| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Czyzby uszczelka pod głowicą ale INACZEJ???
Adam - |5 Wrz 2005|, 2005 15:53 Temat postu: Czyzby uszczelka pod głowicą ale INACZEJ??? Ostatnio nażekam na spalanie mojej Scorupy 2,3 a na dodatek zauważyłem ze zaczyna znikać olej i to coraz wiecej. 1000 km od prawie gornego stanu do min. Dodam ze nie puszcza dymku przy odpalaniu. Natomiast nie ubywa ani kropla wody dosłownie nawet kropla i płyn jest klarowny. Czasmi sie zdazy ale nie czesciej niz raz w tygodniu ze rano po odpaleniu chodzi na 3 cylindry ale tylko chwile. Wykrecilem wiec swiece i sie okazalo ze na II świecy jest jakiś dziwny nalot i jest jakby zaolejona ????
Czy jest mozliwe aby poszla tak uszczelka aby olej przedostawał sie do cylindra??
Jesli przechodzi tam w poblizu kanał olejowy do głowicy to teoretycznie jest to mozliwe i wiele by tłumaczyło.
Przygotowuje sie na zdejmowanie głowicy i zastanawiam sie na co musze sie przygotować. Jest to pytanie do tych ktorzy juz zdejmowali głowice przy 2,3
Wiadomo uszczelka + najlepiej planowanie głowicy przejżec rozrzad moze sruby ale co jeszcze, czy sa jakies niespodzianki????
VIK - |5 Wrz 2005|, 2005 16:15
Uszczelka, uszczelniacze zaworów, ślizgi rozrządu obejrzyj/ew. wymień, śruby glowicy OBOWIĄZKOWO nowe, napinacz też nowy, ew. ramie napinacza łańcucha, no i jak już będziesz tam grzebal, zajrzyj też pod dolną pokrywę pod kołem pasowym wału korbowego, sprawdź, czy zaworek na pompie oleju dokręcony.
Z tego co piszesz, uszczelka - owszem-może przepuszczać, ale bardziej zdaje mi się że uszczelniacz na którymś zaworze na tym cylindrze, w kończu jest ich tam trochę
monter - |5 Wrz 2005|, 2005 20:42
Wizja VIK'a co do uszczelniacza jest w sumie prawdopodobna wiec moze zacznij od tego. Duzo nizszy koszt i nie trzeba rozbebeszac silnika. Nie wiem jak to jest w 2.3 ale w starszych podobno wymiana bardzo malo skomplikowana i niedroga.
Adam - |6 Wrz 2005|, 2005 08:29
Zeczywiście istnieje taka mozliwosc ze to te małe uszczeleczki na ktoryms z zaworów. No tak ale czy uszczelniacze zaworow da wymienic bez zdejmowania głowicy w tym silniku?? Jesli tak to mozna by zaoszczedzic sporo pracy i kosztów.
kuba - |6 Wrz 2005|, 2005 10:09
Oki, ale gdyby to był usczelniacz, to przy odpale, lub przegazówce, powinien puścić dymka na niebieskawo
Adam - |6 Wrz 2005|, 2005 10:30
W kazdym przypadku gdy olej idzie do cylindra powinien dymić. Wiem o tym ale w takim razie dlaczego swieca wyglada jak wyglada i co sie dzieje z tym olejem. Dlatego sie zdiwilem jak zobaczylem ze mi olej zniknal a wczesniej go nie ubywalo. Dlaczego nie dymi????? Gdzie ten olej ?????? Chyba bede musiał ściągnąć głowice ale wcześniej moze sprawdze kompresje
buku - |6 Wrz 2005|, 2005 12:46
Z moich doświadczeń wynika że przy uwalonych uszczelniaczach silnik po rannym odpaleniu puszcze duuużego niebieskiego dymka
Adam - |6 Wrz 2005|, 2005 16:23
Zgadza sie "Buku" powinien puszczać ale nie puszcza a oleju zaczeło ubywac w zastraszającym tempie. Jednak przez pierwsze 5 tyś od kupna nie ubyło na miarce nawet mm natomiast po wymianie i przejechaniu 5,5 tys sprawdzam olej a tu ledwo miarka siega czyli cos sie stało zreszta wczesniej wydaje mi sie ze mniej palił niz teraz i ten nalot na swiecy
VIK - |7 Wrz 2005|, 2005 08:06
Da się wymienić bez ściągania glowicy, i wcale dymu nie musi puszczać przy odpalaniu.
cieplak - |7 Wrz 2005|, 2005 10:51
Pptwierdzam słowa VIKa. Ja miałem podobnie. Da się wymienić bez ściągania głowicy ale trzeba miec narzędzia i wprawę. Moje stare uszczelniacze wygladały gorzej niż strasznie. Dymek niebieskawy był tylko czasami. Ale olej ginął niemiłosiernie. Teraz jest ok. Zresztą opis tej wymiany jest w książce "Sam naprawiam".
WTOM - |7 Wrz 2005|, 2005 14:13
a sprawdziłeś czy czasem filtr się nie odkręcił, skoro po wymiwnie oleju to się zaczęło?
Adam - |7 Wrz 2005|, 2005 14:39
Wyciekow zadnych nie ma. Silniczek czysciutki jak bozia przykazala I jestem pewien ze olej idzie do cylindra bo ta świeca nie byla zalana benzyną tylko olejem tak to wygląda zwlaszcza
buku - |7 Wrz 2005|, 2005 14:48
poniewaz nie znalazłem nigdzie info jak długo masz swoje scorpio więc zakładając że to pierwsza lub druga wymiana oleju może zalałeś olejem dużo wyższej klasy i wypłukało wszystko(chodzi o szlamy i nagary)które zkąd inąd niepożądane niemniej jednak uszczelniają silnik.
Apropo wymiany uszczelniaczy bez zdejmowania głowicy.Macher dał mi cene 140 zeta za robote i części dużo czy mało? bo sam nie mam gdzie tego zrobić.
(no tak jak nie mam gdzie to i 200 musiałbym dać.....głupio zapytałem)
VIK - |10 Wrz 2005|, 2005 11:17
uszczelniacze fordowskie po 18zl sztuka, jakaś tam moze wyjść uszczeleczka jeszcze, regulacja zaworów, zapłonu. Cena bardzo przyzwoita.
Adam - |30 Lis 2005|, 2005 09:19
No to sie wyjaśniło co z moim olejem i silnikiem.
Olej ostatnio mi ubywał tak ok 0,5 litra na 2 tyś przy jezdzie spokojnej 100-120. Teraz jechalem do Niemiec tak 160 km/h i nagle zaczal mi slabnac i nierowno chodzic. Gdy zjechalem na parking okazalo sie ze na wolnych obrotach to chodzi na 3 cylindry a silnik jest cały od oleju i wali olej do filtra powietrza przez korek (odmę)
Byłem pewien ze bedzie to uszczelka pod głowica. Niestety po rozebraniu silnika okazało sie ze mam wypalony tłok
Pytanie dlaczego Na dodatek sa zapieczone pierścienie. Myśle ze najpierw zapiekły sie pierścienie i wtedy wypaliło tłok.
PS Nikomu nie polecam rozbierania silnika na części pierwsze tak jak musiałem zrobić (masakra) aby go wyąć (a inaczej nie zdejmie sie miski)
Rafał A.(antek) - |30 Lis 2005|, 2005 11:28
a jakie koszta i przyczyna? czego nie robic zeby sie ustrzec!!!
Adam - |30 Lis 2005|, 2005 12:08
Zastanawiam sie czy wplywu nie ma gaz??? Jednak olej zaczal mi brac po jakichs 5-8 tys od zalozenia gazu. Nie slyszalem pozatym aby gaz wypalal tloki choc to teoretycznie mozliwe.
Koszty: Uszczelka pod głowice 120, Tłok oryginał 740, inna firma 500. Wypalona świeca 40 zł. Co pozatym??? Mase roboty Przydalo by sie wymienic wszystkie uszczelki np pod miska itd.
Na szczescie rozrzad mam OK Ślizgi nie zuzyte wiecej niz 0,05 mm (na dole ten długi) Wiec nie bede wymieniał.
Matth - |30 Lis 2005|, 2005 12:17
tak samo jak gaz wypala tloki tak samo wypala je benzynka.. ale przypadek niezly pewnie jednostkowy.. a mzoe zeczywiscie nalales jakiegos plukajacego oleju i zapchaly sie kanaly olejowe ktorys garnek stracil chlodzenie i dupa:/ wtedy mogloby sie zapiec pierscienie jak najbardziej wzrasta tarcie temperatura gwaltownie tez rosnie i denko wypalone teraz pyatnie czy nie bedzie powtorki z rozrywki (odpukac)
Pershing - |30 Lis 2005|, 2005 12:20
Gaz ma wyzsza temperature spalania wiec teoretycznie jest wieksze prawdopodobienstwo wypalenia jak jezdzisz na gazie
Matth - |30 Lis 2005|, 2005 12:41
nie az tak wysoka.. generlanie z tym wypalaniem to chodzi o to ze gaz nie smaruje jest z natury suchutki (ten co tankujemy ma jakies dodatki smarujace) a benzyna tlusta w zwiazku z tym w starszych silnikach bez utwardzonych gniazd zaworowych dochodzilo do ich wypalenia albo zacieral sie plywak z w gazniku.. ale wypalenie tloka to juz zupelnie inna sprawa.. ostatnio koledze zatarl sie silnik w 406 z sekwencyjnym LPG (2.0) przy 180km/h na autostradzie.. w serwisie powiedzielimi mu ze z gazem nie wolno przekraczac 160km/h bo pozniej sie zatrze !! po prostu nie moglem opanowac smiechu a najgorsze ze on w to uwierzyl.. nie zna sie w ogole na technice i nie musi ale takich bzdetow to dawno nie slyszalem.. bo wazna jest predkosc a nie predkosc obrotowa silnika.. no comments no i oczywiscie nie zrobia mu naprawy w ramach gwarancji bo silnik zatarl sie dlatego ze przekroczyl 160km/h kiedy mu nie bylo wolno, a gaz mial zakladany w serwisie peugeota
Adam_2000 - |30 Lis 2005|, 2005 12:44
O wypaleniu dziury w tłoku, po zainstalowaniu gazu, słyszę już któryś raz, więc jakiś związek to pewnie ma. Oczywiście pozostaje kwestia sprawności silnika przed instalką.
Ale właśnie mn.in. takie przypadki powstrzymują mnie przed zagazowaniem
Matth - |30 Lis 2005|, 2005 12:48
no wychodza wszystkie niedomagania silnika..
Adam - |30 Lis 2005|, 2005 13:00
Z tą prędkością to pozwole sie nie zgodzić "BZDURA" Poprzednim Scorkiem jechałem 1000 km nie zchodząc ponizej 160 a zwykle to było 180-190 i jakoś nic mu sie nie stało zwłaszcza do czasu jak go sprzedawałem gdy miał juz 290 tys
Natomiast tłok (2) sie wypalił od strony cylindra 3 i jakieś małe ślady zaczynaja być od strony 1.
Olej zawsze stosowałem castrol GTX Mag 10W40
ostatnio zalalem (pierwszy raz) Olej Ford bodajże Formula XR+ 10W40 wiec zadne wynalazki
Matth - |30 Lis 2005|, 2005 13:03
no to na prawde dziwny przypadek.. moj OHC tez juz nie raz 180km/h pomykal i to z pelnym pokladem, a wczesniej bylo audi 100 2.1 tez do wolnych nie nalezalo i nie jednego stricte benzyniaka dalo sie objechac bez problemu no ale tam byl gaznieczek i raz w roku trzeba bylo wymienic plywak ktory sie zacieral.. i tyle bylo problemow ktore powodowal gaz..
|
|