Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

LPG - GAZ - Cena instalacji LPG, co i gdzie montowac:)

gobo007 - |15 Mar 2006|, 2006 12:55
Temat postu: Cena instalacji LPG, co i gdzie montowac:)
Witam
To moj pierwszy post, wiec sie moze przywitam.
Mam na imie Piotrek, mieszkam w Zgorzelcu. Aktualnie jezdze japonczykami a z Fordem nie mialem wczesniej do czynienia. Do tego smigam na moto, wiec pojecie przyspieszen i predkosci nie sa mi obce:).
Scorupe znam troszke, jezdzilem takowa czesto jako pasazer, niestety wersja DOHC, wiec troszke jak dla mnie za malo dynamiczna:).
Zdecydowalem sie na silnik 2.9, 12V, 6 cylindrow w budzie sedana.
Na autko chce wydac 1800-2000e. Oczywiscie do tego rejestracja i sekwencyjny wtrysk gazu.
Za te pieniazki powinienem cos juz dla siebie znalezc z rocznika ok 96-97.
Forum sledze od kilku tygodni - przeczytalem chyba kazdy post, dosc duzo sie dowiedzialem i nie ma co mowic,ze do konca sie przekonalem co do wybory wersji i silnika.
Moje pytanie o LPG bedzie moze banalne, ale ile musze wydac na instalacje na przyklad OMVL albo BRC?
Ceny, ktore widzialem na forum pochadza glownie sprzed kilku miesiecy. Prosilbym moze o jakies dane z Waszego regionu ile kosztuje taka instalacja aktualnie. Moze chcecie polecic jakis dobry i zaufany warsztat?
Czesc gazownikow polecala mi instalacje II generacji z duzym parownikiem, czyli 140kW. Na pewno byloby to rozwiazanie tansze, ale na pewno nie lepsze..
W moim rejonie - Zgorzelec i okolice wszystko zawsze jest i bylo drozsze - poczawszy od cen zywnosci, paliwa, a konczywszy na warsztatach, cenach czesci i roznych uslug.
Mysle,ze moge zainstalowac gaz w promieniu 200-300km, jesli tylko okaze sie to tansze. Do tego nie ma tu cieszacych sie zaufaniem warsztatow, a jakies manufaktury mnie nie interesuja. Moje poprzednie autko bylo z LPG, serwisowalem je w miejscowosci Krepa pod Zielona Gora - jeden z najlepszych warsztatow jakie znam, poradzili sobie nawet z moja holenderska instalacja:) gdy wszyscy rozkladali rece. Niestety montaz sekwencji jest u nich bardzo drogi i tylko dlatego sie nie zdecyduje na montaz wlasnie tam.
Czy mozecie mi wiec doradzic gdzie gaz zamontowac i ile powinienem orientacyjnie za niego zaplacic?
Pozdrawiam serdecznie
Piotrek

Rafał A.(antek) - |15 Mar 2006|, 2006 13:10

tak ajk speedo napisal jak 96-97 to 2.9 24V a to cossi, a jak ma byc 2.9 12V to tylko 95 :) i starsze. No i sekwencja do 12V to przerost formy nad trescia, cena za 6 cylindrowy silnik oscyluje w granicach 4000-4500zł
gobo007 - |15 Mar 2006|, 2006 13:12

Hej
Czyli silniki tradycyjne, 2.9, 12V nie byly juz montowane do Wieloryba w 96 roku, bo piszesz ze tylko Cosworth...
Owszem, silnik baardzo mi sie podoba - zarowno od strony optycznej:) jak i technicznej, ale powiedzmy sobie, ze to wyzsza szkola jazdy. Jest to silnik dosc drogi w utrzymaniu no i ceny czesci w porownaniu do innych wersji sa drozsze.
Najbardziej wiec, sumujac za i przeciw przemawia do mnie tradycyjna, odprezona dwunastka:)
Silnik stosunkowo prosty, sprawdzony, bez wielu wad, niskoobrotowy w porownaniu do Coswortha..
Na stronie: http://www.fordscorpio.co.uk/technical.htm znalazlem silniki montowane w Skorupce, ale nie ma lat produkcji konkretnego modelu:(
Pozdrawiam
Piotr

Rafał A.(antek) - |15 Mar 2006|, 2006 13:15

silnik 2.9 12V wyszedł z produkcji w połowie 96 roku (gdzies około) i zostal zastąpiony jednostka rzędową 2.3 i 16V o tej samej mocy
marcys - |15 Mar 2006|, 2006 13:17

tak jak koledzy pisali jesli 2,9 12v to tylko do 96 wlącznie. nie ma ich za wiele niestety. A sekwencja w tym aucie to lekki przerost formy nad trescią. Rownie dobrze sprawdzi sie blos.
gobo007 - |15 Mar 2006|, 2006 13:17

Ok, jestescie Panowie szybsi niz ja:) Zanim napisalem poprzedniego maila sami napisaliscie odpowiedzi na pytania, ktore mnie nurtowaly:)
Informacja o silnikach jesli byla na forum to mi umknela....
Myslicie wiec, ze jesi bede sie upieral przy tradycyjnym silniku 12V to warto kupic auto z 95, czy jednak Coswortha z wyzszego rocznika? Sporo pytan i watpliwosci:) Nie chce, by silnik 24V mnie zzarl finansowo, a chcialbym miec autko zadbane, bezawaryjne i bez oszczedzania wielkiego na serwisie.
Trudna sprawa:)

Rafał A.(antek) - |15 Mar 2006|, 2006 13:19

gobo007 napisał/a:
Nie chce, by silnik 24V mnie zzarl finansowo,

to napewno nie 24V cossie :)

Kupuj zwykle 12V i zwykły acz dobry gaz do niego lub blos.

gobo007 - |15 Mar 2006|, 2006 13:29

ok, wiec zasadniczo decyzje juz zostala podjeta. Wieloryb 2.9, 12V, instalacja II generacji. Autko jak piszecie znajde z rocznika 95-96 roku.
Zastanawia mnie jeszcze ASB. Kiedys bardzo krotko (moze z 3tys.km )jezdzilem Audi A4 z automatem, pozostale autka zawsze byly na manualu..
Czy automat bedzie dobrze tolerowal dobrze zainstalowana i wyregulowana instalacje LPG? W tym Scorpiaku znajomego, mimo,ze nie oszczedzal ani na warsztacie, ani na serwisie skrzynia na LPG zawsze przy ruszaniu szarpie, albo autko na chwilke jakby przygasalo i z opoznieniem reagowalo na wcisniecie pedalu gazu. On machnal reka i jezdzi juz tak z 2 lata,ale mnie by chyba trafilo:)
Piotr

gobo007 - |15 Mar 2006|, 2006 14:09

hej
Ciezka sprawa bedzie ze znalezieniem, bo nikt nie chce tego sprzedac, czy jest ich tak malo?
Troche niedobrze....Chce sprzedac aktualne autko i najlepiej od razu, lub prawie od razu przesiac sie na Skorupke. Kazde opoznienie jest wielce niewskazane:) Aut tych jest na rynku niemieckim i belgijskim dosc sporo, wiec moze nie bedzie tak zle?:)
Piotr

marcys - |15 Mar 2006|, 2006 14:17

sładowe ilosci moze sa;)
marcys - |15 Mar 2006|, 2006 14:21

ostatnio jakiś był...i sie szybko zmył ...bo tani i dobry był:D
gobo007 - |15 Mar 2006|, 2006 17:21

Hej
Mam nadzieje,ze nie bedzie tak zle:) Interesujacych ogloszen jest dosc malo, ale na pewno nie kupie pierwszego lepszego. Pospiech to zly doradca i wole korzystac przez jakis czas z taksowek niz wpakowac sie w jakas mine tylko dlatego, by miec czym jezdzic.
Slyszalem,ze warto pojechac za autkiem do Belgii, bo to podobno jeden z najwiekszych europejskich rynkow. Oczywiscie w poszukiwania postaram sie zaangazowac rodzine z Niemiec:) Jakos to bedzie.
Pozdrawiam
Piotr

fiebik - |16 Mar 2006|, 2006 01:23

Rafał A.(antek) napisał/a:
No i sekwencja do 12V to przerost formy nad trescia

Dokładnie i nie tylko, możesz mieć nie male kłopoty z sekwencją. Komp silnika "myśli" dużo wolniej od sterownika LpG i występują nie małe cudapodczas eksploatacji.
Ja mam zwyklaka instalacje i dopuki sie membramy nie wykończyły chodzia idealnie.
gobo007 napisał/a:
Czy automat bedzie dobrze tolerowal dobrze zainstalowana i wyregulowana instalacje LPG? W tym Scorpiaku znajomego, mimo,ze nie oszczedzal ani na warsztacie, ani na serwisie skrzynia na LPG zawsze przy ruszaniu szarpie, albo autko na chwilke jakby przygasalo i z opoznieniem reagowalo na wcisniecie pedalu gazu

No właśnie kwestia dobrej regulacji gazu i w ASB chodzi idealnie.
powodzenia w poszukiwaniach. :)

Rafał A.(antek) - |16 Mar 2006|, 2006 03:02

no ja zycze wielkiego szczecia w poszukiwaniach w wielorybie silnika 2.9 12V z reczna skrzynia :) naprawde wieeelkiego ... gdyz raczej takich nie robili :)

a co do kupna, zawsze jest opcja kupic zaq 4-5k euro stan w miareidealny :)

Kevin Xy - |16 Mar 2006|, 2006 11:45

wspolpracy abs z lpg sie nie obawiaj- winno dzialac jak trzeba- oczywiscie odpowiedni reduktor- polecany omvl r90, no i najlepiej z blosem to pracuje- rowniez polecam- na zwyklych mikserach nie musi byc rozowo, u mnie nie bylo
akurat asb przy tym motorze jet dosc proste wiec wielkich obaw nie winno byc

Boni - |16 Mar 2006|, 2006 12:29

Potwierdzam, ASB z 12v nawet na I gen LPG chodzi spokojniutko, ale może być rozczar z tempomatem. U mnie, z powodu raczej oszczędnego ustawienia LPG, tempomat + ASB nie radzi sobie z opanowaniem samochodu, na tempomat+ręczna byłoby mu pewnie dużo łatwiej, ale to pdróbka tempomatu ;)
marcys - |16 Mar 2006|, 2006 13:00

Boni napisał/a:
ale to pdróbka tempomatu

podróbka bo podróbka ale dziala i lepiej z niz bezz:)

Kevin Xy - |16 Mar 2006|, 2006 13:53

ASB z tempomatem chodzi dobrze na lpg
Struna - |16 Mar 2006|, 2006 14:03

Kevin Xy napisał/a:
ASB z tempomatem chodzi dobrze na lpg

na blosie niewątpliwie, ale na mikserach może nie wyrabiać

Kevin Xy - |16 Mar 2006|, 2006 14:11

zgadza sie, ale ja juz nie pamietam innych instalek jak z blosem
Runo - |18 Mar 2006|, 2006 22:25

kolega napisal ze w niemczech jest duzo scorpio? ja widzialem jedno. mk2 wiec gdzie te duzo ? a w belgii to wiekszosc aut jest od turkow. a tego auta bym nie chcial