Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

LPG - GAZ - STACJE LPG W EUROPIE

KOREK - |21 Lip 2005|, 2005 00:09
Temat postu: STACJE LPG W EUROPIE
Witam

Potrzebuję namiary na stacje LPG w nastepujących krajach(w tych rejonach):
- Czechy ( Praga, Pilzno)
- Niemcy ( Bawaria)
- Szwajcaria ( Lindau, Zurrich)
- Austria ( Tyroll, Wiedeń)

Te najbardziej potrzebuje. A może ktoś ma namiary w jakiś innych krajach i można by opublikować jakąś listę?

KOREK - |21 Lip 2005|, 2005 00:18

Znalazłem pomocne stronki dotyczące Niemiec:

www.propan.de/tanken/deutschland.html
www.gas-tankstellen.de/menu.php?jump=bab

Jeśli ktoś ma jakieś znajome tankstelle w Niemczech to niech napisze przy jakiej autostradzie i mniej więcej gdzie.

Szukam dalej informacji o stacjach w innych państawach
Czy potrzebne są jakieś przejściówki do tankowania ??

sierars1 - |21 Lip 2005|, 2005 00:23

Swego czasu widziałem taką na niemieckiej stronie z pozycjami stacji GPS na europe
Slawek - |21 Lip 2005|, 2005 05:42

A jak wygląda sprawa z końcówkami na tych stacjach. Na wszystkich mają redukcję taką jak w Polsce?, bo wiem że na niektórych mają :)
megalith - |21 Lip 2005|, 2005 07:22

Nie wszędzie - w Belgi gazu nie zatankujesz, w Niemczech nie wszędzie, ale większość ma przejściówki z końcówek typu włoskiego (nasze) na insze.
Adam - |21 Lip 2005|, 2005 09:08

Ja stacji w Niemczech znam duzo tylko jaka część Cie interesuje?? W Niemczech zwykle mają adaptery ale jak pisał megalith w Belgii to bez przejciówki nie zatankujesz ale za to gaz kosztuje max 36 Ec czyli 1,5 zł podobnie w Holandji. Francja, Włochy, Czechy, Słowacja bez problemu mają takie same pistolety jak my. W niemczech maja nawet czasem przy autostradach ale wtedy kosztuje nawet do 69 centow a w mieście nawet ponizej 50
Slawek - |21 Lip 2005|, 2005 14:56

Czyli w Niemczech na większości stacji są takie końcówki jak u nas :) fajnie :) ja wybieram się na połódnie Niemiec, Norenbergia, Monachium, Mannheim.
Adam - |21 Lip 2005|, 2005 15:41

Nie nie... Końcówki oni mają inne ale zwykla maja przejściówki. Z tego co pamietam to autostrada A9 A4 ale jak musze dokladnie sprawdzic w spisie jaki mam i moge wrzucic
megalith - |21 Lip 2005|, 2005 16:35

Adam napisał/a:
musze dokladnie sprawdzic w spisie jaki mam i moge wrzucic

Może by cały ten spis jaki masz (jeśli w miarę rozsądny) gdzieś wrzucić do ściągnięcia??

KOREK - |21 Lip 2005|, 2005 20:32

Mnie interesują głównie stacje przy trasie:
Wrocław - Praga - Pilzno - Norymberga - Monachium -Lindau(Szwajcaria) - Zurrich - Salzburg (Austria) - Linz ( Austria) - Wiedeń(wiadomo :D ) - Brno - Wrocław

Adam - |22 Lip 2005|, 2005 09:14

Niestety spis mam tylko na papierze i nie mam teraz dostepu do skanera wiec moge tylko przepisac.
Ten spis kupilem z 2 lata temu na stacji benzynowej. Wiem ze teraz sa nawet lepsze od mojej takie z zaznaczonymi stacjami na mapie a nie jak ja tylko opisy i musze szukac miejscowości aby sprawdzic czy to jest na mojej trasie.
Warto popytać na stacjach benzynowych przy granicy. Koszt ok 10 zl
W czechach czy na slowacji to praktycznie na każdej stacji mają gaz.

dajmispokoj - |22 Lip 2005|, 2005 15:20
Temat postu: stacje LPG
aloha gazowcy :D :D

ide z pomoca ... :]

Link stacji gazu gdzie trza :] http://www.autogaz.lublin...showpage&pid=15

a Austrie mam cosik innego , poniewaz ludzie mi wciskali kity ze gazu w Austrii niet, a jednak jak sie chce to mozna :]

mam opis drogi ale zawsze cos, mapka w czasie drogi i jazda :D :D:D
"Trasa z Krakowa na lodowiec Stubai koło Insbrucka. Sprawdzone stacje tak by przejechac ok 400 km miedzy tankowaniami;
1. Jedziemy przez Znojmo - trzeba zatankowac na Jet na trasie BRNO - ZNOJMO. Mozna placic karta, końc. włoska (jak w Polsce), stacja czynna w niedziele.
2. Przed Salzburgiem zjazd na Hallwang w prawo i pod autostrada ok. 5-8 km stacja SHELL. NIECZYNNA W NIEDZIELE!
3. Na rozjeździe pod Rosenheim nie jedziemy na Insbruck tylko dodajemy 20 km i na zjeździe IRSCHENBERG jest stacja LPG. Oznakowana czynna 24/7, końc. włoska. Potem trzeba wrócic na trase do Insbrucka...
4. ..i to koniec LPG. W Insbrucku ponoć jest stacja LPG ale znalazlem tylko stacje z gazem ale ziemnym "

milej drogi :]

Drmax - |24 Lip 2005|, 2005 23:23

W Szwajcarii nie warto tankowac gazu bo jest jedynie 20 rappów tanszy niż pb95. Lepiej tankowa tam etylinę, która jest ciut tańsza niż w Niemczech
KOREK - |25 Lip 2005|, 2005 00:18

dzięki
właśnie o takie wskazówki chodzi

czekamy na więcej :D

Boni - |25 Lip 2005|, 2005 11:14

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=58192974
KOREK - |25 Lip 2005|, 2005 22:48

Zamówiłem - zaobaczymy co to jest warte
IBOL - |26 Lip 2005|, 2005 13:28

Jak dotrze, to opisz wrazenia, bo mnie tez by sie przydalo.
KOREK - |26 Lip 2005|, 2005 21:16

Materiały dotarły na maila.
Jest spis stacji a różnych krajach i są mapki.
Wiarygoność tego sprawdzę przy nanoszeniu na trasę wyjazdu punktów tankowania
no i w drodze. Zobaczymy czy w tych punktach rzeczywiście będą stacje, czy będą czynne i czy będą miały odpowiednią końcówkę do tankowania.

Adam - |27 Lip 2005|, 2005 08:37

Wszyscy kozystaja z tych samych zrodel wiec te stacje istnieją. Wszystko zależy od jakości opracowania, trafisz bez problemu czy bedziesz krążyl przez godzine pytając sie o ulice jak ja kiedyś w Kolonii
will - |12 Lip 2006|, 2006 17:48

Panowie wybieram sie nie długo w taką trase i chciałbym zapytac czy nasza końcówka do tankowania pasuje w tamtych krajach czy musze dokupic inną ???
trasa: Kraków-Bratysława(Słowacja)-Wiedeń(Austria)-Graz(Austria)-Maribor(Słowenia)-Zagrzeb(Chorwacja)-Split(Chorwacja)

Rafał A.(antek) - |12 Lip 2006|, 2006 18:55

w wiedniu o ile pamietam obowiazuje koncowka niemiecka, tak wiec nie doasujesz, w innych krajach nie wiem
will - |12 Lip 2006|, 2006 19:51

gdzie taka przejscioweczke moge kupic ???? orientujecie się?
Marcin - |12 Lip 2006|, 2006 20:20

to chyba o to chodzi

http://www.allegro.pl/ite...a_lpg_acme.html

Rafał A.(antek) - |12 Lip 2006|, 2006 22:28

dokładnie
warto miec niemiecka i holenderska, innych nie spotkałem

Jimbo - |14 Lip 2006|, 2006 12:28

will napisał/a:
Panowie wybieram sie nie długo w taką trase i chciałbym zapytac czy nasza końcówka do tankowania pasuje w tamtych krajach czy musze dokupic inną ???
trasa: Kraków-Bratysława(Słowacja)-Wiedeń(Austria)-Graz(Austria)-Maribor(Słowenia)-Zagrzeb(Chorwacja)-Split(Chorwacja)

W czerwcu byłem na wakacjach w Chorwacji, jechałem podobną trasą. Nie były potrzebne żadne przejściówki.
W Austrii jest ok 7 stacji gazowych, w tym tylko jedna na trasie Twego przejazdu - znajduje się ona na 106 km autostrady z Wiednia w stronę Graz (numer na słupku autostradowym) - stacja Agip, miejscowość Loipersdorf. Cena gazu to 0,78 Eur/litr. Stacja czynna 24h.
W Słowenii jest kilka stacji, ale trzeba je poszukać, są czynne tylko do 22.00, w soboty do godz. 13.00, natomiast w niedziele są one zamknięte.
W Czechach, Słowacji, Chorwacji nie ma problemów z dostępnością do stacji gazowych.

Ponadto podaję link do strony na której można znaleźć adresy stacji gazowych w Europie wraz z cenami gazu:
http://www.gas-tankstelle...?language=en_US