Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Czy to hałasuje łożysko oporowe?

Igi - |21 Maj 2008|, 2008 21:36
Temat postu: Czy to hałasuje łożysko oporowe?
Jak pisałem w innym temacie wymieniałem ASB na MSB.
Podpiąłem dzisiaj hydraulikę sprzęgła, odpowietrzyłem, odpalam i najpierw delikatnie zaczyna być słychać lekki szum po wciśnięciu sprzęgła. Wyjeżdżam na krótką jazdę próbną i wszystko jest OK, biegi przełączają się leciutko bez zacięć, skrzynia raczej cicha, nic się nie ślizga, jedynie coraz bardziej słychać hałas po wciśnięciu sprzęgła. Po kilku chwilach stojąc na luzie, na wolnych obrotach i wciskając sprzęgło, poza coraz większym rzegotaniem czuć także mikrowibracje na pedale sprzęgła, a silnik zaczyna tracić obroty - wszystko to dzieje się podczas wciskania sprzęgła.
Czy to może być zacierające się łożysko wysprzęglika?
Coś czuje że dałem ciała nie sprawdzając dokładnie tego łożyska. Gdy skrzynia była na wierzchu nie widziałem wycieków, łożysko obracało się raczej lekko, bez zacięć. Cały zestaw sprzęgła mimo, że używany, wyciągnięty z podobno jeżdżącego samochodu wyglądał super - tarcza docisku jak i koło zamachowe gładziutkie, sprężyny docisku praktycznie nie wyślizgane przez łożysko, tarcza bez przypaleń sprężyny całe i na grubość to powinna przejechać jeszcze hoho. Cały komplet był podobno z jednego auta, więc dziwne aby zacierające się łożysko wysprzeglika nie wytarło sprężyn docisku.

Czy waszym zdaniem takie objawy to łożysko? Czy możliwe aby po wciśnięciu sprzęgła łożysko tak się zacierało aby silnik tracił obroty, że aż prawie gaśnie (wciśnięcie hamulca nie powoduje spadku obrotów)?

VIK - |22 Maj 2008|, 2008 11:41

Hałas na wciśniętym to łożysko oporowe, istotnie.
Igi - |22 Maj 2008|, 2008 12:14

Czyli trochę po kieszeni dostanę.

Ale czy zacieranie się tego łożyska może powodować "dławienie" silnika na wolnych obrotach, praktycznie przygasa po wciśnięciu sprzęgła?

Czyli będę musiał wymienić cały wysprzęglnik, bo słyszałem coś o jakichś manewrach z rozbieraniem i wymianą samego łożyska, ale nie wiem czy jest sens kombinować i czy można dorwać takie łożysko osobno.

Podpowiedzcie mi gdzie i jakiego producenta szukać tego wysprzęglnika bo się nie orientuję czy są jakieś zamienniki?
Czy ta oferta i cena jest OK?
http://www.allegro.pl/ite..._nowy_oryg.html
Czy warto szukać używki?

[ Dodano: 2008-05-23, 17:14 ]
A co powiecie o takim rozwiązaniu, warto się w to pakować:
http://www.allegro.pl/ite...amulcowych.html

[ Dodano: 2008-06-03, 21:05 ]
No to koledzy dałem dupy z tym wysprzęglikiem :/

Zajechałem do mechaniora i mówię, że chyba łożysko rzegocze, wsiadł nacisnął i mówi, że będzie drogo, ale zobaczy za ile uda mu się załatwić. Załatwił LUKa podobno po wielkich targach za 560zł - mówię bier i wymieniaj. Wymienił i jak rzegotało tak, rzegocze - gość w szoku, ja w jeszcze większym. Po krótkich obserwacjach okazało się że wał przesuwa się osiowo i prawdopodobnie to jest powodem rzegotania po wciśnięciu sprzęgła. Dzisiaj już nic więcej nie robiliśmy. Kurde, może jak bym nie zasugerował mu łożyska to by coś więcej się temu przyjrzał...
Czy to nie jest dziwne, że wał tak się przesuwa, przy rzeczywistym przebiegu 170kkm do tej pory na ASB? Czyżby aż tak wyrąbane byłyby panewki oporowe??? Trochę mnie to dziwi, bo na manualu to rozumiem, że docisk prze na wał, ale czy przy ASB wał mógł się tak "rozruszać" po osi??? Czy ktoś spotkał si z czymś podobnym? Nie wiem za bardzo co robić, czy babrać się w dobieranie panewek oporowych, czy może zrobić przekładkę silnika, bo mogę mieć za grosze taki, który latał z manualem?

Struna - |4 Cze 2008|, 2008 09:53

UP
Mysza - |4 Cze 2008|, 2008 10:38

Igi napisał/a:
Po krótkich obserwacjach okazało się że wał przesuwa się osiowo i prawdopodobnie to jest powodem rzegotania po wciśnięciu sprzęgła
No to taka sama akcja jak w 2.9 ktore kupilem na części od mariusz_technik'a. Łozyska oporowe wygladaly niby OK, a wal korbowy niestety taki mial luz poosiowy, ze az przeciwwagi ocierały o blok! I to wlaśnie ze skrzyni korbowej bral sie halas, bo niestety wał piłował się o korpus. Na wszelki wypadek wezcie czujnik zegarowy i sprawdzcie ile tego luzu jest. Czasem na oko się wydaje ze duzo, a w rezultacie jest to 0.1mm a taki luz jest dopuszczalny. W tym 2.9 wał przesuwał się ok. 3mm!
Struna - |4 Cze 2008|, 2008 10:39

Mysza napisał/a:
W tym 2.9 wał przesuwał się ok. 3mm!
to ile on miał milionów km nastukane ? ;) No chyba, że po ceramizerze :D
Mysza - |4 Cze 2008|, 2008 10:57

To byl raczej slaby egzemplaz. W odlewie wału byly dziury - niedorobki hutnicze. Ja nie wiem kto to dopuscil do zamontowania... Jak lezy jeszcze gdzies ten wal to porobie fotki, bo to ciekawe jest ;)
Struna - |4 Cze 2008|, 2008 11:03

Mysza napisał/a:
To byl raczej slaby egzemplaz.
może z wielorasa silnik :)
Igi - |4 Cze 2008|, 2008 15:05

luz mierzony zegarem to ok. 1mm z haczykiem - nie wiem co o tym myśleć...
VIK - |4 Cze 2008|, 2008 15:24

Pewnie oporówki na wale wyrąbane.
Połóż rękę na kółku pasowym z przodu, niech ktoś drugi wysprzęgli, zobacz czy wału nie przesuwa.

Igi - |4 Cze 2008|, 2008 15:32

VIK napisał/a:
Pewnie oporówki na wale wyrąbane.
Połóż rękę na kółku pasowym z przodu, niech ktoś drugi wysprzęgli, zobacz czy wału nie przesuwa.

no właśnie tak sprawdzaliśmy i mierzyliśmy czujnikiem zegarowym i lekko ponad 1mm i dlatego pytam czy to normalne że przy tym przebiegu 170kkm na ASB panewki oporowe są tak wyrąbane???

VIK - |4 Cze 2008|, 2008 15:37

Normalne nie, ale możliwe.
Igi - |4 Cze 2008|, 2008 21:14

Kurde, błąd w pomiarach - luzu jest nie 1mm tylko, jakieś 3,5 - 4mm!!! Pomiar dokonany po wyjęciu rozrusznika, wcześniej zamach opierał się na kołnierzu rozrusznika i luzu było tylko 1mm. Zeszlifowałem kołnierz i wał lata jak cholera i pomimo, że już nie opiera się zamach o rozrusznik to hałas ten sam, czyli napierdziela coś gdzieś głebiej.
Struna - |4 Cze 2008|, 2008 22:35

no to może wykorbienie wału ładuje po bloku już.
Igi - |4 Cze 2008|, 2008 22:54

Struna napisał/a:
no to może wykorbienie wału ładuje po bloku już.

hehe, bardzo prawdopodobne niestety. Szkoda bo silniczek poza tym cichutko bzyka, za bardzo nie leje, ale wygląda na to, że będziemy nim jedli niedługo obiady, albo się golili, szkoda :/ Kurde 170kkm na ASB (mam faktury z helmutkowa) i taka wpadka, dziwi mnie to bardzo...ale jak złapałem od spody za koło pasowe to się wystraszyłem...

Struna - |4 Cze 2008|, 2008 22:57

kurcze coś to dziwne przy takim przebiegu, no chyba że bez oleju jeździł.
Rafał A.(antek) - |5 Cze 2008|, 2008 02:59

dziwne to jest to ze nie bylo tego slychac na ASB.
Igi - |5 Cze 2008|, 2008 07:22

Rafał A.(antek) napisał/a:
dziwne to jest to ze nie bylo tego slychac na ASB.

ja nie bardzo się orientuję, czy przy ASB też występują jakieś siły dzialajace na wał osiowo, które mogły by przyczynić sie do zużycia oporówek, ale faktem jest, ze nic takiego podczas jazdy na ASB nie zauważyłem

pepi - |5 Cze 2008|, 2008 07:34

Igi napisał/a:
Kurde 170kkm na ASB
-e przy takim przebiegu raczej na 99,99 % nic by się nie działo albo motor zmieniany albo lewe papiery zrobione do auta żeniby serwisowany ;)
Igi - |5 Cze 2008|, 2008 11:13

Mam fakury od helmutów praktycznie od nowego i raczej przebiegi i same papiery wyglądaja realnie.
Dobrze, że mam mechanika co nie drze ostatniej skóry - nie uwierzycie, ale jest ich tam 5ciu w warsztacie i za wymiane wysprzęglika wzioł dokładnie 100zł, a wstepnie za wymiane silnika z przekładka osprzętu powiedzial 300zl - to chyba nie wiele co?

VIK - |5 Cze 2008|, 2008 11:28

Igi napisał/a:
Mam fakury od helmutów praktycznie od nowego i raczej przebiegi i same papiery wyglądaja realnie.
Dobrze, że mam mechanika co nie drze ostatniej skóry - nie uwierzycie, ale jest ich tam 5ciu w warsztacie i za wymiane wysprzęglika wzioł dokładnie 100zł, a wstepnie za wymiane silnika z przekładka osprzętu powiedzial 300zl - to chyba nie wiele co?

To chyba same ziemniaki jedzą :-d

pepi - |5 Cze 2008|, 2008 12:38

kolego ja też miałem jedno scorpio niby miało mieć 160 tys wpisane w papierach serwisy były do 149 tys ,rok w kraju było fajnie dopuki nie znalazłem naklejki w wymianą oleju :neutral: a na niej było 275 tys :shock: i na dodatek w 2001 roku tyle było :shock: najfajniejszy był moj 2300 z 98 roku ten to miał nalatane cos koło 500 tys :) i smigał dalej na 2 silniku ale pierszy padł przy 350 tys i na lpg od nowosci auto smigało latający holender był :rofl: :)
VIK - |5 Cze 2008|, 2008 12:51

http://www.allegro.pl/sea...&category=18555
:690: :690: :690:

Igi - |5 Cze 2008|, 2008 12:54

VIK napisał/a:
To chyba same ziemniaki jedzą

nie wiem co jedzą, ale opinie mają dobra, ani ja ani nikt znajomy sie u nich nie naciął, tylko z terminami zawsze trzeba poczekać aby się wstrzelić :)

pepicosi napisał/a:
a na niej było 275 tys

ano jasne, ze tak też może być, choć miejsce kierowcy też raczej nie wyciorane

Dobra, doradźcie czy pierniczyć sie w wymiany panewek oporowych i diabli wiedza czego tam jeszcze sie może okazać, czy lepiej wymieniać silnik, bo mogę mieć za grosze ten, który chodził z MT75, którą wsadziłem - sprawdzałem w nim wał, czy nie lata tak jak w tym moim i nie czuć luzów, nie jest ulany, jedynie spod kapy zaworów ale to pikuś, a jest on juz luzem to bym se jeszcze ten zaworek zrobił przy okazji.
Czy warto sie pierniczyć z podłączaniem rozrusznika na krótko celem zrobienia próby olejowej?
Doradźcie co mogę jeszcze sprawdzić w silniku który jest juz poza autem :neutral:

VIK - |5 Cze 2008|, 2008 12:58

kompresję zmierz, poza autem da radę, więcej w zasadzie poza w/w nie sprawdzisz, a i tak sądzę, że od tego, który masz, będzie lepszy.
Struna - |5 Cze 2008|, 2008 15:17

Igi napisał/a:
za wymiane silnika z przekładka osprzętu powiedzial 300zl - to chyba nie wiele co?
bdb cena.
Igi - |24 Cze 2008|, 2008 21:50

Jestem juz po wymianie silnika, inna bajka...

A tak wyglada moj stary silnik i oslona uszczelnienia walu!!! Czegos takiego nie widzialem. Jakies refleksje?

Mysza - |25 Cze 2008|, 2008 15:53

No co, widac chyba ze flywheel ocierał o obudowę jak wał się przesuwał do przodu.
Igi - |26 Cze 2008|, 2008 17:20

Mysza napisał/a:
flywheel ocierał o obudowę jak wał się przesuwał do przodu.

Zgadza się, ale mechanik też był zdziwiony, że wał ma luzu 0,5cm! W wolnej chwili sobie go rozbebeszę i zoabzcymy czy tam w ogóle są panewki oporowe:)

Rafał A.(antek) - |26 Cze 2008|, 2008 23:24

mnie to interesuje jak to jeździlo ze nie bylo tego czuc - slychac poki nie zmieniles skrzyni.
Igi - |27 Cze 2008|, 2008 00:03

nie mam pojęcia, ale serio nic nie było słychać z ASB :583:
smoku27 - |5 Lip 2008|, 2008 17:31

a koledzy co to jest jak słychać stukanie ,chałas na wycisnietym sprzegle jak wcisne jest wszystko ok
Mysza - |6 Lip 2008|, 2008 11:06

Łozysko na wałku sprzęgłowym, to pierwsze zaraz za dzwonem. Da się je wymienić bez rozbierania skrzyni, ale jest drozsze od całej sprawnej skrzyni od OHCa.
smoku27 - |6 Lip 2008|, 2008 11:19

wiec lepiej cała skrzynie kupić :(
Mysza - |6 Lip 2008|, 2008 12:17

Lepiej jezdzić az się rozsypie, a prędko to nie nastąpi.
smoku27 - |6 Lip 2008|, 2008 12:23

a jak się rozsypie bede miał nadal morzliwosc zmiany biegów itd
Mysza - |6 Lip 2008|, 2008 12:30

Jak się rozsypie, to zacznie hałasować podczas jazdy, ale dojedziesz do celu. Poki co sprawdz czy jest olej w skrzyni.
smoku27 - |6 Lip 2008|, 2008 15:49

a powiedzcie mi jeszcze jedno jaki jest klucz do odkrecenie korka wlewu w skrzyni na pewno jest to imbus ale jaki rozmiar?
Mysza - |6 Lip 2008|, 2008 16:00

Moze imbus, a moze kwadrat. Jeśli imbus to 12mm lub 14mm, a jak kwadrat, to odkręcisz średnim pokrętłem od nasadek. (nie pamiętam rozmiaru, ale to ten mniejszy niz 1/2") Korek wystaje ze skrzyni, zanim zaczniesz odkręcać to 'obudź' go młotkiem, inaczej porwiesz klucze lub omknie się śruba. Da radę odkręcić równiez zabką hydrauliczną.
smoku27 - |8 Lip 2008|, 2008 05:36

miałeś racje skrzynia praktycznie na sucho chodziła wlałem oleju i jest ok
Mysza - |8 Lip 2008|, 2008 07:33

A jakiego oleju nalałeś?
smoku27 - |8 Lip 2008|, 2008 19:01

taki jak w ksiązce pisali tylko mobila SAE 75w-90
Mysza - |8 Lip 2008|, 2008 22:42

smoku27 napisał/a:
SAE 75w-90
Czy aby na bank taki powinien być?
smoku27 - |9 Lip 2008|, 2008 05:13

dokładnie pisze tak syntetyczny castrol TAF-XS API GL-4 SAE 75W-90