Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - przegrzał się!????jak myślicie

skorza - |26 Sie 2004|, 2004 08:56
Temat postu: przegrzał się!????jak myślicie
Ostatnio wracając z urlopu w bardzo dużym korku, który nagle sprawił wrażenie, ze w ogóle stanął!
Wyłączyłem stacyjkę, po 3 min chciał uruchomić silnik i..., ani widu , ani słychu-nawet nie miałknął-cisza!
Rozrusznik nie kręcił, nie było nawet tego charakterystycznego pyknięcia! Reszta bez zmian-na kluczyku pewny opór jak zwykle!
...a wskazówka tem wody lekko powyżej połowy!
Otworzyłem machę, postał tak z 15 min, odpalił i pojechałem dalej!

Spotkaliście się z czymś takim! Może to jakieś magicze zabebzpieczenie temperaturowe!???

ps. dodam, zę regenerowałem chłodnice-wyłączając 3 rurki!

VIK - |26 Sie 2004|, 2004 18:04

rozrusznik ma przerwę najprawdopodobniej
Akowiec - |26 Sie 2004|, 2004 22:35

Sprawdź czy nie padła ci cewka na rozruszniku miałem podobny problem.
skorza - |27 Sie 2004|, 2004 08:01

VIK napisał/a:
rozrusznik ma przerwę najprawdopodobniej
...ale możliwe, że akurat wtedy kiedy miał bardzo wysoką temp. (zawsze w korku)?
Może wtedy by było słychac chociaż automat od rozrusznika?

Rafał A.(antek) - |27 Sie 2004|, 2004 19:26

ja tak mialem jak postal w upaly to nie zapalal, ani mru mru - byl poprostu za slaby akumulator, plus za duzy spadek napiecia na drodze akumulator - stacyjka - automat rozrusznika, plus nie stykajacy przewod przy samym automacie. Mysle ze tu masz podobnie. A w upaly dlatego ze prawdopodobnie spada wtedy moc aku , albno cos sie z przewodem dzieje w komorze silnika i przestaje stykac. Sprawdz ten przewod do automatu, .
lancer - |28 Sie 2004|, 2004 11:27

tydzień temu miałem tak samo wracałem z białegostoku i wsiemiatyczach zatrzymałem się na zimne piwko jak wsiadłem nawet nie drgnoł dodam że na trasie dostał nieźle 140 nie schodziło z budzika poruszałem bezpiecznikiem od odcięcia zapłonu i zapalił
hryniak - |30 Sie 2004|, 2004 16:04

u mnie przez pewien czas to był standard ! na ciepłym motorku bardzo często się zdarzało, że nie reagował na kluczyk, czasem jednak palił przez kilka dni bez zająknięcia.
usterka ustała po wyczyszczeniu głównej skrzyneczki bezpieczników :-)

skorza - |30 Sie 2004|, 2004 16:23

...a więc co proponujecie, od czego zacząć!?
lancer - |30 Sie 2004|, 2004 18:29

ja bym nie ruszał ...
skorza - |31 Sie 2004|, 2004 09:09

Tak myslalem , dzieki!
szmigier - |31 Sie 2004|, 2004 10:08

Witam.
Dla ewentualnej sugeracji: Parę dni temu podobny problem miał mój kumpel w Oplu Vectra- samochód rozgrzany i nie odpala tyle że u niego jak najbardziej rozrusznik kręcił a silnik nie zaskakiwał. Przyczyna-w alternatorze jest jakiś moduł elektr. który sie zrąbał i przy wys. temp. "gubił" swe właściwości, wymiana i spokój.
Pozdr. :lol:
A jeśli chodzi o nasze piekne autka to proponuje ew. wymiana bendix...

Pershing - |31 Sie 2004|, 2004 10:18

hmm.. moj ma problemy z odpalaniem jak jest cieply :roll: mowisz ze cos w aternatorze ? Bo mnie sie juz skonczyly pomysly :?
PS. co ma wspolnego alternator a odpalaniem ?

Struna - |31 Sie 2004|, 2004 10:27

Trochę bez sensu. Może być stacyjka, a najprędzej albo bendix albo samo doprowadzenie prądu do niego.
szmigier - |31 Sie 2004|, 2004 10:54

Błąd pomyłka - sorry.
:oops: myślałem o jednym napisałem drugie - zamiast alternator - aparat zapłonowy oczywiście, u niego tak było jakiś moduł padł i jak był gorący to powodował gdzieś tam zbyt małe ciśnienie i niemożliwość odpalenia.
Ale faktycznie od bendix'a bym zaczął i prądu.

Pershing - |31 Sie 2004|, 2004 16:13

Aparat zaplonowy to juz predzej :)
lancer - |31 Sie 2004|, 2004 20:48

u mnie stacyjka poszła doszedłem że dziś z rana próbowałem i nie tyknoł a na krótko na rozruszniku poszedł no i potem próbowałem z kluczyka ale jak go silnie odgiołem to tak jakby próbował ale nie miał pełnego połączenia na stykach
Rafał A.(antek) - |1 Wrz 2004|, 2004 01:15

no to jest to co ja pisalem, ja wstawilem przekaznik i stacyjka teraz steruje jedynie przekaznikiem, a prad leci osobno i jest spoko. poprostu robi sie za duzy spadek napiecia jak idzie prze stacyjke, moze poprostu bruyudne styki jakies - nie wiem nie rozbieralem stacyjki.