| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - padły mi światła z tyłu pomocy!!!
marek_wawa - |16 Mar 2006|, 2006 13:07 Temat postu: padły mi światła z tyłu pomocy!!! Witam wszystkich , pierwszy raz zwracam się z prośbą o pomoc na forum , w moim Scorpio 2.9 Coswort V24 automat Combi 95r. padły mi wczoraj całe tylne światła oprócz stopu i nie mam podświetlenia zegarów na tablicy . Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i nic nie stwierdziłem . Co się mogło stać tak nagle ? Do tej pory wszystko działało
ok . Kto pomoże bo jak tu jeździć wieczorem ? Podaję też GG 8443133 jeżeli ktoś byłby na live Pozdrawiam
Adam_2000 - |16 Mar 2006|, 2006 13:13
Sugeruję --->> SKRZYNKA BEZPIECZNIKÓW !
marek_wawa - |16 Mar 2006|, 2006 14:23
Sprawdzałem wszystkie po kolei bezpieczniki i wszystkie dobre , ale tak myslę czy czasem nie ma jakieś przekaźnika do tych świateł , bo jaka przyczyna jest tego , że stało się to nagle ?
mmmk - |16 Mar 2006|, 2006 14:35
w skrzynce niestety nie padaja same bezpieczniki tylko reszta skrzynki jezeli to jest wina skrzynki. trzeba to rozebrac wyczyscic czasami odbudowac itp. no a przekaznik?? nie masz na miejscu kogos kto by na chwile pozyczyl sprawny to bys wiedzial czy to to czy dalej szukac
pozdrawiam
maciek
Rafał A.(antek) - |16 Mar 2006|, 2006 14:43
z laski swojej sprawdz co DOKŁADNIE NIE DZIAŁA z elektryki (sprawdz wszystko) i napisz dokładnie co nie działa z opisem czy i prawa i lewa strona swiateł
marek_wawa - |16 Mar 2006|, 2006 14:56
Pozostaje mi tylko iść do samochodu i Wasze rady wprowadzić w życie póki jest widno , jak wrócę dam znać , dzięki na razie za rady , może coś ustalę dokładniejszego
[ Dodano: 2006-03-16, 16:01 ]
Więc dokładnie nie działają światła z tyłu pozycyjne po obu stronach , oświetlenie tablicy rejestr. i podświetlenie zegarów na desce rozdz. łącznie z zegarem . Z tyłu są światła STOPU , przeciwmgielne i kierunki Ale miejsce wskazywania temperatutry do klimatyzacji od kierowcy i pasażera podświetla się jaki na skrzyni biegów na automacie . Ponadto jak zostawiało się samochód na światłach i wyłączało silnik to przy otwartych drzwiach brzęczał sygnał a teraz go również nie ma , ale jak zostawię na biegu np. D czy R to sygnał brzęczy . Wszystkie inne światła wewnątrz działają , z przodu są również wszystkie .
Skrzynkę bezpieczników na razie nie ruszałem oprócz sprawdzenia każdego bezpiecznika po obu stronach . Żarówki również sprawdziłem wszystkie z tyłu i są OK .
Co to za usterka ? Jaki to obwód elektryczny tak zwariował ?
Pozdrawiam i czekam na rady , może komuś przytrafiło się coś takiego
Rafał A.(antek) - |16 Mar 2006|, 2006 17:59
jak rozumiem przednie pozycyjne są?
marek_wawa - |16 Mar 2006|, 2006 20:02
Niestety pozycyjnych nie ma i z przodu , ale jak włączę opcję taką jednostronną czyli lewą jak nie raz zostawia się wieczorem na poboczu czyli przełącznik świateł w lewo to pali się i z przodu i z tyłu .
Rafał A.(antek) - |16 Mar 2006|, 2006 22:22
eh, no to jak nie ma pozycyjnych z przodu to z czemu nie pisales od razu tera przynajmniej wiem czego szukac. sprawdz wyłacznik wielofunkcyjny, pogmeraj od dołu w skrzynce bezpiecznikow (tam gdzie sa wtyczki) urwał/upalil sie jakis kabelek
marek_wawa - |17 Mar 2006|, 2006 13:31
Więc zabieram się do skrzynki bezpieczników , ale ciekawe czy dam sobie radę z nią , trochę mnie przeraża ale nic idę z nią powalczyć .
Rafał A.(antek) - |17 Mar 2006|, 2006 14:41
poczekja z nia, to raczej nie skrzynka
marek_wawa - |17 Mar 2006|, 2006 16:12
Niestety nie dałem sobie rady z tą skrzynką , tam nie wiadomo jak się do niej zabrać ? Natomiast druga po prawej jest na srubach , ale jej nie ruszałem .
Co w takim razie proponujesz ? Czemu miałem się wstrzymać ?
Rafał A.(antek) - |17 Mar 2006|, 2006 18:26
bo usze przejzec schematy el zeby cos wydumac
marek_wawa - |20 Mar 2006|, 2006 08:35
Witam , zapomnieliście o mnie ? Czy coś wydumałeś z tym schematem od tych świateł postojowych ? Pozdrawiam
Kevin Xy - |20 Mar 2006|, 2006 09:04
jak nic nie wymyslisz to podjedz do elektrykow na harfowo, przy grojeckiej- wjadz przy bylym salonie jaguara
marek_wawa - |21 Mar 2006|, 2006 20:53
Witam , u elektryka jeszcze nie byłem bo brak czasu i praca , ale czekam na Rafała czy cos przejrzał na schematach elektryki , pozdrawiam
[ Dodano: 2006-03-22, 14:37 ]
Informuję , że naprawiłem brak świateł postojowych w moim Scorpio , usterką było nadpalenie się w kostce przy przełączniku wielofunkcyjnym jednego przewodu .
Za podpowiedź dodałem punkta Rafałowi ,który mnie powstrzymał od rozbierania całej skrzynki bezpieczników .
Pozdrawiam i dziękuję wszystkim którzy wzięli udział w doradzaniu mi i szukaniu usterki
Marek z Warszawy
|
|