| |
Ford Scorpio Team Forum mi³o¶ników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - wyj±tkowo s³oneczny samochodzik
buku - |29 Cze 2005|, 2005 13:05 Temat postu: wyj±tkowo s³oneczny samochodzik Mam taki s³oneczny samochód ze jak popada w nocy deszczyk to ³aduje do roboty "z laczka".Nie dostaje pr±du na cewkê, a jak mi sie uda zapaliæ to pracuje jakby na dwóch garach..ale i tak jazdy nie ma bo po wrzuceniu "D" gasnie wiêc lipa.Potrzebuje rady gdzie szukac przyczyny mego zmartwienia bo prawde mówi±c wola³bym chodziæ w s³oneczny dzieñ a je¼dziæ w deszcz .....a mam tak ¿e jest na odwrót
Boni - |29 Cze 2005|, 2005 13:08
Skrzynka bezpieczników pod szyb± ew. przewody pod skrzynk±.
Rafa³ A.(antek) - |29 Cze 2005|, 2005 13:12
w tych modelach to nie skrzynka
buku - |29 Cze 2005|, 2005 13:14
w skrzynce sucho jak na sacharze................
przewody te¿ wydaj± sie dobrze zaizolowane..tzn ze nie widzaæ ¿eby by³y poprzecierane.
Struna - |29 Cze 2005|, 2005 13:19
a to pewnie ¿e nie ma napiêcia na cewkê ?
buku - |29 Cze 2005|, 2005 13:21
jak 2+2 to 4........
Struna - |29 Cze 2005|, 2005 13:22
a jak podasz wprost z aku to zapali ?
Boni - |29 Cze 2005|, 2005 13:23
| Rafa³ A.(antek) napisa³/a: | w tych modelach to nie skrzynka |
Jaaasne, szczególnie wtedy kiedy mi dekiel spad³ ze skrzynki w OHCu i je¼dzi³em tak przez tydzieñ, a potem przysz³a ulewa
Buku, jak skrzynka sucha, to pytanie Struny jest najwa¿niejsze, bo mo¿e zap³on ci ginie po stronie WN, a nie po niskim. Ale jak po WN, to z regu³y s± problemy po je¼dzie w deszczu, czy wjechaniu w ka³u¿ê, a nie po deszczu na postoju.
buku - |29 Cze 2005|, 2005 13:32
To jest tak:jad±c w deszczu problemy zaczynaja siê po oko³o pó³ godzinie.Obiawy:zaczyna przerywaæ na poszczególne gary,dusi siecoraz bardziej i kaplica.Co do pytania czy próbowa³em bezpo¶redni z akku?...to nie by³o takich prób wiêc nie wiem czy pomaga.P nocy deszczowej nie pali wogóle/lub przerywaj±c i prychaj±c.To samo jak zacznie padaæ w ci±gu dnia..to czasem z roboty okazja wracam a autko nocuje pod firm±.Natomiast od kabli WN i swiec zacz±³em.wszystko nowe,orygina³y...zero poprawy.Macher twierdzi³ ze to cewka ....kupi³em now±....zamontowa³em ..to teraz sie okazuje ze jednak ta stara by³a dobra..a ja mam nowa cewkê nowe kable WN i ¶wiece po³owê portwela pust± i chodze na piechotê..szlag mo¿e trafiæ...
Struna - |29 Cze 2005|, 2005 13:33
kopu³ke oblukaj jeszcze i spróbuj podac +12v z aku na zacisk cewki i zobacz czy odpali.
buku - |29 Cze 2005|, 2005 13:37
| Struna napisa³/a: | | kopu³ke oblukaj jeszcze i spróbuj podac +12v z aku na zacisk cewki i zobacz czy odpali. |
kopu³ka sprawdzana sucha /zu¿ycie w normie/brak pêkniêæ
awaryjnie odpale jak tylko popada bo teraz jest s³oneczko i autko ¶miga
buku - |29 Cze 2005|, 2005 13:39
| Speedo napisa³/a: | no to zostaje Ci jeszcze do sprawdzenia tylko modu³ zap³onowy |
gdzie tego szukaæ?
chodzi o kompa czy o czytnikk map?
Struna - |29 Cze 2005|, 2005 13:43
sorka zaot ale Speedo jaki mia³e¶ 2.9 ? BRE ? bo u mnie czasem te¿ na wilgoæ auto ¶wiruje i te¿ bym stawia³ na modu³ tylko jako¶ go nie moge namierzyæ
Struna - |29 Cze 2005|, 2005 14:47
no takie cos to w ARC u brata widzia³em - z boku w dolnej czê¶ci poni¿ej kopu³ki taka wtyka jest - a u mnie jakos nie widzê takiej - mo¿e jako¶ od ty³u bardziej jest - musze polukaæ dobrze.
mmmk - |29 Cze 2005|, 2005 14:51
a to nie jest przykrecone tak z boku przy blotniku? jak w dohc? nawet dziury tam sa zeby to przykrecic to u mnie po tej stronie co filtr powietrza bo musialem zdjac te plastiki zeby to wykrecic. chyba ze cos calkiem pomieszlalem
pozdrawiam
maciek
p.s. w obu budach sa te otwory bo wyjete z 2.0 a wsadzone w 2.9
Struna - |29 Cze 2005|, 2005 14:54
no w DOHC tak jest - Hryniakowi kiedy¶ odpad³ i zaraz za nadkolem sobie dynda³ i auto umiera³o sobie od czasu do czasu - po odczyszczeniu i osadzeniu we w³a¶ciwe miejsce autko dzia³a do dzisiaj bez problemu - co pewnie kolega Maup mo¿e potwierdziæ
Struna - |29 Cze 2005|, 2005 14:58
no dok³adnie - nic tam prawie nie ma z lewej strony u mnie jeszcze reduktory dwa do gazu tam sobie siedz± bo sporo miejsca by³o
mmmk - |29 Cze 2005|, 2005 15:26
to czemu w tej budzie od 2.9 tez byly te otwory?? i wszysko pasowalo? tak juz robia to tzw. otwory technologiczne a 2.9 i tak ma to gdzies indziej?
pozdrawiam
maciek
Struna - |29 Cze 2005|, 2005 15:29
przecie¿ buda ta sama nie zale¿nie od silnika - nikt nie robi³ innej budy do ró¿nych silników.
Boni - |29 Cze 2005|, 2005 20:55
W V6 modu³ jest w dwu wersjach, albo na nadkolu, albo pod aparatem, jak w OHCu, ale od strony kabiny, ni cholery go nie widaæ, jak spojrzeæ od strony akumulatora, to pod przewodami WN widaæ tê 6 polow± wtyczkê od modu³u. BTW modu³y s± identyko, tylko te na nadkole podobno lepsze (nieco wiêkszy radiator, nieco trwalsza elektronika), te "pod aparat" sk±din±d Ford wymienia³ w USA na rozszerzonej gwarancji, po 6 latach przepychanek oko³os±dowych i arbitra¿u, takie by³y "dobre"
maup - |30 Cze 2005|, 2005 00:54
| Struna napisa³/a: | no w DOHC tak jest - Hryniakowi kiedy¶ odpad³ i zaraz za nadkolem sobie dynda³ i auto umiera³o sobie od czasu do czasu - po odczyszczeniu i osadzeniu we w³a¶ciwe miejsce autko dzia³a do dzisiaj bez problemu - co pewnie kolega Maup mo¿e potwierdziæ |
Jak siê zamoczy albo broñ Bo¿e trafi w ka³u¿ê i zachlapiê modu³ to robi straszne brewerie.
Trza staæ i dosuszaæ, a swoj± drog± dalej czekam na pomys³y co do zaizolowania modu³u przeciwilgociowo
Boni - |30 Cze 2005|, 2005 09:28
Raz widzia³em go na nadkolu w starej budzie z V6, ale nie pamietam czy to by³a przej¶ciówka, a zreszt±, mo¿e kto¶ se przerobi³, Polak potrafi
Aro - |30 Cze 2005|, 2005 10:10
Kiedy¶ dobiera³em siê do modu³u i by³ tak zawalony ¿elem, ¿e na pewno do p³ytki z elektronik± woda nie podejdzie. Jedyne nara¿one na wilgoæ miejsce, to z³±cze, które najlepiej porz±dnie wype³niæ ¿elem elektroizolacyjnym (do kupienia w sklepach z czê¶ciami elektronicznymi). Zreszt± fordzik i tak zabezpieczy³ wszystko w ten sposób, ale w moim czterna¶cie lat temu
buku - |30 Cze 2005|, 2005 11:02
Ja bardzo dziêkuje za wiadomo¶ci gdzie sie mie¶ci modu³ w V-ce 2.9..ale osmielam sie przypomnieæ ¿e jestem posiadaczem R4 2.o OHC EFI:)
Mo¿e jakas fotka jak toto wygl±da i gdzie toto siedzi?
Boni - |30 Cze 2005|, 2005 13:05
Tak jak w V6, pod aparatem zap³onu Stoj±c przed mask±, aparat masz po prawej na dole silnika, widaæ kopu³kê rozdzielacza WN i przewody, poni¿ej rozdzielacza na aparacie jest przykrêcony czarny box wielko¶ci 2 pude³ek zapa³ek z 6 polow± wtyczk±, to modu³ zap³onowy (po ang. bodaj TIF). ¯eby go zdj±æ trzeba na ogól wyj±æ aparat, a oryginalne ¶rubki bywaja pod klucz tak specjalny, ¿e proszê siadaæ...
buku - |30 Cze 2005|, 2005 14:13
| Cytat: | | ¯eby go zdj±æ trzeba na ogól wyj±æ aparat, a oryginalne ¶rubki bywaja pod klucz tak specjalny, ¿e proszê siadaæ... |
czyli co...do magika??...no chcia³em tegoo unikn±æ bo "uni zawsze lepiej wiedzom"a stówka za stówka z kabzy wylata..a motorek dalej siem ksztusi....ale jak nie ma rady to trudno..dziêki za wskazówy
Boni - |30 Cze 2005|, 2005 22:46
Je¶li bawiæ siê samemu, to najlepiej podstawiæ po¿yczony (albo i kupiæ w ciemno) ca³y dobry, nierozbierany, ¶wie¿o je¿d¿ony aparat. Na szrotach sa po ok 50, na allegro ju¿ od ok 30 zet. Podmianka do¶æ prosta, tylko trzeba uwa¿aæ, ¿eby nie przestawiæ aparatu na zêbatce, bo to ³atwe (sko¶ne zêby).
Ostatnio w swoim OHCu nie uda³o mi siê odkrêciæ TIFa od aparatu, niby powinny byæ torxy albo hexy, a tu niespodzianka, jaki¶ debil od Forda da³ ¶rubki ze zwyk³ym sze¶ciok±tem wg³êbione w dziurki fi 6 czy 8 i 20mm g³êbokie, ¿adna nasadówka w okolicy nie ma tak cienkiej ¶cianki, ¿eby tam podesz³a.
Pershing - |1 Lip 2005|, 2005 17:11
HA! Skad ja to znam. Niedawno wymienialem ten wlasnie modulik i sie napierdzielilem z tym ze g³owa ma³a! Rozmiar z tego co pamietam to jest po niekad dziwny bo 5 jest za ma³a a 5.5 za duza Jakis hamerykanski rozmiar pewnie dowalili w calach. Poradzilem sobie odkrecajac kluczem 5.5 z tym ze najpierw stuknalem pare razy przecinakiem w srobki zeby ja troche skancerowac i w tedy da³o rade odkrecic tym przyduzym kluczem. Klucz tez musialem troche "odchudzic" bo nie wszedl w tak ma³± dziurke Przed wkreceniem nacialem srobki ze teraz bede ja mogl srobokretem odkrecic
Boni - |9 Lip 2005|, 2005 10:18
Przedprzedwczoraj dosta³em w koñczu dobry aparat, iskra jak koñ, posk³ada³em starego OHCa, i obje¼dzi³em go trochê przez dwa dni. Pierwszego dnia zachowywa³em siê jakbym prawko dopiero robi³ (przygasa³ co skrzy¿owanie, dwa razy zgas³, dwa razy zapala³em go na biegu, ¿ona stwierdzi³a ¿e wachlowanie biegów w górê jako¶ mi idzie, ale przy hamowaniu siedzê i siê g³upio gapiê, zamiast co¶ zredukowaæ, jakiego¶ sprzêg³a poszukaæ ) Wczoraj wsiad³em z powrotem do Ghia ASB, OHC jednak nie obroni siê przed szrotem
buku - |12 Lip 2005|, 2005 11:42
No wiêc tak.......zaczê³o siêod ch³odnicy ..mam gdzies niewielki dziurek i co 3-4 tygodnie musze wlaæ pó³ litra..niby nic ale mêczy.wiêc wla³em uszczelniacza..tylko chyba trochê za du¿o bo uszczelni³ termostat a ze korka zapomnia³em zakrêciæ w zbiorniczku(maska do góry ja w srodku gazuje bo grzeje uk³ad i nic nie widze)to sie zagotowa³o i wyburtowa³o.I wtedy sta³a sie swiat³o¶æ w umy¶le moim zobacvzy³em jak jakas wi±zka elektryczna le¿y sobie na pó³ce pod prawym leflektorem ca³a zamoczona az jej nie widaæ spod wody(borygo)..Wiêc tak sobie pomysla³em ¿e to mo¿e to..bo jak po masce sp³ywa deszcz to sie w tym miejscu te¿ zbiera.Podwi±za³em do góry i teraz w³a¶nie mia³em okazje testowaæ.By³em na weekend w Krakowie a ¿e w sobote la³o ortaz ca³± niedzielê i drogê powrotn± to test by³ I klasa...WSZYSTKO DZIA£A !!!!! Ani razu nie zgas³...CUD???
|
|