąć
Co Ty chrzanisz ?? a gdzie ma ten olej spłynąć ?? te 60 cm z rurki do skrzyni ?? |
Spróbuj sprawdzić stan oleju w skrzyni automatycznej bezpośrednio po wlaniu oleju
Gwarantuję , że całą miarkę będziesz miał upapraną olejem , który nie spłynął jeszcze całkowicie z rurki do skrzyni
Odczytanie z niej stanu oleju to zajęcie raczej dla wróżki
Landmen - |5 Wrz 2008|, 2008 22:27
Mechanikowi chodziło o komplet naprawczy -900 zł + 600 robocizna, daje na to 3 miechy gwarancji i jak twierdzi po takiej naprwaie ASB spokojnie wytrzyma następne 100 tyś km. Atak w ogóle to zastanawiam się nad wstawieniem gazu, czy warto ( 1600zł ) ?
1Bodzio - |5 Wrz 2008|, 2008 22:40
Com napisał - napisałem. Wybór nalezy do Ciebie. A tak nawiasem mówiąc to ile jesteś w stanie zrobić km w trzy miesiące? Zapewnienie że skrzynia spokojnie wytrzyma nastepne 100 tys km. powinno skutkować gwarancją co najmniej na dwa lata. Co do gazu, to zawsze warto go montować, pod warunkiem że jeździ się dużo. wtedy koszt instalacji zwraca się szybko, a potem scorpio staje się ekonomiczniejszy od Golfa ( jeśli chodzi o paliwo). No i ważne żeby gazowania dokonał dobry fachman, a nie pierwszy z brzegu gaziarz.
Landmen - |5 Wrz 2008|, 2008 22:55
Nie bardzo rozumiem Ekonomiczniejszy od Golfa, albowiem skoro teraz w cyklu mieskim ledwie mieszczę sie w 12 litrach to z gazem pewnie będzie 14, nieprawdaż ?
Landmen
1Bodzio - |5 Wrz 2008|, 2008 23:08
Speedo bardzo obrazowo to przedstawił.
Kevin Xy - |6 Wrz 2008|, 2008 00:32
Szukaj skrzyni ! Swojej nawet nie dotykaj ! I tak bedziesz mial sporo roboty
Boni - |7 Wrz 2008|, 2008 20:58
A tego mechanika kopnij od nas w cztery litery - sam olej, filtr i zestaw uszczelek żeby zrobić to co rozsądnie sugerował Bodzio, to jest jakieś 700. To z jednej strony, mniej niż 900 (co on ci chce dołożyć za 200zł? Tłok? Taśmę) a z drugiej, jeśli planuje taki "remont" jak Bodzi opisał, to za 600zł robocizny? Faaajnie, chciałbym mieć 600zł dniówki, ba, pół dniówki jak ktoś ma wprawę i się spręży.
Landmen, jak sam nie jesteś w stanie grzebać, to spokojnie rozglądaj się za jak najlepszą krzynką, będzie prościej i taniej (ale chyba nadal jakiś 1000zł, za skrzynię i przełożenie, chociaż, ja nie znam już aktualnych cen do Scorpio, to się nie wypowiadam )
Struna - |8 Wrz 2008|, 2008 10:06
kolega napisał o zestawie naprawczym - zapewne to koszt części skrzyni a nie oleju, filtra i uszczelki - to pewnie koszt dodatkowy
pablo19 - |8 Wrz 2008|, 2008 10:11
| Struna napisał/a: | ...- to pewnie koszt dodatkowy |
który zostanie ujawniony w stosownym momencie
Boni - |8 Wrz 2008|, 2008 15:02
Ale to by było jeszcze całkiem różowo, jakby powiedzmy za 900 były bebechy plus uszczelki, a za powiedzmy 500 dodatkowo olej itp - bo to by znaczyło, że się meches cośkolwiek rąbnął na robociźnie (ja za 600 nie brałbym się za wyjęcie ASB, dokopanie się do okolic 2, wymiany co czeba, przegląd płyty, tłoków, itp, poskładanie do kupy) i wyszłoby wszystko dość tanio Jednak mam wrażenie, że za 900 to będą wszystkie materiały, a remont to będzie "remont".
ford2fast - |8 Wrz 2008|, 2008 17:32
| Struna napisał/a: | ford2fast napisał/a:
Na taką dolewkę możesz nawet kupić Hipol ATF
weź nie gadaj, jaki hipol - wlej coś normalnego, jakiś elf czy inny mobil1 zgodny z dexron 2 |
Wskazałem na Hipol tylko dlatego , że uważam tę skrzynię za uszkodzoną , a ten olej jest łatwo dostępny
Szkoda na dolewkę do zarżniętej skrzyni wypinać się na porządny olej
A Hipol ATF miesza się ze wszystkimi Dexron II D
1Bodzio - |8 Wrz 2008|, 2008 17:49
| Boni napisał/a: | | za 900 to będą wszystkie materiały, a remont to będzie "remont | A potem bedzie: Paaanie ja wszystko zrobiłem jak trzeba, a że nie jedzie, to już nie moja wina. Pewnie silnik coś nie tak i ciągnąc nie chce, albo coś z komputerem pewnie nie tak.
[ Dodano: 2008-09-08, 17:52 ]
| ford2fast napisał/a: | | Szkoda na dolewkę do zarżniętej skrzyni wypinać się na porządny olej | Człowieku, zlituj się
ford2fast - |8 Wrz 2008|, 2008 18:40
| 1Bodzio napisał/a: | ford2fast napisał/a:
Szkoda na dolewkę do zarżniętej skrzyni wypinać się na porządny olej
Człowieku, zlituj się |
Nie ma litości
Czyżbyś uważał , że dolanie pół lub jednego litra Hipolu ATF może zaszkodzić skrzyni ?
Dla jasności :
NIE POLECAM EKSPLOATACJI AUTOMATYCZNEJ SKRZYNI BIEGÓW W SAMOCHODACH FIRMY FORD NA OLEJU HIPOL ATF
1Bodzio - |8 Wrz 2008|, 2008 18:45
A co byś powiedział na dolanie do silnika tak z litr oleju przekładniowego, zamiast silnikowego ? Z pozoru nic sie nie stanie, ale sobie bym takiego eksperymentu nie zafundował.
ford2fast - |8 Wrz 2008|, 2008 18:57
| 1Bodzio napisał/a: | | A co byś powiedział na dolanie do silnika tak z litr oleju przekładniowego, zamiast silnikowego ? Z pozoru nic sie nie stanie, ale sobie bym takiego eksperymentu nie zafundował. |
Uważałbym to za totalną głupotę
Troszkę mylisz pojęcia
Hipol ATF odpowiada specyfikacji Dexron II D , co oznacza , że może być zamiennie stosowany z olejami innych firm o tej samej specyfikacji
Podobno faktem jest to , ze Hipol ATF jest olejem marnej jakości i ja tego faktu nie neguję
Ty natomiast proponujesz mieszanie olejów o całkowicie różnych specyfikacjach i przeznaczeniu
Więc powyższy przykład, jak to mówią
Ni w kij ni w oko
1Bodzio - |8 Wrz 2008|, 2008 19:53
Użyłem takiego drastycznego przykładu, aby lepiej zobrazowac problem mieszania olejów różnych marek. Ale... w takim razie inaczej. Jeśli weźmiemy dwa ATF, jeden ATF 200 i drugi ATF 220, oba tej samej, dobrej firmy Mobil, oba spelniające normę Dextron II, czyli teoretycznie nadajace sie do skrzyń A4LD hydraulicznych. I teraz, o ile ATF 220 jest OK, to ATF 200 ma na tyle inne parametry chemiczne (temp płyniecia, temp wrzenia i inne), że zmieszanie tych olejów na zdrowie skrzyni na pewno nie wyjdzie.
Co do oleju Hipol ATF. To wcale nie jest zły olej, pod warunkiem że jest w skrzyni sam, a nie wymieszany z jakimś innym. Osobiście wolałbym porządnie wypłukac skrzynię (sposób w dziale warsztat) i zalac ją Hipolem niż jeździc na mieszaninie fordowskiego M2C 166H i innego jakiegoś (niby dobrego).
Co do wlewania do silnika oleju przekładniowego. Zdziwiłbyś się mocno, gdybyś wiedział ile aut przyjechało do Polski z Niemiec na kołach, na takim właśnie oleju. Dopiero po wymianie oleju w Polsce okazywało sie że silnik już dośc gwałtownie domaga się huty.
ford2fast - |8 Wrz 2008|, 2008 21:58
Ja nie miałem szczęścia do takich przypadków
Raz tylko kupiłem Granadę z silnikiem V6 zalanym olejem rzepakowym
O dziwo silnik po przepłukaniu i zalaniu właściwym olejem sprawował się rewelacyjnie
Może kuracja rzepakowa go zakonserwowała ?
Vaux - |8 Wrz 2008|, 2008 22:24
A ja powiem tak - część scorpio z ASB na pewno jeździła na mieszance ATF'u z silnikowym dopóki właściciele nie zauwazyli że modulator szlag trafił Czy bardzo im to na złe wyszło to już sami zainteresowani wiedzą...
1Bodzio - |8 Wrz 2008|, 2008 23:08
| Vaux napisał/a: | | A ja powiem tak - część scorpio z ASB na pewno jeździła na mieszance ATF'u z silnikowym dopóki właściciele nie zauwazyli że modulator szlag trafił Czy bardzo im to na złe wyszło to już sami zainteresowani wiedzą... | Nie ma opcji aby olej silnikowy znalazł się w skrzyni, gdyż nie wytwarza ona podciśnienia mogącego taki olej tam zassac. Po uszkodzeniu modulatora to raczej silnik jeździ na mieszance olejowej, a skrzynia cierpi na posusz w misce.
Boni - |8 Wrz 2008|, 2008 23:18
| 1Bodzio napisał/a: | | Boni napisał/a: | | za 900 to będą wszystkie materiały, a remont to będzie "remont" | A potem bedzie: Paaanie ja wszystko zrobiłem jak trzeba, a że nie jedzie, to już nie moja wina. Pewnie silnik coś nie tak i ciągnąc nie chce, albo coś z komputerem pewnie nie tak. |
Tu się nie ma co śmiać, tu czeba lać po tym co przeszedłem z A4LD w Explo, po polskich mechesach głównie, to zyskałem silne przekonanie, że na pewnych siebie fakofców od automatów, to powinien być po prostu sezon łowiecki
Landmen - |9 Wrz 2008|, 2008 23:04
Witam ponownie szanowne gremium.
serdeczne dzięki za wszystkie rady i sugestie. Jeżeli pozwolicie to jeszcze raz powrócę do tematu : brak 2 ASB. Otóż jak się wczoraj dowiedziałem od poprzedniego własciciela awaria 2 biegu nastopiła jakoś w tym samym czasie co wymiana katalizatora na strumienicę ( KAT padł ). czy to może mieć jakiś związek z ASB ?
ford2fast - |9 Wrz 2008|, 2008 23:30
| Landmen napisał/a: | Witam ponownie szanowne gremium.
serdeczne dzięki za wszystkie rady i sugestie. Jeżeli pozwolicie to jeszcze raz powrócę do tematu : brak 2 ASB. Otóż jak się wczoraj dowiedziałem od poprzedniego własciciela awaria 2 biegu nastopiła jakoś w tym samym czasie co wymiana katalizatora na strumienicę ( KAT padł ). czy to może mieć jakiś związek z ASB ? |
Raczej nie
Boni - |10 Wrz 2008|, 2008 07:29
Raczej tak, znaczy, zależnie od tego jak Landmen ma zrobiony wydech, bo dokładnie nie pamiętam, co miał v6 w tym czasie.
Tak czy owak proponuję zacząć "remoncik" od obadania tłoków dwójki i czwórki i modulatora, dostępne z zewnątrz na boku skrzyni, dopiero potem dalsze ruchy.
Vaux - |10 Wrz 2008|, 2008 09:00
| 1Bodzio napisał/a: |
A co byś powiedział na dolanie do silnika tak z litr oleju przekładniowego, zamiast silnikowego ? Z pozoru nic sie nie stanie, ale sobie bym takiego eksperymentu nie zafundował. |
| 1Bodzio napisał/a: | | Nie ma opcji aby olej silnikowy znalazł się w skrzyni, gdyż nie wytwarza ona podciśnienia mogącego taki olej tam zassac. Po uszkodzeniu modulatora to raczej silnik jeździ na mieszance olejowej, a skrzynia cierpi na posusz w misce. |
Nawiązywałem do tego co wcześniej przeczytałem, wiem że silnikowy do skrzyni nie wleci ale sytuację opisaną powyżej miałem między innymi i ja bo mi modulator padł i chodziło mi o mieszankę w silniku tak jak Ty opisałeś że byś nie zrobił - niestety to się robi samo
1Bodzio - |10 Wrz 2008|, 2008 20:34
To prawda. O ile sytuacja taka trwa dłużej to może byc nie ciekawie. Ale jak się w miarę szybko zareaguje, to mozna przyjąc że silnik powinien to przetrzymac.
ford2fast - |10 Wrz 2008|, 2008 20:58
| 1Bodzio napisał/a: | | To prawda. O ile sytuacja taka trwa dłużej to może byc nie ciekawie. Ale jak się w miarę szybko zareaguje, to mozna przyjąc że silnik powinien to przetrzymac. |
Jeden wesołek jeździł tak przez miesiąc
Z silnika upuszczał , a do skrzyni dolewał
Co najdziwniejsze przeżył i silnik i skrzynia
Adam_2000 - |10 Wrz 2008|, 2008 21:04
I to nawet nie tylko jeden
Przez walniętą membranę modulatora silnik nieźle potrafi zaciągnąć
ford2fast - |10 Wrz 2008|, 2008 22:25
| Adam_2000 napisał/a: | I to nawet nie tylko jeden
Przez walniętą membranę modulatora silnik nieźle potrafi zaciągnąć |
Zapomniałem tylko zapytać czy do skrzyni dolewał to co upuścił z silnika czy może świeży olej
Mysza - |13 Wrz 2008|, 2008 20:21
| Landmen napisał/a: | | awaria 2 biegu nastopiła jakoś w tym samym czasie co wymiana katalizatora na strumienicę ( KAT padł ). czy to może mieć jakiś związek z ASB ? | Jak najbardziej. Uwalili wezyk podciśnieniowy od kolektora ssącego do modulatora przy skrzyni.
Landmen - |14 Wrz 2008|, 2008 19:46
Witam
Dopiero dzisiaj mam dostęp do sieci, bardzo dziekuję za tę wskazówkę, oby okazała się trafiona. Postaram się jutro to sprawdzić.
Pozdrawiam
Landmen
|
|