| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Szarpanie i rzucanie przy wysprzeglaniu, dodawaniu gazu :(
Sebastian_UK - |13 Lis 2005|, 2005 12:40 Temat postu: Szarpanie i rzucanie przy wysprzeglaniu, dodawaniu gazu :( Witam kolegow i kolezanki.
Moj szalenie irytujacy problem polega na tym, iz dodajac lub ujmujac gazu slychac i czuc dosc mocne uderzenie pod samochodem (w czesci srodkowej lub z tylu).
Sytuacja wyglada jeszcze gorzej, gdy ruszam ze swiatel.
Jesli nie uda mi sie go idealnie wysprzeglic, samochod zaczyna skakac i cos wrecz wali pod samochodem. Musze puscic gaz, wcisnac sprzeglo i ruszyc raz jeszcze.
Jesli ma to jakies znaczenie to dodam, ze przy wrzucaniu danego biegu i popuszczaniu sprzegla, czyc na pedale sprzegla jakby cos tarlo ... ze tak to nazwe obrotowym ruchem. Da sie to wyczuc na pedale. Tarcie ustepuje po docisnieciu lub puszczeniu pedalu sprzegla. Co o tym myslicie?
Zastanawialem sie nad podpora walu, mechanik doradzil takze sprawdzic luzy walu napedowego (ponoc nie powinien miec wiecej niz 5mm luzu) oraz podpore skrzyni biegow. Ja zastanawiam sie jednak i nad sprzeglem. Rzecz w tym, iz nie mam pojecia czy sprzeglo moze wywolac takie objawy. Bede wdzieczny za wszelkie opinie.
pozdrawiam,
Sebastian
ORION - |13 Lis 2005|, 2005 12:44
Podpora wału , polaczenie gumowe skrzynia wał. Ale ciekawy jest objaw ocierania ktore czujesz na pedale sprzegla wyglada na to ze masz tez tarcze sprzegla wyjechana albo łozysko.
Mariusz - |21 Lis 2005|, 2005 20:36
Twoj problem był już poruszany na tym forum, ale autor postu nie zdradaził czy go rozwiązał.
Mam ten sam problem przy ruszaniu - czasami strasznie szarpie, tak mocno, że muszę wcisnąć sprzęgło żeby rozłaczyc jedynkę. Dodatkowo zauważyłem, że na jedynce jak wciśnę gaz w podłogę to mocno mi drży cała skrzynia (opisałem to kilka postów wcześniej).
Sprawdziłem już wszystko, co było podejrzane wymieniłem i nic to nie dało. Zostało mi tylko sprawdzić sprzęgło (ma 10tys km) i koło zamachowe.
Sebastian_UK - |21 Lut 2006|, 2006 17:57
Witam ponownie.
Sytuacja po czesci rozwiazana, wiec moze komus sie to przyda na przyszlosc.
"Sytuacja wyglada jeszcze gorzej, gdy ruszam ze swiatel.
Jesli nie uda mi sie go idealnie wysprzeglic, samochod zaczyna skakac i cos wrecz wali pod samochodem. Musze puscic gaz, wcisnac sprzeglo i ruszyc raz jeszcze.
Jesli ma to jakies znaczenie to dodam, ze przy wrzucaniu danego biegu i popuszczaniu sprzegla, czyc na pedale sprzegla jakby cos tarlo ... ze tak to nazwe obrotowym ruchem. Da sie to wyczuc na pedale. Tarcie ustepuje po docisnieciu lub puszczeniu pedalu sprzegla."
Wymiana sprzegla ROZWIAZALA PROBLEM
Zakupilem sprzeglo produkcji UK za 600zl (nie pamietam nazwy, kupione w PL).
Wciaz pozostalo "pukniecie" po wrzuceniu kolejnego biegu i dodaniu gazu.
Kilku mechaniorow postawilo po prostu na luzy w tylnym moscie i poradzili ... po prostu polubic ten most (ewentualnie wymienic). Moze ktoregos dnia podjade do jakiegos speca od mostow i uda sie jednak cos z tym zrobic).
Glowny watek jednak rozwiazany i mam nadzieje, ze komus to pomoze.
pozdrowka,
Sebastian
Adam_2000 - |21 Lut 2006|, 2006 18:03
| Sebastian_UK napisał/a: | | Wymiana sprzegla ROZWIAZALA PROBLEM |
Hmmm... CBDP
Jason - |21 Lut 2006|, 2006 18:04
To samo mialem w stary scorpio i to samo pomoglo.
Pozdrawiam
Sebastian_UK - |21 Lut 2006|, 2006 18:35
Adas ... CBDP?
Struna - |21 Lut 2006|, 2006 18:40
Co Było Do Przewidzenia.
Sebastian_UK - |21 Lut 2006|, 2006 18:54
;D
[ Dodano: 2006-02-21, 18:54 ]
Matth - |21 Lut 2006|, 2006 18:56
heh Adam lubuje sie w roznego rodzaju skroceniach..
Sebastian_UK - |21 Lut 2006|, 2006 19:01
badz tu madry i pisz wiersze
Matth - |21 Lut 2006|, 2006 19:06
raczej instrukcjce do Adama
fiebik - |22 Lut 2006|, 2006 02:10
| Sebastian_UK napisał/a: | | Wymiana sprzegla ROZWIAZALA PROBLEM |
Myślę, że wystarczyłaby wymiana samego łożyska oporowego, ale dopiero teraz przeczytałem ten post.
| Matth napisał/a: | | heh Adam lubuje sie w roznego rodzaju skroceniach.. |
Bo Adam_2000, miejsce na serwerze oszczędza.
Rafał A.(antek) - |22 Lut 2006|, 2006 03:35
| fiebik napisał/a: | | Bo Adam_2000, miejsce na serwerze oszczędza |
coś przewrazliwiony jestes w tym temacie
fiebik - |22 Lut 2006|, 2006 08:30
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | coś przewrazliwiony jestes w tym temacie |
Hehe... no co? Trzeba popierać Juniorów Adminów, prawda? Dobra wazelinka nigdy nie jest zła.
Struna - |22 Lut 2006|, 2006 09:54
| fiebik napisał/a: | | Dobra wazelinka nigdy nie jest zła |
a fe
Jason - |22 Lut 2006|, 2006 17:15
| fiebik napisał/a: | | Myślę, że wystarczyłaby wymiana samego łożyska oporowego | Niekoniecznie. W moim przypadku tarcza byla tak zryta (sprzeglo sie nie slizgalo) ze powodowala takie zachowanie.
|
|