| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - montaz klimy
RobertPloch - |29 Wrz 2007|, 2007 19:13 Temat postu: montaz klimy Witam
Czy ktos z szanownych Forumowiczow ma jakies doswiadczenia w montowaniu klimy do scorka, ktory jej fabrycznie nie mial? A moze ktos z Was zajmuje sie mechanika na codzien, albo moglby polecic kogos, kto nie zdarlby ze mnie kasy, za wrzucenie climatronica do scorpiona? Bede wdzieczny za informacje.
Dzieki i pozdrawiam
Adam73 - |29 Wrz 2007|, 2007 19:20
Kolega Oli ma kolosalne doświadczenie w tym temacie,z Nim porozmawiaj .
Oli - |29 Wrz 2007|, 2007 22:09
Dzięki Adamie za pamięć ... ale przeceniasz nie z tą kolosalnością...
Cos niecoś tam wiem... A wstawienie klimy do niemajacego jej oczatego jest chyba dużo prostrze niż do MK1 czy MK2, bo jak mniemam wieloryby wszystkie już były przystosowane do dołożenia klimy... więc tylko bambetle i podłączyc...
Ale jakby co służe pomocą w miarę swoich możliwości.
1Bodzio - |29 Wrz 2007|, 2007 22:51
A mógłbyś w punktach napisać co trzebaby po kolei zrobić? Być może skuszę się na taką robótkę. Tylko wiedzy trochę brak.
Oli - |29 Wrz 2007|, 2007 23:15
| 1Bodzio napisał/a: | | A mógłbyś w punktach napisać co trzebaby po kolei zrobić? Być może skuszę się na taką robótkę. Tylko wiedzy trochę brak. |
No mógłbym o ile ktoś potwierdzi moją terię o przystosowaniu oczatego do wstawienia klimy... Rafał, Adam2000 powinni wiedzieć...
A w pierwszej kolejności trzeba zanabyć wszystkie elementy układu klimatyzacyjnego... czyli: kompresor z łapą, chłodnicę, paroenik z zaworem roz[prężnym, przewody freonowe, filtr osuszacz.... dalej panel wewnętrzny klimatronika, HBC itd.... skalkulować koszt części i podjąć decyzję czy wstawiać.... jeśli tak... to będziemy dalej konkretnie rozmawiać...
1Bodzio - |29 Wrz 2007|, 2007 23:24
No to czekamy na opinię wiedzących.
RobertPloch - |30 Wrz 2007|, 2007 00:26
z tego co sie dowiadywalem, to wszystkie bebechy od klimy nie sa zbyt drogie
wiec chyba gra warta swieczki, biorac pod uwage komfort w lecie
Stefan - |30 Wrz 2007|, 2007 01:12
Witam! | Oli napisał/a: | | A w pierwszej kolejności trzeba zanabyć wszystkie elementy układu klimatyzacyjnego... czyli: kompresor z łapą, chłodnicę, paroenik z zaworem roz[prężnym, przewody freonowe, filtr osuszacz.... dalej panel wewnętrzny klimatronika, HBC itd.... | -no do tego bym jeszcze proponowal obudowe nagrzewnicy bo jest zupelnie inne sterowanie klap.Nalezy tez uwzglednic koszt napelnienia(ponad 100 zl.) ukladu.Tak na "oko" grubo ponad 1000 zl o wyjmowaniach deski itp przygodach nie wspomne. Pozdrawiam.Stefan.
Rafał A.(antek) - |30 Wrz 2007|, 2007 13:58
niewidzialem bezklimowego oczatego wiec nie wiem jak wyglada grodz w takim
reszta to detale
z tym ze z klimatornikiem wiecej zabawy i kosztow
1) sprezarka ok 250zł
2) skraplacz 150
3) parownik z obudowa i wentylatorem 100zł
4) HBC 250zł
5) weze i inne pierdoły 50zł (albo kratis jak by ktos bral komplet)
6) obudowa nagrzewnicy jesli klimatronik z silniczkami ETC 150zł
7) czujniki etc jesli klimatronik 50 - 100zł
moduł i panel klimatronika 150zł
9) napelnienie ok 200zł
10) montaz calosci ok 500zł
lekka reka mi wyszlo 1900zł załuzmy ze jak bys kupowal od kogos calosc to jakis rabaciek ok 200zł bys dostal to wychodzi lekka reka ok 1700zł za montaz. manualna wyjdzie mysle 500 taniej
RobertPloch - |30 Wrz 2007|, 2007 20:18
widzialem tansze oferty za bebechy owszem, trzeba doliczycz nabicie i montaz... ale jednak w lecie komfort jest duzy i musze rozwazyc na powaznie montaz, bo chcialbym scorkiem jeszcze troche pojezdzic. a jak kasy bedzie wystarczalo, to nawet bym go sobie zostawil po wsze czasy, bo milosc do scorka jest wielka
Stefen - |30 Wrz 2007|, 2007 20:25
RobertPloch to nie lepiej tego sprzedać dołożyć to co masz na klimę i kupić takiego z ful wypasem, bo potem przy sprzedaży Vin prawdę Ci (znaczy kupującemu)powie.
RobertPloch - |30 Wrz 2007|, 2007 20:41
nie chce go sprzedawac, bo samochod jest w rodzinie od dawna i jestem pewien jego "przeszlosci". wiem, ze nie byl bity, licznik cofany itp itd... a na rynku jest pelno strucli
Rafał A.(antek) - |30 Wrz 2007|, 2007 23:42
| RobertPloch napisał/a: | | widzialem tansze oferty za bebechy |
nie mowie ze nie. ja napisalem swoje i mniej wiecej Allegrowe, zawsze mozna trafic cos tanszego.
Oli - |1 Paź 2007|, 2007 09:23
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | niewidzialem bezklimowego oczatego wiec nie wiem jak wyglada grodz w takim |
no właśnie o to mi głównie chodziło Rafale bo to jest cała bolączka
Rafał A.(antek) - |1 Paź 2007|, 2007 09:28
wiem wiem Oli, moze zz top takiego mial
Struna - |1 Paź 2007|, 2007 10:26
| Oli napisał/a: | no właśnie o to mi głównie chodziło Rafale bo to jest cała bolączka | ale jak wiemy i to da się zrobić choć to już straszna rzeźba, ale się da.
Zysio - |1 Paź 2007|, 2007 11:58
Co do grodzi to raczej do Irka uderzac z pytaniem, on sedana bezklimowego cial
Oli - |1 Paź 2007|, 2007 12:41
| Struna napisał/a: | | Oli napisał/a: | no właśnie o to mi głównie chodziło Rafale bo to jest cała bolączka | ale jak wiemy i to da się zrobić choć to już straszna rzeźba, ale się da. |
no nie taka już straszna.... u mnie kto nie wie to nie domysli się nawet że rzeźba
Struna - |1 Paź 2007|, 2007 12:43
| Oli napisał/a: | u mnie kto nie wie to nie domysli się nawet że rzeźba | no w końcu jestes macher od klimy ( a podobno szewc bez butów chodzi, klimiarzy to chyba nei dotyczy )
gufer-posepny - |1 Paź 2007|, 2007 19:07
Jakbyś nie robił klimy to mojej byłej rzeźby nie przebijesz za nic . Powiem tyle : kompresor , ta duża chłodnica , wentylator i węże to jest pikuś . Są fabryczne otwory i można sklecić w 2 godziny . Właśnie te pierdoły typu wentylator , skraplacz i upchanie w miejsce zwykłego "wichura" jest trudne . U mnie poszli na łatwiznę : kątówka TOYA i ... wyrżnęli dziurę w grodzi i wcisnęli w dechę rozdzielczą . Ręce , witki , macki mi opadły jak to wybadałem nie mówiąc o ... łzach . Powiem tak : albo sprawny nawiew albo fabryczna klima . Chyba że tak jak kolega Oli umiesz to dopasować .
RobertPloch - |2 Paź 2007|, 2007 13:54
czyli bez rzezby i rozpruwania samochodu sie nie obejdzie???
trzeba jakas masakre zrobic? nie da sie tak elegenacko powkladac, co trzeba i po klopocie?
gufer-posepny - |2 Paź 2007|, 2007 17:04
Znaczy się wiesz ... u mnie to z zewnątrz elegancko wyglądało . Dopiero jak tą siatkę pod wycieraczkami zdjałem to odkryłem Meksyk . Jakieś gąbki , błoto i syf totalny . W aucie śmierdziało nieźle . Nie wiem jak w oczatym ale MK1 i MK2 to już mam pomyślane jak to zrobić bez dewastacji auta : Kompresor , ta duża chłodnica to pikuś węże teś w sumie nie problem . zaczyna się przy tym module . Trzeba go skrócić . tak zęby się mieścił . Najważniejsze żeby zasysał jakoś powietrze z zewnątrz przez jakiś filtr . Osadzić na wlocie nagrzewnicy parę kabelków i tyle . Z kebelkologi to miałem chyba 2 przekaźniki i jeden guzior na desce ot tyle .TO jeszcze jakoś przechodziło przez czujnik ciśnienia płynu także nie załączysz klimy jak masz mało czynnika ( nie zatrzesz kompresora ) . Oczatego nie widziałem pod maską to nie wiem jakie jeszcze przygody się pojawią . U mnie pod szybą jest multum miejsca w przedziale dla dmuchawy ale to w poprzek .
Na wyrżniętą dziurę znalazłem sposób . Wykładzina PCV i wyciskarka z klejem w tubie . Tam to na pewno nie zgnije .
Rafał A.(antek) - |2 Paź 2007|, 2007 19:37
| RobertPloch napisał/a: | czyli bez rzezby i rozpruwania samochodu sie nie obejdzie???
trzeba jakas masakre zrobic? nie da sie tak elegenacko powkladac, co trzeba i po klopocie? |
w o czatym bezproblemowo sie da, tyle ze napewno sporo do demontarzu jest ale bez niszczenia
Oli - |2 Paź 2007|, 2007 21:18
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | w o czatym bezproblemowo sie da, tyle ze napewno sporo do demontarzu jest ale bez niszczenia |
no i o to mi chodziło... więc sie da | gufer-posepny napisał/a: | | albo sprawny nawiew albo fabryczna klima |
a ja mam i sprawny nawiew i fabryczna klimę tyle że montowaną przezemnie samego osobiście
gufer-posepny - |2 Paź 2007|, 2007 21:40
| Oli napisał/a: |
a ja mam i sprawny nawiew i fabryczna klimę tyle że montowaną przezemnie samego osobiście |
No zrobiłeś chyba tak jak napisałem . Tyle że bez niszczenia niczego .
Oli - |2 Paź 2007|, 2007 21:43
| gufer-posepny napisał/a: | | Tyle że bez niszczenia niczego . |
zniszczyłem troszkę albo inaczej : ztjuningowałem... ale nie autko... tylko parownik a dokładniej jego obudowe.
gufer-posepny - |2 Paź 2007|, 2007 21:53
W istocie rzeczy o to mi chodziło .
RobertPloch - |3 Paź 2007|, 2007 17:23
Oli, to ile bys chcial za montaz tego w oczatym? Albo ktos inny moze podejmie sie tego karkolomnego zadania... Bo z moimi zdolnosciami, wole sam sie za to nie brac
fiebik - |3 Paź 2007|, 2007 22:15
| RobertPloch napisał/a: | | Albo ktos inny moze podejmie sie tego karkolomnego zadania... Bo z moimi zdolnosciami, wole sam sie za to nie brac | to może jednak najrozsądniejsze było by przystać na propozycje rafała? bo oli teraz musiał by sie napierw wieloryba uczyć, a raf wieloryby dość kuma zarówno teoretycznie, jak i już pokazał, że i praktycznie też.
1Bodzio - |3 Paź 2007|, 2007 23:28
Ciekawe w jakich pieniądzach zmieściłby się taki montaż wraz z częściami i Rafałową robocizną. Klima zwykła i nabicie. Z postu Rafała wynika że ok 1000. Jak będzie potwierdzenie, to zacznę zbierać kasę.
Rafał A.(antek) - |4 Paź 2007|, 2007 00:13
10) montaz calosci ok 500zł
Rafał A.(antek) - |4 Paź 2007|, 2007 00:46
czesci do zwyklej nie mam wszystkich, cena montazu JW,
Oli - |4 Paź 2007|, 2007 08:27
| fiebik napisał/a: | | to może jednak najrozsądniejsze było by przystać na propozycje rafała? bo oli teraz musiał by sie napierw wieloryba uczyć, a raf wieloryby dość kuma zarówno teoretycznie, jak i już pokazał, że i praktycznie też. |
RobertPloch - |4 Paź 2007|, 2007 09:24
w sumie nie upieram sie przy klimatroniku... moze byc i zwykly chociaz elektroniczna fajniejsza... ogolnie chcialbym miec chlod w lecie i juz
Rafal, jak mozesz to daj nam PW z cena Twej robocizny to zaczniemy z Bodziem skladac kase
[ Dodano: 2007-10-04, 09:25 ]
ok, juz sie doczytalem ile za montaz
fiebik - |4 Paź 2007|, 2007 12:11
| Oli napisał/a: | | no już sie tak nie gniewaj.
Oli - |4 Paź 2007|, 2007 13:14
| fiebik napisał/a: | | Oli napisał/a: | | no już sie tak nie gniewaj. |
a ja tam się nie gniewam Waldku...tym bardziej że powiedziałeś prawdę.... w oczatym nie chcciałbym sie grzebać... choc klima to jeden pies.... i tak najgorsze to elektryka - reszta to barszcz
Struna - |4 Paź 2007|, 2007 13:15
| Oli napisał/a: | | choc klima to jeden pies | w klimatroniku to chyba nieco inaczej, kupa elektryki i elektroniki dodatkowej.
Oli - |4 Paź 2007|, 2007 13:23
| Struna napisał/a: | | Oli napisał/a: | | choc klima to jeden pies | w klimatroniku to chyba nieco inaczej, kupa elektryki i elektroniki dodatkowej. |
klima jako klima elektryki czy nie daj boże elektroniki to ja nie zrobie.... czy to oczty czy krokodyl... bo sie nie znam na prundach .................
Struna - |4 Paź 2007|, 2007 13:25
| Oli napisał/a: | klima jako klima | a jak tak to jasne, w sumie układ sam w sobie prawie taki sam.
|
|