| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - automatyczna regulacja wysokosci tylnego zawieszenia
ohc_turbo - |2 Gru 2005|, 2005 13:37 Temat postu: automatyczna regulacja wysokosci tylnego zawieszenia jak sprawdzic czy jest automatyczna regulacja wysokosci zaw pytam bo mam scorupe ghia bez reg swiatel...
Kevin Xy - |2 Gru 2005|, 2005 13:49
u mnie wyglada to jak dzwigienka nad tylnym stabilizatorem- z tego co pamietam po prawej stronie auta- bez kanalu nic nie widac
ohc_turbo - |2 Gru 2005|, 2005 14:23
a wlancza sie automatycznie czy trzeba cos zasterowac moze jest jakas kontrolka od tego?
Kevin Xy - |2 Gru 2005|, 2005 14:47
u mnie to element martwego ukladu wiec wiecej nie powiem
Oli - |2 Gru 2005|, 2005 15:13
Z tego co wiem włącza sie automatycznie kiedy dupa siądzie pod obciążeniem. Kontrolki nie ma. U mnie załącza sie zawsze z rana i sprężarka nabija powietrze, a że mam uwalony tylny prawy przewód do amortyzatora więc powietrze syczy.
Rafał A.(antek) - |2 Gru 2005|, 2005 15:37
mozna trez poszukac sprezarki pod puszka filtra powietrza, od spodu za nadkolem
Boni - |2 Gru 2005|, 2005 17:53
Ale sprężarki to lepiej szukać od dołu za zderzakiem, bo od góry pod reflektorem to g.. widać. Czujnik od spodu, w formie pudełeczka z dźwigienką i cięgnem do zawieszenia, pod tyłkiem pasażera po przekątnej od kierowcy. Przewody śmieszne, cienkie sztywne plastikowe, z dziwnymi złączkami. I amortyzatory z końcówkami do tych złączek. Działa wszystko full automat, jeśli działa
Rafał A.(antek) - |3 Gru 2005|, 2005 02:28
nie widzialem jeszcze tego układu sprawnego nigdy
ba nie wiedzialem wogokle nigdy tego układu w MK2 a tym bardizje MK3 choc podobno miały
Boni - |3 Gru 2005|, 2005 08:37
Jak zasponsorujesz mi amortyzatory, to zabaczysz , u mnie sprężarka się włącza i wszystko jest OK oprócz amorków. Co mi przypomina, że miałem u znajomego szrociarza kupić parę zużytych samopoziomujących i zobaczyć czy da się je regenerować albo przerobić jakieś na wzór.
Matth - |3 Gru 2005|, 2005 13:01
No u mnie tez jest a raczej byl taki uklad a mam tylko GL'ka.. Sprezarka nabija jak dupa nisko gdzies zawisnie ale w zwiazku z tym ze nie wiedzialemo istnieniu takowego ukladu w moim aucie jak je kupilem przy wymianie amorkow kupilem zwykle i byl jak zobaczylem te przewody dziwne.. ale no trudno sie mowi taki amor nowy kosztuje troche mniej od NIVO a duuzo wiecej od normalnego..
ohc_turbo - |3 Gru 2005|, 2005 17:55
ale te przewody sa od strony wahacza?
Matth - |3 Gru 2005|, 2005 18:00
u mnie sa poprzypinane na zapinki na wewnetrznej stronie nadkola przy kielichu amora co by sie czasem nie wkrecily gdzies gdzie nie trzeba;) i sa owszem od strony wahacza z reszta nie da rady pomylic ich s niczym innym takie cienkie plastikowe przewody ze smiesznymi koncowkami w ksztalcie litery L nasadzane na wejscie w amorku dosc wysoko na jego dlugosci.. mam nadzieje ze dosc jasno to wytlumaczylem
ohc_turbo - |3 Gru 2005|, 2005 18:09
czyli ja nie mam:/ szkoda...
Matth - |3 Gru 2005|, 2005 18:35
to byla opcja nawet w GHIA takze wiesz.. jest nas z tym gadzetem tylko kilku na forum i chyba zadnemu nie dziala
ohc_turbo - |3 Gru 2005|, 2005 18:41
skoro to takie drogie to moze cos z citroena zabrac przeciez ma pneumatyczne zawieszenie...
myslal ktos o tym?
Matth - |3 Gru 2005|, 2005 18:44
citroen ma hudrauliczne i conajmniej nie bedzie to ani tanie ani proste.. najtaniej jest po prostu kupic amorki ktore daja sie pompowac i po sprawie.. wtedy ani siadajace z czasem sprezyny nie straszne ani pelen ladunek
qantan - |4 Gru 2005|, 2005 06:49
w augustowie stoi scorek z taką zawiechą na szrocie.dziwna sprawa bo oprócz el.szyb to totalny pustak(brak jakiegokolwiek dodatkowego wyposażenia).silnik na gazniku1.8 albo 2.0 nawet nie DOHC .
Jurand - |4 Gru 2005|, 2005 16:30
A może ktoś porobiłby zdjęcia końcówek tych przewodów i tych wejść do amortyzatora.... siedzę w częściach do ciężarówek, może to wcale żaden wielki problem, żeby to uruchomić jeśli to tylko kwestia złączek. Te plastikowe przewody, to tzw. tekelan (chociaż różnie na to mówią). Są do tego szybkozłączki, tylko trzeba podać ZEWNĘTRZNĄ średnicę takiego przewodu. Potem przeciąć róno przewód pod kątem prostym i wsunąć w szybkozłączkę. Jeśli cienkie, to najprawdopodobniej będzie 4mm. Taka szybkozłączka nie kosztyle więcej niż 5 PLN.
Rafał A.(antek) - |4 Gru 2005|, 2005 17:15
ktos se zamowil akurat bo ciagal np przyczepe
Boni - |4 Gru 2005|, 2005 23:26
Jurand, nie problem w złączkach, tylko w amorkach. Stare przepuszczają, sprężarka chodzi non stop, a tyłek i tak siedzi w dole, więc ludzie wymieniają je na zwykłe, bo cena nowych to w serwisie ok 1500 za szt, na allegro itp bodaj kilkaset, ale baaardzo rzadko bywają.
Oli - |5 Gru 2005|, 2005 09:16
Zdjęcia mogę cyknąć, jak znajdę kanał... U mnie brak jednego przewodu do amorka, sprężarka daje powietrze ale spie r dala ono przez trójnik gdzie nie ma przewodu i nie podnosi... A może ma ktoś taki przewodzik zbędny
Matth - |5 Gru 2005|, 2005 10:35
no u mnie wisza sobie nieuzywane i sycza jak sprezarka pompuje.., ale moze auto pojdzie w swiat niedlugo i przy dobrych wiatrach trafi w dobre rece, a moze wtedy ozyje mu dupa
Adam_2000 - |5 Gru 2005|, 2005 10:40
| Oli napisał/a: | | A może ma ktoś taki przewodzik zbędny |
Jaki to jest dokładnie przewód ? ... podaj średnicę zew. i wewn.
Jest u nas taki sklep ze wszystkim do pneumatyki, często tam własnie kupuję różniaste rzeczy
Oli - |5 Gru 2005|, 2005 10:55
A takie gówie nko cieniutkie plastikowe... postaram sie zmierzyć...
Boni - |5 Gru 2005|, 2005 13:01
Adam, to jest absolutnie nietypowy wąż i złączki. Ja mam w robocie dwa regały i dwie szafy osprzętu pneumatycznego od próżni do 60bar, i jeszcze szafę katalogów z całego świata, a nic podobnego nie widziałem.
Adam_2000 - |5 Gru 2005|, 2005 13:14
| Boni napisał/a: | | Adam, to jest absolutnie nietypowy wąż i złączki. Ja mam w robocie dwa regały i dwie szafy osprzętu pneumatycznego od próżni do 60bar, i jeszcze szafę katalogów z całego świata, a nic podobnego nie widziałem. |
Hmmm... ciekawe czemu nie to nie dziwi ?
Boni - |5 Gru 2005|, 2005 13:17
Zresztą, przewody i złączki to pikuś, można rzucić standardowe 4mm, i byłoby ok, sądząc po tym fordowskim wynalazku. Pytanie skąd wytrzasnąć dobre amorki w ludzkiej cenie
Marcin - |5 Gru 2005|, 2005 13:18
zakosić z magazynu?
Boni - |5 Gru 2005|, 2005 13:33
Tiaaa, "panie władzo, jak Boga kocham, same z TIRa spadły!!!"
Tak serio, to mam zamiar kupić używki, i sprawdzić czy coś się da z nimi zrobić. A z innej beczki - czy ktoś wie NA PEWNO, że sprężyny tyłu w liftbacku i sedanie sa takie same? Bo zgłupłem, każdy szrot i sklep mówi co innego, a tył się wlecze...
Adam_2000 - |5 Gru 2005|, 2005 13:39
A nikt tego cholerstwa nie regeneruje ??
Boni - |5 Gru 2005|, 2005 13:58
Paru artystów od regeneracji jak pytałem, to jak tylko słyszą 'pompowane', 'pneumatyka' to machają głowami i innymi kończynami, i nie chcą słuchać dalej
Adam_2000 - |5 Gru 2005|, 2005 14:22
| Boni napisał/a: | Paru artystów od regeneracji jak pytałem, to jak tylko słyszą 'pompowane', 'pneumatyka' to machają głowami i innymi kończynami, i nie chcą słuchać dalej |
To może zacznij rozmowę z nimi, od tego, że masz do roboty 654 szt. takich amorów
... ale najpierw, na próbe muszą zrobić 1 parę
Boni - |5 Gru 2005|, 2005 14:56
No tak, to jest myśl
A z drugiej strony, zacząłem się zastanawiać, co by było, jakby założyć zwykłe przemysłowe siłowniki pneumatyczne. Kosztują sporo mniej, siły mogą dać więcej (bo średnicę można dobrać 'ile wlezie'), jedyne co jest niewiadome, to czy i jak taki siłownik amortyzuje, choć przecież amorek gazowy działa na podobnej zasadzie. Może sie skuszę na eksperyment, bo wala mi się w złomie mnóstwo starych siłowników, tylko muszę skok i średnicę sprawdzić, no i te poronione węże i złączki Forda wymienić na coś normalnego.
BTW szukałem w Haynesie skoku, i wiecie co znalazłem? Otóż pompowanie uśrednia w czasie 20s (żeby na każdym skoku nie dobijało) i ma limit 5min (wyłącza sprężarkę, bo uważa, że ma wyciek powietrza). Wow, co za automatyka w tym Scorpio
Adam_2000 - |5 Gru 2005|, 2005 15:11
| Boni napisał/a: | | A z drugiej strony, zacząłem się zastanawiać, co by było, jakby założyć zwykłe przemysłowe siłowniki pneumatyczne... |
To raczej się nie sprawdzi, bo siłownik nie będzie działał jak amorek a raczej jak sprężyna. Ale gdyby połączyć zwykły olejak i do niego równolegle taki siłowniczek, to mogłoby już zaprądzić
Matth - |5 Gru 2005|, 2005 15:19
no właśnie te amorki to są olejowe z dodatkową komorą gazową tylko do regulacji prześwitu służącą, a nie do amortyzacji.. ten element jego pracy jest wykonywany jak najbardziej tradycyjnie..
Boni - |5 Gru 2005|, 2005 15:22
Może niejasno się wyraziłem - myślałem o regulowanym przepływie powietrza między górą a dołem siłownika. Trudno zrobić symetryczny prawo-lewo i stabilny 'na lata' przepływ, choć z drugiej strony, można miec bajerancką regulację twardości zawiechy np. z kabiny
Na pewno dołożenie równolegle siłownika do olejaka ma sens, tylko mam wrażenie, że tam nie ma miejsca. Cholera, znowu będę ciągał sie pod bryką wieczorem
Srebrny - |12 Gru 2005|, 2005 19:09
Czy istnieje możliwość przerobienia tego zawieszenia na tradycyjne.Własnie kolega mnie prosił o jakieś info.Wybite dwa amorki w combiku 94, koszt częsci w Opolu tysiąc zł za amortyzator.
Pozdrawiam
Struna - |13 Gru 2005|, 2005 18:47
pewnie, że można - zakładasz olejaki i heja.
Srebrny - |22 Gru 2005|, 2005 14:08
Ciąg dalszy problemu...
....wreszcie go kolega zdefiniował stukające tulejki mocowania (sam amort. OK)
Zmiana na seryjne olejaki niemożliwa bez zbytnich ingerencji(różnica mocowań).
Może Ktoś ma zdemontowany ten amorek i by go zwymiarował(tulejki mocowań) aby dobrać może z innego typu, lub może ktoś już to robił i wie z czego pasuje(w fordzie podobnież jako część zam. mie występuje).
Opieram się na "zeznaniach" kolegi sam nawet nie widziałem tego typu zawieszenia.Prosimy o jakieś światełko, puki co błądzimy z kol. w rozważaniach.
Kombi 94 diesel.
Pozdrawiam
Struna - |22 Gru 2005|, 2005 14:15
bierzesz amora w rękę i idziesz do sklepu z amorami - tam Ci już dobiorą coś - z Sierry kombi powinno podejść.
Matth - |22 Gru 2005|, 2005 14:44
tylko pytanie czy wytrzymaja jakis normalny przebieg.. przeciez sierrka dobre 200kg lzejsza jest.. lepiej u konkurencji poszukac.. moze jakis hopel, audi czy mes ma podobne.. szukaj a znajdziesz
Mariusz - |10 Lut 2006|, 2006 21:43
tulejki do tych amorkow robi firma TEDGUM jak nie zapomnę to spiszę z ich katalogu referencje
Srebrny - |11 Lut 2006|, 2006 14:42
Bylibyśmy wdzięczni , bo jak do tej pory dreptamy w miejscu.
|
|