| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Wpadka z olejem
Sk@tty1 - |22 Lut 2008|, 2008 22:58 Temat postu: Wpadka z olejem Mam dość duży problem z olejem w ASB. Mianowicie, jakiś czas temu poszedłem kupić na stację olej do ASB, normalnie kupił bym olej HIPOL z Orlena ale nie było, więc zapytałem pracownika stacji jaki jeszcze olej mogę kupić do ASB, polecił olej Shell SPIRAX A 80/W90 a żeby mnie zapewnić pokazał mi książkę o tym oleju i jedno z wymienionych zastosowań było właśnie do ASB. Więc kupiłem i nalałem może 100ml bo tyle brakowało, i przejeździłem tak jakiś tydzień po tygodniu musiałem znowu dolać oleju bo ubyło, ogólnie nalałem może z 250ml . Ojciec potrzebował oleju do swojej skrzyni więc mu go dałem a on powiedział ,że to olej przekładniowy a nie olej do ASB. Aż zbladłem... nie dość ,że wiem o tym ,że nie wolno mieszać klas oleju to jeszcze nalałem go do ASB ,które nie funkcjonuje tak jak trzeba bo trzeba wymienić ten skubany modulator podciśnienia, a ten olej ma podobno zbyt dużą gęstość. Ja nalałem go do skrzyni... no ale teraz moje pytanie, czy ten olej na prawdę nie nadaje się do ASB a jeśli tak to słyszałem ,że wystarczy zlać z 4l i w jakiś -nie mam pojęcia jaki sposób wyłapać tamten. Wyjaśnijcie jak to jest.
irek - |22 Lut 2008|, 2008 23:35
tyle co Ty nalałeś to rozeszło mu sie po zebach
nic mu nie będzie
Srebrny - |23 Lut 2008|, 2008 00:35
| Sk@tty1 napisał/a: | | skubany modulator podciśnienia, |
jeżeli masz na myśli "membranę" to przy wymianie pozwól wypłynąć całości oleju przez otwór po wyjęciu urządzenia i uzupełnij już właściwym.Wymawiając słowa Orlen vel Lotos narażasz sie na niewybredne komentarze Nie zapomnij że olej silnikowy jest rozcieńczony pobranym olejem ze skrzyni i wymaga wymiany. Oczywiście do silnika wlewamy olej silnikowy właściwy, czyli najdroższy na jaki cie stać.
feluke - |23 Lut 2008|, 2008 02:48
| Srebrny napisał/a: | | Sk@tty1 napisał/a: | | skubany modulator podciśnienia, |
jeżeli masz na myśli "membranę" to przy wymianie pozwól wypłynąć całości oleju przez otwór po wyjęciu urządzenia i uzupełnij już właściwym.Wymawiając słowa Orlen vel Lotos narażasz sie na niewybredne komentarze Nie zapomnij że olej silnikowy jest rozcieńczony pobranym olejem ze skrzyni i wymaga wymiany. Oczywiście do silnika wlewamy olej silnikowy właściwy, czyli najdroższy na jaki cie stać. |
Chlopie, o jakim rozcienczeniu oleju silnikowego mowisz??!! Jedyne co go moze rozcienczyc to jak ci wtryski leja hektolitry benzyny do cylindrow a za soba zostawiacz czarny oblok jak Ikarus i zostawiasz smrod jak by dziurawa cysterna przejechala.
bigdaaddy - |23 Lut 2008|, 2008 09:14
Srebrny, ma racje. Uszkodzona membrana skutkuje zaciaganiem oleju ze skrzynii do silnika. Olej ATF nie nadaje sie do smarowania silnika.
Sk@tty1, zrob tak jak pisze Srebrny, i bedzie ok.
Sk@tty1 - |23 Lut 2008|, 2008 10:50
no to nieźle się ułożyło... tylko nie wiem z kąt wytrzasnę fundusze na to wszystko
Olej do skrzyni-126zł za 7l
Olej silnikowy- a w ogóle ile go tam wchodzi?
Modulator podciśnienia-120zł
I jeśli się dzisiaj okaże ,że ta pompa wodna też jest do wymiany to leżę.
Srebrny - |23 Lut 2008|, 2008 11:01
Pompa wodna nowa około 120zł
Wym oleju w silniku 4l półsyntetyk z filtrem(markę musisz sam dobrać)100zł
Membranę kupiłem za 90 zł
Olej w skrzyni po wymianie membrany możesz chwilowo odpuścić, ale zrób jak pisałem i uzupełnij olejem dextronII litr powinien wystarczyć 25zł
feluke - |23 Lut 2008|, 2008 12:19
| bigdaaddy napisał/a: | Srebrny, ma racje. Uszkodzona membrana skutkuje zaciaganiem oleju ze skrzynii do silnika. Olej ATF nie nadaje sie do smarowania silnika.
Sk@tty1, zrob tak jak pisze Srebrny, i bedzie ok. |
Do silnika ale nie do oleju silnikowego. Ten olej ktory jest zassany przez modulator trafia do kolektora ssacego a dalej do komory spalania i nie ma prawa sie znalesc w oleju silnikowym!
Srebrny - |23 Lut 2008|, 2008 12:50
Ciekawe czy będziesz miał odwagę, w dalszych postach przyznać sie do pomyłki
bigdaaddy - |23 Lut 2008|, 2008 13:07
| feluke napisał/a: | | Do silnika ale nie do oleju silnikowego. Ten olej ktory jest zassany przez modulator trafia do kolektora ssacego a dalej do komory spalania i nie ma prawa sie znalesc w oleju silnikowym! |
Olej dostaje sie do kolektora dolotowego, czesc jego zostaje spalona, a czesc splywa odpowietrzeniem skrzynii korbowej do miski olejowej gdzie zostaje zmieszany z olejem silnikowym.
Kazdy kto mial dluzszy czas uszkodzona membrane modulatora zauwazyl wzrost poziomu oleju w silniku.
Wiecej nie mam sily tlumaczyc, nie chcesz to nie musisz wierzyc.
Sk@tty1 - |23 Lut 2008|, 2008 14:24
Niech się tu wypowie ktoś kto jest pewien bo ja nie mam już pojęcia co robić...
Srebrny - |23 Lut 2008|, 2008 15:40
Maż wątpliwośc,i to już tak zostanie.
Sk@tty1 - |23 Lut 2008|, 2008 15:45
Nie zostawię tak tego tylko chciał bym wiedzieć czy trzeba wymieniać olej w silniku czy nie. Jeśli tak to wymienię od razu ale jeśli nie to poczekam jeszcze trochę bo w pierwszej kolejności muszę wymienić membranę i olej w skrzyni przynajmniej w połowie. Nie wiem jeszcze jak wyjdzie z pompą wodną a z kąt na to wszystko brać pieniądze?
Boni - |23 Lut 2008|, 2008 20:47
Jak ci się nie podniósł zauważalnie poziom oleju w silniku, to nie dotykaj go jeśli cię nie stać na wszystko na raz. Zacznij od modulatora ASB, potem wymień cały olej w ASB, nie baw się w wymiany "po połowie" (jakiegoś dexronaII można dostać po ok 85zł za 5l), potem dopiero ew. olej w silniku.
Sk@tty1 - |23 Lut 2008|, 2008 23:11
Jutro wymienie modulator i zobaczymy.
łukasz194 - |24 Lut 2008|, 2008 14:24
No własnie co do oleju do asb to ile go tam wchodzi bo w instrukcji pisze że 8 litrów
1Bodzio - |24 Lut 2008|, 2008 15:04
| feluke napisał/a: | | Ten olej ktory jest zassany przez modulator trafia do kolektora ssacego a dalej do komory spalania i nie ma prawa sie znalesc w oleju silnikowym! | Oj ma, ma prawo. Nie wiem czy wiesz, ale odma skrzyni korbowej jest przyłączona do kolektora ssącego w jego najniższych miejscach.
feluke - |24 Lut 2008|, 2008 16:10
| bigdaaddy napisał/a: | | feluke napisał/a: | | Do silnika ale nie do oleju silnikowego. Ten olej ktory jest zassany przez modulator trafia do kolektora ssacego a dalej do komory spalania i nie ma prawa sie znalesc w oleju silnikowym! |
Olej dostaje sie do kolektora dolotowego, czesc jego zostaje spalona, a czesc splywa odpowietrzeniem skrzynii korbowej do miski olejowej gdzie zostaje zmieszany z olejem silnikowym.
Kazdy kto mial dluzszy czas uszkodzona membrane modulatora zauwazyl wzrost poziomu oleju w silniku.
Wiecej nie mam sily tlumaczyc, nie chcesz to nie musisz wierzyc. |
Chyba jak nie zobacze to nie uwierze bo:
-odpowietrzenie skrzyni korbowej ma zawor jednokierunkowy
-wiekszosc oleju nawet jezeli bedzie pod postacia mgielki trafi do cylindrow a do odpowietrzenia jezeli cos pojdzie to znikome ilosci
I tak jest mi trodno uwierzyc ze cos takiego moze sie stac z racji na odleglosc miedzy podcisnieniem do modulatora a odpowietrzeniem skrzyni, przeplywem powietrza w kolektorze oraz tym ze rurka od odpowietrzenia jest bardzo malych rozmiarow.
Kolejna rzecza to ze w serwie od hamulcy jak i EBJ oraz w rurach przed przepustnica (mowimy o DOHC) bedzie cale mnostwo ATF'u.
1Bodzio - w DOHC raczej nie jest to najnizszy punkt, nie wiem jak jest w pozostalych silnikach.
1Bodzio - |24 Lut 2008|, 2008 16:56
quote="feluke"]odpowietrzenie skrzyni korbowej ma zawor jednokierunkowy [/quote] To prawda, tylko w instrukcjach (kilku) czytałem że należy ten zawór wymieniać co 30 tys. km. Pytanie: Czy ktoś to zrobił? robi regularnie ? wogóle o tym wie? A jednokierunkowość tego zaworu jest akurat nie w tę stronę . I jeszcze jedno. Atf ze skrzyni jest zasysany nie w postaci mgły olejowej, ktora moglaby się przy przepustnicy w całości wymieszać z powietrzem i zostać zassana do cylindrów, lecz w formie plynnej (gorący, ale jednak płyn), i spora jego część jednak spłynie na spód kolektora. Do serwa hamulców ATF raczej się nie dostanie, bo podciśnienie wyciąga powietrze z serwa, a nie wpycha, podobnie w innych rurkach.
Sk@tty1 - |24 Lut 2008|, 2008 21:24
No to jak w końcu to wygląda bo chciałbym się za to zabrać ale nie wiem już co robić. Poziom oleju w moim silniku jest maximum ale nie wzrasta.
1Bodzio - |24 Lut 2008|, 2008 23:22
Zrób modulator. Olej w silniku wymienisz jak przyjdzie na niego pora. Nie sądzę aby domieszka ATF mocno zaszkodziła silnikowi. Zobacz jak wygląda olej na bagnecie pomiarowym. Jak nie jakichś objawów zwarzenia i konsystencja jego jest jednolita i olejopodobna , to z wymianą możesz poczekać, ale nie dłużej niż przewidzianą do wymiany ilość km.
Sk@tty1 - |25 Lut 2008|, 2008 00:13
OK. A czy opłaca mi się kupować używany modulator?? Bo znajomy ma szrot i jest tam parę skorupek w tym 3 ASB i powiedział ,że nie ma problemu żeby taki wymontować ale czy warto kupować uzywany skoro nie wiem ile na nim pojeżdżę?? On chce za niego 40zł i ja bym go wziął ale jak długo może podziałać takie cos??
Boni - |25 Lut 2008|, 2008 08:00
To jest loteria, może wcale nie działać, może działać 5 lat. A to jest jeden z kluczowych elementów odpowiedzialnych za punkty zmiany biegów w tej skrzyni, więc nie wiem czy warto akurat na tym oszczędzać.
Srebrny - |25 Lut 2008|, 2008 09:20
To jest membrana, czyli zasysająć możesz sprawdzić czy jest szczelna. A że traci szczelność, to zapewne z tego powodu, że zapewne posiada elementy z gumy. Guma starzeje się dość szybko.
Sk@tty1 - |25 Lut 2008|, 2008 22:04
Doba nie ma co kupuję nową.
[ Dodano: 2008-02-26, 12:05 ]
Dzisiaj zauważyłem ,że chyba jedna to prawda ,że ATF dostaje się do miski olejowej. chciałem wyjechać do sklepu jakąś godzinę temu i auto dziwnie się zachowywało(gasł na wstecznym i D) jak sprawdziłem olej w skrzyni to poziom jest jeszcze w normie ,ale kiedy na załączonym silniku wyjąłem bagnet oleju silnikowego to mi oczy z orbit wyszły... pół bagnetu było nim obklejone, zgasiłem silnik i jak wróciłem to na ostygniętym silniku sprawdziłem poziom jeszcze raz, jest go jeszcze raz tyle co od Min do Max. Więc chyba czeka mnie droższa zabawa... mam niby jakieś 2l oleju silnikowego ale co zrobić z tym ze skrzyni jak wymienię gruchę?? irek mówi ,że mogę go zostawić tylko dolać z 1l odpowiedniego oleju. To jak??
KubusWariat - |26 Lut 2008|, 2008 16:15
Oleju w skrzyni na razie nie ruszaj, tylko dolej do odpowiedniego poziomu.
Miałem to w październiku ur. jak przywiozłem z Niemiec mojego cossiego. Najpierw wyssałem strzykawką z silnika przez bagnet nadmiar oleju, zanim kupiłem modulator musiałem jednak zrobić pare km... kiedy to starałem się dolewać jednocześnie oleju ATF do ASB, a po wymianie modulatora wymieniałem również olej w silniku... I do dzisiaj spoko
Aaaaa po 2,5kkm od wymiany oleju w motorze, skorzystałem z Bodzia sposobu na wymianę dynamiczną oleju w A4LD. I jest super...
Struna - |26 Lut 2008|, 2008 16:18
| Sk@tty1 napisał/a: | | ale kiedy na załączonym silniku wyjąłem bagnet oleju silnikowego to mi oczy z orbit wyszły... pół bagnetu było nim obklejone | no to normalne, w każdym aucie tak jest, dlatego olej w silniku mierzy się po zgaszeniu auta i odczekaniu kilkunastu minut aż olej spłynie do miski.
Sk@tty1 - |26 Lut 2008|, 2008 16:39
No dobra ale skoro po 30min oleju było jeszcze raz tyle co od min do max t chyba nie jest dobrze. wreszcie kupiłem ten modulator i jak najprędzej się za to zabiorę ...no i akurat jak juz mam części do wymiany to jestem chory...
[ Dodano: 2008-02-26, 16:41 ]
| KubusWariat napisał/a: | | Aaaaa po 2,5kkm od wymiany oleju w motorze, skorzystałem z Bodzia sposobu na wymianę dynamiczną oleju w A4LD. I jest super... | jaśniej please
Struna - |26 Lut 2008|, 2008 16:46
| Sk@tty1 napisał/a: | | No dobra ale skoro po 30min oleju było jeszcze raz tyle co od min do max t chyba nie jest dobrze. | no zdecydowanie za dużo, jesli masz jeszcze zamiar tym chwilę jeździć w takim stanie to odessaj namiar.
Sk@tty1 - |26 Lut 2008|, 2008 18:40
jaki jest niby ten sposób na dynamiczną wymianę??
Zysio - |26 Lut 2008|, 2008 20:01
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=18631
Czytanie działu Warsztat nie boli...
łukasz194 - |1 Mar 2008|, 2008 21:08
czytając forum wnioskuje że 10 l oleju powinno starczyć na zalanie asb z powrotem ?bo i mie czeka wymiana filtra oleju ,uszczelki i mam nadzieje ze tyle
Sk@tty1 - |2 Mar 2008|, 2008 10:35
do ASB w 2.0doch Mk1 tj. u mnie wchodzi 7,5l ATF-u.
łukasz194 - |2 Mar 2008|, 2008 18:00
No to dobrze czytałem ale kto pyta nie błądzi lepiej się spytać niż potem ten olej ma się walać po piwnicy Dzięki
pzp1255 - |11 Gru 2008|, 2008 10:19
Mam takie pytanko na marginesie - co sadzicie o oleju Mobil ATF 320 do Automatu. Mylse ze nie ma tutaj znaczenia, ze chodzi tutaj o automat w Cossie.
Pytam, gdyz moge go kupic duzo taniej - tzn 22 zl za litr w bance 20 litrowej.
Dzieki za wasze opinie.
Mysza - |11 Gru 2008|, 2008 10:55
półsyntetyk esso wychodzi po 18,- w takiej bańce
Struna - |11 Gru 2008|, 2008 11:19
| pzp1255 napisał/a: | | co sadzicie o oleju Mobil ATF 320 do Automatu | jeśli już to 330 - i spokojnie możesz taki zalać.
pzp1255 - |11 Gru 2008|, 2008 23:17
| Struna napisał/a: | | pzp1255 napisał/a: | | co sadzicie o oleju Mobil ATF 320 do Automatu | jeśli już to 330 - i spokojnie możesz taki zalać. |
nie znam Mobila ATF330 , mam do dyspozycji ATF320 i o taki pytam.
A jest wogole Mobil ATF 330 ??
Struna - |11 Gru 2008|, 2008 23:41
| pzp1255 napisał/a: | | nie znam Mobila ATF330 , mam do dyspozycji ATF320 i o taki pytam. | hmmmm, może pomieszałem, ale kopowałem jakiś czas temu ATF-a zgodnego z dexron 3 i to było 330 ( a przynajmniej tak mi się zapamietało ) , 220 jest dexron 2
pzp1255 - |12 Gru 2008|, 2008 09:32
Jak to nie ma Mobila ATF320, wczoraj mialem w reku w Butelce 1 L . Mowia na niego potocznie Dextron III
Tak przynajmniej pisalo na butelce - ATF320
Struna - |12 Gru 2008|, 2008 11:08
Speedo, leży mi w garażu butelka i napewno to ATF serii 3xx, tylko łba nie dam czy tam 330 czy 320 jest - muszę sprawdzić.
Struna - |12 Gru 2008|, 2008 11:48
hgw, w sklepie motoryzacyjnym kupiłem.
Kaban - |12 Gru 2008|, 2008 13:47
Ja zalalem z miesiac temu olej mobil atf 320, Dalem 25zl/litr. Skrzynia dziala nadal wiec chyba mozna smialo lac taki olej Widze tez poprawe w przelaczaniu biegow ale to pewnie dlatego ze stary olej chyba nie byl nigdy wymieniany
A tu specyfikacja http://www.upromex.com.pl...obil_ATF320.pdf
Struna - |12 Gru 2008|, 2008 14:48
może mnie sie z tym 330 powaliło ale 320 sa na aukcjach
http://moto.allegro.pl/it...lep_krakow.html
robkom - |12 Gru 2008|, 2008 16:36
chyba też zaleje tego mobila, bo byłem z ASO i za 5l oleju wołają 253zł a potrzeba 10l tego oleju ESP-M2C166-H.
Struna - |12 Gru 2008|, 2008 16:47
| robkom napisał/a: | | a potrzeba 10l tego oleju ESP-M2C166-H. | ta, jak se zrobisz wymianę dynamiczną. Do statycznej 5 styka.
robkom - |12 Gru 2008|, 2008 16:51
| Struna napisał/a: | | Do statycznej 5 styka. | czyli odkręcić miskę spuścić, wymienić filtr i uszczelkę, zakręcić i zalać nowym... tak?
Struna - |12 Gru 2008|, 2008 16:52
| robkom napisał/a: | | czyli odkręcić miskę spuścić, wymienić filtr i uszczelkę, zakręcić i zalać nowym... tak? | tak, nawet Ci wtedy 5 nie powinno wejść. Jakieś 4.5 - 4.75
robkom - |12 Gru 2008|, 2008 16:53
ale wtedy rozumiem że okres do kolejnej wymiany też będzie krótszy... czyli jakieś 30tyś.....
a ten olej??
http://www.moto.allegro.p...ginal_ford.html
Struna - |12 Gru 2008|, 2008 16:56
| robkom napisał/a: | | ale wtedy rozumiem że okres do kolejnej wymiany też będzie krótszy... czyli jakieś 30tyś..... | jakieś 40 kkm. | robkom napisał/a: | | a ten olej?? | o ile to ten nowszy dexron to ok.
robkom - |12 Gru 2008|, 2008 17:00
w sumie chyba zaryzykuję tylko wymianę statyczną oleju... jak na razie olej mam ładny, klarowny, czerwony i nie śmierdzi, skrzynia przełącza biegi prawie nie zauważalnie (jedynie na 4 trochę szarpnie) więc styczna wymiana powinna być dobrym krokiem. Najwyżej za 10tyś. znów wymienie statycznie
Struna - |12 Gru 2008|, 2008 17:03
| robkom napisał/a: | | w sumie chyba zaryzykuję tylko wymianę statyczną oleju.. | no akurat statyczna to jest najmniej ryzykowna.
pzp1255 - |12 Gru 2008|, 2008 23:23
a ja sprobuje dynamicznie , trzeba troche skrzynie przeplukac - mam auto od roku i nie wiem czy Niemiec wymienial kiedys.
Mymieniam na Mobil ATF 320
Struna - |13 Gru 2008|, 2008 11:21
moja skrzynia po wymianie statycznej właśnie zakańcza swój żywot
robkom - |13 Gru 2008|, 2008 13:36
| Struna napisał/a: | | no akurat statyczna to jest najmniej ryzykowna. |
| Struna napisał/a: | | moja skrzynia po wymianie statycznej właśnie zakańcza swój żywot | ale wcześniej były jakieś objawy że coś nie tak jest? i jaki olej dałeś? bo teraz to ja się boję ruszac swojej...
Struna - |13 Gru 2008|, 2008 15:35
nie, wcześniej skrzynia chodziła ok. Po zmianie ( a ostrzegali mnie automaciarze żeby nie tykać starej skrzyni jak jej nic nie jest ) za jakiś czas zaczęły czasem nie zapinać biegi przy kick-down'ie. Jadę na 4 biegu, dociskam do wyprzedzania i skrzynia ma zamiar redukować, wypina 4 ale nie zapina innego biegu, obroty do odcinki lecą. Odpuszczam gaz, bieg się zapina i dalej już bez problemu. Takie coś zdarzyło jej się raptem kilka razy w trasie. Olałem sprawę i jeździłem dalej ( oczywiście sprawdziłem stan oleju )
Wczoraj w nocy w trasie też jej się zdarzyło nie zapiąć biegu ale już potem wcale nie zapięła już 4, znaczy zapięła ale już ślizgała. Obecnie śliza 4 2 i R. Mogę jechać jak selektor dam na 1 ( jedynka i trójka działają ) ewentualnie na D ale z od/off tylko no i jest problem przy przejściu z 1 na 2 bo 2 ślizga. Niemniej jakoś sobie stara radzić i przeciąga na jedynce po czym zapina trójkę. Jakoś wróciłem do domu.
Dziś chciałem z garażu wyjechac to już R przktycznie wcale nic nie spinał, słychać jak świszcze.
Sądze że taśma poszła albo uszczelnienie na tłoku - ewentualnie coś się wypłukało w sterowaniu i przytkało kanalik.
Chciałem dobrze to mam teraz karę w postaci ponownej poważnej awarii w samochodzie - sic. Dobrze że sierka jeszcze w odwodzie czeka
A co do oleju to automaciarze zalali olej o specyfikacji pasującej do tych nowszych skrzyń. (dexron 3 bodajże )
robkom - |13 Gru 2008|, 2008 15:48
| Struna napisał/a: | | A co do oleju to automaciarze zalali olej o specyfikacji pasującej do tych nowszych skrzyń. (dexron 3 bodajże ) | ciekawe czy faktycznie to co piszesz... może jakiś inny olej wleli i przez to skrzynia dostała po dupie.
Struna - |13 Gru 2008|, 2008 15:59
wiesz co - ten warsztat robi automaty od lat i cieszy się ogromną renomą, nie sądzę żeby sobie chcieli ją psuć jakimś badziewnym olejem. Zresztą znam kilka osób, które u nich też robiły z automatami i jest ok.
pablo19 - |13 Gru 2008|, 2008 16:15
Każdy może popełnić błąd.
robkom - |13 Gru 2008|, 2008 16:33
| pablo19 napisał/a: | | Każdy może popełnić błąd. | no albo skrzynia poprostu już miała dość i może nawet gdybyś nie wymieniał tego oleju to i tak by padła prędzej czy później, może akurat wymina trochę jej żywot przedłużyła... tego też nie wiadomo. A ile miała nakręcone km?
Kevin Xy - |13 Gru 2008|, 2008 16:40
wszystkich was to czeka, wielorybowcow
po prostu te skrzynie sa do dupy, motory tez o czym Struna dokladnie wie
Piotr - |13 Gru 2008|, 2008 18:05
| Kevin Xy napisał/a: | wszystkich was to czeka, wielorybowcow
po prostu te skrzynie sa do dupy, motory tez o czym Struna dokladnie wie | - prawda smutna prawda
pablo19 - |13 Gru 2008|, 2008 19:18
po prostu te skrzynie sa do dupy, motory tez o czym Struna dokladnie wie |
MAKABRRA
michopawel - |13 Gru 2008|, 2008 19:31
po prostu te skrzynie sa do dupy, motory tez o czym Struna dokladnie wie |
Zazdrościsz i dlatego tak piszesz
Kevin Xy - |13 Gru 2008|, 2008 19:31
wrecz pekam
1Bodzio - |13 Gru 2008|, 2008 19:46
| Kevin Xy napisał/a: | | po prostu te skrzynie sa do dupy, motory tez o czym Struna dokladnie wie | Kto jak kto, ale Ty nie powinieneś pisac że skrzynie są niedobre . Ponad 1000 km na dwójce i wytrzymała. A co do awarii u Struny, to nie sądzę żeby wymiana oleju miała coś z tym wspólnego, chyba jedynie to że chciał "zaoszczędzic" 50 zł na oleju, i pozwolił panom renomowanym wlac taki olej jaki akurat mieli, a nie taki jak ma byc (zwłasza przy wymianie statycznej nie powinno się stosowac innego oleju niż taki, który tam już jest). Pełne info na ten temat, na forum jest, a że wybrał inne info, to już jego prywatna sprawa.
WTOM - |13 Gru 2008|, 2008 20:01
ja bym tezę odwrócił (do nikogo konkretnego nie adresując!) "to użytkownicy są do dupy, a nie te skrzynie"
Kevin Xy - |13 Gru 2008|, 2008 20:44
wlasnie- u mnie skrzynia wytrzymala, ale w mk3 wysiadla
Jankes - |13 Gru 2008|, 2008 20:58
Skrzynie jak skrzynie, dziś sie przestraszyłem, bo zmieniała biegi z 1 na 2 jakby z opóźnieniem, sprawdziłem poziom a tam na rozgrzanym silniku, zapiętym neutralu ledwo bagnet mokry, a gdzie jeszcze do minimum szybki telefon do Grześka, jaki olej dolać i chyba jednak skorzystam z jego rady wymienię olej, jak padnie to padnie, wsadzi sie druga, ale po dolewce jest idealnie, tylko gdzie ten litr oleju wyparował, fakt poci się przy deklu, ale nie aż tak.
Adam_2000 - |13 Gru 2008|, 2008 21:18
| Kevin Xy napisał/a: | | wlasnie- u mnie skrzynia wytrzymala, ale w mk3 wysiadla |
Bo Ty Kev umiesz jeździć z zepsutą skrzynią
Ja też - moja skrzynka od trzech lat umiera, a jednak jeździ.
pzp1255 - |14 Gru 2008|, 2008 00:48
ja za tydzien robie wymiane oleju w skrzyni dynamiczna, zobaczymy co bedzie. Powinno byc lepiej niz gorzej
KubusWariat - |16 Gru 2008|, 2008 14:09
| Jankes napisał/a: | | ...tylko gdzie ten litr oleju wyparował, fakt poci się przy deklu, ale nie aż tak. |
Jankes... a w silniku oleju nie przybyło???
Struna - |16 Gru 2008|, 2008 17:34
| KubusWariat napisał/a: | | Jankes... a w silniku oleju nie przybyło??? | w przypadku wieloryba to niemożliwe - nie ma żadnego elementu łączącego obiegi olejowe tych dwóch elementów.
[ Dodano: 2008-12-16, 17:36 ]
| robkom napisał/a: | | A ile miała nakręcone km? | jeśli licznik jest w aucie od nowości i nie kręcony ( a chyba nie ) to obecnie ma około 291 kkm - więc niemało. U mnie lekkiego żywota nie miała więc jakby nie rozpaczam. Padła to padła, widać tak miało być. Będzie inna i już.
Struna - |17 Gru 2008|, 2008 12:02
| 1Bodzio napisał/a: | | A co do awarii u Struny, to nie sądzę żeby wymiana oleju miała coś z tym wspólnego | jakiekolwiek niepokojące objawy pojawiły się właśnie po zmianie oleju. | 1Bodzio napisał/a: | | pozwolił panom renomowanym wlac taki olej jaki akurat mieli | nie rozumiem czemu zawsze szukacie teorii spiskowych - nie wszyscy mechanicy to ćwoki.
Dostała skrzynia swieżego oleju, przepłukała się, wypłukało nagary itp no i się stało co się miało stać. Ostrzegali przed tym przed wymianą, ja się uparłem że zmienię to mam teraz za swoje i już.
robkom - |17 Gru 2008|, 2008 12:37
Struna, a wiesz czy wcześniej ktoś jej robił wymianę oleju?
Struna - |17 Gru 2008|, 2008 12:40
| robkom napisał/a: | | Struna, a wiesz czy wcześniej ktoś jej robił wymianę oleju? | nie wiem bo i skąd - jak i pewnie 90% userów aut z "zachodu"
Ogólnie mnie to strzyka czy ktoś zmieniał czy nie, padła bo stara była i dużo zrobiła - wszystko kiedyś ma swój kres. Pakuję inną i heja dalej.
1Bodzio - |17 Gru 2008|, 2008 20:04
| Struna napisał/a: | | jeśli licznik jest w aucie od nowości i nie kręcony ( a chyba nie ) to obecnie ma około 291 kkm - więc niemało. U mnie lekkiego żywota nie miała |
| Struna napisał/a: | robkom napisał/a:
Struna, a wiesz czy wcześniej ktoś jej robił wymianę oleju?
nie wiem bo i skąd - jak i pewnie 90% userów aut z "zachodu"
Ogólnie mnie to strzyka czy ktoś zmieniał czy nie, | Jeśli Twojego poprzednika też strzykała wymiana oleju, i przejechała bidulka aż 300 tys km. na fabrycznym oleju, to niech mi teraz ktoś napisze że skrzynie automatyczne w Scorpio, to jest kicha. | Struna napisał/a: | | padła bo stara była i dużo zrobiła | I to ,moim zdaniem jest własciwa przyczyna awarii, a wymiana oleju tylko bardzo nieznacznie mogła przyspieszyc jej zgon.
Struna - |18 Gru 2008|, 2008 10:50
to trochę jak ze zmianą oleju w silniku z minerala na full syntetyk - wiadomo że 99% przypadków mocno zaszkodzi, podobnie musiało się stać z moją skrzynią. Choć olej w niej nie wyglądał na jakiś mega stary czy spalony.
pzp1255 - |28 Gru 2008|, 2008 21:02
a ja wczoraj wymienilem olej w skrzyni ( na Mobil 1 ATF 320 ) , wyregulowalem tasmy , przejechalem ok 500 km i jak na razie jest ok. Oby tak dalej. Skrzynia wczesniej szarpala , a teraz pieknie zmienia biegi. Zrobilem wymiane dynamiczna , zuzulem 11 l oleju.
Zobaczymy co bedzie dalej. Na razie skrzynia i auto ma 180 tys.
Struna - |29 Gru 2008|, 2009 10:28
| pzp1255 napisał/a: | | wyregulowalem tasmy | a czym i jak się tam dostałeś ?
robkom - |29 Gru 2008|, 2009 12:23
| Struna napisał/a: | | a czym i jak się tam dostałeś ? | pzp1255, fajnie byłoby jakbyś miał jakieś fotki z opisem co i jak po kolei ...
gufer-posepny - |29 Gru 2008|, 2009 12:35
Ze też w misce ASB nie zrobili korka spustowego . Ta to by się wygodnie zlało ciepły olej , zwalać miche i wyciągnąć packą syf z dna , nowa uszczelka , filterek oleum i wio dalej . Jak daleko dalej to się okazało by .
Mysza - |29 Gru 2008|, 2009 12:43
Co masz za problem wspawać nakrętkę w miskę i wywiercić w srodku dziure?
gufer-posepny - |29 Gru 2008|, 2009 13:09
| Mysza napisał/a: | Co masz za problem wspawać nakrętkę w miskę i wywiercić w srodku dziure? | Micha wygląda mi na aluminium
Adam_2000 - |29 Gru 2008|, 2009 13:13
| gufer-posepny napisał/a: | | Micha wygląda mi na aluminium |
Jest stalowa.
Mysza - |29 Gru 2008|, 2009 13:49
| gufer-posepny napisał/a: | | Micha wygląda mi na aluminium | Adam_2000 dobrze Ci napisał. Jakby była alu to tylko wiercić i gwintować
pzp1255 - |29 Gru 2008|, 2009 17:28
| robkom napisał/a: | | Struna napisał/a: | | a czym i jak się tam dostałeś ? | pzp1255, fajnie byłoby jakbyś miał jakieś fotki z opisem co i jak po kolei ... |
Zrobilem systemem takim jaki opisuje 1Bodzio w warsztacie - dziala i oszczednie . Wymieniasz tyle oleju ile potrzeba, choc oczywicie mozesz dluzej poplukac . Olej kupilem po 22 zl za litr - kuzyn ma umowe z jakas hurtownia olejow i dlatego taka cena. Ogolnie w Karfoedzie w Jeleniej Gorze 1 l Mobil 1 ATF 320 kosztuje 35 zl. Ale po koleji. Moim zamiarem bylo wymienic olej i doregulowac tasmy, gdyz skrzynia mi szarpala, a szczegolnie przy zatrzymywaniu sie - czujesz na koniec lekkie kopniecie z tylu.
Potrzebne czesci : filtr oleju do automatu (4000411 ) + 2 oringi ( 6152081 i 6117033 ), uszczelka miski olejowej ( 6941997 ), 4 nakretki ( Kolektor wydechowy - katalizator - 6503553 ) , uszczelka kolektor -katalizator - 7012906 + 10 do 11 litrow oleju.
Kroki :
1. Rozgrzewasz automat jadac ok 15 km
2. Wyssysasz wysysarka olej z miski - ok 3 litry
3. Odkrecasz 2 sruby od gory : kolektor wydechowy katalizator - lewa strona
4. Podnosisz auto
5. Odkrecasz belke dolna
6. odkrecasz 2 sruby od dolu : katalizator - kolektor wydechowy
7. Rozpinasz kostki elektryczne od sad lambda
8. odkrecasz od drugiej strony uklad wydechowy , tak aby wyjac uklad wydechowy z katalizatorem
9. Odkrecasz druga sade lambda
10. wykrecasz miske olejowa - nie ma oleju , takze sie nie polejesz
11. odkrecasz filtr stary i zakecasz nowy momentem 14 Nm, zakladajac 2 oringi kupione wczesniej
12. Teraz bierzesz sie za regulacje tasm hamulcowych - sa 2 tasmy i dwie regulacje
13. Odkrecasz obie sruby kontrujace pare obrotow do tylu
14. Specjalnym kluczem dorobionym wczesniej ( musi byc bardzo krotki , gdyz jest malo miejsca, z jednej strony taki rozmiar jaki masz klucz dynamometryczny, a z drugiej 3/8 cala ( ja mialem 1/4 na 3/8 cala - dlugosc klucza 7 milimetrow ) dokrecasz sruby regulacyjne obie momentem 17 Nm , a potem przednia srube odkrecasz o 2 obroty, a tylna o 2,5 obrotu - oczywiscie po odkreceniu kontrujesz srubami kontrujacymi
15. lekko przykecasz wydech - aby spaliny nie narobily balaganu
16. Teraz bierzesz sie za wymiane oleju - wczesniej kupione w sklepie hydraulicznym platikowe czesci: kolanko 90 stopni, rura dlugosci 1m, rurka harmoniczna dlugosci 0,5 m oraz 5 litrowa banka z wycietym dnem - ogolnie podobnie jak zrobil 1 Bodzio.
17. podlaczasz wszystko ustawiajac banke powyzej poziomu filtra i nalewasz olej do pelna - wchodzi ok 6,5 litra.
18. Podkladasz pod automat naczynie o duzej szerokosci - w moim przypadku byla to banka 60 litrowa przecieta wzdluz - jej polowka - pod samym automatem
19. jeden kolega trzyma banke i analizuje poziom oleju w niej , a drugi wchodzi i zapala silnik - najlepiej w pozycji N, potem wlacza na R , potem na D, 2 , 1 i wraca do pozycji N. Oczywiscie trzeba analizowac sytuacje i wazne jest aby pobral ten wszystki olej i nie zalapal powietrza. Ogolnie srednio spedza sie po ok 5-8 sek w kazdej pozycji na wolnych obrotach oczywiscie
20. Wylewamy spowrotem olej z ukladu do banki
21. Zakladamy nowa uszczelke i przykrecamy miske momentem 11 Nm
22. Zakladamy nowa uszczelke miedzy kolektor katalizator i przykrecamy od spodu 2 sruby momentem 54 Nm oraz skrecamy drugi koniec rury wydechowej
23. Przykrecamy obie sady lambda i podlaczamy obie kostki elektryczne
24. Przykrecamy belke poprzeczna
25. Opuszczamy auto na dol i przykrecamy 2 pozostale sruby kat - kolektor wydechowy tym samym momentem
26. Wlewamy ok 3 litra oleju przez bagnet i odpalamy silnik
27. Rozgrzewamy olej - najlepiej sie przejechac ok 15 km
28. Sprawdzamy poziom oleju na chodzacym silniku - powiniem byc pomiedzy min a max ( u mnie kolega wlal 3,5 litra, wiec trzeba bylo 0,5 litra odessac )
29. Cieszymy sie do kolejnej wymiany oleju ( 80 tys ) i kolejnej regulacji tasm ( co 40 tys )
Gdybym cos pominal - prosze o pytania.
Ogolnie problem jest w 5 rzeczach , aby miec :
1. Klucz dynamometryczny o odpowiednim momencie
2. Specjalny klucz
3. Odsysarke oleju aby sie nie nababrac i w razie przelania nie odkrecac miski od nowa
4. Specjalny szczelny uklad do wymiany oleju
5. Podnosnik , bo na kanale ciezko to widze.
Milej wymiany
Struna - |29 Gru 2008|, 2009 17:35
no ze zwalaniem wydechu to już kumam jak doszedłeś do śrub regulacyjnych taśmy, bez zwalenia wydechu to raczej nierealne. Ja olej zmieniałem (miałem zmieniany) bez ruszania wydechów.
Jankes - |29 Gru 2008|, 2009 17:41
Ja mam pytanie, mógłbyś zrobić fotki tego klucza dorobionego??
Czemu z kanału będzie ciężko??
Mozna nie odsysać oleju, tylko odkręcić miskę??
Mysza - |29 Gru 2008|, 2009 17:45
| Jankes napisał/a: | | Mozna nie odsysać oleju, tylko odkręcić miskę?? | prysznic gwarantowany
gufer-posepny - |29 Gru 2008|, 2009 17:46
| Jankes napisał/a: | Ja mam pytanie, mógłbyś zrobić fotki tego klucza dorobionego??
Czemu z kanału będzie ciężko??
Mozna nie odsysać oleju, tylko odkręcić miskę?? |
pewnie że można miche zwalić , tylko podłóż coś większego pod nią bo olej wyleje się z każdej strony a głównie na ciebie , masa syfu . Mi na twarz poleciało troche jak modulator wyjąłem . Ciężko się domyć a kurtka polar poszła na straty .
Jankes - |29 Gru 2008|, 2009 17:47
| Mysza napisał/a: | | Jankes napisał/a: | | Mozna nie odsysać oleju, tylko odkręcić miskę?? | prysznic gwarantowany |
spoko, bo by nie mogli zrobić tego jak w galaxy, koreczek i elegancko
pzp1255 - |29 Gru 2008|, 2009 17:51
| Struna napisał/a: | | no ze zwalaniem wydechu to już kumam jak doszedłeś do śrub regulacyjnych taśmy, bez zwalenia wydechu to raczej nierealne. Ja olej zmieniałem (miałem zmieniany) bez ruszania wydechów. |
ja robilem 2 operacje na raz , takze musialem zwalic wydech , a wtedy i dostep do miski byl super. Oczywiscie zwalamy tylko lewa strone i wykrecamy sade lambda z prawej strony tez.
Byc moze mozna wymienic olej bez zwalania wydechow, ale to nie bedzie latwe, a wykrecenie wydechow zajelo mi 10 minut - oczywiscie wczesniej wieczorem spryslalem sruby i rano przed odkrecaniem tez. Wiadomo - trzeba kupic uszczelke miedzy kolekorem a katalizatorem za 25 PLN - to wada tego.
[ Dodano: 2008-12-29, 17:57 ]
| Jankes napisał/a: | | Mozna nie odsysać oleju, tylko odkręcić miskę?? |
Tak jak koledzy pisali powyzej - prysznic gwarantowany, oleju jest wiecej niz miesci miska - tak jest to niestety pomyslane, wiec musi sie ulac , a w dodatku jak dobrze nagrzejesz olej to jest goracy i niestety mozna sie jesczce poparzyc , ja mialem dostepna odsysarke wiec sie nie zastanawialem
Po prostu kuzyn ma warsztat samochodowy dosc dobrze uzbrojony , takze .......
robkom - |29 Gru 2008|, 2009 19:25
| pzp1255 napisał/a: | | dokrecasz sruby regulacyjne obie momentem 17 Nm | tu mam pytanie: jak poluźnie kontry to pewnie taśmy będą dokręcone załużmy z 13Nm i w tym momencie dokręcam do 17Nm? tak?
Struna - |29 Gru 2008|, 2009 19:37
| robkom napisał/a: | | i w tym momencie dokręcam do 17Nm? tak? | tak.
robkom - |29 Gru 2008|, 2009 19:42
| Struna napisał/a: | robkom napisał/a:
i w tym momencie dokręcam do 17Nm? tak?
tak. | czyli te taśmy muszą się wyciągać skoro robi się za mały naciąg... ciekawe ile takich operacji wytrzymują...
Struna - |29 Gru 2008|, 2009 19:50
taśma ma na sobie okładzinę cierną, ona sie ściera. Sama obudowa kosza też sie z czasem ściera po trochę.
pzp1255 - |29 Gru 2008|, 2009 21:45
| Struna napisał/a: | | taśma ma na sobie okładzinę cierną, ona sie ściera. Sama obudowa kosza też sie z czasem ściera po trochę. |
zgadza sie ,
ogolnie zaleca sie co 40 tys wyregulowac , ale to tez zalezy od tego jak kto ma ciezka noge , od ilosci zmian biegow, wiadomo dlugie trasy autostradowe wydluzaja przebieg
[ Dodano: 2008-12-29, 21:47 ]
| robkom napisał/a: | | pzp1255 napisał/a: | | dokrecasz sruby regulacyjne obie momentem 17 Nm | tu mam pytanie: jak poluźnie kontry to pewnie taśmy będą dokręcone załużmy z 13Nm i w tym momencie dokręcam do 17Nm? tak? |
zgadza sie , ale potem srube przednia cofasz dokladnie o 2 obroty, a srube tylna o 2,5 obrotu, kontrujac je aby juz potem nie zmienily pozycji.
robkom - |29 Gru 2008|, 2009 22:17
oki. to jeszcze ciekawi mnie jak wygląda ten specjaliny klucz.... i piszesz że ma 7mm do tego jeszcze dlucz dynamometryczny dojdzie tak? czy te 7mm już z kluczem?
...to ile w sumie zrobiłeś obrotów kluczem d. skoro dwa wykręcasz i taśma nie będzie luźniejsza niż była??
Struna - |29 Gru 2008|, 2009 22:27
obniżenie temperatury pracy skrzyni o kilak stopni powoduje ogromny wzrost jej żywotności. Sądzę że regulacja taśm przy tym co daje zmniejszenie temperatury to jest pikuś. Ale oczywiście jak ktoś ma możliwość to warto wyregulować.
pzp1255 - |29 Gru 2008|, 2009 22:43
| robkom napisał/a: | | oki. to jeszcze ciekawi mnie jak wygląda ten specjaliny klucz.... i piszesz że ma 7mm do tego jeszcze dlucz dynamometryczny dojdzie tak? czy te 7mm już z kluczem? |
ja mialem wyjscie z klucza dynamometrycznego 1/4 cala w kwadracie , wiec wzialem klucz taki imbus i go obcialem powiedzmy na dlugosci 4 mm , przy skrzyni masz srube regulacyjna 3/8 cala , wiec wzialem obcialem taki klucz tez na dlugosc 4 mm , zespawalem te czesci do kupy - ot i cala filozofia. Nalozylem na klucz dynamometryczny i podeszlo wtedy do sruby regulacyjnej.
Te 7 czy 8 mm to jest sama nasadka , do tego dojdzie klucz dynamometryczny
Struna - |29 Gru 2008|, 2009 22:45
szkopuł jest w tym, że tam jest z deka ciasno, do tego jest jeszcze ta zafajdana osłona termiczna, sdtąd jakby kombinacje z krótkimi kluczami.
pzp1255 - |29 Gru 2008|, 2009 22:47
| robkom napisał/a: | | ...to ile w sumie zrobiłeś obrotów kluczem d. skoro dwa wykręcasz i taśma nie będzie luźniejsza niż była?? |
nie pamietam ile , ale bylo tego troche,napewno gdzies ze 4 obroty, takze byla dosc luzna. Krecisz dopoki nie przeskoczy przy 17 Nm i wtedy cofasz.
Struna - |29 Gru 2008|, 2009 22:49
| pzp1255 napisał/a: | | Krecisz dopoki nie przeskoczy | hehehe, kolega widzę działa na profi sprzęcie ale wiesz, są też dynamometry na wskazówkę, tam nic nie przeskoczy
pzp1255 - |29 Gru 2008|, 2009 22:54
| Struna napisał/a: | | obniżenie temperatury pracy skrzyni o kilak stopni powoduje ogromny wzrost jej żywotności. Sądzę że regulacja taśm przy tym co daje zmniejszenie temperatury to jest pikuś. Ale oczywiście jak ktoś ma możliwość to warto wyregulować. |
temperatura pracy skrzyni i jej wplyw na zywotnosc to jedno, a regulacja tasm hamulcowych to inny temat, trzeba regulowac aby plynnie skrzynia chodzila. U mnie zaczely sie drobne szarpania przy zmianach, a najgorsze bylo jak sie zatrzymywales - wtedy dostawales na koniec kopniaka od skrzyni lekkiego
Teraz jest cicho i plynnie biegi sie zmieniaja - to byly niewyregulowane tasmy. Mysle ze maly wplyw mial tez olej , ktory po nagrzaniu nie trzymal swych wlasciwosci.
1Bodzio - |29 Gru 2008|, 2009 22:58
No ale te na wskazowkę są mało dokładne. I jak sam zauważyłeś, jest tam trochu ciasno. Ja jak robilem, to wyskalowałem sobie klucz dynamometryczny cieżarkami na 13 Nm i przy tym nastawieniu, dokręcałem. A odpuszczałem obie śruby po dwa pełne obroty, choć wiedziałem że tasmę II biegu zalecają odkręcić 2,5 obrotu. Tłumaczenie jednak dlaczego, było na tyle mętne, że wolałem zrobić tak jak w starszych A4LD zalecają.
pzp1255 - |29 Gru 2008|, 2009 23:01
| Struna napisał/a: | | pzp1255 napisał/a: | | Krecisz dopoki nie przeskoczy | hehehe, kolega widzę działa na profi sprzęcie ale wiesz, są też dynamometry na wskazówkę, tam nic nie przeskoczy |
tak, sa i takie na wskazowke, ale teraz chyba nie ma juz ich w sprzedazy . Klucz byl specjalnie kupiony do tej operacji , o tak malym zakresie ( do 25 Nm ) rzadko kto ma taki klucz , bardziej powszednie sa do wiekszych momentow , tzn od 40 Nm w gore.
W serwisie maja specjalny klucz do tego - z ustawionym fabrycznie momentem 17 Nm do regulacji tych tasm.
Kevin Xy - |29 Gru 2008|, 2009 23:03
ile za ten kluczysz wyszlo ?
pzp1255 - |29 Gru 2008|, 2009 23:07
| Kevin Xy napisał/a: | | ile za ten kluczysz wyszlo ? |
tego nie wiem, kuzyn kupil sobie do warsztatu samochodowego - przyda mu sie , ale cos mowil o cenie 230 zl chyba
1Bodzio - |29 Gru 2008|, 2009 23:14
Średniej jakości klucz dynamometryczny tyle kosztuje. Ja dałem chyba 250 zł . Zakres 10- 200 Nm. Ale i tak skalowałem.
Struna - |29 Gru 2008|, 2009 23:16
| 1Bodzio napisał/a: | Zakres 10- 200 Nm. Ale i tak skalowałem. | oooo, fajny zakresik. Gdzie kupiłeś ?
pzp1255 - |29 Gru 2008|, 2009 23:17
| 1Bodzio napisał/a: | Średniej jakości klucz dynamometryczny tyle kosztuje. Ja dałem chyba 250 zł . Zakres 10- 200 Nm. Ale i tak skalowałem. |
ten byl po skalowaniu - nowy - zakres chyba tylko do 25 Nm - takze wydaje sie ze powinien byc dokladny. Skrzynia jak na razie dziala
1Bodzio - |29 Gru 2008|, 2009 23:23
W Świdnicy, w sklepie z narzędziami ( takimi trochę lepszymi). Uprzedzali mnie że w niskich, i bardzo wysokich zakresach ten klucz jest mniej dokładny, bo regulacja na sprężynę, ale po skalowaniu, różnica miedzy podzialką fabryczną, a cięzarkami wyniosła 1.5 Nm w niskim zakresie, tak że calkiem niezły ten klucz mi sie trafił.
Struna - |29 Gru 2008|, 2009 23:26
jakas marka ?
gucio - |29 Gru 2008|, 2009 23:27
| Struna napisał/a: | | pzp1255 napisał/a: | | wyregulowalem tasmy | a czym i jak się tam dostałeś ? |
Żeby sie dostać kluczem dynam.nastawnym(wielkość typowej grzechotki) musiałem zwalić lewy wydech odkręcić poduche od skrzyni i opuścić śilnik z całą rama zawieszenia wykorzystując przyżąd (zrobiony na wzór oryg.przy zmianie rozrządu).
1Bodzio - |29 Gru 2008|, 2009 23:36
| Struna napisał/a: | | jakas marka ? | Jutro sprawdzę, bo nie pamietam.
Struna - |29 Gru 2008|, 2009 23:37
eee no to w sam raz na warunki domowe
1Bodzio - |29 Gru 2008|, 2009 23:38
| gucio napisał/a: | | Żeby sie dostać kluczem dynam.nastawnym(wielkość typowej grzechotki) musiałem zwalić lewy wydech odkręcić poduche od skrzyni i opuścić śilnik z całą rama zawieszenia wykorzystując przyżąd (zrobiony na wzór oryg.przy zmianie rozrządu). | Mi w 2.3 udało się bez zwalania wydechu, ale lekko nie było.
Adam_2000 - |29 Gru 2008|, 2009 23:44
| 1Bodzio napisał/a: | | choć wiedziałem że tasmę II biegu zalecają odkręcić 2,5 obrotu |
A dlaczego 2.5 ? TIS mówi o 2 obrotach dla obu taśm przecież.
2.5 to się ustawiało skrzynię dla silnika 1.8 (przynajmniej ja mam tak w swoich papirach).
gucio - |29 Gru 2008|, 2009 23:52
| 1Bodzio napisał/a: | | Mi w 2.3 udało się bez zwalania wydechu, ale lekko nie było. |
ale ja mam cosa!! A propo regulacji to przed ruszeniem śrub zrobiłem znaki i zapiewszym razem wyregulowałem na 15Nm i jak się okazało po dobrym zagrzaniu skrzyni zaczeło coś skrzynie trzymać tzn na3-ce i 4-ce ciągneła dopiero jak się mocniej deptało i redukowała.
pózniej ustawiłem na 13Nm i ok!!
Klucz sprawdzony według innego i według ramie1M na Kg więc ok. a według obrotu to te 2Nm to ok.1/4 obrotu
1Bodzio - |29 Gru 2008|, 2009 23:54
Może źle zrozumiałem, ale wydawało mi się że 2 obroty obu taśm, dotyczyło A4LD, a w A4LDE tađma II biegu to 2,5 obrotu. Pewny jednak nie jestem, a TIS u mnie od niedawna.
ford2fast - |29 Gru 2008|, 2009 23:57
Regulując taśmy za pomocą klucza dynamometrycznego , co do którego nie ma pewności , czy jest prawidłowo wyskalowany , lepiej jest użyć mniejszego momentu niż zalecany
Jeżeli taśmy będą troszkę luźniejsze , nie zaszkodzi to w niczym skrzyni
Za mocno naprężone taśmy , mogą ją zarżnąć
gucio - |30 Gru 2008|, 2009 00:07
| ford2fast napisał/a: | | Regulując taśmy za pomocą klucza dynamometrycznego , co do którego nie ma pewności , czy jest prawidłowo wyskalowany , lepiej jest użyć mniejszego momentu niż zalecany |
Zgadzam Się
A co co do niepewności dokładności klucz to mi wyszło że tylna taśma pokryła się z wcześniejszm znakiem a przednią dokręciłem ok. 1/5 obrotu
[ Dodano: 2008-12-30, 00:15 ]
sądze że ma być max 13Nm a nie jak inni piszą 15, 17
Struna - |30 Gru 2008|, 2009 00:16
| ford2fast napisał/a: | Za mocno naprężone taśmy , mogą ją zarżnąć | przegrzeje się biedna i spali olej, a to spowoduje szybki zgon.
gucio - |30 Gru 2008|, 2009 00:18
naszczęscie zrobiłem tak ok. 300km na niezbyt długich odcinkach
Adam_2000 - |30 Gru 2008|, 2009 00:40
| Struna napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | Za mocno naprężone taśmy , mogą ją zarżnąć | przegrzeje się biedna i spali olej, a to spowoduje szybki zgon. |
Taśmy są naprężone tylko jak je siłownik naciągnie, a nie w stanie spoczynku.
To właśnie luźna taśma może narobić więcej szkód, ponieważ wydłużają się czasy załączania (zaciskania) i dochodzi do niepożądanego tarcia na styku bęben - taśma.
Po to jest procedura regulacji, ustalona przez producenta skrzyni, żeby jej przestrzegać, a nie wymyślać własne teorie.
Właśnie takie podejście do automatów powoduje to, co mamy i generuje złe opinie o tych skrzyniach.
Struna - |30 Gru 2008|, 2009 00:47
jak naciągniesz za bardzo to też będzie ocierać lub zapinać zbyt wcześnie gdy jeszcze inny element hamuje inną część planetarki powodując przyśpieszone zużycie obu elementów a tym samym poprzez uślizg ( coś jednak się musi pośliznąć ) zwiększoną temperaturę oraz dostawanie się do oleju zwiększonej ilości startych okładzin.
Co oczywiście nie znaczy że taśm nie należy regulować, jednak odpowiedz sobie sam Adamie czy sprawne siłowniki i dobry obieg oleju nie wystarczy do sprawnego "uruchomienia" taśmy nawet jak będzie ciut luźniejsza niż nominalnie ?
Mysza - |30 Gru 2008|, 2009 08:11
A ja nie polecam regulować taśm dynamometrem o zakresie do 200 Nm. W początkowym zakresie on praktycznie nie ma dokładności... Takim do 25 Nm jak najbardziej!
ford2fast - |30 Gru 2008|, 2009 09:32
| Struna napisał/a: | jak naciągniesz za bardzo to też będzie ocierać lub zapinać zbyt wcześnie gdy jeszcze inny element hamuje inną część planetarki powodując przyśpieszone zużycie obu elementów a tym samym poprzez uślizg ( coś jednak się musi pośliznąć ) zwiększoną temperaturę oraz dostawanie się do oleju zwiększonej ilości startych okładzin.
Co oczywiście nie znaczy że taśm nie należy regulować, jednak odpowiedz sobie sam Adamie czy sprawne siłowniki i dobry obieg oleju nie wystarczy do sprawnego "uruchomienia" taśmy nawet jak będzie ciut luźniejsza niż nominalnie ? |
Podpisuję się pod tym wszystkimi rękami
Przecież w trakcie eksploatacji okładziny taśm zużywają się , co powoduje , że są luźniejsze niż bezpośrednio po regulacji
A żadne cuda się nie dzieją
Luz na taśmach jest przewidziany przez producenta w pewnej tolerancji
Jeżeli jest za mały to powoduje efekty opisane przez Strunę
Sprawdzone
pzp1255 - |31 Gru 2008|, 2009 16:08
| gucio napisał/a: | | Struna napisał/a: | | pzp1255 napisał/a: | | wyregulowalem tasmy | a czym i jak się tam dostałeś ? |
Żeby sie dostać kluczem dynam.nastawnym(wielkość typowej grzechotki) musiałem zwalić lewy wydech odkręcić poduche od skrzyni i opuścić śilnik z całą rama zawieszenia wykorzystując przyżąd (zrobiony na wzór oryg.przy zmianie rozrządu). |
o cholera - niezly raban , a tu wystarczy tylko wymontowac lewy wydech i juz, chyba ze ten klucz byl niezlych rozmiarow
Sprawdzone 4 dni temu
[ Dodano: 2008-12-31, 16:29 ]
| Mysza napisał/a: | | A ja nie polecam regulować taśm dynamometrem o zakresie do 200 Nm. W początkowym zakresie on praktycznie nie ma dokładności... Takim do 25 Nm jak najbardziej! |
Zgadzam sie jak najbardziej , dlatego taki kupilem, wiadomo lepiej byloby kupic jeden o wiekszym zakresie i uzywac do wielu innych celow. Ale tutaj chodzi o precyzje.
gucio - |31 Gru 2008|, 2009 17:24
| pzp1255 napisał/a: | | o cholera - niezly raban , a tu wystarczy tylko wymontowac lewy wydech i juz, chyba ze ten klucz byl niezlych rozmiarow |
nie taki duży problem był z dojściem do śruby tylnej gdzie odległość od śruby do nadwozia ok. 2.5cm a sam klucz (kwadrat 1/2 + grzechotka) ma 3.4 cm grubosci plus przejscie na kwadrat od śruby regulacyjnej
1Bodzio - |1 Sty 2009|, 2009 14:32
Tak sobie pomyślałem, do zrobienia klucza do regulacji taśm bardzo dobrze by sie nadał klucz do oryginalnego lewarka od scorpio. trzeba bedzie sie mu przyglądnąć z bliska i pomyśleć, jak by tu go dostosować. Skończylyby się problemy z brakiem miejsca i z rozbieraniem połowy wydechu.
pzp1255 - |1 Sty 2009|, 2009 17:13
| gucio napisał/a: | | pzp1255 napisał/a: | | o cholera - niezly raban , a tu wystarczy tylko wymontowac lewy wydech i juz, chyba ze ten klucz byl niezlych rozmiarow |
nie taki duży problem był z dojściem do śruby tylnej gdzie odległość od śruby do nadwozia ok. 2.5cm a sam klucz (kwadrat 1/2 + grzechotka) ma 3.4 cm grubosci plus przejscie na kwadrat od śruby regulacyjnej |
ja mialem klucz dynamometryczny o koncowce 1/4 , takze duzo mniejszy . Miajsca bylo dosc i dostep dobry
robkom - |29 Sty 2009|, 2009 21:49
odświeżę temat bo niedługo będę wymieniał olej i regulował taśmy...
pzp1255, ten klucz który dorabiałeś to z jednej na 1/4 a z drugiej na 3/4 w obu śrubach regulacyjnych taki potrzebny?
pzp1255, po tej regulacji jak się sprawuje skrzynia?
na co uważać podczas operacji regulowania taśm.
Mysza - |29 Sty 2009|, 2009 22:52
| robkom napisał/a: | | na co uważać podczas operacji regulowania taśm | zeby nie zrobić gorzej niz było...
pzp1255 - |30 Sty 2009|, 2009 12:03
| robkom napisał/a: | odświeżę temat bo niedługo będę wymieniał olej i regulował taśmy...
pzp1255, ten klucz który dorabiałeś to z jednej na 1/4 a z drugiej na 3/4 w obu śrubach regulacyjnych taki potrzebny?
pzp1255, po tej regulacji jak się sprawuje skrzynia?
na co uważać podczas operacji regulowania taśm. |
Szkoda ze nie mam fotki - ale z jednej strony 3/4 i ta strona wchodzi na obie sruby regulacyjne skrzyni - druga strona ma byc taka jaki jest klucz dynamometryczny. Ja mialem maly klucz o zakresie do 25 Nm 1/4 - dlatego dorobilem klucz 3/4 na 1/4 . Najlepiej dorobic obcinajac klucz nasadkowy 3/4 i 1/4 , a potem zespawac te dwie koncowki do kupy. Wazne aby dlugosc tego zlozenia nie byla wieksza niz 6 mm , oraz aby klucz dynamometryczny nie mial za duzej glowicy.
Podczas regulacji wazne jest:
- dobry klucz dynamometryczny o malym zakresie
- uwazaj na dokladna ilosc obrotow cofania srub, abys sie tu nie pomylil
Podam tobie momenty dokrecania:
11Nm - dokrecasz srube filtra oleju automatu
14 Nm - dokrecasz sruby miski olejowej
17 Nm - dokrecasz sruby regulacyjne tasm
54 Nm - dokrecasz kontry srub regulacyjnych, ale uwazaj aby sruby tasm regulacyjnych sie nie obrocily
Wazne jest: kup filtr oleju + 2 oringi, nowa uszczelke pod miske olejowa, uszczelka miedzy kolektor wydechowy a katalizator, oraz 5 nakretek dokrecajacych katalizator
Jak chcesz wiedziec wiecej np nr katalogowe to daj znac
Olej Mobil 1 ATF 320 - sprawdzony , mnie udalo sie kupic po 23 zl za litr w bance 20 litrowej
Skrzynia super przelancza, az sie chce jezdzic. Nie masz juz uderzen itd
Pozdrawiam
robkom - |30 Sty 2009|, 2009 14:08
no dobra...wszystko super, klucz kupie bo niestety nie mam skąd pożyczyć... nasadkę dorobie, nie ma problemu.
Pytanie: przednia śruba to ta od silnika a tylna ta od wału napędowego tak? (pytam żebym śrub nie pomylił)...
kolejna sprawa która mnie nurtuje to: 17 Nm - dokrecasz sruby regulacyjne tasm .. skąd to wyczytałeś? bo przeszukałem instrukcje, książki, angielską stronę i tam jest tylko wskazany przyrząd o symbolu 17-029, który kliknie w odpowiednim momencie.. możesz mi wskazać źródło tej informacji?
..olej już kupiłem Forda, filtr i uszczelkę też. nie mam oringów i uszczelek.. ale nie wiem czy zamawiać..
Struna - |30 Sty 2009|, 2009 14:14
| robkom napisał/a: | | tam jest tylko wskazany przyrząd o symbolu 17-029, który kliknie w odpowiednim momencie.. | klinknięcie to właśnie osiągnięcie żądanego momentu. W TIS-ie zdaje się są momenty podane.
pzp1255 - |30 Sty 2009|, 2009 15:34
| robkom napisał/a: | no dobra...wszystko super, klucz kupie bo niestety nie mam skąd pożyczyć... nasadkę dorobie, nie ma problemu.
Pytanie: przednia śruba to ta od silnika a tylna ta od wału napędowego tak? (pytam żebym śrub nie pomylił)...
kolejna sprawa która mnie nurtuje to: 17 Nm - dokrecasz sruby regulacyjne tasm .. skąd to wyczytałeś? bo przeszukałem instrukcje, książki, angielską stronę i tam jest tylko wskazany przyrząd o symbolu 17-029, który kliknie w odpowiednim momencie.. możesz mi wskazać źródło tej informacji?
..olej już kupiłem Forda, filtr i uszczelkę też. nie mam oringów i uszczelek.. ale nie wiem czy zamawiać.. |
Przednia sruba to ta blizej przodu auta .
Dzien wczesniej popryskaj jakims dobrym srodkiem sruby miedzy kolektorem a katem, abys ich nie pourywal
17 Nm - od mechanikow z serwisu, mieli na szkoleniu. W TISie tego nie znajdziesz - tam masz klucz specjalny ktory jest na te 17 Nm skalibrowany.
2 Oringi + uszczelka miedzy kat a kolektorem + 4 nakretki to wydatek 30 zl takze warto.
Gdybys nie mial nr katalogowych to daj znac.
Oczywiscie dokonaj wymiany dynamicznej .
A jesli chcesz to dam ci adres , gdzie to ci zrobia - tylko ze jest to w Lodzi. Ale wtedy nie musisz kupowac klucza dynamometrycznego , a nastepna regulacja dopiero gdzies za 50 tys .
Daj znac na priwa.
Pozdrawiam.
1Bodzio - |31 Sty 2009|, 2009 21:15
| pzp1255 napisał/a: | | 17 Nm - od mechanikow z serwisu, mieli na szkoleniu. W TISie tego nie znajdziesz - tam masz klucz specjalny ktory jest na te 17 Nm skalibrowany. | Ja bym jednak sprawdził ten moment. Niem mam 100% pewności, ale tam gdzie dotarłem, podawany był moment dokrecania taśm hamulcowych 13Nm.
robkom - |5 Lut 2009|, 2009 20:21
może ktoś napisać jaki wymiar mają te śruby... no bo 3/8 ale ile to mm??
Struna - |5 Lut 2009|, 2009 20:34
| robkom napisał/a: | | no bo 3/8 ale ile to mm?? | no jak sobie przeliczysz z cali to Ci wyjdzie
Mysza - |5 Lut 2009|, 2009 20:35
dziefięć ?
robkom - |5 Lut 2009|, 2009 20:47
| Struna napisał/a: | | no jak sobie przeliczysz z cali to Ci wyjdzie | zapomniałem że to w calach... no to wychodzi 9,5mm
... no dobra tylko jakiego rozmiaru w końcu są te śruby? bo wcześniej bylo podane 3/4 i 3/8 to w końcu jakie?
bingo - |5 Lut 2009|, 2009 20:54
generalne się przyjmuje, że 1/4" to 6 mm, 3/8" to 10 mm, 1/2" to 12 mm, 5/8" to 16 mm, 3/4" to 18 mm, 7/8" to 22 mm. Są to oczywiście odpowiedniki, a nie dokładne przeliczenie.
robkom - |5 Lut 2009|, 2009 20:56
... no dobra tylko jakiego rozmiaru w końcu są te śruby? bo wcześniej bylo podane 3/4 i 3/8 to w końcu jakie?
bingo - |5 Lut 2009|, 2009 21:05
zły tok myślenia ...
robkom - |5 Lut 2009|, 2009 21:06
| pzp1255 napisał/a: | | 14. Specjalnym kluczem dorobionym wczesniej ( musi byc bardzo krotki , gdyz jest malo miejsca, z jednej strony taki rozmiar jaki masz klucz dynamometryczny, a z drugiej 3/8 cala ( ja mialem 1/4 na 3/8 cala - dlugosc klucza 7 milimetrow ) dokrecasz sruby regulacyjne obie momentem 17 Nm , a potem przednia srube odkrecasz o 2 obroty, a tylna o 2,5 obrotu - oczywiscie po odkreceniu kontrujesz srubami kontrujacymi |
| pzp1255 napisał/a: | | Szkoda ze nie mam fotki - ale z jednej strony 3/4 i ta strona wchodzi na obie sruby regulacyjne skrzyni - druga strona ma byc taka jaki jest klucz dynamometryczny. Ja mialem maly klucz o zakresie do 25 Nm 1/4 - dlatego dorobilem klucz 3/4 na 1/4 . Najlepiej dorobic obcinajac klucz nasadkowy 3/4 i 1/4 , a potem zespawac te dwie koncowki do kupy. Wazne aby dlugosc tego zlozenia nie byla wieksza niz 6 mm , oraz aby klucz dynamometryczny nie mial za duzej glowicy. |
to 3/4 czy 3/8 bo różnica spora...
pepi - |5 Lut 2009|, 2009 21:35
| 1Bodzio napisał/a: | | Ja bym jednak sprawdził ten moment. Niem mam 100% pewności, ale tam gdzie dotarłem, podawany był moment dokrecania taśm hamulcowych 13Nm. | - 13 Nm albo też było 15 NM ale napewno nie 17
pzp1255 - |6 Lut 2009|, 2009 10:30
| robkom napisał/a: | | pzp1255 napisał/a: | | 14. Specjalnym kluczem dorobionym wczesniej ( musi byc bardzo krotki , gdyz jest malo miejsca, z jednej strony taki rozmiar jaki masz klucz dynamometryczny, a z drugiej 3/8 cala ( ja mialem 1/4 na 3/8 cala - dlugosc klucza 7 milimetrow ) dokrecasz sruby regulacyjne obie momentem 17 Nm , a potem przednia srube odkrecasz o 2 obroty, a tylna o 2,5 obrotu - oczywiscie po odkreceniu kontrujesz srubami kontrujacymi |
| pzp1255 napisał/a: | | Szkoda ze nie mam fotki - ale z jednej strony 3/4 i ta strona wchodzi na obie sruby regulacyjne skrzyni - druga strona ma byc taka jaki jest klucz dynamometryczny. Ja mialem maly klucz o zakresie do 25 Nm 1/4 - dlatego dorobilem klucz 3/4 na 1/4 . Najlepiej dorobic obcinajac klucz nasadkowy 3/4 i 1/4 , a potem zespawac te dwie koncowki do kupy. Wazne aby dlugosc tego zlozenia nie byla wieksza niz 6 mm , oraz aby klucz dynamometryczny nie mial za duzej glowicy. |
to 3/4 czy 3/8 bo różnica spora... |
3/8 - sorry
najlatwiej tak przeliczyc 3/8 cala :
3 x 25,6 = 76,8
76,8 : 8 = 9,6 mm
robkom - |9 Lut 2009|, 2009 18:07
Zarejstrowałem się na stronie http://www.automat.pl/news.php i napisałem maila do Pana Olczaka odnośnie regulacji tych taśm... w odpowiedzi dostałem 4MB danych w html-u odnośnie A4LD no i tam pisze tak:
"Śruby regulacyjne taśm hamulcowych przykręcamy kluczem dynamometrycznym z momentem obrotowym 14 Nm . Następnie przy silnikach 2.0L , 2,3L , 3.0L odkręcamy dwa obroty a przy silniku 4.0L trzy i pół obrotu i kontrujemy nakrętkami z momentem obrotowym 48 do 61Nm."
Tylko z tym cofnięciem śrub jest inaczej niż tu opisują koledzy...
Adam73 - |9 Lut 2009|, 2009 18:25
| pzp1255 napisał/a: | najlatwiej tak przeliczyc 3/8 cala :
3 x 25,6 = 76,8
76,8 : 8 = 9,6 mm |
Tyle że nie do końca bo cal to : 1" = 1 in. = 25,4 mm, zwany też "cal międzynarodowy".
Czyli 3x25.4=76.2
76.2:8=9.525
Mysza - |9 Lut 2009|, 2009 18:29
Opaski do węży wodnych stosowane u forda, przykręcane na taką śrubkę prostopadłą do osi węża przechodzącego przez obejmę, mają właśnie ten rozmiar klucza
Boni - |9 Lut 2009|, 2009 23:31
Robkom, to co dostałeś od Olczaka, to jest za manualem ATSG, i jest to najbardzie wzorcowa wersja ustawień, jak jest podawana.
A zamiast dorabiać specjalne klucze, na przyszłość - bierze się z pierwszego z brzeu sklepu żelaznego, nasadkę do nakrętki, o ile pamiętam, 10, do posiadanego czy pożyczonego małego klucza dynamometrycznego, tylko nie taką sześciokątną, a dwunastokątną (w "drobne ząbki" ), ona ma "wpisany" kwadrat który idealnie pasuje na te 9 cośtam na trzpieniu taśmy.
pzp1255 - |11 Lut 2009|, 2009 09:07
| Boni napisał/a: | Robkom, to co dostałeś od Olczaka, to jest za manualem ATSG, i jest to najbardzie wzorcowa wersja ustawień, jak jest podawana.
A zamiast dorabiać specjalne klucze, na przyszłość - bierze się z pierwszego z brzeu sklepu żelaznego, nasadkę do nakrętki, o ile pamiętam, 10, do posiadanego czy pożyczonego małego klucza dynamometrycznego, tylko nie taką sześciokątną, a dwunastokątną (w "drobne ząbki" ), ona ma "wpisany" kwadrat który idealnie pasuje na te 9 cośtam na trzpieniu taśmy. |
i ta 12 katna powinna dzialac , tylko oby nie byla za dluga , bo nie podejdzie wraz z kluczem
Boni - |11 Lut 2009|, 2009 14:54
Dlatego zaznaczyłem że do małego klucza zresztą, mi tam do regulacji taśm w Explo to i 1/2 cala z przedłużką podchodzi I zaznaczyłem że do posiadanego klucza, bo ja kiedyś wyciągnąłem zadowolony 12kątną 10 na klucz 1/2 cala, po czym okazało się, że pożyczony dynamometr jest 3/8
robkom - |14 Lut 2009|, 2009 20:23
no to jestem po wymianie oleju i regulacji taśm.... powiem tylko że śryby regulacyjne mają kwadrat 8mm.... a kwadrat 3/8 ma 9,5mm - jest za duży i przeskakuje.. dorobiony klucz musiałem zbić żeby miał ok. 8.5mm wtedy udało mi się taśmy dokręcić. Taśmy zrobiłem na 14Nm +cofanie.... biegi jak na razie ładnie zapina, daliktarniej niż było ale jeszcze z 3 na 4 jest zauważalne szarpnięcie, nie wiem czy zrobienie na 15Nm by coś pomogło??
pepi - |15 Lut 2009|, 2009 10:22
e nie raczej nic to by niedało
robkom - |15 Lut 2009|, 2009 11:35
a może mi ktoś powiedzieć od czego jest pierwsza a od czego druga taśma?
ford2fast - |15 Lut 2009|, 2009 12:21
Obydwie hamują kosze
robkom - |15 Lut 2009|, 2009 12:46
| ford2fast napisał/a: | | Obydwie hamują kosze | ale która za jakie biegi odpowiada?
1Bodzio - |15 Lut 2009|, 2009 13:34
Pierwsza od konwertora - tasma hamulcowa IV biegu Overdrive, druga - tasma hamulcowa II biegu.
robkom - |15 Lut 2009|, 2009 14:40
hmm... myślałem że może nie potrzebnie tą drugą cofałem 2,5 obrotu i dlatego z 3 na 4 szrpnie... chyba że w tym momencie delikatnie się ujmie gazu to wtedy miękko zapnie 4 bieg... ale sam nie wiem czemu tak jest..
ford2fast - |15 Lut 2009|, 2009 14:45
Niewyregulowane taśmy to nie jedyny powód szarpania
Przyczyn może być wiele
Struna - |16 Lut 2009|, 2009 10:56
robkom, to nie jest tak że taśma odpowiada za konkretny bieg, ona działa w kilku różnych konfiguracjach, wynika to ze sposobu pracy przekładni planetarnych, na których zbudowany jest automat.
[ Dodano: 2009-02-16, 10:57 ]
| ford2fast napisał/a: | Niewyregulowane taśmy to nie jedyny powód szarpania | zgadza się, luźna taśma może powodować uślizg lub nieco spowolnioną zmianę biegu.
robkom - |16 Lut 2009|, 2009 12:33
| Struna napisał/a: | | zgadza się, luźna taśma może powodować uślizg lub nieco spowolnioną zmianę biegu. | właśnie nic się nie ślizga i zmiana biegów jest wg mnie w prawidłowym czasie. Żebym przejechał się choć raz innym asb to bym wiedział jak powinno być. Po regulacji mam tak, że wsteczny zapina łagodnie po ok. 1s nie więcej, a do przodu w ułamku sek i mniej łagodnie... nie ma walnięcia w dyfer jest tylko takie szybkie zapięcie biegu. Jadąc biegi zmienia bardzo dobrze tylko z 3 na 4 jest też właśnie takie szybkie przełaczenie... i dlatego czuć je wyraźniej od pozostałych. Natomiast redukowanie do 1-ki jest niezauważalne. Nie wiem może tak ma być i może tak jest prawidłowo.
Struna - |16 Lut 2009|, 2009 12:35
masz ok.
pzp1255 - |24 Mar 2009|, 2009 11:09
| ford2fast napisał/a: | Niewyregulowane taśmy to nie jedyny powód szarpania
Przyczyn może być wiele |
wlasnie w ten wekend wymienilem wiazke silnika i automatu na nowa i jest o wiele lepiej . Takze tu tez moze lezec problem
Pozdrawiam
robkom - |24 Mar 2009|, 2009 11:25
| pzp1255 napisał/a: | | wlasnie w ten wekend wymienilem wiazke silnika i automatu na nowa i jest o wiele lepiej . Takze tu tez moze lezec problem | no u mnie np jak na początku nieświadom skutków umyłem silnik to nie miałem biegów... więc jakiekolwiek przepięcie może powodować goraszą pracę skrzyni jaki i silnika
[ Dodano: Czw 02 Kwi, 2009 ]
czy regulację taśm można robić na zimnej skrzyni?
maross442 - |2 Kwi 2009|, 2009 21:43
UP
fiebik - |2 Kwi 2009|, 2009 23:07
| robkom napisał/a: | | czy regulację taśm można robić na zimnej skrzyni? | pierwsze słyszę, żeby trzeba było tu pilnować temperatury. ale jak już, to raczej w temperaturze "pokojowej"
ford2fast - |3 Kwi 2009|, 2009 00:10
| robkom napisał/a: | | czy regulację taśm można robić na zimnej skrzyni? |
I na zimnej i na ciepłej , bez różnicy
robkom - |3 Kwi 2009|, 2009 07:00
| ford2fast napisał/a: | | I na zimnej i na ciepłej , bez różnicy | o to mi chodziło, dzięki.
Boni - |3 Kwi 2009|, 2009 07:38
Raczej jednak w pokojowej, dane o parametrach regulacji są podawane dla zimnej skrzyni. Może i nie ma wielkich różnic wymiarów przy 60 czy 80 stopniach, czy coś koło, różnicy temperatury, ale po co ryzykować i robić niedokładnie.
Struna - |3 Kwi 2009|, 2009 10:44
olej ( nie wiedzieć czemu ) się powinno zmieniać na przestygniętej skrzyni. Może to ma jakiś związek z punktowym przegrzaniem jak się spuści olej na gorącej skrzyni, olej który defacto również jest chłodziwem.
|
|