| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - POMOCY !!! te cudowne ASB !!!
benyb - |23 Mar 2006|, 2006 14:48 Temat postu: POMOCY !!! te cudowne ASB !!! Witam. W moim fordzie mam ASB ale jest pare problemów.
1. Autko zanim załapie R lub D to trzeba czekać ok 5s, wczesniej bylo troche krócej
2. Coraz czesciej zeby ruszylo do przodu musze dac wajche na N albo na 2 i dopiero na D bo nie łapie, auto wkreca sie na obroty a nie jedzie. Przedtem dawalem z P na D i jechało.
3. Czasami po włączeniu wstecznego auto strasznie przerywa jakby chodzil 2 cylindry i jeste słaby, po wyłączeniu silnika i włączeniu ponownie jest OK.
4. Jadąc na D przy zmianie z 2 na 3 ok 60km/h auto wchodzi na 3-3,500 obr przeciąga strasznie i przerzuca na 3 przy okazji szarpiąc, ale zdarza sie to "tylko" na rozgrzanym silniku. Jak jest zimny chodzi ok.
Dodam, że zmieniłem 2tys km temu olej w skrzyni na oryginalny fordowski i filtr. Przed zmianą przeciągał ale jeszcze bardziej, teraz to złagodniało. Równierz zaobserwowałem ze jak jadę i jest deszczowa wilgotna pogoda to ta skrzynia wariuje bardziej (włącza sie Over Drive i wyłącza sam, dłużej biegi przeskakują).
I jeszcze jedną pytanie czym sie różni jazda przy wcisniętym guziku E a S. Na tym trybie śnieżnym zauważyłem ze autko rusza z wyższego biegu ale pomiędzy Sport a Ekon nie ma u mnie zadnej różnicy a nie wiem jak powinno być. czy te wszystkie problemy mogą dotyczyc przepływomierza bo w serwisie powiedzieli mi ze jakis głupek chyba tak mówił i przepływomierz nie ma nic do tego a ja słyszałem coś innego. jesli faktycznie to przepływomierz to co trzeba zrobic i slyszałem ze przydaloby sie również zregenerowac skrzynke bezpieczników ale nie wiem jak
Proszę o pomoc
z góry dziekuje
COSSY - |23 Mar 2006|, 2006 14:56
Hmm, deszczowa pogoda wskazuje jak najbardziej na uszkodzoną wiazkę elektryczną w relacji skrzynia-komputer. Stąd te problemy.
benyb - |23 Mar 2006|, 2006 15:00
a ile taka wiazka kosztuje i gdzie i jak to wymienic?? i czy to napewno, jak ma sie do tego przeplywomierz
COSSY - |23 Mar 2006|, 2006 15:03
Też ma wpływ przepływomierz. Ale jak przy wilgotnej pogodzie problemy narastają to na 99% jest to wina wiązki. Można ją wyciągnąć, zregenerować, poizolować od nowa. Nowa nie jest tania w serwisie.
Rafał A.(antek) - |23 Mar 2006|, 2006 15:07
| benyb napisał/a: | | 1. Autko zanim załapie R lub D to trzeba czekać ok 5s, wczesniej bylo troche krócej |
nie wrozy to niczego dobrego
| benyb napisał/a: | | 2. Coraz czesciej zeby ruszylo do przodu musze dac wajche na N albo na 2 i dopiero na D bo nie łapie, auto wkreca sie na obroty a nie jedzie. Przedtem dawalem z P na D i jechało. |
to rowniez, u mnie tak wygladał poczatek konca...
| Cytat: | | 3. Czasami po włączeniu wstecznego auto strasznie przerywa jakby chodzil 2 cylindry i jeste słaby, po wyłączeniu silnika i włączeniu ponownie jest OK. |
to narazie mam u siebie i nie wiem co to jest zdaza sie sporadycznie i mialem napoprzedniej i na obecnej skrzyni.
| Cytat: | | 4. Jadąc na D przy zmianie z 2 na 3 ok 60km/h auto wchodzi na 3-3,500 obr przeciąga strasznie i przerzuca na 3 przy okazji szarpiąc, ale zdarza sie to "tylko" na rozgrzanym silniku. Jak jest zimny chodzi ok. |
niestety to juz jest koniec skrzyni, poslizg na tarczkach sie robie, prawdopodobnie elektrozawor zle zamyka/otwiera sie, albo juz tarczki spalone.
| benyb napisał/a: | | Równierz zaobserwowałem ze jak jadę i jest deszczowa wilgotna pogoda to ta skrzynia wariuje bardziej (włącza sie Over Drive i wyłącza sam, dłużej biegi przeskakują). |
co to dokładnie znaczy jak wariuje, wlacza sie O/D czy kontrolka zaczyna migać??
Sugeruje zajzec w elektrykwe i woiazke elektryczna kłania sie skrzynki bepziecznikow (obie) i wiazka idaca do skrzyni pod spodem auta!!!! PILNIE
Skrzynia nie nadaje sie do eksploatacji w takim stanie, jak jeszcze ci LOCK UP niezałacza spalisz ja cała jak ja, nie bedzie co ratować (o ile jeszcze tego nie zrobiles) | benyb napisał/a: | | przy wcisniętym guziku E a S |
Jazda economy i sport. w programie sportowym skrzynia zmienia pozniej biegi (przy wyzszych obrotach) i szybciej redukuje biegi przy przyspieszaniu, oraz jest czulsza(szybciej reaguje) na wszystkie ruchy pedałem gazu
Przepływomierz ma duzo doskrzyni ale nie az tyle, u ciebie niestety problem wychodzi z samam skrzynia, ja obstawiam na płyte sterownika z elektrozaworami (zacinaja sie pewnie) i /lub elektryke. Wymiana oleju nieco go moze oczyscila i pomogla.
benyb - |23 Mar 2006|, 2006 15:54
dziekuje za odpowiedz
prosze mi powiedziec jeszcze co to znaczy LOCK UP i czy ta wiązke widac i czy mozna to zrobic samemu czy moze lepiej dac to do mechanika, nie ma pieniedzy zeby wymieniac skrzynie i nie wiem co robic. moze jakies bardziej optymistyczne prognozy poproszę
Boni - |23 Mar 2006|, 2006 16:56
Lockup to sprzęgło, które spina konwerter "na sztywno" dla dużej prędkości i małego poślizgu konwertera. Jeśli nie rozumiesz o czym mowa, to albo musisz się douczyć, albo nie bierz się za to. Jeśli nie masz jakiego takiego pojęcia o elektryce samochodowej, też - nie bierz się za wiązki i skrzynki bezpieczników. Poszukaj fachowca albo fachowca i skrzyni...
Kolejność jest moim zdaniem taka - elektryka, płyta i zawory, konwerter. Ale naprawdę trudno wróżyć ci sukces, bo jak Rafał pisze, na elektrykę może być już za późno, a robienie płyty zaworów czy konwertera jest bezsensowne, lepiej nazbierać na drugą skrzynię.
benyb - |23 Mar 2006|, 2006 18:32
jest do sprzedania na allegro skrzynia tylko nie wiem jak ją sprawdzic za 750zł od takiego modelu jak mam, tylko to znowu ryzyko, bo założe i dalej bedzie to samo?? co wtedy. gdzie taką skrzynie najlepiej kupić?? i czy od angielskiej wersji jest to samo, bo widzę , że są w internecie j/w od 600 do 1500. Co robić?
Byłem teraz u mechanika i powiedział ze regenarcja wiązki czy cos takiego to koszt 250zł, ostatnio robili gościowi do wieloryba 2.9 i wszystko chodzi teraz dobrze. Tylko czy jest sens wydawac 250 i w razie "W" okaze sie ze to nie to??
Co zrobilibyście na moim miejscu?
I ile na tej skrzyni mogę jeszcze ewentualnie pojeżdzic
VIK - |23 Mar 2006|, 2006 19:21
wsadzili ręczną :702:
Rafał A.(antek) - |23 Mar 2006|, 2006 19:38
jezdzic mozesz az zagotujesz olej i wypluje go wierzchem, pozniej juz niestaty nie pojeździsz, chyba ze wczesniej nastapi zanik wszystkich biegow.
Pershing - |23 Mar 2006|, 2006 23:38
Normalnie az mi ciarki przechodza jak czytam o tych waszych automatach A juz prawie dalem sie namowic....
Pershing - |23 Mar 2006|, 2006 23:44
No tak temat tabu o automatach i o LPG sie nie wypowiadamy
mmmk - |24 Mar 2006|, 2006 00:48
ciekawe czemu ja no lbp no abs.... jakis inny jestem czy jak??
pozdrawiam
maciek
ORION - |24 Mar 2006|, 2006 07:26
Bo na gaz to są tylko kuchenki i zapalniczki
megalith - |24 Mar 2006|, 2006 07:35
| Pershing napisał/a: | | Normalnie az mi ciarki przechodza jak czytam o tych waszych automatach |
To tylko jeden I żadne tam cuda, rutynowa awaria zmęczonej życiem skrzynki :685:
Rafał A.(antek) - |24 Mar 2006|, 2006 11:40
ja mam jak BC_LESZCZ pod moja noga automat ma małe szanse dotrwania emerytury
fiebik - |26 Mar 2006|, 2006 00:23
A mój ASB odpukać jakos sie jeszcze trzyma
|
|