Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - scorpiak wieloryb rzuca po drodze!!!pomocy

pablos2300 - |13 Lis 2005|, 2005 12:54
Temat postu: scorpiak wieloryb rzuca po drodze!!!pomocy
Witajcie

Posiadam scorpiaka 1995r kombi 2.0 16v

problem mojego samochodu to że strasze rzuca go po koleinach nawet na malutkich wcale nie trzyma się drogi.

Moze miał ktoś podobny problem to proszę o podpowiedz

aha i swieci mi sie kontolka od abs

Pomocy :D

ORION - |13 Lis 2005|, 2005 12:59

A jakie masz opony chodzi o szerokosc. Rzucanie na koleinach przy szerokich opanach to normalka poprostu opona nie miesci sie w koleinie i rzuca na wszystkie strony. Co do ABSu to prawdopodobnie ktorys czujnik przy kole masz uszkodzony.
Kevin Xy - |13 Lis 2005|, 2005 13:24

zrob zbieznosc- wiecej nie wymyslisz
wiecej info znajdziesz jak przetrzepiesz forum, odnosnie absu to samo- niedawno na te tematy "rozwazalismy"

ORION - |13 Lis 2005|, 2005 14:35

Kolega napisał :
pablos2300 napisał/a:
strasze rzuca go po koleinach

wiec nie chodzi chyba o zbieznos bo auto by plywalo tez na prostej drodze, ewentualnie moze luzy w zawieszeniu lub ukladzie kierowniczym. Z tego co czytalem o ABSie w wielorybach to glownie padaja czujniki przy kolach albo kable od nich.

kuba - |13 Lis 2005|, 2005 14:39

jeśli śmigasz na oponach 205/.../... lub szerszych, to wcale sie nie dziw że cię wozi. jeśli jednak jest inaczej, to na początek proponuje sprawdzenie luzów zawieszenia, silentbloki wachaczy na sam początek.
mmmk - |13 Lis 2005|, 2005 14:51

ze zla zbierznoscia moze jechac po rowniutkim asfalcie idealnie prosto na oponkach 205. ja tak mialem a w koleinach to juz latal jak mu sie chcialo.
pozdrawiam
maciek

buku - |13 Lis 2005|, 2005 18:09

Miałem taki przypadek.Przyczyna lewa końcówka drążka do wymiany.Ale potem auto jeździło tylko w lewo.Co się okazało meches który wymieniał końcówke stwierdził że "zbierzność zrobiona"...no tylko nie powiedział ze na ......sufmiarkę....okazało sie w normalnym warsztacie że zbierzność owszem była zrobiona ale przestawiona w lewo..i dlatego musiałem nop.przy hamowaniu ostro kontrować w prawo.
Kevin Xy - |13 Lis 2005|, 2005 18:15

jak w lewo ?? a nie musiales kiery krzywo trzymac aby jechac prosto ??
buku - |13 Lis 2005|, 2005 18:19

Kevin Xy napisał/a:
jak w lewo ?? a nie musiales kiery krzywo trzymac aby jechac prosto ??

trochę musiałem ...ale tak naprawdę ostro to dopiero przy hamowaniu

Kevin Xy - |13 Lis 2005|, 2005 18:25

no i ja maialem sytuacje ze na zbieznosci bylo wszystko prosto a jak wyjechalem to okazalo sie ze musze miec fajere w lewo aby jechal prosto- ale przekrecilem to na drazkach i teraz mam prosto

no ale u mnie podczas hamowania bylo normalnie

dario_c - |14 Lis 2005|, 2005 10:44

z ta szerokoscia bym nie przesadzal, ja rok jezdzilem na 225 i bylo OK. Jak mi nie trzymal sie drogi to sie okazalo ze mialem niezle luzy: wymienialem tuleje wahacza x4, lacznik stabilizatora, uchwyty stabilizatora. Ale wszystko wyjdzie na szarpakach
masti - |14 Lis 2005|, 2005 10:58
Temat postu: :-)))
W poprzednim autku - Hyundai'u miałem fabrycznie założone 185 R14. Później założyłem alusy 205 R16 i koleiny dały mi sie ostro we znaki. Jak jechałem do Wa-wy to musiałem w niektórych momentach NAPRAWDĘ ostro zwalniać po autkiem rzucało na lewo i prawo.
Wstyd się przyznać, że teraz w Scorupce mam mniejsze kółka :oops:
Jak się zbiorę z kasą po nowym roku to mam zamiar założyć 225 R17 :mrgreen:
Koleiny nie koleiny, ale wypas się Scorupce należy :wink:
Pozdrowionka
Masti

COSSY - |14 Lis 2005|, 2005 11:34

dario_c napisał/a:
z ta szerokoscia bym nie przesadzal, ja rok jezdzilem na 225 i bylo OK.

Tez tak twierdze, ja sobie sune na oponkach 225 i nie wiem co to sa koleiny.

irek - |14 Lis 2005|, 2005 11:42

ja także potwierdzę jeżdzę na 225/50/16 i jest super żadnego pływania trzyma się jak przyklejony do afaltu :)
Księgowy - |14 Lis 2005|, 2005 11:51

Mój niestety też lata po drodze jak chce, a ja już nie wiem gdzie jest problem (opony mają jakiś wpływ, ale bez przesady) a w zawieszeniu wszystko jest wymieniane przy jakiejkolwiek oznace zużycia. Może ten typ tak ma?
COSSY - |14 Lis 2005|, 2005 12:00

Wahacze wymieniles cale na nowe? Uklad kierowniczy nie ma jakis ukrytych luzow?
Dedmike - |14 Lis 2005|, 2005 12:04

witka...

to ja wam powiem na 99,9% co to jest...otóż maglownica drodzy koledzy...przed wymianą mojego magla miałem igiełke jeśli chodzi o prowadzenie...ale z jednej strony puszczała płyn wspomagania..więc kupiłem używkę...założylem...oczywiscie nie leje..ucieszony pojechałem...ale dopóki nie zobaczyłem jak pływa po drodze...teraz się mniej ciesze..ale jeżdze...bo coż mam zrobić!!!!

pozdrawiam

Dedmike

Księgowy - |14 Lis 2005|, 2005 12:07

wahacze wymienane, wszystkie tuleje, łączniki stablilizatorów itd. Czy maglownica? Może być, ale na wszystkich jakie miałem założone w moim aucie (a było ich 4 szt) zachowywał się tak samo - może pech i wszystkie były nienajlepsze?). Generalnie to mam tak jak Dedmike, jeżdzę bo co zrobić, ale chciałbym żeby na drodze lepiej się zachowywał
mmmk - |14 Lis 2005|, 2005 12:22

nie moze tak miec :!: moze amorki albo cos innego?? luzy z tylu?? moj jezdzi teraz jak po szynach po calej wymianie przedniego zawieszenia(wahacze,gumy,amorki i koncowka drazka kierowniczego) a co do opon to wezsze poprostu wiecej wybaczaja jezeli chodzi o luzy bo na szerokich to samochod robi sie zawrotny znaczy ma tendencje do samoistnego zawracania :wink: . a odnosanie lepszego prowadzenia to jak juz kiedys pisalem jak mialem dystanse z tylu to nawet na wylatanym zawieszeniu jezdzil ciekawiej. tylko nie moglem sie pozbyc drgan z tych dystansow a pozatym byly za ciezkie wiec ich juz nie ma ale kiedys planuje kupic takie co waza kilka gram i powinno byc dalej dobrze jezeli chodzi o jazde no i wyglad lepszy. koszt kolo 300 no i do tego 10 szpilek po czyli kolejne 150 pewnie. dystanse mialem 25mm
pozdrawiam
maciek

ORION - |14 Lis 2005|, 2005 13:55

Szerokosc opony ma duzy wplyw na prowadzenie auta po koleinach w escorcie najpierw mialem opony 175 a potem 205 przod i 225 tyl i roznica byla taka ze nie dalo sie normalnie jechac rzucalo na maxa. Moze u was sa koleiny 1 milimetrowe tylko tak to mozna wyjasnic.
mmmk - |14 Lis 2005|, 2005 16:14

no wiadomo,ze jak sa takie ze malo podwoziem o nie tre to rzuca ale pomiedzy 185 a 205 nie ma duzych roznic w prowadzeniu. a wieloryb ma i tak lepsze zawieszenie niz mk1 i mk2 wiec musi jezdzic lepiej tylko faktycznie ciezko to zdiagnozowac. moze faktycznie ma jakies luzy na przekladni?? bo moj ma ale to przeszkadzalo facetowi w ustawieniu zbieznosci a ja tego na szczescie jeszcze nie czuje.
pozdrawiam
maciek

pablos2300 - |14 Lis 2005|, 2005 22:02
Temat postu: rzuca na koleinach
Witajcie

Z góry dzięki za podpowiedzi

dzis byłem na stacji diagnostycznej sprawdzili mi amorki(dobre)luzy(brak) mowią ze wszystko jest dobre wiec chyba oponki

qrde nie wiem co robic wymieniac oponki?? mam 205/65

irek - |15 Lis 2005|, 2005 08:35

ja osobiście wątpię aby były to oponki ja mam szersze 225 i nic się nie dzieje
Adam - |15 Lis 2005|, 2005 10:15

To ja cos ciekawego powiem co mialem przy MK2. Po jakiejs wymianie opon zaczal mi strasznie wozic po koleinach mimo ze na takie same 195/65R15 :?: no to wiedzialem ze to musi byc wina opon. Jednak sie dziwilem bo zamienilem zimowe PIRELLI na Micheliny z przodu a Barumy z tyłu. Okazalo sie ze te Micheliny Energy to byl poprostu scheis po przelozeniu na przod Barumow wszystko wrocilo do normy. Znow na koleinach moglem kiere trzymac dwoma paluszkami :lol: :D
WTOM - |15 Lis 2005|, 2005 20:14

często przyczyną jest zużyta (już miękka) lub naderwana guma mocująca most do budy. .....a tam prawie w 100% nikt nie zagląda