Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Czy myć silnik...

kJoFoL - |5 Wrz 2005|, 2005 13:04
Temat postu: Czy myć silnik...
W najbliższym czasie czeka mnie wymiana oleju i uszczelek pod pokrywami zaworów
bo trochę ciekną. Mam przez to brudny silnik. Chce przy okazji wyregulowac ile sie da zawory.
Ale moje pytanie brzmi: czy myć silnik...
Slyszalem duzo opinii ze silnika lepiej nie myc bo po 1........, po 2....... itd
Jak jest Wasz opinia na ten temat. Robił ktoś z Was taki zabieg kosmetyczny?

mmmk - |5 Wrz 2005|, 2005 13:27

w scorpio nie ale jak moj kolega umyl kadeta z wtyskiem i zalali elektronike to potem zeby to jezdzilo noramlnie musial kolo 500 dolozyc ale moze to byl zbieg okolicznosci (w tym komp od silnika ktorego raczej zalac przy myciu sie nie dalo) zmyj tylko wiekszy syf jakims pedzlem z rozpuszaczalnikiem a reszte zostaw. takie moje zdanie
pozdrawiam
maciek

Aro - |5 Wrz 2005|, 2005 13:36

Myć, ale z głową. Nie jakąś strażacką sikawką :) .
U mnie najpopularniejszym środkiem jest detersil. Można albo rozpylić, albo wypędzelkować simny silnik, odczekać i spłukać wodą. W razie potrzeby powtórzyć.

maup - |5 Wrz 2005|, 2005 14:28

Speedo napisał/a:
.... myjesz sobie wtedy benzynka i jest cool 8) ja tak robie :)

...z przerwami na szluga :twisted:

Adam_2000 - |5 Wrz 2005|, 2005 14:36

Speedo napisał/a:
myjesz sobie wtedy benzynka i jest cool

maup napisał/a:
...z przerwami na szluga

Speedo + Maup = pożar !!! :) ;)

buku - |5 Wrz 2005|, 2005 14:50

Kwestia wyglądu która moim zdaniem nie wpływa na osiągi :D ale sam lubie zajrzeć pod maske i zobaczyć w miare czysty silnik. :D to tak jak chodzenie w brudnej bieliźnie niby bie widac .....ale jakby co...to wstyd :mrgreen: :oops:
irek - |5 Wrz 2005|, 2005 15:54

myj myj nie powinno nic się stać, ja raz swoją V-kę umyłem karcherem 100 ATM wody i nie patrzyłem czy to kable czy co :) i nic się nie stało
monter - |5 Wrz 2005|, 2005 20:53

Jesli wyciagniesz najlepsze informacje od wszystkich to mozesz to w miare bezpiecznie zrobic.

1. Na bank zimny silnik !!!
2. Wez worki/reklamowki i tasme klejaca i owin wszystkie komputry, moduly, kopulke itp.
3. Nie przesadzaj z cisnieniem (polecam wersje ktora podal Speedo).

Ja przed sprzedaza Poloneza umylem bo olej ciekl. Jak kupilem Mazde to moj ojciec stwierdzil ze silnik brudny lepiej go umyc bedzie ladniej. Tak zrobilem. Niestety kosztowalo mnie to troche - kursowanie taxi, sciaganie mechesa pod myjnie, kilka godzin zmarnowanego czasu i przez jakis kolejny tydzien jazdy dyskoteke kontrolek n desce rozdzielczej - karcher'a wiec odradzam. Najlepsze ze ci sami kolesie co mi tak Madzie zalatwili umyli na goracym silniku jakies autko i kolektor strzelil.
Coby nie bylo ja juz nigdy nie umyje silnika - chyba ze samemu szmateczka i szczoteczka - tak jak w moim Scorpio.

kJoFoL - |5 Wrz 2005|, 2005 20:56

to nie pozostaje mi faktycznie nic wiecej jak wziac szczoteczke do zebow, kubek z benzynka i szuru buru :)
Marcin - |5 Wrz 2005|, 2005 21:09

tylko szczoteczka z twardym włosiem coby dobrze "brót" odszedł :wink:
kJoFoL - |5 Wrz 2005|, 2005 21:13

wezme swoja i zony, bedzie szybciej
mmmk - |5 Wrz 2005|, 2005 21:23

szczoteczki zony nie bierz bo jak sie dowie to albo musisz nowa zone szukac albo nowego samochodu. raczej sie nie dogadaja az tak,zeby miec wspolna szczoteczke :mrgreen: i beda walczyc a nie wiem kto jest silniejszy
pozdrawiam
maciek

kJoFoL - |6 Wrz 2005|, 2005 07:55

cenna rada Maciek
rozwodu bym nie zniosl psychicznie (ze scorpio of coz) :D

Kevin Xy - |6 Wrz 2005|, 2005 08:50

ostatnio widzialem taka pianke ktora sie naklada na motor, odczekuje a pozniej splukuje zwyklym cisnieniem- podobno niezle to myje- ma ktokolwiek doswiadczenie z czyms takim ?? bo tez motor bym umyl bo mocno zarzygany
PiotrekFC - |6 Wrz 2005|, 2005 10:01

Hmm... zdjąć instalację elektryczną z silnika, szczotka i coś detergentowego... umyć, spłukać, wytrzeć, wtyki zabezpieczyć WD40, założyć wiązkę :)
mmmk - |6 Wrz 2005|, 2005 10:04

no znowu to splukiwanie ktore nie wiadomo jak zadziala na silnik. u mnie wszystko niby ok a dzisiaj jak byl po nocy caly w rosie to tak jakby mu troche silnik przerywal; czyli pewnie czas na przewody WN i jak bym go zmoczyl przy mysiu za bardzo to pewnie nawet by jakis czas nie odpalil. wiec jak cos to czyms strasznie szybkoschnacym myc.
pozdrawiam
maciek