| |
Ford Scorpio Team Forum mi³o¶ników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnêtrze + klimatyzacja - Grza³o i przesta³o :(
pitusiek - |26 Sty 2007|, 2007 12:57 Temat postu: Grza³o i przesta³o :( Siemano. Nie wiem co siê sta³o ale siê sta³o. Pizga mi w aucie tak ze szyby od ¶rodka zamarzaj± a dmuchawa wieje lodem. Nie wiem co mog³o siê staæ. Do tego silnik od dmuchawy raz siê za³añcza a raz nie. S³abo wieje, co¶ obciera - wiem ¿e jest do naprawy. Zimno jest strasznie . Przed chwil± wróci³em bo by³em odpowietrzaæ i dupa. Dalej tak samo zimno jest jak by³o. Termostat jest Oki bo 2 razy go zmienia³em na nowy i dalej to samo. Silnik nie chce siê dogrzaæ. Wska¼nik temperatury jest po ¶rodku napisu NORM. Nie wiem ju¿ co robiæ????. Jak auto postoi 10 minut i pochodzi na wolnych to przez 5 sekund le¿y cieple ale po chwili stygnie i robi siê zimne. Przewody s± b. gor±ce ale nic nie leci ciep³ego powietrza do ¶rodka auta. Czy ten du¿y ¿ó³ty wiatrak powinien siê ca³y czas krêciæ razem z silnikiem???? bo mo¿e dlatego ¿e on sie non stop krêci to auto nie chce siê zagrzaæ bardziej???? Jak macie jakie¶ porady to proszê podzielcie siê nimi ze mn±. Pozdrawiam
maca_maca - |26 Sty 2007|, 2007 13:13
pitusiek, moz etrzeba przep³ukaæ nagrzewnicê ?
pitusiek - |26 Sty 2007|, 2007 13:14
P³uka³em i dalej to samo . Nie wiem czy j± wymieniæ na now±??? mo¿e to co¶ pomo¿ê. Ale nie jest zapchana. Brak mi pomys³ów
maca_maca - |26 Sty 2007|, 2007 13:22
pitusiek, hmm moze masz zapowietrzony uk³ad ch³odzenia silnika ? moze spu¶æ ca³y p³yn jak najwiecej go masz i zalej jeszcze raz ale szczerze mówi±c. nei wiem czy to pomo¿e. A termostat masz na bank dobry ??
pitusiek - |26 Sty 2007|, 2007 13:24
maca_maca termostat na 100% jest dobry a p³yn niedawno zmienia³em na nowy jakies 2 tygodnie temu. Odpowietrza³em dzi¶ ok 1h i dupa nic nie pomog³o. Nie wiem juz co robiæ.
maca_maca - |26 Sty 2007|, 2007 13:27
pitusiek, ¿eby grza³o na 100% to wywal termostat i p³yn bêdzie chodzi³ ca³y czas w obegu wiêc bêzie musia³o grzaæ. silnik siê nagrzewa p³yn te¿ który cykuluje przez ca³y czas w uk³adzie to ze nie masz gor±cej nagrzewnicy to wina termostatu (na moje oko) a sprawd¼ w ten sposób. w³acz silnik niech sie zagrzeje i otwórz zbiorniczek z p³ynem ch³odz±cym i zobacz czy jest wymiana p³ynu (czy sika) bo je³¶i nie to znaczy ze termostat jest do bani. mia³em podobn± sytuacjê w poprzednim scorpio to mi mechaniory wywalili termostat na sta³e i grza³ odrazu. Ale niestety ma to swoje - bo silnik siê b. d³ugo nagrzewa³ przez co wiêcej pali³ jak by³ zimny
Kuzyn - |26 Sty 2007|, 2007 13:28
| Kod: | | Jak auto postoi 10 minut i pochodzi na wolnych to przez 5 sekund le¿y cieple ale po chwili stygnie i robi siê zimne. Przewody s± b. gor±ce ale nic nie leci ciep³ego powietrza do ¶rodka auta. |
W Skodzie z pocz±tkiem zimy mia³em to samo. Wymieni³em nagrzewnice i mo¿na w³osy suszyæ przy nawiewach.
pitusiek - |26 Sty 2007|, 2007 13:36
Maca_Maca P³yn sika z tej cienkiej rurki co dochodzi do zbiorniczka wiêc bobieg jest. Co do termostatu to wole tego nie robiæ bo i tak ju¿ sporo pali. Termostat puszcza na 100%. Nie wiem zobacze t± nagrzewnice mo¿e faktycznie jest padniêta??? Nigdy nie u¿ywa³em zadnych proszków do ch³odnic itp. Ale skoro ja przep³uka³em i jest ok to nie jest zapchana.
maca_maca - |26 Sty 2007|, 2007 13:38
pitusiek, moze masz zapchane doprowadzenia do nagrzewnicy !? to ze rury bêd± ciep³e to nei znaczy ze do nagrzewnicy dochodzi gor±ce ch³odziwo
Kuzyn - |26 Sty 2007|, 2007 13:41
osad na wê¿ownicy nagrzewnicy, wewn±trz rurek, mo¿e nie zatamowaæ obiegu wody. Ale skutecznie zahamuje oddawanie ciep³a do radiatorów. To ¿e przez nagrzewnicê przelatuje woda to jeszcze nie znaczy ¿e jest sprawna
maca_maca - |26 Sty 2007|, 2007 13:44
| Kuzyn napisa³/a: | | To ¿e przez nagrzewnicê przelatuje woda to jeszcze nie znaczy ¿e jest sprawna | no i je³si tak jest to pozostaje wymiana nagrzewnicy
Struna - |26 Sty 2007|, 2007 14:39
pitusiek, dotknij wê¿e id±ce do i z nagrzewnicy czy s± gor±ce
pitusiek - |29 Sty 2007|, 2007 08:34
W³a¶nie nie s± gor±ce s± letnie. Kiedy tych grubych nie mo¿na dotkn±æ to te co id± do nagrzewnicy s± letnie. Zarówno ten co doprowadza p³yn do nagrzewnicy jak i ten co j± odprowadza. Mechanik powiedzia³ ¿e to przez to ¿e p³yn mi ucieka z ch³odnicy - z takiego plastiku co jest na bokach ch³odnicy. Czy to mo¿e byæ prawda??? Kiedy¶ w golfie lecia³o mi te¿ ale ogrzewanie by³o bardzo dobre. Mówi ¿e to przez to ¿e nie jest szczelny uk³ad. Do tego ca³kiem pad³a mi dmuchawa - nie dzia³a ju¿ ani trochê. Wcze¶niej dzia³a³a siê co jaki¶ czas ale i tak kiepsko dzia³a³a. Tak wiêc juz nie ¶migam narazie fordem bo siê nie da. Co prawda jest podgrzewanie p.szyby ale to nic nie daje. Ca³y czas musze szmatka przecieraæ szybê. Nie do¶æ ¿e jest zimno to jeszcze nic nie wieje. PIÊKNIE
maca_maca - |29 Sty 2007|, 2007 08:42
pitusiek, no ok ale pytanie czy ubywa ci p³ynu z uk³adu ?
pitusiek - |29 Sty 2007|, 2007 08:47
Ubywa bo cieknie z ch³odnicy. Widaæ plame pod autem. Sprawdze nagrzewnice i dam znaæ co i jak bo mo¿e to jej wina????
Struna - |29 Sty 2007|, 2007 11:44
pitusiek, skoro wê¿e letnie to albo pompa wodna nie robi albo teramostat zwalony. To ¿e cieknie to inna kwestia, jednak wê¿e powiny byæ gor±ce - no chyba, ¿e leje Ci z tej ch³odnicy jak z wiadra to mo¿e nie grzaæ.
Smó³a - |31 Sty 2007|, 2007 17:02
Mia³em to samo.Czyszczenie nagrzewnicy nie pomog³o.Wymieni³em na nowa(u¿ywkê).Teraz grzeje jak szaloooona:)
Struna - |1 Lut 2007|, 2007 11:26
| Smó³a napisa³/a: | | Mia³em to samo.Czyszczenie nagrzewnicy nie pomog³o. | no z tym to ró¿nie - zale¿y jak bardzo zasyfia³a jest - czasem da siê oczy¶ciæ a czasem nie - generalnie pasuje od sierki a koszto nowej nie jest spory - niestety z wymian± s± straszne schody w modelach powy¿ej MK1
VIK - |1 Lut 2007|, 2007 11:52
czasem jest tak zasyfia³a, ¿e zapowietrza uk³ad, bo nic przez ni± nie leci
Struna - |1 Lut 2007|, 2007 11:54
| VIK napisa³/a: | | bo nic przez ni± nie leci | oprócz powietrza
VIK - |1 Lut 2007|, 2007 12:26
pitusiek - |2 Lut 2007|, 2007 08:25
Siema. Wczoraj odczepi³em wê¿e od nagrzewnicy i pu¶ci³em wodê prze ni± woda bardzo bardzo powoli wycieka³a, a ja dmucha³em to powietrze ³adnie wylatywa³o o co chodzi???? Jeszcze jedno pytanie: Czy w±¿ id±cy od silnika do nagrzewnicy powinien wchodziæ w t± górn± rurkê a ten od parownika (gaz) powinien wchodziæ na dó³???? Pytam bo kole¶ co kupi³em auto cos namiesza³ i nie pamiêta gdzie co by³o. Pozdro
Darek - |2 Lut 2007|, 2007 09:01
Jak przepuszcza³em wodê przez nagrzewnicê w volvo ¿eby wyp³ukaæ to lecia³o jak z kranu, widaæ masz zakamienia³± nagrzewnicê.
pitusiek - |2 Lut 2007|, 2007 09:06
Ok. A jak z tymi przewodami???? Który gdzie wczodzi bo u mnie jest:
Od silnika idzie do górnej rurki nagrzewnicy
Od parownika idzie na doln± rurkê nagrzewnicy.
Czy to naprawdê jest tyle roboty z jej wymina w mk1???? Bo mechanik mi p³acze za ca³y kokpit musi rozbieraæ????
Struna - |2 Lut 2007|, 2007 10:22
| Cytat: | Czy to naprawdê jest tyle roboty z jej wymina w mk1???? Bo mechanik mi p³acze za ca³y kokpit musi rozbieraæ????
| w MK1 to piku¶ - tylko dó³ zdejmujesz
pitusiek - |2 Lut 2007|, 2007 10:34
Jeszcze jedno. Mechanik powiedzia³ ¿e mam spalony jaki¶ rezystor i jest on zwatowany bo jaka¶ ¶cie¿ka sie zjara³a. Czy to ¿e jest on zwatowany mo¿e jako¶ ¼le dzia³aæ na dzia³anie dmuchawy????
Struna - |2 Lut 2007|, 2007 10:35
| pitusiek napisa³/a: | | Czy to ¿e jest on zwatowany mo¿e jako¶ ¼le dzia³aæ na dzia³anie dmuchawy???? | mo¿e.
pitusiek - |2 Lut 2007|, 2007 12:20
Mam wielk± pro¶bê czy mog³ by mi kto¶ opiasæ jak wymontowaæ ch³odnicê w silniku 2.9i. Znalaz³em na forum cz³owieka, który mi j± naprawi ale musze mu j± dowie¶æ. Nie wiem jak siê zabraæ do jej wymontowania. Mo¿e ma kto¶ jak±¶ instrukcjê albo do¶wiadczenie w tym. Za pomoc bede bardzo wdzieczny.
Kevin Xy - |2 Lut 2007|, 2007 12:22
chlodnice czy nagrzewnice ??
Struna - |2 Lut 2007|, 2007 12:22
pitusiek, zajrzyj pod maskê - zero filozofi. Zwalasz wê¿e, os spodu masz dwie ¶ruby do pod³u¿nic a od gury zatrzaski - wychodzi w dó³ bez problema. JAk masz obudowê na wisko to trzeba zdj±æ chocia¿ górn± czê¶æ ( dwie ¶rubki i dwa ko³ki )
_Mu. - |2 Lut 2007|, 2007 12:46
well, podepne siê pod w±tek, bowiem w DOHC-u zaczyna wiaæ mi letnie, a do niedawna by³o gor±co. Przypuszczam, ¿e nagrzewnica okamieniona. I mam taki pomys³, który chcia³am poddac pod dyskusjê.
Otó¿ zamiast przep³ukiwac pod ci¶nieniem, wpad³o mi do g³owy u¿ycie Calgonu lub pastylek Coregatabs.
Co o tym s±dzicie?
Struna - |2 Lut 2007|, 2007 12:48
| _Mu. napisa³/a: | wpad³o mi do g³owy u¿ycie Calgonu lub pastylek Coregatabs.
Co o tym s±dzicie? | jak u¿yjesz szukajki to znajdziesz co my na to
_Mu. - |2 Lut 2007|, 2007 12:55
OOoooo - i szukac has³a Calgon????
Nie s±dzi³em, ¿e kto¶ wpad³ na ten pomys³ przede mn±.
robert sadowski - |7 Lut 2007|, 2007 18:34
ja tam próbowa³em dzi¶ wymieniæ nagrzewnicê i huj mnie strzeli³ po 3 godz, rozebra³em deskê i zobaczy³em nastêpne g.....no nie da³em rady da³em sê spok€j po tej przemi³ej rozrywce znikne³o mi podgrzewnaie tylnej szyby , i szlag mnie trafi³ na kilka nastêpnych dni kto do k.... nêdzy wymy¶li³ te ogrzewanie bez pomocy nie dam rady czego siê wsydzê i przyznajê nadmeniam i¿ ten mój ¿êch posiada klimê co mo¿e ma znaczenie ale to wy mi odpowiedzcie
nagrzewnice mam , chêci jeszcze by sie znalaz³y , ale sam nie dam rady
pozrdrowienia robert sadowski
Rafa³ A.(antek) - |7 Lut 2007|, 2007 18:54
jak ci pomoc? magrzewnice da sie spokojnie wymienic, klima nie ma znaczenia, jak juz zwaliles deske to polowq roboty
dalej tylko opdlokietnik i juz masz jak cofnac nagrzewnice. na czym utknoles?
robert sadowski - |7 Lut 2007|, 2007 19:24
na nerwach z³o¿y³em go ju¿ do kupy i musia³ bym wywalaæ wszystko od nowa ale nie wiem czy mi siê chce !
jak tylko uporam siê z tym to dam znaæ
z góry dziêkujê robert
kirst - |11 Lut 2007|, 2007 17:38
Stawiam na termostat to ¿e nowy to wcale nie znaczy ¿e dobry , wskazane by³o by mieæ orginakny , dobre s± te¿ francuski nazwa termo co¶ tam . Sam nie dawno wymienia³em i teraz mam ciep³o
[ Dodano: 2007-02-11, 17:42 ]
Inn± przyczyn± s³abego grzania mo¿e byæ nieszczelno¶æ uk³adu ch³odzenia sprawd¿ to dok³adnie . Czy przypadkiem nie wyrzuca ci p³ynu przez zbiornik wyrównawczy ?
Mysza - |11 Lut 2007|, 2007 20:12
Jesli termostat, to tylko motorcraft. Jesli temeratura silnika utrzymuje siê w okolicach polowy wskazania zegara, i do tego w miarê szybko dochodzi tam wskazowka, to termostat raczej OK.
P³ukanka owszem, warto zrobic przed rozkreceniem polowy samochodu. Ale wczesniej warto organoleptycznie sprawdzic temperaturê przewodow dochodzacych do nagrzewnicy. Jesli silnik jest ciep³y, w±¿ dolotowy jest ciep³y a wylotowy (gorny) jest zimny, to zakamieniona nagrzewnica. Jesli oba s± gor±ce i nie grzeje to mogla strzeliæ uszczelka wewnatrz nagrzewnicy oddzielaj±ca dolot od wylotu, i medium nie przeplywa przez kanaliki nagrzewnicy a zawraca zaraz po wplynieciu do niej.
Wazna infirmacja to ta, ze masz klime. Ma to spore znaczenie, gdyz przy wezach nagrzewnicy jest zawor odcinajacy doplyw p³ynu podczas w³±czenia klimy. Ten zawór potrafi siê zaci±æ. Ale widaæ na nim suwak ktory mozna przestawiæ rêcznie. I od sprawdzenia tego powinienes zacz±c...
fiebik - |11 Lut 2007|, 2007 21:15
| Mysza napisa³/a: | | przy wezach nagrzewnicy jest zawor odcinajacy doplyw p³ynu podczas w³±czenia klimy. | hmm... pierwsze s³ysze.
Rafa³ A.(antek) - |11 Lut 2007|, 2007 23:05
tez
krzyhoo - |11 Lut 2007|, 2007 23:16
| Mysza napisa³/a: | | przy wezach nagrzewnicy jest zawor odcinajacy doplyw p³ynu podczas w³±czenia klimy | moze w Granadzie
Struna - |13 Lut 2007|, 2007 10:35
| Mysza napisa³/a: | | Ma to spore znaczenie, gdyz przy wezach nagrzewnicy jest zawor odcinajacy doplyw p³ynu podczas w³±czenia klimy. | no to akurat siê trafia³o w baaardzo starych modelach i raczej tego ju¿ nie u¶wiadczysz.
Mysza - |14 Lut 2007|, 2007 20:41
Wiem ze bylo to ustrojstwo w scorpiach, bo akurat od scorpio kupowalem do granady wlasnie. Fakt ze w cossim BOA z 93 roku ju¿ tego nie by³o.
Michal2110 - |14 Lut 2007|, 2007 22:05
Plukanie nagrzewnicy moze gowno dac. U mnie zeberka byly tak zasyfione, ze nagrzewnica nie oddawala ciepla i tak... Lecialo letnie powietrze zamiast goracego.
pitusiek - |6 Mar 2007|, 2007 09:47
Ju¿ zrobione. Temat zakoñczony. Pozdro
Remik_WROC£AW - |21 Mar 2007|, 2007 21:59 Temat postu: Jak odpowietrzyæ uk³ad ch³odzenia w 2,0 dohc Jak odpowietrzyæ uk³ad ch³odzenia w 2,0 dohc
Adam73 - |21 Mar 2007|, 2007 22:09
Ryjek lekko wy¿ej i praca na ja³owych a¿ do otwarcia termostatu.
Albo poprostu normalna jazda i sie sam odpowietrzy (oczywiscie jak masz termostat z otworkiem odpowietrzaj±cym) .
|
|