Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Wtryski

igloo - |7 Lut 2005|, 2005 06:05
Temat postu: Wtryski
Jakie są objawy zużytych bądź zapieczonych wtrysków, i czy się je regeneruje, czyści czy wymienia ? oraz jeśli ktoś zna to ewentualne koszta tych operacji.
2.0 dohc efi 92r.
Pozdrawiam IGLOO

Struna - |7 Lut 2005|, 2005 11:20

Badziewnie pali na benzynie - wrażenie jakby paliwa nie dostawał silnik i nie dopalał na wszystkie gary ( tak jest w mojej V6 ) Czasami dolanie "uszlachetniaczy" do paliwa pomaga np. STP i pojeżdżenie na benzynie całego baku z tymże cudem. Jak nie pomoże to można od biedy rozebrać i wyczyścić. Jeżeli to nie pomoże to wymiana. Można dokupić używaną całą listwę z wtryskami - nie jest tak drogo - tylko trzeba jakby mieć pewność że jest sprawna.
kuba - |7 Lut 2005|, 2005 15:45

W moim pierwszy DOHC po dolaniu szuwaksu i pośmigania na tym wtryski puściły.
Zysio - |5 Maj 2005|, 2005 20:12

czyli jak na gazie i wolne obroty w porządku, i nie jest muł i pali rozsądne ilości a na benzynie znacznie gorzej - wyraźnie pali na 3 cylindry i muł niesamowity to mogą być przypchane wtryski?? I co ile tak mniej więcej po jeździe na gazie trzeba "przegonić" na benzynie?? :?: Faktem jest, że nie mam ochoty na żadne konsekwencje jeżdżenia na 3 garach na beni :?
GrzesPi - |5 Maj 2005|, 2005 20:31

Witam

Mój fachowiec czyscil w moim wtryski. Rozginal naokolo i rozbieral nastepnie plukal w benzynce i przedmuchiwal sprezonym powietrzm. No i przez jakies 3 miechy bilo w porzadku, a teraz znowu sie dlawi ale na wysokich obrotach jedzie. Inna sprawa ze przed czyszczeniem nie jezdzil wcale - poprzedni wlasciciel jezdzil 2 lata ze spalona pompka paliwa.

Pozdrawiam

remi - |5 Maj 2005|, 2005 21:16

Witam wszystkich i pytanko czy jesli chodzi na gazie a wtryski niby wtedy sa odciete (czyli nie chodza)to tez sie zapiekaja ? bo mi coś dziwnie odpala na beni i wlasnie poszarpuje a nieraz za 1 razem zgaśnie i odpali dopiero za 2 a odpala zawsze na beni
monter - |5 Maj 2005|, 2005 21:35

ja po jezdzie na benzynie zauwwazylem ze mi strasznie kopci. Myslalem ze olej w ciaga ale ku mojemu wieeelkiemu zdziwieniu okazuje sie ze po przejechaniu ponad 2 tys km nie wciagnal nic lub wciagnal tak malo ze jeszcze nie zdazylem sie zorientowac (z tym ze jazda tylko na gazie). Czyli wyglada na to ze mam zrabane wtryskiwacze. Tez bede musial cos z tym zrobic jednak na razie nie uzytkuje go na benzynie wiec mi to nie przeszkadza.
mmmk - |5 Maj 2005|, 2005 22:07

no moja sierra ohc tez tak odpalala. na forum niektorzy wymadrzali sie,ze wiedza co jest i nigdy sie nie dowiedzialem. moze tu ktos madrzejszy napisze albo ten co mi nie napisal tam napisze tu??
pozdrawiam
maciek

marcys - |5 Maj 2005|, 2005 22:10

mi elegancko zapala na benie - potem dupa. ale roznie na roznych przeplywomierzach a kazdy z nich do d.... zapieczone wtryskiwacze czy jednak przeplywomierz?
Zysio - |5 Maj 2005|, 2005 22:11

no cóż... więc moje pytanie brzmi: czy katować auto na benzynie+specyfiku do czyszczenia przez jakieś 200-300 km z objawami jak pisałem z nadzieją że się samo przeczyści czy jeździć na gazie a na wolnym czasie dać ustrojstwo do wyczyszczenia i zobaczyć co będzie?? :?:
Matth - |5 Maj 2005|, 2005 22:59

Witam
Ja tez mialem objawy jak zrabane wtryski.. czyszczenie, wymiana i dajel dupa.. w koncu kumaty mechaniur zadzialal i znalazl jakas nieszczelnosc w dolocie odpalal zawsze ladnie ale pozniej to padaka byla a na gazie nie ma tego problemu moze sobie lewe leciec a i tak bedzie chodzil rowno.. w kazdym razie przeplywomierz musi byc bardzo szczelny i musi miec przegrode od wolnych uszczelniona bo inaczej odpalac bedzie ale nie bedzie mial wolnych.. posprawdzajcie.. zeby wykluczyc wtryski bo to na koncu wymieniac.. no i moze jeszcze pompka dawac za slabo wtedy tez jakby sie byna konczyla..
pozdrawiam

monter - |6 Maj 2005|, 2005 09:10

O ktorych przeplywomierzach wy mowicie ?? Ja tez mam problem z wtryskami (chyba). Ale przeplywomierzof u mjenja nie budjet.
Struna - |6 Maj 2005|, 2005 10:27

bo Ty masz widocznie silnik już z nowszej serii - przepływomierze to w staruszkach były no i potem tez powrócili ale w V6 12v od 1989 już nie było tego szmelcu aż do końca ich produkcji.
Rafał A.(antek) - |6 Maj 2005|, 2005 16:50

panowuie, jeszcze jeden pomysł. Jak pali duzo benzyny, jak mam problem z obrotami ( faluja ) jak smierdza sptrasznie spaliny i kopca na czarno, to sprawdzcie wezyk podcisnienia od map sensora.. juz 2 razy sie na niego nabrałem.
lancer - |6 Maj 2005|, 2005 17:44

ja mam całą listwe wtrysków do dohc
Kruk11 - |6 Maj 2005|, 2005 21:53

Poproszę o nazwę tego szuwaksu do paliwa co to niby czyści wtryski.
misio_23 - |6 Maj 2005|, 2005 22:15

Lancer .... a do OHC one będą pasować ??? a może ktoś inny wie czy pasują ??

Kruku ... nazw jest tyle ile marek specyfiku , dostępne w każdym supermarkecie albo w moto ... czarna buteleczka o poj . ok. 0.2l - dotatek do paliwa - czyści i konserwuje układ wstryskiwaczy w sinikach benzynowych ... będą wiedzieć o co chodzi ... koszt ok. 20 - 25 zł ...
Jak nie masz możliwosci to pisz na PW,kupimy i wyślemy :wink: w cenie detal + znaczek ...

lancer - |6 Maj 2005|, 2005 22:24

nie pasują do OHC przynajmnie cała listwa jest troche inna ale może same wtryski są takie same

Co do specyfiku to trzeba troche na benzynie polatać a jak nie chodzi na benzynie to troche za późno na takie zabiegi i są wymagane troche drastyczniejsze środki czyli wydłubać wtryski i je namoczyć w benzynie lub w nafcie

Rafał A.(antek) - |6 Maj 2005|, 2005 22:39

mam do ohc cały kolektor z tps, regulatorem obvrotow, i wtryskami
misio_23 - |6 Maj 2005|, 2005 22:47

... idę na PW ..
Zysio - |6 Maj 2005|, 2005 23:40

Lancer, widzę że u mnie będę musiał zastosować te nieco drsatyczniejsze środki :) Pojeździłem troche na beni i nic, jak na 3 gary chodził tak chodzi dalej. A na gazie git :/ Faktem jest że to tylko i wyłącznie moje zaniedbanie, gaz jest od 35 tys km a na beni chyba nie było jeżdżone...
COSSY - |6 Maj 2005|, 2005 23:46

Wg mnie czyszczenie nic nie daje. Najlepiej kupić używki nie jeżdżone 100% na gazie, nie są przecież drogie (ok. 150zł. do V6). Jeżdżąc przynajmniej 10% na benzynce, wtryski się nie zapieką. Wtryski są normalnie smarowane i chłodzone paliwem na benzynce, na gazie mamy większą temperaturę spalania, różne osady itd., zamiast paliwo wypływać z wtryskiwacza, kalibrowany wtryskiwacz dostaje dokładnie z drugiej strony. Na efekty długo czekać nie trzeba.
lancer - |7 Maj 2005|, 2005 08:03

do Zysia :

Ja nie dokońca powiedziałbym że to wina zaniedbania. mój ma 80 tyś przejechane na gazie i na benzynie bardzo niewiele jeździł i wtryski chodzą git. tylko że ja tankuje na Shelu gaz i benzynę (pełny bak Benzyny starcza mi na ROK gazu na tydzień)

awb - |8 Maj 2005|, 2005 19:38

listwe wyciagnac zakrecic silnikiem patrzec jak wtryski wala benztynka powinna byc rowna mgielka ze wszystkich nie mam wymienic wtryski -to moja opinia te fszystkie czysciki i takie tam to na krotko a tak pozatym u gory po zdemontowaniu wtryskiwacza jest sitko sprawdzic czy nie jest zasyfione -wyczyscic -to podstawy nastepnie porada dobrego mechanika i decyzja-moze nowe wtryskiwacze....
Zysio - |21 Maj 2005|, 2005 22:31

wreszcie dobrnąłem do finału tejże srprawy :) otóż specyfiki do czyszczenia wtrysków nie pomogły. Wyjąłem wtryski, wyczyściłem ale jednak jeden z wtryskiwaczy padł zupełnie. Po jego wymianie było już znacznie lepiej, a po resecie kompa to już zupełnie inne auto :) dużo lepsza dynamika i trochę mniej pali.
Adam_2000 - |21 Maj 2005|, 2005 22:50

No... to teraz zatankuj jakieś 30 litrów V-Power na Shellu, wlej do zbiornika flaszkę Militec-a... a wtryski będą Ci chodziły wieczność :))
Zysio - |22 Maj 2005|, 2005 22:01

Tak się zrobi 8)
monter - |22 Maj 2005|, 2005 22:11

Prosba. Moze mi ktos lopatologicznie jak typowemu laikowi opisac jak wymontowac listwe z wtryskami ?? Czy cos mnie moze zaskoczyc ?? Skad zaczac demontaz ?? bede czyscil moje wtryskiwacze i chce to zrobic sam bo nie mam kasy na mechesa.
Walcker - |31 Maj 2005|, 2005 17:24

To prawda że wystarczy czasem wtryskiwacze przeczyścić bo zapychają się te sitka syfem z benzyny. My wtryskiwacze sprawdzaliśmy kapiąc do nich troszkę benzyny i podłączaliśmy sprężone powietrze zdaje się że 2,5 atmosfery czyli 0,25 MPa coś koło tego.
Jak nie cieknie o jest dobry jak kapie to jest padnięty. Potem jeszcze do tego podłączaliśmy napięcie 12V i jak sikał ładną mgiełkę to znaczy że był dobry. Kilka było padnitych. Kupiliśmy używki jak nowe :)

Struna - |31 Maj 2005|, 2005 17:31

to że nie kapie a pyli jeszcze nie świadczy że sa dobre bo może za mało paliwa w funkcji czasu przepuszczać.
Gość - |31 Maj 2005|, 2005 18:44

U mnie był też często piękny stożek na próbie, cóż z tego, po zamontowaniu wtrysków okazało się, że wtrysk był i tak lipa.
Struna GOOD THINK.

COSSY - |31 Maj 2005|, 2005 18:45

Hej, jaki gość, to mój post.
Walcker - |31 Maj 2005|, 2005 23:56

no na takie szczegóły to bym się już chyba nierozdrabniał bo albo kapie albo nie i albo pryska albo nie przynajmniej tak mi się wydaje.
Struna - |1 Cze 2005|, 2005 00:04

no to Ci się wydaje niestety. są specjalne urządzenia do pomiary poprawności pracy wtryskiwaczy. A na forum ktoś podawałw miarę sensowną metodę chałupniczą do zbadanie wtrysków na probówki.
misio_23 - |2 Cze 2005|, 2005 01:05

.... pytanie Montera :

Cytat:
Moze mi ktos lopatologicznie jak typowemu laikowi opisac jak wymontowac listwe z wtryskami ?? Czy cos mnie moze zaskoczyc ?? Skad zaczac demontaz ?? bede czyscil moje wtryskiwacze i chce to zrobic sam bo nie mam kasy na mechesa.

...... jest dalej aktualne , i co ??? nikt z forum listwy nie wyjmował ??? też mnie ciekawi kolejność demontarzu a nie będziemy zaczynali nowego tematu ..... :wink:

Adam_2000 - |2 Cze 2005|, 2005 08:52

Dzięki uprzejmości Zbyszka - tutaj macie coś w temacie :)

Walcker - |2 Cze 2005|, 2005 09:57

choćby i nawet jeżeli jest możliwe że wtryskiwasz który sika ładną mgiełką i nie cieknie a według jakiegoś przyrządu daje niekatalogową ilośc paliwa co wydaje mi się niemożliwe to jak się to reguluje ?? bo myślę że się niereguluje.
Adam_2000 - |2 Cze 2005|, 2005 10:05

Wtryskiwaczy, to się raczej nie reguluje. Jeżeli są duże różnice w pracy poszczególnych wtrysków, to można co najwyżej tak ustawić ciśnienie, żeby pracowały w miarę równo, ale to jest tylko półśrodek i na dalszą metę się nie sprawdza :(
Wtryskiwacz, jak każde urządzenie ma swoją trwałość - ileś tam miliardów wtrysków...
Po tym czasie niestety trzeba go wymienić... i tyle.

Walcker - |2 Cze 2005|, 2005 14:09

Taka rada: jak ktoś się już sam bierze za naprawę Skorupki to przydaje się nawet książka do Scorpio tam między innymi jest napisane jak się wtryski wymontowuje. Ale z tego co pamiętam w 2,9 V6 90' automat nie miałem problemów
Struna - |6 Cze 2005|, 2005 11:11

trzeba chyba zwalić kolektor dolotowy i wtedy juz jest piękny dostęp do listwy i wtrysków.
Walcker - |6 Cze 2005|, 2005 14:32

dokładnie
lancer - |6 Cze 2005|, 2005 22:22

jak je wyciągnąć proste i to bardzo odkręcić dopływ paliwa jest to metalowy przewód przy scianie grodziowej odkręcić dwie śruby klucz 13 i wypiąć przewód z urządzenia nadmiarowego. i powoli wyciągać je z gniazdek czasem wtryskiwacz wypina się sam z listwy i zostanie w głowicy ale nie ma się czym przejmować są montowane na wcisk
will - |5 Sie 2005|, 2005 19:44

Panowie najprawdopodobniej mam zatkane lub zatarte wtryski.Na beznynie o jezdzie moge zapomniec.co radzicie czy czyszczenie ich pomoze???czy trzeba sie liczyc z ich wymiana???koszt czyszczenia to okolo 70-80zł.jak sadzicie.wlalem do baku srodek do czyszczenia STP
ale na rewelacje nie czekam.sa juz chyba tak przypchane ze raczej recznie trzeba bedzie usunac brud.

lancer - |5 Sie 2005|, 2005 21:01

ja bym wymieniał
buku - |6 Sie 2005|, 2005 12:12

ja czyściłem swoje metodą ultradźwieków...mogę tylko powiedzieć ze jestem BARDZO ZADOWOLONY z efektów.odrobiłem juz te 100 zł bo spalanie mi spadło wyraźnie.
will - |6 Sie 2005|, 2005 12:56

buku napisał/a:
ja czyściłem swoje metodą ultradźwieków...mogę tylko powiedzieć ze jestem BARDZO ZADOWOLONY z efektów.odrobiłem juz te 100 zł bo spalanie mi spadło wyraźnie.

uuu tam gdzie ja to mam robic to raczej je moczą w jakims srodku czyszczacym i przedmuchuja spreżonym powietrzem.Czy ta metoda jest gdzies dostepna u nas w Krakowie???chętnie bym sprobował!!!

a powiedzcie mi czy problem z obrotami moze wynikac ze złej pracy wtrysków???czyli złej mieszanki paliwa????

[ Dodano: 2005-09-06, 22:09 ]
Panowie czy ktos wie gdzie w Kraku oprocz ul.przewoz mozna zlecic przeczyszczenie koncowek wtryskow???sam wole sie nie brac za to.