Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Samoppoziomujące się zawieszenie w Scorpio

masti - |17 Sie 2005|, 2005 18:12
Temat postu: Samoppoziomujące się zawieszenie w Scorpio
Witam wszystkich miłośników Scorpio !!!! :D
Jestem świeżym posiadaczem Forda Scorpio i mam pytanie dotyczące tematu. W wielu ogłoszeniach Scorpio II w wersji Ghia pojawia się hasło "hydrauliczne samopoziomujące się tylne zawieszenie". Zapytałem się sprzedającego czy ten egzemplarz takie coś posiada i niestety nie był mi w stanie odpowiedzieć. Jak rozpoznać w Scorpio czy posiada takie zawieszenie (oprócz oczywiście obciążenia tyłu i patrzenia na reakcje pojazdu :) ).
Czy istnieje jakis element na to wskazujący??? A może jest jakaś adnotacja na aucie - tabliczka czy cos podobnego???
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam !!!!!

Marcin - |17 Sie 2005|, 2005 18:21

w kombi to były od tego nivomaty [samopoziomujące amortyzatory], a w sedanie to nie słyszałem zeby coś takiego było [mowa o wielorybie]
Struna - |17 Sie 2005|, 2005 18:22

Samopoziomowanie ni ejest hydrauliczne a pneumatyczne - jest specjalna sprężarka która pompuje amortyzatory z tyłu. Jak to latwo sprawdzić - wleź pod auto i zobacz czy do amorów tylnich dochodzą jakieś rurki - jeśli tak - masz pneumatyczne samopoziomowanie.

Inne samopoziomowanie to specjalnej konstrukcji amortyzatory tzw. NIVOMAT-y. Nie maja one sprężarki ale same opprzez ruch tłoka się podnoszą - występowały w nadwoziach KOMBI.

masti - |17 Sie 2005|, 2005 19:07

Dzięki Panowie!!!
Będę musiał to sprawdzić. W sedanie podobno też to występuje.
Sprawdzimy - zobaczymy.
Pozdrawiam :D

sierars1 - |17 Sie 2005|, 2005 19:20

Struna zapomniałeś dopisać że jeśli są rurki to musi być zawór który pod obciązeniem załancza kompresor.
Matth - |17 Sie 2005|, 2005 19:38

jest ja to mam a raczej mialem w swoim MK I ale czy w wielorybie bylo to nie mam pojecia.. sa takie wezyki dochodzace do amorow jak mowil Struna no i sprezareczke generalnie slychac jak sie stanie na jakims nierownym terenie gdzie auto na wysokosci dyfra jest nisko nad ziemia to u mnie slychac take dudnienie pod maska jak sie patrzy od przodu to jest z prawej na dole ukryty.. a czujnik jest gdzies wlasnie na wysokosci dyfra zamontowany nie mam teraz przy sobei ksiazki ale tam jest nawet zaznaczone z tego co pamietam.. ale czy czasem cossi nie ma w ogole innych amorow 8) bo lezy z natury nizej i jest twardszy niz cywilne wersje.. 8) 8)
monter - |17 Sie 2005|, 2005 21:08

Matth Ty masz samopoziom w roczniku '85 ?? Pytam z ciekawosci bo myslalem ze to tylko w wielorybkach wkladali.
Marcin - |17 Sie 2005|, 2005 21:10

monter napisał/a:
Matth Ty masz samopoziom w roczniku '85 ?? Pytam z ciekawosci bo myslalem ze to tylko w wielorybkach wkladali.

ja to akurat odwrotnie... przekonany jestem, że w starej budzie było, a wielorybach nie

Aneta - |18 Sie 2005|, 2005 00:15

W wielorybach też było.
sierars1 - |18 Sie 2005|, 2005 00:16

marcin napisał/a:
monter napisał/a:

ja to akurat odwrotnie... przekonany jestem, że w starej budzie było, a wielorybach nie

W wielorybach są tylko nivomaty a co do pompowanych to też występowały w cossich i nawet są na allegro za 500zł.
Znajomy mniał ale bez kompresora przy amorkach był wyswietlacz i jechał na stacje i pompował sobie ile potrzebował.

Struna - |18 Sie 2005|, 2005 11:04

no nie napisałem o zaworku - fakt :) ale dla rozpoznania łatwiej na amora rzucić okiem bo zaworek można łatwo przeoczyc albo pomylić z czymś innym :)

a z tym pompowaniem kompresorem to też kiedyś widziałem jak koles astra kombi zajechałna stację, owiera bagażnik i coś tam gmyra kompresorem i dupcia w górę idzie - fajna sprawa.

Kevin Xy - |18 Sie 2005|, 2005 11:19

powiedzcie mi jak wyglada "czujnik" ktory struje zalaczaniem amorkow ?? bo u siebie znalazlem cosik, jakby zapadke przy tylnim stabilizatorze ...
sierars1 - |18 Sie 2005|, 2005 12:46

Aneta napisał/a:
W wielorybach też było.

Kurde a jakoś nigdzie tego nie znalazłem :(

Rafał A.(antek) - |19 Sie 2005|, 2005 14:22

no to cos takiego keVin :) takie cusik kawalek druta co wedle uginania sie ma sie ruszac, spojz pod maske jeszcze w okolice pod filtr powiertza, a raczej pod blosa :P tam powinna byc sprezarka.
Struna - |19 Sie 2005|, 2005 14:24

a nie po drugiej stronie ?
Rafał A.(antek) - |19 Sie 2005|, 2005 14:34

ee nie gdzie, po 2 stronie przy lampie jest pompa tempomatu jak ktos ma i raczej ciasno na cos wieecj, chyba ze V 6 ma filtr po stronie pasazera :P
Kevin Xy - |19 Sie 2005|, 2005 17:39

a taka czarna plastikowa puszka nad tylnim prawym wachaczem ?? z miekkimi przewodami do nikad ...
Struna - |22 Sie 2005|, 2005 10:38

no a u mnie taka jest w komorze silnika.
Rafał A.(antek) - |22 Sie 2005|, 2005 10:59

to samo w rozych bylo roznie montowane
tyci33 - |21 Paź 2005|, 2005 22:17

sierars1 napisał/a:
kurcze a jakoś nigdzie tego nie znalazłem

jest w wielorybie bo tez mam tylko juz nie sprawne

Kevin Xy - |22 Paź 2005|, 2005 09:32

Rafał A.(antek) napisał/a:
to samo w rozych bylo roznie montowane

w mk1 przed liftem bylo w komorze silnika, po lifcie dawali przy tylnym zawieszeniu

Rafał A.(antek) - |22 Paź 2005|, 2005 13:17

wieloryb chyba ma pod maska, ale mowie chyba bo moze i przy zbiorniku nie patrzylem
COSSY - |30 Paź 2005|, 2005 19:39

Czujnik, to taka jakby huśtawka z tyłu koło baku. Przewody to nie rurki a węze plastikowe. Kompresor jest z przodu pod zderzakiem po lewej stronie.
U mnie w aucie tak to jest oryginalnie zamontowane w wersji z kompresorem.

Rafał A.(antek) - |31 Paź 2005|, 2005 00:38

a ty w swoim cossim masz poziomowanie?
jarysss - |8 Lis 2005|, 2005 21:59

masti napisał/a:
Dzięki Panowie!!!
Będę musiał to sprawdzić. W sedanie podobno też to występuje.
Sprawdzimy - zobaczymy.
Pozdrawiam :D

witam......mam sedana i sa amorki pompowane z tyłu. Pompka jest po stronie kierowcy z przody za zderzakiem. W starych autach opel itp, czy nawet amerykany maja tez ale sa pompowane np. z cisnienia z kola zapasowego lub z kompresatora np. stacji. Z koła widzialem w omedze a z kompresatora mialem w camaro 78. Jak padna lepiej kupic zwykłe, pompke odłączyć i sprzeżyny obowiązkowo od kombi. Koszt nowego amora to 1100 zł szt Motorcraft w podrubach tylko Monroe ale to syf i nie sa tansze. Czy pompka dziala i system. Zmierzyc odległość opony od nadkola, i po odpaleniu auta pompka sie wlacza i podnosi auto około 5cm.

Rafał A.(antek) - |8 Lis 2005|, 2005 22:14

no my znamy ten wynalazek, całkiem fajna rzecz jak dziala szczegolniejak sie jeździ w 5 osob, lub ciagnie przyczepe
Struna - |9 Lis 2005|, 2005 13:52

w astrze kombi widziałem właśnie pompowane z kompresora.