Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - Problem z klima

Jason - |6 Wrz 2006|, 2006 19:37
Temat postu: Problem z klima
No i pojechalem dzis na wycieczke i wrocilem po 150km taki wk...zdenerwowany ze hej. Jak bylo dobrze z autem tal teraz zaczely sie schody.
Zaczelo sie od tego ze od jakiegos czasu zaraz po odpaleniu cieplego silnika dalo sie czuc dziwny zapach (zgnilizna - cos psujacego sie) przez ok 30sek. Potem sie uspokajalo i bylo ok. Pomyslalem zasyfiale fitry kabunowe trza wymienic ale to pozniej. No i z tydzien temu klima cacy dzialala az do mometu jakby ktos poblokowal wszystkie kratki z ktorych leci powietrze. Normalnie reaguje na zadana temperature i stara sie ja utzrymac i wszystko dzialo ok tyle ze mimo ze dmychawa chodzi na full z kratek praktycznie nic nie leci ale dopiero po ok pol godziny jazdy. Wiec dzis zagladnalem do filterkow i co widze...

Potem rozbieram obudowe na filtry, a tam

No to przygladam sie filtrom

Uwalone jak jasna cholera oczywiscie jeszcze chyba od nowosci.
Odpalilem auto bez filtrow i wlaczylem klime i wszystko cacy dziala. Dmucha mocno i zimno.
Kochani powiedzcie mi czy jak zmienie te filtry na nowe to problem sie rozwiaze. Czy taka reakcja byla zwiazana wlasnie z zasyfialoscia filtrow (ja tam mysle).
Mam nadzieje ze sie nie myle i czekam na odpowiedzi.
Pozdrawiam

Boni - |6 Wrz 2006|, 2006 20:31

Pewnie że to filtry, to normalne przy zasyfionych, także w stacjonarnych klimach, jak klima rusza, to najpierw są suche i przepuszczają głównie smród, potem wilgoć zaklajstrowuje syf na filtrach, i nie chce nic lecieć, potem stabilizują się warunki i coś tam leci, ale za mało i niezdrowo :)
Stefan - |6 Wrz 2006|, 2006 21:20

Witam! Po przebiegu 10.000-15.000 km nalezy BEZWZGLEDNIE wymienic filtry(wklady) i przeprowadzic ODKAZANIE ukladu.Konsekwencja nie stosowania tych procedur moze byc powazna choroba a nawet smierc.Pozdrawiam.Stefan. :one:
Rafał A.(antek) - |6 Wrz 2006|, 2006 21:27

no ale i kolegi to jeszcze parownik zamarza :) i bnlokuje przepływ powietrza :)
Jason - |6 Wrz 2006|, 2006 21:30

Rafał A.(antek) napisał/a:
no ale i kolegi to jeszcze parownik zamarza i bnlokuje przepływ powietrza
no ale to zamarzlo bo filtry nie przepuszczaja absolutnie nic. Cisza w nawiewach. W kabinie cieplo, a w komorzesilnika zimno :/
Boni napisał/a:
Pewnie że to filtry, to normalne przy zasyfionych, także w stacjonarnych klimach
mam nadzieje ze to jest rozwiazanie
Stefan - |6 Wrz 2006|, 2006 21:33

Witam! Jesli filtr bedzie "zapchany" to moze sie tak zakonczyc jak na obrazku.Pozdrawiam.Stefan. :one:
Jason - |6 Wrz 2006|, 2006 21:35

Stefan napisał/a:
Po przebiegu 10.000-15.000 km nalezy BEZWZGLEDNIE wymienic filtry
no ja mam jakies 115000 a filtry od nowosci wiec chyba przesada :oops: Jutro kupuje filtry. Mam nadzieje ze podziala
Stefan - |6 Wrz 2006|, 2006 21:47

Witam! Poczytaj"choroba legionistow".W ubieglym roku w "TURKEY" caly hotel trupow byl z tego wlasnie powodu.P :one: ozdrawiam.Stefan.
Jason - |7 Wrz 2006|, 2006 00:44

Stefan napisał/a:
Poczytaj"choroba legionistow".
mozesz strescic :): :027:
Stefan - |7 Wrz 2006|, 2006 00:46

Witam! Moge:szlag trafic moze od tego. :one: Pozdrawiam.Stefan.
Jason - |7 Wrz 2006|, 2006 00:48

A tak wracajac do tematu, bo tylko Boni, cos mi powiedzial, to wina lezy w koncu po stronie tych filtrow czy cos sie popsulo.
Pozdrawiam

Stefan - |7 Wrz 2006|, 2006 00:51

Witam! Jak wyjmiesz(w skrajnym wypadku) lub wymienisz filtry i problem nie ustapi(za wyjatkiem smrodu bo to bakterie na parowniku) to bedziemy sie martwic.Na 99% po wymianie problemy ustapia. :one: Pozdrawiam.Stefan.
fiebik - |7 Wrz 2006|, 2006 00:58

Jason napisał/a:
Odpalilem auto bez filtrow i wlaczylem klime i wszystko cacy dziala. Dmucha mocno i zimno.
Skoro tak, to spoko, wymień filtry i w droge :one:
U mnie co prawda nigdy sie tak nie zrobiło, ale moje oczate odwiedzają serwis klimy regularnie wiosną i jesienią.

Jason - |7 Wrz 2006|, 2006 15:57

Dzis kupilem i zakladam filterki (jedyne 11.50), zobaczymy jak bedzie to teraz dzialac. Tylko ze w najblizszym czasie nie mam zadnej traski na sprawdzenie :/
Dzieki za pomoc
Pozdrawiam

fiebik - |8 Wrz 2006|, 2006 12:11

Jason napisał/a:
jedyne 11.50
Hmm.. jeżeli to nawet funtów, to troszkę dziwnie tanio.
Jason - |8 Wrz 2006|, 2006 13:11

No i pojechalem wczoraj pojezdzic i dalej to samo niestety. Z tym ze teraz to nawet zamarza to i ta rura idaca od tego w strone silnika. Poczytalem w foult finderze na angileskiej stronce i na takie objawy jak ja mam nalezy wymienic fitry i zrobic reset klimy. Zrobilem oba punkty i w resecie wyszlo 50 i 57. Co to jest?
Pomocy
A czy za filtry tanio? Nie wiem, jak pytalem w PL o Filtrony powiedzieli 70zł wiec mniej wiecej to samo.

fiebik - |8 Wrz 2006|, 2006 13:21

Nie wiem co oznaczają te numery błędów ale myślę, jak już w temacie http://ford-scorpio.pl/fo...der=asc&start=0 Aneta stwierdziła w takim przypadku trza by się mocno zająć czujnikiem oblodzenia.
Jason - |8 Wrz 2006|, 2006 13:23

Oki, gdzie jest czujnik oblodzenia?
Dzis poszedlem tam jeszcze raz zrobic resata, uprzednie poruszalem wszystkimi zlaczkami, wtyczkami itd dookola dmuchawy w komorze silnka. Reset wykazal zero bledow.
I co teraz?
Pozdrawiam

[ Dodano: 2006-09-08, 19:53 ]
Reset pokazal zero bledow ale pojechalem na przejazdzke i o dziwo wszystko dziala, jednak z ciekawosci reset jeszcze raz i znow 57. O co chodzi.
Pozmozcie biedakowi bo sie meczy ;)
Pozdrawiam

Stefan - |9 Wrz 2006|, 2006 00:11

Witam! Zbyt wiele nieszczesc w jednym czasie! Brak nawiewu o ktorym pisales mogl byc spowodowany uszkodzeniem HBC.Urzadzenie to czesto dziala-nie dziala po jakims czasie osiagajac stan "nie dzialania ciaglego".Czujnik oblodzenia jest "ostatnia instancja".Najpierw powinny wylaczyc (o ile to klimatronic) czujniki w nawiewach.Ogolnie to wszystko moim zdaniem wyglada na "wypadla" wtyczke za panelem sterowania klimy.Pozdrawiam.Stefan.
Jason - |9 Wrz 2006|, 2006 00:38

Stefan napisał/a:
Brak nawiewu o ktorym pisales mogl byc spowodowany uszkodzeniem HBC
moim zdaniem brak nawiewu spowodowany jest tym ze jak klima dziala dluzej to zamarza ten "kaloryfer" za filtrami co blokuje doplyw powietrza do kabiny
Stefan napisał/a:
Urzadzenie to czesto dziala-nie dziala po jakims czasie osiagajac stan "nie dzialania ciaglego".
Urzadzenie dziala poprawnie (reaguje na zadana przezemnie temp cieplej zimniej) do mometu oszronienia parownika (mysle ze to ten kaloryfer tak sie zwie). Choc i wtedy reaguje poprawnie bo co prawda nie dmucha mocno (na max obrotach dmuchawy) tylko leciusienka bryza, ale da sie poczuc czy zimnie czy cieple powietrze wydobywa sie z kratek.
Stefan napisał/a:
Czujnik oblodzenia jest "ostatnia instancja".Najpierw powinny wylaczyc (o ile to klimatronic) czujniki w nawiewach
tutaj to nic z tego nie zrozumialem ;) :one:
Stefan napisał/a:
Ogolnie to wszystko moim zdaniem wyglada na "wypadla" wtyczke za panelem sterowania klimy.

Napewno nie bo wtedy wybierana przezemnie tem i obroty wiatraka nie dzialaly by tak ja ja chce, a to wszystko dziala jak najbardziej poprawnie tylko ze po pol godziny przestaje dmuchac mocno bo zamarza "kaloryfer"
I teraz pytenie: Czemu to gowno zamarza?
Pomocy

Stefan - |9 Wrz 2006|, 2006 03:02

Witam! Przed oblodzeniem uklad jest zabezpieczony termostatem(toto co zamarza z "grzybkiem"na zdjeciu) od strony "mechanicznej" i czujnikiem oblodzenia od strony elektrycznej.Z bledow ktore wyswietla klimatronik "57" to podobno HBC lub cisnienie(?) nikt tego do konca nie jest pewien a "50" nie mam pojecia.Jesli zamarza po takim czasie to czujniki temperatury w nawiewach tego nie "zobacza".Na tej stronie(jesli znasz angielski) jest wszystko o klimie w tym wydaniu. http://www.fordscorpio.co.uk/aircon.htm Pozdrawiam.Stefan. :sad:
Rafał A.(antek) - |9 Wrz 2006|, 2006 17:15

50 to 0 czyli brak błedów :) wyglada ze siadł zawor rozprezny :) tudziez czujnik oblodzenia tudziez oba na raz. U mnie bez czujnika nic nie zaparzało dlatego wyglada ze to zawor siadł
Jason - |9 Wrz 2006|, 2006 19:38

wyglada ze siadł zawor rozprezny tudziez czujnik oblodzenia
Powiedz mi Rafale jeszcze gdzie tego szukac i jak to wyglada cobymwiedzial co mam kupic (drogie to i czy oplaca sie brac uzywke czy inwestowac w nowy)
Pozdrawiam

Rafał A.(antek) - |9 Wrz 2006|, 2006 21:27

zawor to to co na fotce oszronione z grzybkiem, czujnik oszronienia jest z 2 strony dokladnie 2 kableki wchodzace w tą puszke co filterki wkladales, zobacz czy kostka od nich sienie wypieła
swoja droga do momentu zamarzniecia powinienec miec super zimna klime :)

Magnus Nox - |9 Wrz 2006|, 2006 21:50

fiebik napisał/a:
Nie wiem co oznaczają te numery błędów ale myślę, jak już w temacie http://ford-scorpio.pl/fo...der=asc&start=0 Aneta stwierdziła w takim przypadku trza by się mocno zająć czujnikiem oblodzenia.

Dajcie spokój :) U mnie jest lekko oszronione a tutaj lodu jak w starej lodówce z rok nie rozmrażanej :D

Jason - |10 Wrz 2006|, 2006 01:39

Magnus Nox napisał/a:
Dajcie spokój U mnie jest lekko oszronione a tutaj lodu jak w starej lodówce z rok nie rozmrażanej
widocznie moja klima jest bardziej wydajna niz Twoja tylko chwilowo niedomaga :one:
zawor to to co na fotce oszronione z grzybkiem, czujnik oszronienia jest z 2 strony dokladnie 2 kableki wchodzace w tą puszke co filterki wkladales, zobacz czy kostka od nich sienie wypieła
dziekuje
swoja droga do momentu zamarzniecia powinienec miec super zimna klime
raczej chlodzi tak jak zwykle czyli dobrze ok 4 st z nawiewow.
Pozdrawiam :one:

robin34 - |16 Wrz 2006|, 2006 19:35

Witam jak dalej masz problem z zamarzajacą klimą to miałem ten problem po podpięciu klimy omijając czujnik oszronienia czy jak to nazywają w ASO termostat klimy .Po godzinnej jeżdzie z nawiew był całkowicie zablokowany ale po wymianie tego dziadostwa wszystko wróciło do normy / pozdrawiam Robin
Jason - |17 Wrz 2006|, 2006 00:25

Jakos po wymianie filtrow wszystko wrocilo do normy, ale ciagle mam na uwadze to ze moze zamarznac i tam czesto zagladam. W razie czego bede to ustrojstwo wymienial. Napisz mi czy ten czyjnik oszronienia to droga rzecz.
Pozdrawiam

robin34 - |17 Wrz 2006|, 2006 00:36

ten czujnik kupiłem uzywke od zztop-a bo za nowy wołaja cos około 350,ale zanim go wymienisz sprawdz jeszcze przekaznik od wył.klimy bo to moze tez byc jego wina / pozdrawiam Robin
Stefan - |17 Wrz 2006|, 2006 01:05

Witam! jesli mozesz przyslij mi zdjecia tego czujnika.Pozdrawiam.Stefan.
Jason - |24 Wrz 2006|, 2006 20:06

robin34, lub ktos wiedzacy, czy jestescie mi wstanie wskazac czujnik oszronienia w wielorybie?
Pozdrawiam

zztop2 - |24 Wrz 2006|, 2006 20:19

http://img148.imageshack....s6000262rx1.jpg
tak jest w przejściówce, jutro sprawdze jak jest u mnie w wielorybie, ale podejrzwam ze na 100 % tak samo

Jason - |24 Wrz 2006|, 2006 20:29

zztop2, chyba to samo jest w wielorybie - dziekuje. Czy te czujniki z przejsciowki i wieloryba sa takie same? Masz moze taki na zbyciu zztop2, i po ile?
Pozdrawiam

zztop2 - |24 Wrz 2006|, 2006 20:37

musze sprawdzic czy jeszcze mam, ostanio jakiś komus wysyłałem cena 30 zł, mysle ze jest to samo zerkne do siebie jutro
robin34 - |24 Wrz 2006|, 2006 20:39

czesc według katalogu ASO ten czujnik jest taki sam w MK1 MK2 MK3 .a sprawdziłeś przekażnik od wył klimy ? /pozdrawiam Robin
Jason - |24 Wrz 2006|, 2006 22:00

robin34 napisał/a:
a sprawdziłeś przekażnik od wył klimy ?
nie sprawdzałem bo klima działa jak najbardziej poprawnie, tyle ze po dluzszej jezdzie za bardzo zamarza, a i to nie zawsze. Mysle ze padł ten czujnik albo jakis kabelek do niego i sie pitoli. Po za tym nawet jak zamarznie, to dalej dziala poprawnie (reaguje na zadana temp, dzieli temp pomiedzy kierowce i pasazera no i slysze kiedy sie włacza/wylacza sprezarka) tyle ze dmucha bardzo slabioutko, ale da sie wyczuc rodzaj powietrza (ciepłe/zimne)
zztop2, jak znajdziesz, to czy daloby rade wyslac do anglii?
Pozdrawiam

zztop2 - |24 Wrz 2006|, 2006 22:03

Jason napisał/a:
zztop2, jak znajdziesz, to czy daloby rade wyslac do anglii?
:one:
robin34 - |24 Wrz 2006|, 2006 22:16

jak słyszysz że wł i wył to przekażnik działa,sprawdz jeszcze wtyczke dochodzącą do czujnika i z tej czarnej kostki na zdjęciu wychodzi kabel do czujnika w obudowie nagrzewnicy moze czujnik jest mocno zabrudzony i nie odłącza kiedy trzeba /miałes mocno zabrudzone filtry z tego co pamiętam/ Słabo dmucha bo zamarza u mnie zamarzła tak że prawie przestała dmuchać / pozdrawiam Robin
Rafał A.(antek) - |24 Wrz 2006|, 2006 23:53

no ale to na obrazku to nie jest czujnik oblodzenia tylko elektronika od niego, sam czujnik idzie w lewo i nizej po kablu
Jason - |25 Wrz 2006|, 2006 00:18

no ale to na obrazku to nie jest czujnik oblodzenia tylko elektronika od niego, sam czujnik idzie w lewo i nizej po kablu
Czy to jest 21?

robin34 - |25 Wrz 2006|, 2006 01:04

to własnie to /pozdrawiam Robin
Rafał A.(antek) - |25 Wrz 2006|, 2006 01:08

tak, na fotce zztopa masz kabel idacy od tego co wskazuje strzałka w puche wentylatora, a wchodziw nia dokladnie na przedluzeniu strazŁKI W LEWO. Uwaga nie oagnac bo wyciagniesz i moga byc klopoty z wetknieciem z powrotem :)
Struna - |25 Wrz 2006|, 2006 17:19

XXXXXXX to łże jak pies 0 podpory szukałem do siebie i łącznika to takie pierdoły mi powyszukiwał, że sobie tylko niepotrzebnie wał w aucie zdemontowałem, żeby się okazało, że części nie pasują :one:
Jason - |25 Wrz 2006|, 2006 19:31

No i tu duzo sie wyjasniło. Pompa od klimy chodzi non stop i ciagle wali cisnienie. Ona sie powinna chyba wylaczac co jakis czas, nie? Jak ja z palca wylacze to przestaje sie krecic. Czy to wlasnie termostat klimy odpowiedzialny jest za to?
Pozdrawiam

robin34 - |25 Wrz 2006|, 2006 19:37

tak powinna sie wyłączać jak dostanie sygnał od czujnika przez przekażnik w skrzynce bezpieczników,tak jest w MK2 wiec myśle ze tam jest tak samo
Rafał A.(antek) - |26 Wrz 2006|, 2006 00:00

taka le powinna sie wylaczac c zujnikiem ciśnienia (na osuszaczu)
Rafał A.(antek) - |26 Wrz 2006|, 2006 00:03

wyłaczac powinna na czujniku cisnienia (na osuszaczu jest)
robin34 - |26 Wrz 2006|, 2006 00:24

oczywiście tylko ten czujnik działa przy odpowiednich warunkach /wzrost ciśnienia przy wys.tem najczęściej lub jazda w miescie w korkach / co zauwazyłem po włączjącym sie wentylatorze i wydaje mi się że on steruje tylko wentylatorem
Rafał A.(antek) - |26 Wrz 2006|, 2006 00:41

nie on staruje sprezarka, nie ma cisnienie nie odpala sprezarki, za duze cisnienie wylacza sprezarke - wentylatory jeszcze sa z temperatury sterowane
Jason - |26 Wrz 2006|, 2006 08:04

Czyli jaki wniosek dla mnie z tego? Co do wymiany?
robin34 - |26 Wrz 2006|, 2006 13:21

przekażnik lub czujnik /termostat/ o którym rozmawialiśmy takie moje zdanie u mnie pomogło / pozdrawiam Robin
Struna - |28 Wrz 2006|, 2006 10:31

ja bym presostat obstawiał.
Jason - |28 Wrz 2006|, 2006 15:10

Struna napisał/a:
presostat obstawiał
po polsku do mnie mow :one: Mozesz wyjasnic?
Narazie szukam termostatu, ale skonczy sie na tym ze kupie w PL
Pozdrawiam

Struna - |28 Wrz 2006|, 2006 15:20

presostat to ten czujnik ciśnienia na osuszaczu który to odpowiada za właczanie wiatraka, niewłączenie sprężarki gdy jest za niskie ciśnienie w układzie i wyłączenie sprężarki gdy ciśnienie jest za wysokie.
Jason - |28 Wrz 2006|, 2006 15:32

Dzieki, ale czy da sie to jakos sprawdzic?
Marcin - |28 Wrz 2006|, 2006 16:07

jakby w oczatym padł presostat to efektem tego byłoby falowanie na wolnych obrotach spowodowane ciągłym właczaniem i wyłączaniem sprężarki.
Struna - |28 Wrz 2006|, 2006 16:09

Marcin, to chyba zależy jak by padł.
Marcin - |28 Wrz 2006|, 2006 16:11

teraz mnie zaskoczyłeś... przerabiałem sprawę presostatu, ale szczerze mówiąc nie spodziewałem się, że może paść na kilka sposobów
Struna - |28 Wrz 2006|, 2006 16:31

on działa jakby na trzy sposoby:
1. jeśli ciśnienie za małe to nie włączysz sprężarki
2. gdzy ciśnienie osiąga określony poziom ( coś koło 17 atm ) załącza wentylator
3. po przekroczeniu ciśnienia granicznego wyłącza sprężarkę

U Jasona jakby ta trzecia funkcja nie działa.

robin34 - |28 Wrz 2006|, 2006 17:40

kolego Struna co jest gdy wartość ciśnienia nie jest przekroczona a spręzarka działa nonstop co jest bardzo realne przy jeżdzie poza miastem/wentylator sie też nie włącza/ a klima jednak zamarzła w identyczny sposób jak u kolegi .Po wymianie czujnika oszronienia klima działa jak należy /pozdrawiam Robin
Struna - |28 Wrz 2006|, 2006 18:02

robin34, ale ja przecież nie wykluczam uszkodzenia czujnika oblodzenia, podaję też inną ewentualność.
Jason - |28 Wrz 2006|, 2006 20:26

W takim razie mam szukac tego http://cgi.ebay.co.uk/FOR...4QQcmdZViewItem czy tego http://cgi.ebay.co.uk/FOR...4QQcmdZViewItem
Jak ceny? Porownywalne z polskimi urzywkami?
Pozdrawiam

robin34 - |28 Wrz 2006|, 2006 20:35

przekażnik sprawdziłeś ? /pozdrawiam Robin
Jason - |28 Wrz 2006|, 2006 22:06

robin34 napisał/a:
przekażnik sprawdziłeś ?
, a jak mam go sprawdzic? Kiedy klime wylaczam/wlaczam z palca to pompa sie wyl/wlacza. Natomista na wlaczinej klimie pompa sie nie wylacza wiec przekaznik nie bedzie cykal, a do pradu sie nie dotykam bo mnie zawsze kopie.
Pozdrawiam