| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Silnik padl. POMOCY!!!
bigdaaddy - |13 Paź 2005|, 2005 22:57 Temat postu: Silnik padl. POMOCY!!! Mam Coswortha 2.9. Jechałem z Norymbergi i na autobahnie przy stalej predkosci zaczął przerywac, jak wcisnąłem gaz to śmigał, a jak równo jechałem to przerywał, a na koniec 20 km przed domem zgasł i koniec. Odpali i zgasnie. I kurwa nie wim co. Jak ktoś wie co to moze być to proszę o pomoc.
Adam_2000 - |13 Paź 2005|, 2005 23:00
No to trochę niefajnie ... ale sprawdzałeś coś, elektrykę, paliwo... ?
Za mało danych do przetwarzania.
bigdaaddy - |13 Paź 2005|, 2005 23:01
Jutro rano bede grzebał, sprawdze swiece i podejrzewam pompe paliwa, ale myslalem ze ktos bedzie miał jakies sugestie.
[ Dodano: 2005-10-13, 23:02 ]
Od czego wogóle zacząć, czy moze od razu do serwisu. Paliwo napewno jest w baku.
Adam_2000 - |13 Paź 2005|, 2005 23:06
Spokojnie z tym serwisem...
Wejdź do angoli na stronkę, tam jest kupe info dot. kosłorta... posprawdzaj na spokojnie i wtedy będziem dumać.
tomi503 - |15 Paź 2005|, 2005 22:27
Odpala i gaśnie tak? Na jak długo odpala na jedną sekundę czy może dłuzej?
Wyjmij wtyczkę od czujnika połorzenia wału (jest na dole z przodu sinika przy kole pasowym) i sprawdz czy tam nie są w kostce za luźne styki lub kable nie są ukruszone. Ewentualnie cała wiązka elektryczna jest do regeneracji ale o tym było już troszke pisane.
bigdaaddy - |16 Paź 2005|, 2005 21:51
Jest dokladnie tak: odpala i gasnie od razu, jak czasem sie wcisnie pedal gazu to uda sie go wkrecic na obroty, ale przy probie utrzymania rownych obrotow od razu gasnie, a jak sie pedal pusci i wcisnie to sie wkreca, czasem jak zalapie to ma wolne obroty i nawe jechac sie da. Ale jak chce sie jechac ze stala predkoscia to po 15 sekundach jest zdlawienie i zaczyna szarpac. Jak pochodzi chwile na wolnych obrotach to przy wolnym ruszaniu szarpie jakby byl zalany, a jak sie wcisnie na maksa to idzie jak rakieta. Ogolnie jest tak ze jak zalapie wolne obroty i da sie jechac to przy wciskaniu gazu na maksa jedzie jak rakieta a przy rownej jezdzie sa problemy.
Swiece i filtry wymienione na oryginal.
Podejrzewam ze sie silnik zalewa i ze trzeba wymienic regulator cisnienia paliwa.
Bede to robil w poniedzialek wieczorem a poniewaz jest to troche kosztowna czesc to jestem otwarty na wszelkie sugestie.
W sobote byl w serwisie na kompie i mechanik nic nie wykryl.
Adam_2000 - |16 Paź 2005|, 2005 22:02
Proponuję sprawdzić standardowo :
1. TPS
2. bypass
3. MAF
... to na początek.
bigdaaddy - |16 Paź 2005|, 2005 22:54
bypass? a co to jest???
Adam_2000 - |16 Paź 2005|, 2005 23:01
Zawór regulacji wolnych obrotów
bigdaaddy - |16 Paź 2005|, 2005 23:09
A no tak
Ale nie moge znalezc na angielskiej stronie tej strony z napieciami na wyjsciach
[ Dodano: 2005-10-16, 23:22 ]
Ok, juz mam. Jutro bede mierzyl.
tomicobra - |16 Paź 2005|, 2005 23:28
| bigdaaddy napisał/a: | | Jak pochodzi chwile na wolnych obrotach to przy wolnym ruszaniu szarpie jakby byl zalany, a jak sie wcisnie na maksa to idzie jak rakieta. |
za duzo paliwa chyba, trzeba wszystko posprawdzac tylko zebys polowy fury nie wymienil:P
wolnych obrotow mysle ze nie bo wtedy jadac ze stala predkoscia by tak raczej nie bylo
fiebik - |17 Paź 2005|, 2005 10:15
pisałem już na http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=5634
może Cosworth też ma sterowanie kompa prewodem powietrzynym ma podciśnienie,
często taki wężyk spada lub się rozszczelnia, komp dostaje fełszywe dane i głupieje praca silnika.
Adam_2000 - |17 Paź 2005|, 2005 10:22
| fiebik napisał/a: | pisałem już na http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=5634
może Cosworth też ma sterowanie kompa prewodem powietrzynym ma podciśnienie,
często taki wężyk spada lub się rozszczelnia, komp dostaje fełszywe dane i głupieje praca silnika. |
O czym Ty piszesz ? ... jakie "sterowanie przewodem powietrznym na podciśnienie" ????
fiebik - |17 Paź 2005|, 2005 10:33
jak otwieram maskę to z przodu od kolektora wdechu wychodzi sobie wężyk, który docelowo biegnie do puchy z kompem. komp ma czujnik podciśnienia, który dostarcza kompowi dane o tym co dzieje się w kolektorze, jest to jeden z wielu danych jakie komp bierze pod uwagę w sterowaniu pracą silnika. jak taki wężyk spadnie lub się rozszczelni to silnik dostaje kota bo komp otrzymuje fałszywe dane o ssaniu przez kolektor. miałem to u siebie i nie szło jeżdzić.
Adam_2000 - |17 Paź 2005|, 2005 10:41
Mówisz o MAP-ie
Tylko zauważ, że w Twoim aucie jest stary silnik i stary komputer - EEC-IV, właśnie z MAP-em.
We wszystkich nowszych silnikach z EEC-V jest już tylko MAF z grzanym drutem
Struna - |17 Paź 2005|, 2005 14:22
no a co tam z ERG ? może się rurka połamała i jakies lewe lufty się zrobiły - a druga kwestia - może oblikaj świeczki - po wyglądzie zobaczysz, czy mieszanka za bogata, zalewa czy jak - jak zalewa to może regulator ciśnienie paliwa się skiepścił i siura z wtrysków na 6 bar.
bigdaaddy - |17 Paź 2005|, 2005 23:30
No i sprawa sie wyjasnila. Na poczatku dzieki wielkie za wszelkie rady
Przyczyną wyżej wymienionych objawów był wysunięty przewód podcisnienia, które steruje regulatorem cisnienia paliwa. Wysunął sie w miejscu gdzie się łączą się przewody paliwowe obok cewki zapłonowej, gdzie jest uchwyt przez który te przewody przechodzą.
Taka pierdółka, ale trochę wkurwiająca, a że stało mi to sie w czwartek wieczorem, a w piatek rano juz mialem wyjazd to nie sprawdzałem wszystkiego dokładnie, dopiero dzisiaj jak próbowałen dojrzec ten regulator to to zauważyłem.
Jeszcze raz dzieki za pomoc.
|
|