| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - Różne usprawnienia Scorpio - dyskusja
Kevin Xy - |16 Gru 2005|, 2005 16:04 Temat postu: Różne usprawnienia Scorpio - dyskusja no bardzo ladny opis ale moze nie zamykajmy tematu jedynie do mk3, prosze ...
ja wiem ze wypas najlepszy w mk1 ale w nich tez jet co dokladac...
Struna - |16 Gru 2005|, 2005 16:50
Przekaźnik czasowy trzeba Adamie wstawić - no chyba, że oczaty miał już od razu czasowy a tylko na manetce zaoszczędzili.
TCQ - |16 Gru 2005|, 2005 17:21
W GLX jest instalacja w drzwiach do lampek, można sobie kupić za chyba 35zł sztuka i założyć, będzie ładnie oświetlać podłoże przy wychodzieniu jak w Ghia
[ Dodano: 2005-12-16, 17:22 ]
Ciekawy temat myślę że pożyteczny
Struna - |16 Gru 2005|, 2005 17:29
TCQ, niestety w tylnych drzwiach nie ma
TCQ - |16 Gru 2005|, 2005 17:39
No tam nie sprawdzałem ale zawsze z przodu można sobie założyć
sierars1 - |16 Gru 2005|, 2005 18:19
| Struna napisał/a: | | Przekaźnik czasowy trzeba Adamie wstawić - no chyba, że oczaty miał już od razu czasowy a tylko na manetce zaoszczędzili. |
Wystarczy tylko zmienić przełącznik na 6-cio pozycyjny i to wystarczy tak jak napisas A2K.Tak zrobiłem w swoim
Adam_2000 - |16 Gru 2005|, 2005 19:12
| Kevin Xy napisał/a: | no bardzo ladny opis ale moze nie zamykajmy tematu jedynie do mk3, prosze ...
ja wiem ze wypas najlepszy w mk1 ale w nich tez jet co dokladac... |
Oczywiście Kev, można, tylko żeby nie mieszać ludziom w głowach te tematy muszą być rozdzielone
Nie mam wielkiego pojęcia o MK-I i MK-II, więc proponuję, aby te tematy zaczął ktoś, kto się zna i robił podobne rzeczy w tych właśnie wersjach
Kevin Xy - |16 Gru 2005|, 2005 19:23
jasne, jak najbardziej- moze ktos mi wytlumaczy co trzeba kupic, jakie koszty zakupu i montazu klimy w moim aucie ktore jak inne staly w kolejce po klime to moja gdzie bylo ?? nikt nie wie- slyszalem ze trzeba sciane spawac ale co jak i dlaczego ??
chcialbym na wiosne to zrobic aby w lato chlodzic
fiebik - |17 Gru 2005|, 2005 13:27
A ja w drzwiach mam tylko odblaski, czy założenie światełek chociaż z przodu bedzie kłopotliwe?
Adam_2000 - |17 Gru 2005|, 2005 13:33
| fiebik napisał/a: | | A ja w drzwiach mam tylko odblaski, czy założenie światełek chociaż z przodu bedzie kłopotliwe? |
Nad tym też już pracuję
fiebik - |17 Gru 2005|, 2005 18:35
A mój elektryk chcemi założyć podświetlenie wewnętrznej wnęki z klamką, zak zrobi to zdam relację.
Rafał A.(antek) - |17 Gru 2005|, 2005 20:29
nno to mondeo miały fajny bajer pytanie tylko kiedy to zaswieca? chyba jak swiatelka wewnatrz po zgaszeniu stacyjki
fiebik - |17 Gru 2005|, 2005 21:19
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | pytanie tylko kiedy to zaswieca? |
Nie wiem jak w mondeo, ale u mnie ma się świecić razem z zapłonem cięgiem durch, tylko namawia mnie na kolor niebieski , a ja chcę zielony coby nie ieszać całego wystroju.
mmmk - |17 Gru 2005|, 2005 21:25
no to jak ma byc ciagle to mozna sie podpiac chyba pod kabelki od oswietlenia przyciskow szyb. no i wrzucic jeszcze jakis opozniacz 20 sekundowy i mniut malyna. tylko nie wiem czy to bedzie dzialac ale na moj elektryczny rozum powinno.
pozdrawiam
maciek
Rafał A.(antek) - |17 Gru 2005|, 2005 21:42
sadze ze swira dostaniesz jak ci bedzie w nocy podczas jazdy jazyc sie w klamkach - powinno sie zapalac raczej po wyłaczeniu zapłonu jak chcesz wysiadac
fiebik - |17 Gru 2005|, 2005 22:00
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | sadze ze swira dostaniesz jak ci bedzie w nocy podczas jazdy jazyc sie w klamkach |
ale to będzie taka maleńka diodka we wnece, juz próby zrobione, świeci się dużo delikatniej niż oświetlenie popielniczki i dioda będzie tak umiejscowiona coby bezpośrednio w oczy nie świeciła tylko do srodeczka wnęki z klameczką, bedzie miodzio
megalith - |17 Gru 2005|, 2005 22:55
| Cytat: | | ale to będzie taka maleńka diodka we wnece, juz próby zrobione, świeci się dużo delikatniej niż oświetlenie popielniczki i dioda będzie tak umiejscowiona coby bezpośrednio w oczy nie świeciła tylko do srodeczka wnęki z klameczką, bedzie miodzio Smile |
Kumpel ma takie cuś zrobione w ałdi, no i tam są chromowane klamki. Efekt (zwłaszcza z zewnątrz, bo on to ma na osobnym guziku i świeci się kiedy on chce) jest wypaśny, i wcale nie przeszkadza w prowadzeniu w nocy. Tylko trzeba diody skierować do wewnątrz, tak żeby światłem rozproszonym oświetlało wnękę.
Matth - |18 Gru 2005|, 2005 00:14
| Speedo napisał/a: | | stawiam na 100% oryginal, zadnych naklepek oprocz 1 klubowej, zadnych klebow kabli, wiercenia i rzezby w guwnie |
O i to jest najlepsze podejscie do sprawy scorpiak nie nadaje sie na takei dreszenie a jak nie wierzysz patrz tu: http://ford-scorpio.pl/fo...p?p=80249#80249
A czy do kazdego GLX'a da sie zalozyc podswietlenie?
bOOmbeeL - |18 Gru 2005|, 2005 03:40
| Kevin Xy napisał/a: | jasne, jak najbardziej- moze ktos mi wytlumaczy co trzeba kupic, jakie koszty zakupu i montazu klimy w moim aucie ktore jak inne staly w kolejce po klime to moja gdzie bylo ?? nikt nie wie- slyszalem ze trzeba sciane spawac ale co jak i dlaczego ??
chcialbym na wiosne to zrobic aby w lato chlodzic |
koszt zakupu klimy to ok 500-1000pln
montaz drugie tyle.
z tym ze na 99% nikt Ci sie tego nie podejmie w takiej cenie
trzeba przerabiac sciane grodziową, uprzednio wypierniczajac cale wnetrze i duzo rzeczy spod maski.
taniej i bezproblemowiej bedzie kupic Scorpio z Klimą albo sama bude i przelozyc teile z Twojego.
temat walkowany od dawna na Sierrafan.
Adam_2000 - |18 Gru 2005|, 2005 13:08
Ponieważ zależy mi na tym, żeby temat w FAQ był czysty i wolny od OT, dyskusje przeniosłem tutaj
Rafał A.(antek) - |18 Gru 2005|, 2005 13:48
i susznie jasnie modzie
George - |18 Gru 2005|, 2005 15:47
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=5009
tu jest bardzo ładnie rozwinięty temat podświetlenia drzwi
ORION - |18 Gru 2005|, 2005 19:12
Klamki tak wygladaja : http://www.focusklubpolsk...php?dzial=diody
i jeszcze klamki zewnetrzne http://www.focusklubpolsk...dzial=klameczki
Rafał A.(antek) - |18 Gru 2005|, 2005 20:06
jakos do scorpio mi to nie pasuje szczegoonie zewnetrzne
ORION - |18 Gru 2005|, 2005 20:10
Zgadzam sie Rafal ale do foki moze byc
Rafał A.(antek) - |18 Gru 2005|, 2005 20:43
no taaa a najlepiej do opla astry badz golfa pasuje
Boni - |19 Gru 2005|, 2005 09:43
Wszędzie telepaci, cholera Jakoś ponad tydzień temu zrobiłem jedną klamkę wewnętrzną na próbę, a w ten weekend miałem resztę, ale czasu brakło. Na próbę zrobiłem zieloną żaróweczką od podświetlania przycisków, podłączoną razem z podświetlaniem przycisku szyb, od góry wnęki klamki. Wygląda ok, ale docelowo chyba jednak będą diody, bo do tych maluśkich żarówkek trudno o ładne oprawki i mocowanie.
A z dodatków, to czekam na części do złożenia odpalania przez GSM i kupiłem trochę LEDów do podświetleń tu i tam I sporo czasu i zdrowia straciłem, żeby przerobić podświetlenie radia na zgodne z całą 'choinką' (zielono czerwone).
Czyli ponad maksymalny wypas jest ogrzewanie tylnych siedzeń i podświetlenie klamek wewnętrznych, na pewno będzie zapalanie GSM, zielone zamiast białego podświetlenie pod drzwi i pod nogi (jak dorwę porządne żarówki, bo na razie próbne poległy) i ew. zielone ledy w przyciskach ogrz. szyb i klimy, zamiast tych żółtych. Z dalszych planów, odłożonych na potem, klimatronik, oczywiście nie te brzydactwo z Merkura, tylko coś ładnego.
Z pomysłów, nad którymi się ciągle zastanawiam, jest minimalne podświetlenie postojowe - zielone LEDy w mijania i cofania, i w dole szyb. Ale nie wiem czy warto i przystoi w limuzynie
qantan - |19 Gru 2005|, 2005 18:35
podświetlenie klamek od tylnych dzwi (wewnętrznych),hmmm ciekawa sprawa właściwie każdy ma problem z ich zlokalizowaniem jak jest ciemno,no chyba że jest właścicielem scorpio
Matth - |19 Gru 2005|, 2005 20:57
hehe keidys wiozlem jakis znajomych to mi powyciagali popielniczki szukajac klamek
Rafał A.(antek) - |19 Gru 2005|, 2005 21:29
no tak
ale w oczatym włacza sie oswietlenie wnetrza po wyłaczeniu zapłonu wiec nie ma problemu z szukaniem klamek
Boni - |20 Gru 2005|, 2005 10:49
Wiem jak jest w oczatym i myślałem o takim przerobieniu Mk1, ale odrzuciłem. Problem szukania klamek z tyłu wynika u mnie regularnie w sytuacji typu - rozwożę znajomych wieczorem po Wawie, ja w nieznajomym miejscu nie wiem gdzie stanąć, staję tam gdzie każą podwożeni, czasem byle jak i byle gdzie, NIE GASZĘ silnika, oni na raz dziękują, żegnają się i usiłują szybko wysiąść, przeważnie 2 czy 3 osoby na jedną stronę, bo z drugiej zapier... nocni rajdowcy. No i towarzystwo odbija się od drzwi, bo pierwszy nie wie gdzie klamka, drugi daje mu dobre rady, a trzeci usiłuje ich zadeptać
Matth - |20 Gru 2005|, 2005 11:09
| Boni napisał/a: | a trzeci usiłuje ich zadeptać |
No ja wiem, że w scorpiaku jest duzo miejsca z tylu, no ale bez przesady;)
Rafał A.(antek) - |20 Gru 2005|, 2005 11:24
cos w tym jest ale to by trzeba bylo wylacznik dorobic
Boni - |20 Gru 2005|, 2005 19:04
Za późno już założyłem z tyłu bez wyłącznika. 3mm zielone ledy nad klamką, razem z podświetleniem przycisków szyb. Funkcjonalne to są, ale jeszcze nie wiem czy mi się tak podba
Rafał A.(antek) - |20 Gru 2005|, 2005 22:07
porob fotki, przyjze sie zanim zaczne robic dziury
Boni - |21 Gru 2005|, 2005 09:23
Porobię. A nie podoba mi się, bo te LEDki jednak widać. Przydałyby się jakieś tulejki, żeby podświetlało klamkę, a nie dało sie zobaczyć łebka LEDa (tak zrobiłem testowo z żarówką i było fajnie, żarówka świeciła przez dziurkę, a wcale nie było jej widać), muszę coś skołować.
Rafał A.(antek) - |21 Gru 2005|, 2005 09:53
moze mniejsza led i w miejscu zasłonietym przez klamke?
Boni - |21 Gru 2005|, 2005 18:38
No, mniejsze niż 3mm to już w ogóle ciężkie do montażu itd, a co do miejsca za klamką to zastanawiam się. Ale nie mam do tego teraz głowy, bo właśnie składam odpalanie przez GSM i chyba zaraz polezę rozbierać kokpit i środkową konsolę, chociaż mróz
Rafał A.(antek) - |21 Gru 2005|, 2005 19:00
taa nie ma jak kupowanie sobie prezentow na świeta
Boni - |22 Gru 2005|, 2005 10:31
Matth - |22 Gru 2005|, 2005 10:43
no na mrozie to te plastiki beda strzelac jak petardy na sylwka.. strasznie badziewne sa niektore elemtnty kokpitu..
mmmk - |22 Gru 2005|, 2005 13:09
co musze wrzucic,zeby sie zapalalo swiatlo po wylaczeniu zaplonu. gdzie to sie podlacza i kto mi to sprzeda no i za ile??
pozdrawiam
maciek
Boni - |22 Gru 2005|, 2005 21:56
mmmk, jeszcze doprecyzuj, kiedy ma zgasnąć, bo nie bardzo sobie wyobrażam - gasisz zapłon, bez otwierania drzwi zapalają się światła w środku, a gasną kiedy? Jak otworzysz i zamkniesz drzwi, jak włączysz zapłon czy jeszcze inaczej?
(A swojego jednak nie rozbierałem, to jest jednak na cały dzień robota, a muszę teraz jeździć. Zresztą, bieda z GSM jest taka, że do odbiorczego telefonu musi być siaki-taki dostęp, i chyba tylko jedno miejsce jest do rzeczy, półka nad nogami kierowcy. Chciałem wsadzić wszystko w środkową konsolę i telefon w jej schowek, ale nie da rady)
mmmk - |23 Gru 2005|, 2005 13:30
no i tak gasna 20 sekund po zamknieciu drzwi to moze da sie to z tym jakos polaczyc?? zeby bylo 20 sekund po zgaszeniu no i drzwi bez zmian
pozdrawiam
maciek
Boni - |25 Gru 2005|, 2005 21:01
Jak tylko podpiąć się pod 20s układ, to łatwe, czasówka dająca impuls "udający" wyłącznik drzwi, wyzwalana zboczem opadającym po wyłączeniu zapłonu, i tyle.
(a u mnie GSM założony i pali, fajna zabawka tylko telefon-zabytek który wykorzystałem ma baterię do kitu, prawie nie ładuje, muszę nową wymyśleć)
Matth - |26 Gru 2005|, 2005 01:06
a moze zrob uklad podtrzymania telefonu z akumulatora..
Boni - |26 Gru 2005|, 2005 12:24
Pewnie że zrobiłem, ale ten złom ma tak zjechaną baterię, że podtrzymanie działa jako tako, ale jak zaczyna dzwonić, to od razu zdycha, pomimo że jest wpięty w ładowarkę. Mniejsza. Ciągle mam rozebrana deskę, i ciągle zastanawiam sę co jeszcze zmalować Na domykanie szyb mam za mało przekaźników, bo zdaje się trzeba 5szt SPDT, na każdą dziurę jeden, to może by tak automatyczny przełącznik wycieraczek wymyśleć...
Matth - |26 Gru 2005|, 2005 13:09
no to musisz zainwestowac w telefon ktory nie wymaga baterji by dzialac sa takie mam dzies starego sagema z radiem nawet i nie musi miec baterji by zyc wystrczy ladowarka.. a co chcesz z tymi wycieraczkami zmajstrowac? czujnik deszczu?:P
Boni - |27 Gru 2005|, 2005 09:51
O, żebym miał taki co bez baterii działa, to byłoby buogo wszystkie złomy walające się po domu potrzebują baterii, bo z ładowarki im nie starcza. A wycieraczki to nie od deszczu, tylko od zatrzymania (jeśli są na wysokich biegach, po zatrzymaniu samochodu przeskakują na czasówkę), ale do tego trzeba trochę elektroniki zrobić, części nie mam i misie nie chce, najwyżej wyprowadzę sobie przewody do tego.
A jednak wziąłem się za domykanie szyb, wymyśliłem jak to zrobić na jednym przekaźniku (bo tylko jeden mi został ), i wczoraj cały wieczór siedziałem pod pierdzielonym szyberdachem, on ma tak porąbane sterowanie, że głowa boli. W końcu musiałem dołożyć drugą krańcówkę do tej oryginalnej, bo nijak się tego nie da łatwo przerobić, nie wiem jak długo wytrzyma ta dostawka mechanicznie, ale na razie działa. Zostało mi rozebranie (znowu!) konsoli środkowej, bo muszę się dostać do przełączników tylnych szyb, coby je też domykać.
Przy okazji rozbierania drzwi zrobiłem delikatne podświetlanie klamki kierowcy, zewnątrz i wewnątrz, tak z rozpędu, teraz będę musiał rozebrać drzwi pasażera, żeby było symetrycznie
A w ogóle przez te rozbieranie fte i fefte, przestała się centralka przełączać na gaz muszę to poprawić najpierw. Ja się, kur... , do Nowego Roku nie wyrobię!!! Jak przesiedzę cały urlop w samochodzie, to rodzinę w końcu szlag trafi, i słusznie...
kuba - |27 Gru 2005|, 2005 11:46
Ty się rodzinka nie przejmuj, tylko rób swoje - tak jak ja (Marcyś coś o tym wie)
Matth - |27 Gru 2005|, 2005 19:22
hehe no Panowie macie zdrowie ale pewnie gdybym mial garaz to tez bym siedzial, a tak tylko dzisiaj swiece przejzalem i wyczyscilem i bryyy... a swoja droga cos mam nie teges.. rano jak odpalam to przez dluzsza chwile nie pali na wszystkie gary, a pozniej juz przez caly dzien jest normalnie i badz tu madry
Boni - |28 Gru 2005|, 2005 11:19
Kuba, z a co z Marcysiem knujecie?
Matth, stawiałbym na przewody WN, coś się chrzani od zmian temperatur.
A garaż mam nieogrzewany, ale twardym trza być, a nie miękkim A nagroda - wczoraj lataliśmy po Wawie i okolicy, skasowani: jeden ochroniarz i jakaś kobita w cienkocienko, mieli śmierć w oczach, jak ładowaliśmy się na parkingach do Scorpio, pewnie ich rozkudłało nieco odpalające obok nich bezludne V6 z dziurawym wydechem a wieczorem, jak mróz się brał, ten odpał zdalny to już nie bajer, to poezja - po paru godzinach na mrozie wsiadasz do fury, a tam ciepło, szyba i lustra czyste, 4 fotele zagrzane, następny etap to juz chyba szofer, żeby jeszcze drzwi otwierał Dzieci się śmieją że następne to autopilot, hmm, skoro VW Touareg wygrał w końcy te zawody bezpilotowców DARPA, to rzecz jest do zrobienia, ale w międzyczasie muszę poskładać do końca dociąganie szyb, i resztę świecidełek itepe. A potem zająć sie czymś poważnym, rodziną, domem, pracą... eee, a może lepiej zawieszeniem? wydechem?
marcys - |28 Gru 2005|, 2005 12:20
| Boni napisał/a: | | A potem zająć sie czymś poważnym, rodziną, domem, pracą... eee, a może lepiej zawieszeniem? wydechem? |
głupie wątpliwosci jasne ze to drugie:)
| Boni napisał/a: | | Kuba, z a co z Marcysiem knujecie? |
nic, po prostu jestem swiadkiem bezkompromisowosci Kuby w kwestii grzebania z autami:)
Matth - |28 Gru 2005|, 2005 13:19
nie no Boni jestes moim mistrzem odpalanie z gsma to super sprawa, ale masz oplaet abonametowa czy moze prepaida? bo jakos tylko to mi sie kupy nie trzyma.. czy to sie jakos inaczej rozwiazuje? kurcze szkoda ze nie mam ladowarki samochodowej to tego mojego sagema to bym Ci podeslal.. mam podobny model do tego http://allegro.pl/show_item.php?item=78816873 , ale moj jest 835 z radiem FM
Boni - |28 Gru 2005|, 2005 16:08
W samochodzie siedzi byle jaki prepaid, tylko do odbioru, więc nie trzeba za często do niego sięgać; i tak nie podnosi słuchawki ani nigdzie nie dzwoni (chociaż, może by tak dorobić... no nieeeee ), kosztuje to ok 10zet na miesiąc (doładowanie za 20 w heyah daje wychodzące na miesiąc i odbiór na następny miesiąc).
A za dobre chęci co do sagema, dzięki, ale spoko, z telefonem pewnie będzie w końcu inaczej - zrobię staremu Alcatelowi tak wydajną ładowarkę z 12V, że się sukinsyn nie pozna czy to bateria czy nie, a te 'oryginalne' ładowarki samochodowe z maciupeńkim prądem i stare baterie pójdą na śmietnik historii.
Matth - |28 Gru 2005|, 2005 20:01
:D no to Boni moze bedziesz mial kiedys klienta na takie cos.. ale ja to bym rozbudowal o system glosnomowiacy i jak juz miec w aucie telefon to z niego kozystac dobrze by bylo dgzies zamontowac jakas klawiaturke ukryta, a wyswietlacz np. na oslonie slonecznej razem z mikrofonem dalo by rade cos takiego wykminic? ja malo elektroniczny jestem i zupelnie nie wiem jak zrobic chocby odpalnie.. jaka jest zasada dzialania tego wynalazku? i co jak auto nie pali na dotyk tylko musisz zakrecic chwilke? albo np. jak masz diesla i czekasz az swiece zarowe zgasna? da sie to wszystko zrobic? kurde ile pytan..
Boni - |28 Gru 2005|, 2005 22:35
Zrobić to da się wszystko, nawet wahadłowiec, pytanie za ile
Ja złożyłem wersję najbardziej chyba debilną (kolega nazwał to "wersją dla pales rtyńskch terd rorystów"), praktycznie bez żadnego kombinowania z telefonem - telefon złomex prepaid, jak się do niego dzwoni, odpala podświetlanie wyświetlacza. To jest sygnałem dla 2 układów czasowych - jak podświetlanie działa przez sekundę czy dwie, pierwszy układ odpala na 5min zapłon (przerobiony z normalnego scorpiowego dwuobwodowego na pojedyńczy obwód) przez przekaźnik 40A, przy okazji włącza (żona mi piwo właśnie przyniosła niestandardowe podświetlanie różności, typu LEDy w klamkach, w lampach itp, żeby naród mocniej nastraszyć, no i startuje drugi układ, czasówki rozruchu - ten kręci starterem przez przekaźnik 10A, maksymalnie coś koło 6 sekund, albo do zgaśnięcia kontrolki ładowania. Przy obecnym prawie nowym aku, Scorupka startuje bodaj płynniej niż z kluczyka. Jak nie wystartuje, to stoi na zapłonie 5min, jeśli są włączone, to grzeje fotele i szyby z aku. Po 5min (jak będę na 110% pewny może przestawię na 15min) tak czy owak wszystko bezwarunkowo gaśnie i czeka na kolejny sygnał, chyba, że ktoś wcześniej przekręci kluczyk. Całość ma oczywiście główny wyłączniczek, po wyłączeniu którego zdalnego tak jakby nie było.
Blokady od wajchy biegów nie potrzebowałem, bo automat ma wbudowaną, immobilajzera też nie mam (bo immobilajzer w kluczyku kładzie takie proste pomysły na zdalne odpalanie), za to musiałem pomieszać w grzaniu szyby przedniej i lusterek, bo w '91 były już na przycisk, a nie na przełącznik, wyłączają się na amen po wyłączeniu zapłonu. Ogólnie trzeba pamiętać co zostawić włączone, a co nie, żeby zastać sensownie odpalony samochód (teraz grzanie, w lecie raczej klima ).
W dieslu dochodzi chyba tylko dodatkowa czasówka na wstępne grzanie. Użyłem układu który jednym switchem przełącza się na opcję "zadzwonić 2x na start, potem następny dzwonek wyłącza", jak ktoś chce, ale to nie dla mnie opcja, jak zapomnę wyłączyć, to Scorupa bak wypali
Oczywiście, można wbudować GSM dwukierunkowy, spięty z głośnomówiącym, z alarmem, GPSem, kompem i Bóg wie czym, nawet widziałem gdzieś dość drogie dedykowane gotowe zestawy elektroniczne (kity) do takich zabaw (były pod bardzo konkretne Siemensy, takie jakby dedykowane karty I/O, do których dostęp szedł SMSami via Siemens, zresztą, teoretycznie można użyć I/O<>RS232C/USB<>GSM_jako_modem<>Internet<>a_co_się_komu_zamarzy ,
ale ja nie mam kasy i czasu na takie zabawy, na całość wydałem gdzieś koło 150zł, wliczając przyciski i przekaźniki, i kupę pracy, cokolwiek naprawdę komunikującego się z telefonem wymaga minimum z 500 więcej, dużo lepszego telefonu, i parę razy więcej roboty, no i chyba nie stać mnie na SZÓSTY dwukierunkowy, w pełni funkcjonalny, telefon w domu. Ten z Scorpio można łatwo wyjąć, i skorzystać w razie potrzeby, oczywiście, jego numeru nikomu nie dam
Sie rozpisłem, chyba wszystko wyjaśniłem. No, jutro może skończę domykanie i świecidełka, i na razie koniec.
(BTW - podobno heyah zmieniła zasady, i odbieranie jest teraz czynne o wiele dłuższy czas, wydaje się że 4 miesiące za 20zł, przynajmniej sądząc po prepaidach dzieci, czyli zdalne kosztuje mnie 5zł na miesiąc)
mmmk - |28 Gru 2005|, 2005 22:51
jak uzupelnialem swoja heyah ostatnio to bylo jeszcze na 1 miesiac. a bylo to 12-12-2005.
pozdrawiam
maciek
Boni - |28 Gru 2005|, 2005 23:24
Nie wiem jak jest na pewno, ale właśnie sie młodej kończył już nawet odbiór, i mieliśmy doładować, a dziś okazało sie że ma odbiór do marca Może to jakieś promo dla "starych" numerów w prepaid, nie wiem, bo normalnie jak piszesz, jest miesiąc odbioru po końcu wychodzących.
Matth - |28 Gru 2005|, 2005 23:51
nie no dla mnei cudo sprawa.. moze kiedys porwe sie na takie cos tylko musze sie podszkolic z elektroniki.. szkoda ze tak daleko mieszkasz.. w usmie wszytsko jest logiczne i chyba niezbyt skomplikowane i do zrobienia.. ciekawe ile elektryk bierze za takie cos
Rafał A.(antek) - |29 Gru 2005|, 2005 03:42
samo zdalne to prosciej zrobic z pilota, chyba ze odległosc duza
Matth - |29 Gru 2005|, 2005 22:07
a wlasnie pilot ma relatywnie maly zasieg.. a tak siedzisz sobie w pracy i myslisz.. za 5min spadam na dworze snieg, mroz, wiatr no to dzwonisz.. za te 5min masz w aucie ciepelko szyby juz splynely, a kolegom z pracy wyciagajacym wlasnie zmiotki z bagaznikow az oczy wykreca z zazdrosci
bigdaaddy - |29 Gru 2005|, 2005 22:11
Patent super, tylko co zrobic z immobilajzerem...
Matth - |29 Gru 2005|, 2005 22:17
wywalic na pewno da sie to jakos obejsc..
bigdaaddy - |29 Gru 2005|, 2005 22:21
Oczywiscie ze sie da, tyle tylko ze potrzeba do tego specjalnego sprzetu, a poza tym to taki immo tez sie czasem moze przydac.
Matth - |29 Gru 2005|, 2005 22:53
czasem.. no nie powiem ze nie ale moze daloby rade zobic np. odciecie na powiedzmy 10min a pozniej silnik gasnie i imobilajser dalej dziala..
Boni - |30 Gru 2005|, 2005 20:38
Na pewno immo da się obejść, tylko że to kupa dodatkowej roboty, dlatego dobrze że go ni mam A systemy a la autoalarm plus odpalanie oczywiście że są, u producenta coś koło 120zet, tylko felerem jest to co piszecie, na chu mi odpalanie z 20 czy 30m, ja nie potrzebuję rwać na to lasek przed klubem, ja potrzebuję mieć odpalone autko na parkingu o 200m ode mnie.
A co do mojego, na razie poskładałem i zawiesiłem prace, z braku materiałów, skończyły mi się przewody, oporniki do LED, przekaźniki, wszystko . Zrobiłem jeszcze tylko podświetlone klamki i przednie kierunki, a najgorzej z dociąganymi szybami, otóż w Mk1 w drzwiach nie mają wyłączników krańcowych jak wszystkie 5 szyb rusza, to jest ok 40A, jak dobijają drzwi, to jest nieco pond 50A , a ja chciałem dać 10A przekaźnik, tylko taki mi został, sfajczyłby się od razu
(zdjęcia będą w przyszłym tygodniu)
Matth - |31 Gru 2005|, 2005 00:19
czekam czekam i chetnie poogladam.. a robiles foty w czasie montazu gsma? to byla by fajna dokumentacja..
Boni - |31 Gru 2005|, 2005 00:28
Nie, bo nie mam w domu żadnej cyfrówki, zresztą, tu akurat foty wiele nie pomogą, tu porządne schematy przydałoby się zrobić
KOREK - |1 Sty 2006|, 2005 15:39
i wrzucić do FAQ
Matth - |2 Sty 2006|, 2006 00:17
ooo wlasnie Boni liczymy na Ciebie ze schematem to moze i bym cos takiego wymyslil.. i ojcu do Xma zamontowal.. tam to dopiero efekt by byl.. odpala diesel fura wstaje z ziemi a w srodku pusto i like it no i w scorpiaku tez bym se to zalozyl jakies telefony w domu leza.. tylko ze scorpiak to czasem marudzi z odpalaniem jutro nowe swiece dostanie powinno byc OK bo kable okazaly sie dobre
Struna - |4 Sty 2006|, 2006 11:23
a to przewiduje jakiś czas kręcenia silnikiem czy będzie rzeźbiło aż akumulator padnie w razie nie odpału ?
fiebik - |4 Sty 2006|, 2006 20:40
| Struna napisał/a: | | a to przewiduje jakiś czas kręcenia silnikiem czy będzie rzeźbiło aż akumulator padnie w razie nie odpału ? |
Tak... na dodatek w razie awarii skrzyneczki mogłoby się okazać rano, że silnik przepracował całą noc bez nasej wiedzy i rano beni brak.
Heheh... ja mieszkam i parkuję naprzeciwko Komendy Straży Miejskiej, to bym dopiero mandaty za uruchomiony silnik ponad minutę płacił.
Boni - |4 Sty 2006|, 2006 20:54
No właśnie miałem Strunie wytknąć że nie czyta, o parę minut mnie wyprzedziłeś
Co do Straży Miejskiej, to może by się szło dogadać, że nie 1min, tylko 5min na specjalnych warunach A może i nie, szczególnie że zrobiłem że timer 5min forsownie załącza dodatkowe oświetlenie - zielone ledy w kierunkach przednich i lampach cofania (normalnie mam do tego wyłącznik, ale timer GSM go omija). Takie świecące na zielono UFO odpalające się samo na 5min to rzeczywiście mogłoby deko zdenerwować strażników
(zdjęcia może jutro)
Struna - |5 Sty 2006|, 2006 13:27
nie tyle nie czyta co pamięci nie ma doskonałej
Matth - |5 Sty 2006|, 2006 14:25
no Boni a dodaj do tego jeszcze hydropneumatyczne zawieszenie i juz w ogole odlot na parkingu
Boni - |5 Sty 2006|, 2006 21:28
Nie muszę dodawać, bo przecież mam, tylko szukam sponsora na pompowane amorki, bo są założone zwykłe. A propos - amorki pompowane:brak, siedzi na tyle, zardzewiałę nadkola, z tego co dziś czytałem w związku z tym wątkiem o szperach, szperę możnaby łatwo wzmocnić, hm, zdaje się że należy na ten rok zaplanować kompletne rozebranie tylnego zawieszenia, i zrobienie porządku we wszystkich powyższych tematach
Matth - |5 Sty 2006|, 2006 21:44
ee tam pompowane amorki to sie pompuja tylko jak za duzo ludzi siedzi.. ja tu mam koncepcje na XMa taty tak zorbic
Boni - |5 Sty 2006|, 2006 21:49
A, kumam, ja zrobiłem zwykłe UFO V6, a tobie się transformer marzy
Matth - |5 Sty 2006|, 2006 21:53
no baa ale wtedy wsiadasz i ejdziesz nie musisz czekac tej chwili az zawiecha sie napompuje
Boni - |7 Sty 2006|, 2006 00:10
BTW dzisiaj poległa pierwsza ofiara odpalania przez GSM w pracy. Oczywiście, z moim szczęściem, trafiło na moją szefową... Wyszła prę minut przede mną, wsiadała akurat koło mojego, i nie wiedziała czy do mnie dzwonić, czy gdzieś padłem między samochody, i co się w ogóle dzieje, ale szczęście zanim podjęła akcję ratunkowo-poszukiwawczą, zobaczyła że idziemy do samochodu.
(a fotek nie ma, bo tylko w dzień parę zrobiłem, nie miałem kiedy po ciemku zrobić zdjęć podświetleń kieruków, klamek itp)
Matth - |7 Sty 2006|, 2006 00:12
i tak trzymaj :D:D a na fotki czekamy z niecierpliwoscia
Boni - |10 Sty 2006|, 2006 16:11
No i d...pa zbita, żaden dostępny mi aparat nie robi po ciemku sensownych zdjęć słabym LEDom, tylko zmarzłem jak pies wczoraj i mam garść zdjęć zielnych kropek na czarnym tle . Jeśli spot bedzie w sobotę w Józefosławiu, to może dotrę się pokazać w końcu.
Matth - |10 Sty 2006|, 2006 16:49
hehe no musialbys zrobic czas naswietlania duzy i postawic na czym aparat
a calosc np. pod latarnia albo jakos oswietlic slabym zeby auto bylo widac ale da sie zrobic.. naswietlaj to sekunde a nawet dluzej no cyba ze aparat nie moze.. ale to wtedy dupa blada
mmmk - |10 Sty 2006|, 2006 17:04
ja tez nie umiem cyfrowka robic zdjec po ciemku. w pokoju jeszcze moze i cos widac ale w samochodzie jakies radio czy podswietlenie deski to dokladnie czarne z kolorowymi kropkami i tyle....
pozdrawiam
maciek
Matth - |10 Sty 2006|, 2006 18:00
eee no to trzeba troche poczytac o czasie ekspozycji i przeslonie a pozniej pocwiczyc.. sa oczywiscie aparaty ktore brakiem funkcji mnie zadziwiaja i sa abrdo oporne na nauke ale zwykle da sie zorbic
Adam_2000 - |10 Sty 2006|, 2006 21:05
W cyfrówkach trzeba tylko wyłączyć flesz.
Tylko ponieważ czasy są wtedy dosyć długie (1-2sek), wypadałoby robić to ze statywu.
Matth - |10 Sty 2006|, 2006 23:33
nonie zawsze.. niektore aparaty nie chca robic takiej dlugiej ekspozycji.. zwykle da rade operowac albo preselekcja czasu albo przeslony..
Boni - |10 Sty 2006|, 2006 23:46
A myślisz że czemu zmarzłem, jak gupi się bawiłem przesłonami i balansem bieli itd, wyłączyłem w cholerę prawie całą automatykę oprócz focusa (jak już w końcu jakąś wypaśną kamerę z pracy wziąłem, bo głuptakami to w ogóle nic nie było widać), niby na parkingu jakieś światło od latarń było, a i tak fotki do kitu. Może w weekend jeszcze pokombinuję, fakt, ze statywem dużo łatwiej by było.
mmmk - |10 Sty 2006|, 2006 23:56
ja mam ten aparat co reklamuja panasonica ze stabilizacja obrazu to takim nawet w samych gaciach na mrozie mozna fotki robic ale na ciemnym i tak mi zle wszystko wychodzi
pozdrawiam
maciek
Matth - |11 Sty 2006|, 2006 16:28
hehe no to kiedys przy okazji zapodam swojego foty nocne to zobaczycie
mmmk - |11 Sty 2006|, 2006 16:40
albo i nie zobaczymy hehe chyba,ze masz jakis mega rozbudowany sprzet z wielka lampa blyskowa...
pozdrawiam
maciek
Matth - |11 Sty 2006|, 2006 19:47
nie no z lampa to jak chcesz zrobic zdjecie bladego podswietlenia?? bedzie widac tylko biala plame
mmmk - |11 Sty 2006|, 2006 19:59
no fakt o tym nie pomyslalem ale zobaczymy czy ci to wyjdzie. bo my nie umiemy...
pozdrawiam
maciek
Struna - |12 Sty 2006|, 2006 16:04
ja robiłem często canonem ze stabilizacją - owszem daje efekty ale jak za bardzo się giba to i tak są zamazane. przy długiej ekspozycji trzeba koniecznie ustabilnić aparat
Matth - |13 Sty 2006|, 2006 00:11
jak slysze stabilizator w cyfrowie i ze zdjecia o niebo lepsze to smiac mi sie chce.. to jest chwyt reklamowy a stabilizacja jest elektroniczna wiec rownie uzyteczna jak zoom cyfrowy.. sa tez stabilizacje optyczne ale to juz kosztuje niezle $$ w obiektywach.. generlanie dobrze umiec dobierac przeslone i czas ekspozycji + stabilna reka a najlepiej statyw lub chociaz murek i efekty beda o niebo lepsze
mmmk - |13 Sty 2006|, 2006 00:20
tylko dlaczego raz mi wychodza fotki rozmazane jak szkoda gadac a wydaje mi sie,ze reka sztywno a czasami jak sie nudze to potrafie zrobic fotke z zaskoczenia i z "polobrotu" i wychodza ok??
pozdrawiam
maciek
Matth - |13 Sty 2006|, 2006 00:29
tajemnica sagali musisz pokombinowac a najlepiej jakas ksiazke poczytac madra.. ja generlanie jestem zwolennikiem analogow jakos cyfry mimo swojej praktycznosci nie daja mi satysfakcji ze zrobienia nawet niezlego zdjecia bo to jest wybrane jedno z 20 nieduanych.. a jak robilem swoim zeniem 12XP to z kazda fota sie czailem i ustawialem i nie dosc ze foty lepsze wychodzily to jeszcze bylo ich mniej do ogladania ilosc nie znaczy jakosc ale w poznanku nie mam dostepu do ciemni a nie mam kasiory na fotografa wiec foty robie jakies tam jak cos potrzebuje i 0 w nich sztuki
mmmk - |13 Sty 2006|, 2006 00:34
no to sie zgadza. ale ja potrzebuje fotki glownie do maili a skanowane to nie to samo co papier. a pozatym wlasnie koszta wywolania a z cyfrowki nic gapie sie na to w monitor i wzrok trace....
pozdrawiam
maciek
Struna - |13 Sty 2006|, 2006 10:05
Matth, ja dużo opoerowałem na Canon Power Shot Pro IS90 i tam jest 10 x zoom optyczny plus stabilizacja optyczna ( soczewka żyro ) i generalnie takie foty jak ten cyfrak robi to pała mała - wiele zdjęć z niego na plfoto zbierało laury przez kilka tygodni. jedyny jego ból to brak doświetlania przed wyostrazniem jak np. w ixus-ach - ale można bez lampy zrobić na długim czasie ze zmienionym ISO i ręcznym focus-em - ze dwa zdjęcia dla próby i już wychodzą ok. a już regulacja siły błysku lampy to wogóle jest niekiepski bajer.
Matth - |13 Sty 2006|, 2006 11:33
ok ale niestety cyfra nie potrafi tak odwzorowac kolorow jak srebro.. no i generlanie ciezko pomylic fotki z cyfry z tymi z analoga zawsze widac roznice no chyba ze ktos robi rodzinke przy stole na imieninach u cioci ale jak sie zaczynasz bawic to cyfrowki niezle daja w kosc swoja beznadzieja i idiotycznoscia.. ostatno bawialme sie NIkonem D60 bodajze to jest ich topowa cyfra w lustrzance o ile oznaczenia nie pokrecilem i generlanie zajebioza ale jak porownasz ta sama fote do zrobionej analogowym nikonem to no coz..
Struna - |13 Sty 2006|, 2006 11:35
ja masz optykę z fluorytu to już prawie zerowa różnica
Matth - |13 Sty 2006|, 2006 11:47
ale tu nie o optyke chodzi ba w nikonach jest zamienna.. chodzi o matryce tu nie poszalejesz.. piksel zawsze jest n+1 x wiekszy od czasteczki srebra no i kolory daje elektronika nie optyka i jakie ebda bardziej zalezy od softu niz hardu
Struna - |13 Sty 2006|, 2006 11:48
canony mają teraz kozacki procek DIGIC i nieźle sobie radzi - ale wiadomo co lustro to lustro
Matth - |13 Sty 2006|, 2006 11:50
no niestety.. jak by nie patrzec analogi juz maja dluuuuga istorie a cyfry dopiero sie rozwijaja pewnie za pare alt wypra analogi prawie calkiem ale najpierw musza im dorownac gdybym mial ciemnie w poznaniu tak jak w zielonej mialem to na cyfre bym nie spojrzal a tak... usb i ctrl+V
Struna - |13 Sty 2006|, 2006 11:51
no i to jest właśnie niesamowita zaleta cyfry
Matth - |13 Sty 2006|, 2006 11:52
dla mnie jedyna..
MIREK_ŁÓDŹ - |19 Lut 2006|, 2006 23:15
No właśnie skończyłem robić lampki do drzwi. I czerwone i to od spodu drzwi - białe.
Teraz tylko czekam na cieplejsze dni żeby je założyć i zobaczyć efekt ich świecenia :688:
Mam nadzieję że jakieś prądy w drzwiach znajdę
Matth - |19 Lut 2006|, 2006 23:21
taaa jakieś błądzące :685: :685:
mmmk - |19 Lut 2006|, 2006 23:24
no w tym modelu ze skrzynki mozna dowolne kable pociagnac i kiedys sie lampki zapala tylko regularnie trzeba skrzynke nawadniac
pozdrawiam
maciek
Matth - |19 Lut 2006|, 2006 23:26
nawadniać a poźniej same prądy błądzące w aucie nie Mmmk raz tu zbłądzą raz tam :701:
MIREK_ŁÓDŹ - |19 Lut 2006|, 2006 23:33
| mmmk napisał/a: | | no w tym modelu ze skrzynki mozna dowolne kable pociagnac |
Myślę że jakiś zabłąkany w drzwiach się znajdzie
mmmk - |19 Lut 2006|, 2006 23:58
dobrze,ze jeszcze nie mam tam krzesla elektrycznego ale jak nic sie nie zepsuje to w ciagu 2 tyg kupie w koncu skrzynke. dzisiaj znowu slonce swiecilo a mi wydawalo sie,ze lampa prawa przednia sie lekko zarzy... to juz sie staje obsesja
pozdrawiam
maciek
Matth - |20 Lut 2006|, 2006 00:09
| mmmk napisał/a: | | dzisiaj znowu slonce swiecilo a mi wydawalo sie,ze lampa prawa przednia sie lekko zarzy |
:689: :689: :689: :689: to juz paranoja..
bigdaaddy - |20 Lut 2006|, 2006 21:17
| mmmk napisał/a: | | to juz sie staje obsesja |
Sluchaj a moze Twoje auto ozywa jak w takim filmie, ale nie pamietam jakim. Weim tylko ze to sie zle skonczylo.
Matth - |20 Lut 2006|, 2006 21:19
no w nieustraszonym bylo "żywe" autko.. ale to chyba nie o ten film chodzi
bigdaaddy - |20 Lut 2006|, 2006 21:21
NIe to bylo jakies takie czerwone i bardzo zazdrosne autko.
bigdaaddy - |20 Lut 2006|, 2006 22:18
| Speedo napisał/a: | | christine |
O wlasnie.
Adam_2000 - |20 Lut 2006|, 2006 22:31
Ale to chyba był garbus, prawda ?
Naimad - |20 Lut 2006|, 2006 23:25
To był jakiś chevy, impala zdaje się ale nie jestem pewien
Adam_2000 - |20 Lut 2006|, 2006 23:28
| Naimad napisał/a: | | To był jakiś chevy, impala zdaje się ale nie jestem pewien |
Aaaa... słusznie !
Rafał A.(antek) - |21 Lut 2006|, 2006 00:23
z garbusem to był herbie
MIREK_ŁÓDŹ - |9 Kwi 2006|, 2006 19:31
| MIREK_ŁÓDŹ napisał/a: | | Mam nadzieję że jakieś prądy w drzwiach znajdę |
Lampki w drzwiach założone :688: Swiecą śliczniutko
W przednich drzwiach były oryginalnie kostki.
W tylnych nie :712:
Ale z prądem podłączyłem się do biało-zielonego, który znika po zamknięciu centralnego (ale wtedy prąd tam nie potrzebny), A ,minus wyprowadziłem wiązką do przycisku słupkowego. Palą każda z osobna. :688:
Boni - |10 Kwi 2006|, 2006 10:11
A ja w łikend zmodernizowałem podświetlanie z zewnątrz, bo dorwałem porządne hiperjasne zielone LED, a przy tym ściągałem zderzak żeby dostać się do pomki sprysków. Więc - zdjąłem kły i pompkę, rozebrałem reflektory żęby wyczyścić i pomalować na srebrno, no i przy okazji wymieniłem i dołóżyłem LED. I stwierdzam że nieco przegiąłem... Przedtem bździły się na zielono kierunki z przodu i cofania z tyłu, teraz pali się cały przód, i cały tył na zielono, i to tak że w biały dzień trochę widać, a w nocy, przegięte. A jest nadal tak podpięte że jak włączam samochód przez telefon, to zawsze zapala te LEDy więc dziwnie trochę. Jak jakieś zdjęcia zrobię, to postawię.
Struna - |10 Kwi 2006|, 2006 11:18
| Boni napisał/a: | | to zawsze zapala te LEDy więc dziwnie trochę | Ufo odpala
Boni - |10 Kwi 2006|, 2006 14:30
Ufo to będzie jak założę jeszcze LEDy do halogenów na dole, i fluxy pod progi i podświetlenie dymu z wydechu :700: Ale wtedy rodzina i koledzy będą mieli mnie za 100% pure idiotę
Struna - |10 Kwi 2006|, 2006 14:34
| Boni napisał/a: | | podświetlenie dymu z wydechu | no i jeszcze dopalanie gazem żeby ogień z rury zionął
Boni - |10 Kwi 2006|, 2006 15:13
To mi dostawkę RS spali, przecież u mnie wydechu nie widać wcale spod zderzaka i RSa BTW ktoś zastanawiał się nad przerobieniem wydechu V6 na podwójny? To chyba niezbyt trudne?
Struna - |10 Kwi 2006|, 2006 15:26
| Boni napisał/a: | | To chyba niezbyt trudne? | no ja myślałem - jednak to dosyć trudne bo bak przeszkadza. chyba żeby przed tylne kołą zapodać tak po 4 rury
Boni - |10 Kwi 2006|, 2006 16:10
Racja, zupełnie zapomniałem o baku
bigdaaddy - |10 Kwi 2006|, 2006 16:26
| Boni napisał/a: | | BTW ktoś zastanawiał się nad przerobieniem wydechu V6 na podwójny? To chyba niezbyt trudne? |
| Boni napisał/a: | | Racja, zupełnie zapomniałem o baku |
To zależy jakie to ma spełniać zadanie, ponieważ gdy podwójny wydech na byś tylko dla wyglądu to lepiej sobie założyć kawałek rurki po drugiej stronie, a jeśli to ma być w celu zwiększenia mocy to nie musi iść po drugiej stronie tylko mogą obydwa wydechy wychodzić z jednej strony. Oczywiście trzeba to zrobić zgodnie z pewnymi zasadami gdzyż można w taki sposób takżę obniżyć moc silnika.
JORZO - |3 Paź 2012|, 2012 07:37
Dawno tu nikt nie zaglądał-może pochwalimy się czy coś,ktoś fajnego bardziej lub mniej dołożył do skorupy?
lukas2 - |3 Paź 2012|, 2012 07:54
No słupki w welurze ale to już mówiłem....
JORZO - |3 Paź 2012|, 2012 07:58
No mówiłeś ale tu byłoby wsio w jednym miejscu o co myślę chodziło twórcy tematu
Boni - |3 Paź 2012|, 2012 08:16
Śmieszny zbieg okoliczności, bo ja dosłownie przedwczoraj, po ładnych paru latach (w tym - "pożyczeniu" i "remoncie"), sprawdziłem jak tam w moim UFO z tymi światełkami i odpalaniem przez fona - otóż nie świeci jedno koło i jedna strona przodu, reszta nadal robi ufo; a system odpalania zdalnego działa jeśli tylko wsadzę jakiś działający telefonik, bo alcatel po 6 zimach w scorpio umarł.
Z nowszych pomysłów na gadżety, niedawno od Jankesa pobrałem trumnę do badań (obudowa nagrzewnicy z przydatkami z mk3 ), i zaczynam znowu luźno rozważać klimatronik własnego wyrobu do mk1; tym razem dwustrefowy, no bo taka jest trumna z mk3; i na ori napędach od mk3, które podobno dają radę, na tym punkcie (serwa) poległem kiedyś, zresztą, merkur też miał raczej słabe silniczki.
gufer-posepny - |6 Paź 2012|, 2012 21:54
sterowników do tego i paneli to masz całe kartony . akurat to to się nie psuje .
Boni - |6 Paź 2012|, 2012 22:34
Mhm, ale sterowników i szczególniej paneli od płetfala, nie mam zamiaru używać. Dzisiaj pobrałem od Julka trochę gratów, z Wolumenu nieco więcej niż trochę, i siedzę, i se rozkminiam, co z tego można sklecić, a czego brakuje. Bo plan robi się, jak zwykle, coraz bogatszy
[ Dodano: |8 Paź 2012|, 2012 12:28 ]
Cd. jak wyżej - plan zrobił mi się tak bogaty, że może wypiszę dla potomności, żeby sobie lepiej policzyć co i jak, no i żeby koledzy mieli się z kogo pośmiać, jak już go zrobię w 2015, albo i nie zrobię...
1) Klimatronik dwustrefowy przód.
Elementy:
- centralny kibel dwustrefowy od wieloryba (czyli obudowa, klapy, silniczki, itp)
- panel sterujący własnego wyrobu - wizualnie bez żadnych LCD itp cyferek, których nie lubię, raczej linijki i punktowe LED i piktogramy, no i dużo przycisków od mk3; już wydaje się, że nie wejdzie w 1 DIN zamiast radia, więc raczej w 2 DIN.
2) Audio - w związku z oddaniem żonie radia mp3/usb i powyższym planem na klimatron/2 DIN będzie audio do zrobienia pod kątem telefonów/mp3/ipodów w stylu:
- wzmacniacz 4x, pewnie w boczek bagażnika
- podłączenie typu AUX na mini jacka z przodu, gała głośności tam gdzie obecnie wentylator, w miejsce suwaków ogrzewania gały balansu, przełączniki itp.
- podłączenie typu AUX i gała głośności z tyłu (podłokieć?)
3) Półklimatron (bo bez funkcji chłodzenia) dwustrefowy tył - czyli zabudowanie pod fotele zestawów wentyl/nagrzewnica/klapa góra/dół:
- obudowa wentyla itd. samoróbka
- elementy wentylatora i nagrzewnicy dodatkowej z "farelek" na 12V itp
- napęd klapy góra/dół albo jak przod, silniczki od mk3, albo na siłownikach od zamków, świateł itp
- kanał "góra" do zrobienia na słupek
- panel sterujący pewnie w tył podłokcia, ale jest tu problem, bo nijak nie idzie zmieścić tego (z przeniesieniem sterowania i grzania kanapy wychodzi po 6-8 klawiszy na stronę, plus świecidełka, plus zapalniczka - ni cholery nie zechce się to upchnąć na tym paneliku od ghia) - więc jakieś dzikie rozbudowy podłokcia?
W ogóle, to sporo gratów już leży na kupce do tego, drugie tyle zara zamówię, więc temat jest na serio i na zimę.
W szczególe największy dylemat czy panele sterujące robić na drewnie jak listwa ghia na desce, czy w czarnym...
pablo19 - |8 Paź 2012|, 2012 13:22
| Boni napisał/a: | ...
[ Dodano: |8 Paź 2012|, 2012 12:28 ]
Cd. jak wyżej - plan zrobił mi się tak bogaty, że może wypiszę dla potomności, żeby sobie lepiej policzyć co i jak, no i żeby koledzy mieli się z kogo pośmiać, jak już go zrobię w 2015, albo i nie zrobię...
1) Klimatronik dwustrefowy przód.
Elementy:
- centralny kibel dwustrefowy od wieloryba (czyli obudowa, klapy, silniczki, itp)
- panel sterujący własnego wyrobu - wizualnie bez żadnych LCD itp cyferek, których nie lubię, raczej linijki i punktowe LED i piktogramy, no i dużo przycisków od mk3; już wydaje się, że nie wejdzie w 1 DIN zamiast radia, więc raczej w 2 DIN.
2) Audio - w związku z oddaniem żonie radia mp3/usb i powyższym planem na klimatron/2 DIN będzie audio do zrobienia pod kątem telefonów/mp3/ipodów w stylu:
- wzmacniacz 4x, pewnie w boczek bagażnika
- podłączenie typu AUX na mini jacka z przodu, gała głośności tam gdzie obecnie wentylator, w miejsce suwaków ogrzewania gały balansu, przełączniki itp.
- podłączenie typu AUX i gała głośności z tyłu (podłokieć?)
3) Półklimatron (bo bez funkcji chłodzenia) dwustrefowy tył - czyli zabudowanie pod fotele zestawów wentyl/nagrzewnica/klapa góra/dół:
- obudowa wentyla itd. samoróbka
- elementy wentylatora i nagrzewnicy dodatkowej z "farelek" na 12V itp
- napęd klapy góra/dół albo jak przod, silniczki od mk3, albo na siłownikach od zamków, świateł itp
- kanał "góra" do zrobienia na słupek
- panel sterujący pewnie w tył podłokcia, ale jest tu problem, bo nijak nie idzie zmieścić tego (z przeniesieniem sterowania i grzania kanapy wychodzi po 6-8 klawiszy na stronę, plus świecidełka, plus zapalniczka - ni cholery nie zechce się to upchnąć na tym paneliku od ghia) - więc jakieś dzikie rozbudowy podłokcia?
W ogóle, to sporo gratów już leży na kupce do tego, drugie tyle zara zamówię, więc temat jest na serio i na zimę.
W szczególe największy dylemat czy panele sterujące robić na drewnie jak listwa ghia na desce, czy w czarnym... | No ładnie, zazdroszczę Ci czasu na to wszystko u mnie to by była wizja na 2025
ford2fast - |8 Paź 2012|, 2012 13:44
| Boni napisał/a: | W szczególe największy dylemat czy panele sterujące robić na drewnie jak listwa ghia na desce, czy w czarnym... |
Jak ma być na bogato to tylko drewno
Boni - |8 Paź 2012|, 2012 14:13
Ja se tak tylko gadam, bo u mnie to też jest na kilka zim plan, ale zaletą jest możliwość robienia kawałkami, np. audio muszę zacząć już, no bo nie mam radia
Co do drewna, to problem jest nie tylko z upierdliwą wycinanką i technologią, ale też z kwestią, czy warto i ile tego drewna będzie widać pomiędzy zylionem przycisków i świecidełek... inna sprawa, że (szczególniej w drewnie) kusi mnie technologia dotykowa (pewnie w wersji oldskulowej, czyli na podczerwień), ale to znacznie podwyższa dokładność wykonania ramek itp. i nieco komplikuje sterowanie wzg. przycisków. No ale za to nie ma wtedy żadnych klawiszków, są tylko podświetlone obrazki, może zmieściłoby się wtedy z przodu w 1DIN i z tyłu na panelu ghia.
Aro - |8 Paź 2012|, 2012 16:47
| Boni napisał/a: | | zabudowanie pod fotele zestawów wentyl/nagrzewnica | achtung! pierdziochy
gufer-posepny - |8 Paź 2012|, 2012 18:42
fotele mondeo mk3 mają wiatraczki już . i nawet sterownik na ledach .
ford2fast - |8 Paź 2012|, 2012 18:48
| gufer-posepny napisał/a: | | fotele mondeo mk3 mają wiatraczki już . i nawet sterownik na ledach . |
Chyba dopiero od 2004
gufer-posepny - |8 Paź 2012|, 2012 19:11
Tak .
Boni - |8 Paź 2012|, 2012 20:19
| gufer-posepny napisał/a: | | fotele mondeo mk3 mają wiatraczki już . i nawet sterownik na ledach . |
Mhm, ale mi idzie bardziej o nawiewy na tył (dół/słupek), żeby te kanały pod fotelami w końcu miały sens itd. Samych foteli przednich od Scorpio nie mam zamiaru dotykać (znaczy, w tym planie; bo tak w ogóle, to wolałbym sterowanie na drzwiach, jak w merolach, ale to inna historia, bardziej pt. "po co robić z forda merola, lepiej se kupić merola").
[ Dodano: |8 Paź 2012|, 2012 20:32 ]
Aha, i zapomniałem o szczegółach bardziej technicznych - żeby na postoju było fajniej grzane bez pracującego silnika:
- po stronie silnika dodatkowa elektryczna pompka obiegowa
- do nagrzewnic na tył i wszystkich wentyli opcjonalnie drugi akumulator w bagażniku (a przynajmniej układy i instalka przygotowana), w związku z powyższym kiedyś jakaś forma HBC czyli regulatora PWM dla głównego wentyla.
Ostatni punkt baardzo opcjonalny.
Zysio - |8 Paź 2012|, 2012 20:36
prawie jak SF (science fiction, żeby nie było ;P ) to wszystko brzmi
Boni - |8 Paź 2012|, 2012 20:48
| Zysio napisał/a: | prawie jak SF (science fiction, żeby nie było ;P ) to wszystko brzmi |
Jak robiłem odpalanie na telefon, niekórzy też tak mówili
Zysio - |8 Paź 2012|, 2012 21:25
no, pamiętam jak na cargo miljon lat temu jak to zobaczyłem po raz pierwszy, to mina mi zrzedła
pandy - |9 Paź 2012|, 2012 12:10
Ja chcem wsadzic VIS do 2.3 DOHC... gromadze czesci i wlasciwie wszystko poza uszczelka kolektora juz mam - teraz neka mnie brak wiedzy na temat wszystkich tych wezykow z pod i nadcisnieniem otaczajacych silnik - moze ktos ma jakis schemat tego wszystkiego?
levy - |9 Paź 2012|, 2012 12:37
| Boni napisał/a: | | audio muszę zacząć już |
mam pozostalosci z tego http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=23718
jezeli cie interesuje na juz
powiedzmy przyjezdzaj i masz
brakuje korektora zabralem uklady do innego projektu
Boni - |9 Paź 2012|, 2012 15:28
Dzięki, ale nie potrzebuję - już kupiłem sobie wszystkie czy prawie wszystkie graty; zresztą mnie od jakiegoś czasu przestały interesować radia itp. pakuję gołe wzmacniacze plus regulator i kawałek przewodu słuchawkowego pod telefon/ipod/mp4 a całą resztę "wypasów" caraudio-radiowo-telewizyjnych mam gdzieś.
Co do mojego projekciku - chyba skończy się panelem 2 DIN w drewnie, z hałdą prztyczków od mk3, bo to najprościej i najszybciej. Jeśli dorwę odpowiedni fornir mahoniowy, oczywiście.
|
|