| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
LPG - GAZ - scisliwosc LPG
grzechu913 - |13 Cze 2007|, 2007 08:56 Temat postu: scisliwosc LPG Mam takie pytanie jak to jest ze scisliwoscia takiego gazu chodzi mi dokladnie czy mozna go wcisnac wiecej niz poj butli a jesli tak to w jakich warunkach,bo zauwazylem cos takiego ,po przerobce zabespieczenia do butli 80L weszlo 79,3 L ale byla awaria na tej stacji co tankuje ,cos z pompa i teraz jest lepiej bo bije jak trzeba ,ale nabili mi ostatnio 82,5L teoretycznie byla pusta butla bo auto juz nie palilo na LPG ,wiec mam takie pytanie czy oszukuja na tej stacji czy jest to mozliwe aby wcisnac o 2,5L wiecej gdy np pompa daje wieksze cisnienie?
maup - |13 Cze 2007|, 2007 09:05
sprężony gaz jest cieczą a ciecze nie chcą być ściśliwe
albo zmień stację albo wychowaj tę swoją
grzechu913 - |13 Cze 2007|, 2007 09:11
u mnie juz zawor nie odbija bo go zablokowalem i tyle co ma butla tyle powinno wejsc kiedys przy poduszce wchodzilo ok 65L, to dzieki za pomoc bo jak sie sytuacja powtuzy to ich postrasze jakas kontrola
Boni - |13 Cze 2007|, 2007 09:49
Zastanów się nad odblokowanie zaworu jednak - z tego że ciecze są bardzo mało ściśliwe, wynika nie tylko że nie da się nabić 82l do 70l butli, ale też, że np. nabite w nocy albo z instalacji podziemnej, powiedzmy w 15 stopniach 70l do PEŁNA, to w 50 stopniach na słońcu w dzień dochodzi do absurdalnych ciśnień, po to jest poduszka gazowa w butli, żeby te ciśnienia nie były absurdalne, a tylko wysokie. A butla jest atestowana chyba tylko na 30bar.
grzechu913 - |13 Cze 2007|, 2007 09:52
wiem ale zepsuty byl zawor i raz odbijal a raz nie wiec tak zrobilem ze jest na full ,a ja robie w miare km tak ze 100km przejade i jest poducha a butle sa testowane jak sie nie myle do 45Bar ale widze ze oszustow nie brakuje na stacjach
Struna - |13 Cze 2007|, 2007 11:35
a ja to sam nie wiem, tankuję na kilku stacjach w sumie i raz leją niby ok a czasem jest przetankowane, to co mam sądzić, raz kantują a raz nie ? inna sprawa, że jak przetankują to i więcej km na tym robię.
grzechu913 - |13 Cze 2007|, 2007 12:05
| Struna napisał/a: | | że jak przetankują to i więcej km na tym robię. | zgadzam sie ale czy to faktycznie tyle wleja co jest na dystrybutorze ,bo moze tak byc ze sie palci za cos czego do naszej butli nie trafia
Struna - |13 Cze 2007|, 2007 12:19
niby fizyka mówi, że to nierealne czyli że raczej kant.
sobolaqe - |13 Cze 2007|, 2007 12:26
ja z racji tego ze niemam sprawnego licznika km dziennych a po zmianie przelacznika do gazu niemam ustawionej rezerwy:) jade do momentu az przestaje ciagnac na gazie i szukam pierwszej lepszej stacji.
moje obserwacje sa z mniej wiecej poltora roku i prawie zawsze wchodzi mi tyle samo l gazu.
przy pustym baku ma mi wejsc 38l i koniec:) na wiekszosci stacji tyle wchodzi, nie wazne czy zima czy lato, czy stoje lekko krzywo czy nie. wchodzi 38:)
ale zdazyly mi sie kilka razy stacje gdzie wchodzilo 42-45 l i tym stacja juz podziekowalem:)
przetestowalem glownie stacje w krakowie(od tych najtanszych po firmowe), ale rowniez na trasie i moim zdaniem nie powinno wchodzic wiecej niz te 80% pojemnosci butli, jak wchodzi wiecej to ktos kantuje.
feluke - |13 Cze 2007|, 2007 12:50
| sobolaqe napisał/a: | ja z racji tego ze niemam sprawnego licznika km dziennych a po zmianie przelacznika do gazu niemam ustawionej rezerwy:) jade do momentu az przestaje ciagnac na gazie i szukam pierwszej lepszej stacji.
moje obserwacje sa z mniej wiecej poltora roku i prawie zawsze wchodzi mi tyle samo l gazu.
przy pustym baku ma mi wejsc 38l i koniec:) na wiekszosci stacji tyle wchodzi, nie wazne czy zima czy lato, czy stoje lekko krzywo czy nie. wchodzi 38:)
ale zdazyly mi sie kilka razy stacje gdzie wchodzilo 42-45 l i tym stacja juz podziekowalem:)
przetestowalem glownie stacje w krakowie(od tych najtanszych po firmowe), ale rowniez na trasie i moim zdaniem nie powinno wchodzic wiecej niz te 80% pojemnosci butli, jak wchodzi wiecej to ktos kantuje. |
Albo ma zle ustwiony zawor na stacji i pomimo ze butla zamknela zawor to pompa na stacji dalej tloczy cisnienie, wolno ale tloczy.
Rekordzista przy butli 45l wlal... 45l i tyle bylo bo samochod zrobil sporo wiecej kilometrow.
marcys - |13 Cze 2007|, 2007 12:53
mi wchodzi 37L raz wlali 40l i zawor cos dziwnie odbil (delikatnej niz zwykle) byl upal i stal pochylony do przodu. Przede wszystkim porzadne stacje maja wypoziomowane miejsca do tankowania. Wiodace firmy sobie nie pozwalaja na kanty przy dystrybutorze. A na tyhc 40 l zrobil ladnyhc pare kilosów wiecej. Wiec czasami tak bywa.
Struna - |13 Cze 2007|, 2007 13:02
| marcys napisał/a: | | Wiodace firmy sobie nie pozwalaja na kanty przy dystrybutorze. | czy STATOIL należy do porządnych ? bo mnie dość często na statoilu wchodzi więcej niż butla ma pojemności wodnej.
marcys - |13 Cze 2007|, 2007 13:03
heh mam dwa statoile oba uczciwe
Struna - |13 Cze 2007|, 2007 13:04
a ja mam jeden w skawinie i często jakoś dziwnie dużo wchodzi, ale co mam zrobić jak gazu mało, leję bo muszę.
marcys - |13 Cze 2007|, 2007 13:07
lej mniej?
ale z tym to roznie bywa, najuczciwsza stacja w bielsku jest na tesco dystrybutor gazu GASPOL a cena 1,79. jest dobrze
Struna - |13 Cze 2007|, 2007 13:14
lać to ja leję ale na nich
Stefan - |13 Cze 2007|, 2007 13:25
Witam! Kiedys jeden pan mi staral sie wyjasnic ze zaleznie od warunkow litr gazu ma rozna objetosc.Pozniej przyjechala ochrona..... Pozdrawiam.Stefan.
snajpi84 - |13 Cze 2007|, 2007 13:27
| Stefan napisał/a: | | Pozniej przyjechala ochrona..... |
i co zrobiła??
fiebik - |13 Cze 2007|, 2007 13:37
| grzechu913 napisał/a: | | wiec mam takie pytanie czy oszukuja na tej stacji czy jest to mozliwe aby wcisnac o 2,5L wiecej gdy np pompa daje wieksze cisnienie? | a gdzie jak już wspomniał Speedo, poduszka powietrzna ?? coś strzelają raczej. coprawda były już rozmowy o możliwości wbiciu do butli troszkę więcej gazu (z powodu jakiegoś zaworu) ale nigdy nie więcej niż nominalna geometryczna pojemność zbiornika.
http://ford-scorpio.pl/fo...p=192704#192704
w tym temacie były rozmowy na ten temat, ale teraz nie chce mi się szukać więcej szczegółów pośród tej masy postów w tym temacie.
Stefan - |13 Cze 2007|, 2007 14:07
Witam!Snajp pojedz Na Kolumba -moze jeszcze pamietaja.... Pozdrawiam.Stefan.
Stefan - |13 Cze 2007|, 2007 15:16
Witam! Ostatnio rozmawialem z kolega i "kto falszuje wskazania urzadzen pomiarowych..."jest "z urzedu" w zwiazku z czym ZADEN durny-dyzurny nie ma nic do powiedzenia tylko natychmiast najblizszy patrol. Pozdrawiam.Stefan.
fiebik - |13 Cze 2007|, 2007 15:31
| Stefan napisał/a: | | w zwiazku z czym ZADEN durny-dyzurny nie ma nic do powiedzenia tylko natychmiast najblizszy patrol. | no... ale jak kolesie z najbliższego patrolu tankują tam gratis....., a urzędom się chce tak, żeby się nie chciało. jak już media coś wydłubią, no to urzędy przynajmniej udają, że pracują. jednak zgłoszenie pojedyńczego usera jest jak kula u nogi i robią wszystko, żeby gościa zniechęcić do złożenia zgłoszenia. to jest polska...
Adam73 - |13 Cze 2007|, 2007 16:27
| marcys napisał/a: | | mi wchodzi 37L raz wlali 40l i zawor cos dziwnie odbil |
A mnie przed zlotem w butle 42l. koleś nabił 41.28l. byłem w szoku bo zawsze odbijało przy 37l.
snajpi84 - |13 Cze 2007|, 2007 16:35
a dla mnie to są przewałki na liczniku bo zdarza się że i benzyny potrafia wlać sporo wiecej niz pojemność zbiornika i wlewu paliwa.
kantuja jak nic, cena nizsza za litr ale ze wskazuje ze wlewaja wiecej to jeszcze wychodza na górke.
każdy orze jak może - by jak najwięcej i jak najszybciej zarobić
mariusz_technik - |13 Cze 2007|, 2007 19:05
A moze po prostu odpowietrzanie w pistolecie jest mniej/bardziej czule na roznych stacjach, i dlatego na jednej wlejesz 48 litrow, a na drugiej 49. I nie ma tu zadnego oszustwa
snajpi84 - |13 Cze 2007|, 2007 19:06
| mariusz_technik napisał/a: | | 48 litrow, a na drugiej 49 |
1 litr to jeszcze powiedzmy w granicach normy do zaakceptowania, ale jak roznica zbliza sie do 5 litrow to nie moze byc tu mowy o innym stopniu odpowietrzania w pistolecie
Stefan - |13 Cze 2007|, 2007 21:09
Witam! | mariusz_technik napisał/a: | | A moze po prostu odpowietrzanie w pistolecie jest mniej/bardziej czule na roznych stacjach | o gazie mowimy?! Pozdrawiam.Stefan.
Kuzyn - |13 Cze 2007|, 2007 21:45
| feluke napisał/a: | | Rekordzista przy butli 45l wlal... 45l i tyle bylo |
Na pewno trochę kantował bo co się stało z 45 litrami powietrza. Nie sprężyło się z pewnością 100 krotnie.
Stefan - |13 Cze 2007|, 2007 22:07
Witam! | Kuzyn napisał/a: | | Na pewno trochę kantował bo co się stało z 45 litrami powietrza | Dobry Boze....... Pozdrawiam.Stefan.
Rafał A.(antek) - |13 Cze 2007|, 2007 22:55
jak sie tankuje "do odbicia" to wejsc moze roznie, w zaleznosci od tego jak odbije zawor pływakowy, i od cisniena pompy, ktora moze jeszcze troche przepchnac... gorzej jak wleje sie tyle ile ma wodna pojemnosc albo wiecej i dopiero słychac ze zawor odbija wtedy pachnie kantem
Co innego jak jest zmodyfikowany zawor, looz i tu raczej nie bal bym sie cisniena w butli, boona je wytrzyma, tylko tego ze pusci zawor bezpieczenstwa i gaz pojdziepod auto... a wtedy j uz masz auto stojace w "bombie" gazowej, bo rozprezajaca sie ciecz (tak tak to bedzie wypływała ciecz!) spokojnie stworzy mieszanine idealnie wybuchowa...
Boni - |14 Cze 2007|, 2007 08:03
| Stefan napisał/a: | Witam! | Kuzyn napisał/a: | | Na pewno trochę kantował bo co się stało z 45 litrami powietrza | Dobry Boze....... Pozdrawiam.Stefan. |
Amen, Stefan, amen. Odpowietrzane pistolety, sprężane powietrze... jak to szło? "dla zwykłych ludzi odpowiednio zaawansowana technika nie różni się od magii"
mariusz_technik - |14 Cze 2007|, 2007 09:59
| snajpi84 napisał/a: | | 1 litr to jeszcze powiedzmy w granicach normy do zaakceptowania, ale jak roznica zbliza sie do 5 litrow to nie moze byc tu mowy o innym stopniu odpowietrzania w pistolecie |
| Stefan napisał/a: | | o gazie mowimy?! Pozdrawiam.Stefan. |
Takze Stefan i Boni tak do konca mnie nie linczujcie
[ Dodano: 2007-06-14, 10:00 ]
| snajpi84 napisał/a: | | a dla mnie to są przewałki na liczniku bo zdarza się że i benzyny potrafia wlać sporo wiecej niz pojemność zbiornika i wlewu paliwa. |
[ Dodano: 2007-06-14, 10:04 ]
Wyjasnij mi Boni, skad dystrybutor 'wie', ze mamy pelny bak paliwa(benzyny)? Jesli chodzi o gaz, to sprawa jest inaczej rozwiazana(zawor). Nie wiem o co ci chodzi z ta magią
[ Dodano: 2007-06-14, 10:05 ]
A co niektorych, to rzeczywiscie ponosi fantazja, niby chca dobrze kombinowac, ale...
Boni - |14 Cze 2007|, 2007 10:50
| mariusz_technik napisał/a: |
Wyjasnij mi Boni, skad dystrybutor 'wie', ze mamy pelny bak paliwa(benzyny)? Jesli chodzi o gaz, to sprawa jest inaczej rozwiazana(zawor). Nie wiem o co ci chodzi z ta magią
|
Złożyłem że w w wątku o ściśliwości LPG i rozmowie o przelaniu nie 75 ale 45 czy 48 litrów do Scorpio mówimy o LPG a nie o benzynie, ale niech ci będzie że tam akurat mówiłeś o pistolecie benzynowym... Te powiedzonko z magią to smutna konstatacja że 80% społeczeństwa nie wie, nie rozumie i nie ma ochoty wiedzieć czy rozumieć, jak działa technika i technologia w koło nas.
Stefan - |14 Cze 2007|, 2007 11:38
Witam! O! Pozdrawiam.Stefan.
|
|