Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - alarm

George - |1 Lis 2005|, 2005 15:09
Temat postu: alarm
witam,
postępując według instrukcji obsługi mój frdowski alarm niby powinien działać poprawnie, ale dziś robiłęm test polegający na tym że ktoś usiadł w autcie bez ruchu i wtedy wlączyłęm alarm z czujnikami ruchu (przekręcając kluczyków w prawo i lewo jak w instrukcji)i wtedy było cichy znak głosowy że jakby zostało włączony i dioda zaczęła migać, a potem kazałem tą osobę się ruszać w środku a jednak zaden alarm się nie wlączył, tylko blokada wewntrzna do dzrwi działała , co o tym sądzicie :?:

bigdaaddy - |1 Lis 2005|, 2005 15:18

Alarm sie zalacza jak otworzysz ktores drzwi lub bagaznik i chyba przednia klape. Nie wszystkie wersje byly wyposazone w czujniki ruchu. A alarm zalacza sie zawsze nawet jak nie przekrecisz kluczyka w odwrotna strone. Tym ruchem wlaczasz tylko podwojne ryglowanie. Przynajmniej u mnie tak dziala ze alarm wlacza sie zawsze gdy zamkne samochod.
George - |1 Lis 2005|, 2005 15:21

bigdaaddy napisał/a:
Alarm sie zalacza jak otworzysz ktores drzwi lub bagaznik i chyba przednia klape. Nie wszystkie wersje byly wyposazone w czujniki ruchu. A alarm zalacza sie zawsze nawet jak nie przekrecisz kluczyka w odwrotna strone. Tym ruchem wlaczasz tylko podwojne ryglowanie. Przynajmniej u mnie tak dziala ze alarm wlacza sie zawsze gdy zamkne samochod.

czyli jak mam sprawdzać że alarm działa naprawde :?:

bigdaaddy - |1 Lis 2005|, 2005 15:30

Nie wiem dokladnie ale kiedys mi sie udalo przypadkiem otworzyc drzwi zanim sie zamki zamknely i zaczal trabic, ale nie pamietam jak to zrobilem. Jak bede przy samochodzie to sprobuje, a moze zaraz pojde bo musze jeszcze cos oblukac.

[ Dodano: 2005-11-01, 15:44 ]
Nie mam pojecia jak to zrobilem. :|

COSSY - |1 Lis 2005|, 2005 17:28

Hehe. Tak to nigdy nie sprawdzisz czujników ruchu. Po uaktywnieniu alarmu czujniki muszą się uzbroić przez około przynajmniej 1 min.
Sprawdź tak, otwórz jedną szybę, zamknij auto i uaktywnij alarm. Powiedzmy na pewniaka, włóż ręke przez otwartą szybę po dopiero około 2-3 minutach. Alarm powinien zawyć.
Siedząc w aucie, alarm się nie uzbroi i nigdy czujników nie sprawdzisz.

COSSY - |1 Lis 2005|, 2005 18:08

No nie trudno je przeoczyć :lol:
Tylko, że w wielorybach to juz rzadkość te czujniki

George - |1 Lis 2005|, 2005 18:15

COSSY napisał/a:
Hehe. Tak to nigdy nie sprawdzisz czujników ruchu. Po uaktywnieniu alarmu czujniki muszą się uzbroić przez około przynajmniej 1 min.
Sprawdź tak, otwórz jedną szybę, zamknij auto i uaktywnij alarm. Powiedzmy na pewniaka, włóż ręke przez otwartą szybę po dopiero około 2-3 minutach. Alarm powinien zawyć.
Siedząc w aucie, alarm się nie uzbroi i nigdy czujników nie sprawdzisz.

dzięki COSSY :D jutro zrobię jak pisałesz i napiszę czy coś gwizdnęło :lol:
co do czujników ruchu, właśnie są u mnie na słópkach środkowych przy suficie
pozdrawiam

Rafał A.(antek) - |1 Lis 2005|, 2005 23:40

tak jak pisal sppedo i cossi , musi zadzialac, przyczym czujniki ruchu to byla opcja w alarmie i dosc słabo dzialja jak pamietam
George - |6 Lis 2005|, 2005 12:41

właśnie dzis sprawdziłem czujniki ruchu w aucie i okazało się że wszystko ok, gdzie się włączył alarm jak wsadziłem ręke przez otwartą szyby do wnętrza samochodu, tylko jest mały problem bo wtedy się włączyły 4 kierunkowskazy natomiast było cisza co do alarmu głosowego :( (klakson działa normalnie)
Rafał A.(antek) - |6 Lis 2005|, 2005 14:08

w przejsciowkach byłtez montowany koło zbiorniczka spryskiwacza(wlewu) i wspomagania, i chłodniczego płynu, tam szukaj, rzy akumulatorze to chyba wieloryby maja.
Rafał A.(antek) - |6 Lis 2005|, 2005 15:26

a ha w MK2 tam gdzie napisalem
George - |6 Lis 2005|, 2005 15:52

właśnie sprawdziłem, i nie widziałem jakies nie podpiętej wtyczki lub coś takiego wszystko wygląda na dobrze montowanego, w najbliższym czesie podejdę do jakiegoś AUTO_ALARM żeby mi to sprawdzili bo szkoda mi fodowskiego alarmu sprawnego bez sygnalizacji głosowej.
co do miejsce instalacji u mnie, to zaczyna się obok aku i stamtąd idzie kabel do urządzenie który jest między zbiornikiem do spryskiwaczy i wsopomaganie (pokryty czarnym plastikiem z napisem FORD i do niego też wchodza inne cieńsze kable

fiebik - |6 Lis 2005|, 2005 23:32

a jak zamykasz autko to pika coś kolwiek?
George - |7 Lis 2005|, 2005 07:08

tak, jak zamykam z przekręceniem klukczyków w prawo i lewo, pika cztery razy cichy sygnał
Rafał A.(antek) - |7 Lis 2005|, 2005 07:20

no to ok masz zepsuty lub niepodlaczony tyko widac klakson, jak mryga pika i zamyka :)
George - |9 Lis 2005|, 2005 19:32

i mam alarm zrobiony :mrgreen: okazało się że wtyczka do klaksonu od alarmu była odłączona a teraz wszystko chodzi jak należy :D
Rafał A.(antek) - |10 Lis 2005|, 2005 00:09

no mowilem