| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - Zegar nad lusterkiem
e-root - |8 Paź 2005|, 2005 08:34 Temat postu: Zegar nad lusterkiem Witam, jak rozebrać bez wyciągania szyby ten zegar .
Czytałem tu na forum ale nie za bardzo "trybie", sa tylko dwie śrubki od strony szyby ale trzeba się gimnastykować (chyba że nie będzie wyjścia).
Zegar chyba jest do bani bo wyświetla bzdety | - _
(może ktoś ma na zbyciu tanio )
Nie chce na siłe nic robić
JXEX - |8 Paź 2005|, 2005 08:44
Wyciagnij oswietlenie i wszystko jasne. Doslownie tam zobaczysz sruby. Powodzenia.
e-root - |8 Paź 2005|, 2005 08:48
| JXEX napisał/a: | | Wyciagnij oswietlenie i wszystko jasne. Doslownie tam zobaczysz sruby. Powodzenia. |
Masz na myśli te lampkę, ale jak, jak pisałem nie wiem czy sa tam jakieś zatrzaski itp. a uszkodzić to bardzo prosto, może dla kogoś co rozbierał sorpio na częsci to proste.
Właśnie się temu dokładniej przyglądnąłem i nie widze żadnego miejsca gdzie można by to zdjąć, otworzyć - lampka nad lusterkiem
Wygląda estetycznie a jak pisałem nie chce tam wpychać srubokretów, noży itp. narzedzi by to zdjąć jak nie wiem gdzie.
Kevin Xy - |8 Paź 2005|, 2005 09:49
na spokojnie- wydlub lampke- siedzi na wcisk, tam bedziesz mial 2 sroby po bokach, demontujesz korbe szybra i wypychasz calosc na tyl auta !! tu przy szybrze siedzi to na takich spinkach zaciskowych- nie obawiaj sie tej roboty- jak polamiesz to allegro sie klania- jesli chodzi o zegarek- jak jet dupny to tez alegro lub forum- nie wiecej jak 30 plnow
jakis dziwny ten zegarek- tylko 2 przyciski ?? chyba ze niedowidze
e-root - |8 Paź 2005|, 2005 09:53
| Kevin Xy napisał/a: |
jakis dziwny ten zegarek- tylko 2 przyciski ?? chyba ze niedowidze |
Tak, tylko dwa, a co sa inne ? moze do tej wesji co mam wkladali taki ? Nie powiem Ci wiecej nic bo od czasu jak kupilem autko to nie dziala ten zegar, a czasem by sie przydał.
Kevin Xy - |8 Paź 2005|, 2005 10:02
nie widzialem w scorupie innego zegara jak taki z 3ma przyciskami- moze cosik innego ktos kiedys wpial i po prostu takie bazgroly pokazuje
to nie bylo zalezne od wersji, wcl, gl i ghia tylko te 3 przyciskowe widzialem- strzel fote centralna samego zegara
e-root - |8 Paź 2005|, 2005 11:34
| Kevin Xy napisał/a: | | strzel fote centralna samego zegara |
To masz fotke wyjetego zegara, juz ktos dłubał przy tym, niestety nie da sie go juz reanimowac, albo "gumka" laczaca wyswietlacz ze sciezka na plytce nie dziala poprawinie albo wyswietlacz odszed do "krainy wiecznych wyścigów"
Kevin Xy - |8 Paź 2005|, 2005 11:37
wyglada na fordowski ale takiej 2przyciskowej wersji nie widzialem- nic to- sam stwierdzasz ze nie dziala wiec polecam dzial kupie- moze ktos ma to dla Ciebie za niewielkie pieniadze
Kevin Xy - |8 Paź 2005|, 2005 11:57
cholera- nawet w 85 clce widzialem ten "normalny"
KOREK - |8 Paź 2005|, 2005 15:16
Bawiłem się scorpiowymi zegarkami, ale taki widze pierwszy raz.
Wyjęcie - najszybszy sposób opisał Kevin - zrzucenie korbki od szybra (uważaj na kuleczki i płaskie podkładki - będziesz wiedział o co chodzi jak je będziesz gonił po aucie ) i zsunięcie do tyłu plastiku po odkręceniu 2 śrubek (widoczne po wyjęciu lampki). Lampkę musisz podważyć delikatnie (na krótszym boku) małym płaskim śrubokrętem.
Wyświetlacz tez miałem rozebrany i złożony. I nie jest to trudne. Trzeba tylko pamiętaqć o kolejności "warstw"
A ten "typowy" zegarek rzeczywiście jest ładniejszy
Kevin Xy - |8 Paź 2005|, 2005 15:27
kwestia jeszcze wtyczki- bo podpiecie normalnego zegarka moze byc trudniejsze niz sie wydaje- e-root- daj fote wtyczki
e-root - |8 Paź 2005|, 2005 18:10
| Kevin Xy napisał/a: | | kwestia jeszcze wtyczki- bo podpiecie normalnego zegarka moze byc trudniejsze niz sie wydaje- e-root- daj fote wtyczki |
"Jo sem jest Mariusz "
wtyczka ma 4 bolce i jedno miejsce puste na 5-bolec.
Fotka troszke nieostra bo za blisko zrobione zdjecie, nie mam opcji makro w aparacie.
__Robert__ - |8 Paź 2005|, 2005 18:16
Witam
Ja ostatnio jakieś 3 tygodnie temu musiałem wyciągnąć zegarek bo spaliła się żaróweczka. Niestety też się namęczyłem żeby go wyciągnąć ( chodzi o te dwie małe śrubki ), ale po wyciągnięciu lampki i po odkręceni tych dwóch śrub odchyliłem tyn plastik i doszedłem do tych śrubeczek śrubowkrętem kątowym, najpierw próbowałem takim malutkim zegarmistrzowskim, ale nie poszło. Po odkręceniu tych malutkich śrubek ściągniesz pokrywkę, a póżniej napotkasz na jeszcze dwie śruby, i dopiero po odkręceniu ich masz już zegarek w rękach, oczywiście po odpięciu przewodu.
Kevin Xy - |8 Paź 2005|, 2005 18:23
a jak z drugiej strony lacza ?? czy ta czesc lacza co w aucie pozostala ma aktywny wtyk tego bolca widmo ?? bo moze byc tak jak Speedo napisal ze temp nie bedzie
e-root - |8 Paź 2005|, 2005 18:31
| Kevin Xy napisał/a: | | a jak z drugiej strony lacza ?? czy ta czesc lacza co w aucie pozostala ma aktywny wtyk tego bolca widmo ?? bo moze byc tak jak Speedo napisal ze temp nie bedzie |
A to mnie zaskoczyles, nie zwrocilem uwagi
rozbierac teraz mi sie nie chce
Ale myslac ze to podstawowa wersja Scorpio "uboga" to pewnie nie ma temperatury.
A co wogole jest w tym "zegarku" ?
Bo myslac logicznie do zasilenia tego wystarcza 2 kabelki (nawet jeden), a sa 4.
Kevin Xy - |8 Paź 2005|, 2005 18:35
no wlasnie uboga wersja tem miala temp. oblokaj ten wtyk bo byc moze jet podany sygnal z termometra tylko zegarek nie obsluguje tego
winienes miec zegarek, date, temperature i stoper
ORION - |8 Paź 2005|, 2005 18:43
Pewnie jest tak jak w escorcie dwa do zasilania, nastepny plus po stacyjce(zegar mozna ustawic tylko przy przekreconej stacyjce) nastepny od swiatel po wlaczeniu przyciemnia delikatnie podswietlenie zegarka. Jak w scorpio jest inaczej to niech ktos mnie poprawi.
e-root - |8 Paź 2005|, 2005 18:46
| Kevin Xy napisał/a: | no wlasnie uboga wersja tem miala temp. oblokaj ten wtyk bo byc moze jet podany sygnal z termometra tylko zegarek nie obsluguje tego
winienes miec zegarek, date, temperature i stoper |
Wszystko to bedzie jak kupie jakis "nowy" zegar, bo jak pisalem tego sie juz nie da reanimowac, odszed do "krainy wiecznych wyscigów"
A ta temperatura to w srodku czy na zewnatrz ? jak to sprawdzic, gdzie sa czujniki ?
Kevin Xy - |8 Paź 2005|, 2005 18:48
temperatura zewnetrzna, czujnik jakos na srodku przedniego zderzaka- wewnatrz
e-root - |8 Paź 2005|, 2005 18:57
| Kevin Xy napisał/a: | | temperatura zewnetrzna, czujnik jakos na srodku przedniego zderzaka- wewnatrz |
To sobie sprawdze, dzieki za pomoc
fructon - |8 Paź 2005|, 2005 19:30
sygnal temperatury zewnetrznej nie jest podawany bezposrednio do zegara po drodze jest zmieniany w module ktory wyswietla gwiazdki w liczniku trzeba podpiac bezposrednio czujnik do zegarka moze zadziala ale z tego co pamietam to kiedys probowalem i byla dupa
KOREK - |8 Paź 2005|, 2005 22:36
| ORION napisał/a: | | Pewnie jest tak jak w escorcie dwa do zasilania, nastepny plus po stacyjce(zegar mozna ustawic tylko przy przekreconej stacyjce) nastepny od swiatel po wlaczeniu przyciemnia delikatnie podswietlenie zegarka. Jak w scorpio jest inaczej to niech ktos mnie poprawi. |
Jest inaczej: plus, masa , sygnał z modułu temp, i plus przy przekręconej stacyjce (wtedy włącza się też podświetlanie - nie trzeba do tego włączać świateł. Jest tak zrobione aby np jak zostawisz auto na światłach postojowych - zeby nie podświetlał się niepotrzebnie zegarek. Plus z przekręconej stacyjki odblokowuje oczywiście możliwość zmiany ustawień.
KOREK - |9 Paź 2005|, 2005 17:25
Hmmm
Może się trochę rozpędziłem...
Tak juest teraz u mnie w Mk2 po założeniu dodatkowego kochanego zegarka z Mk1.
Szukałem go ciągle w okolicach lusterka, a tam nie było. No więc założyłem i teraz są dwa
Struna - |10 Paź 2005|, 2005 11:55
dokladnie - wystarczą pozycyjne io zegar się podświetla a nawet jak jest bez pozycyjnych po naciśnieciu jakiegokolwiek guziora na zegarku też się na chwile podświetla. Po przekręceniu stacyjki świeci już na stałe niezależnie od świateł.
Czujnik temp. jest w belce za zderzakiem a przed chłodnicą o spodu auta.
|
|