| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektro-Gadżet-Lab - drukarka laserowa potrzebna
Julek - |28 Paź 2015|, 2015 19:22 Temat postu: drukarka laserowa potrzebna Nie znam się na sprzęcie. Parę lat temu wlazłem do sklepu, spytałem co mają fajnego i kupiłem Brothera HL 2045. Służy mi do dziś, są tanie tonery w zamienniku i jest bezawaryjny. Minusy - jest głośny i duży, poza tym same plusy. Potrzebuję drugiego urządzenia w inne miejsce, podstawowe wymogi to:
- laser, tylko czarno-biały
- niedrogie materiały eksploatacyjne
- bezawaryjność
- szybki wydruk - tzn. niekoniecznie duża liczba stron/min, a raczej na takiej zasadzie - włączam i działa, a nie zastanawia się 30 sekund czy działać czy nie
- fajnie by było gdyby była z funkcją xero/skanera
- bluetooth/wifi
- niewiele zajętego miejsca, a przy tym spora szuflada na papier.
Producent? no, ten brother to fajna firma jest. W biurze mam HP i jest strasznie przymulone.
Może ktoś coś doradzi, bo jak zaczynam czytać internety to głupieję zamiast mądrzeć....
To mi chodzi po głowie http://allegro.pl/urzadze...5645763500.html ....
WieSiu - |28 Paź 2015|, 2015 19:39
Do pracy ostatnio zakupiłem kilka sztuk tego: HP LaserJet P1102w WiFi
Tanie zamienniki, nie zauważyłem problemów z zamulaniem.
bingo - |28 Paź 2015|, 2015 19:47
do laseru używam Samsunga, szybki i tani w uzytkowaniu.
Darek_Police - |28 Paź 2015|, 2015 20:18
mam trzy laserówki:
HP 1200 - rewelacyjna, szybka, niezawodna, intuicyjna,
Lexmark e360 - rewelacyjna, szybka, dwa podajniki, wbudowany duplex, trochę duża,
Samsung ML-2165 - taka sobie, mały toner, robi problemy, jak kartek zabraknie .
Dwie pierwsze to już chyba tylko używki dostaniesz, ale jak sprawne, to nowy toner i heja.
gufer-posepny - |28 Paź 2015|, 2015 21:48
każda laserowa potrzebuje czasu na rozgrzanie się . dlatego przewidziane były na sporą eksploatację bo traciło się tylko czas przy 1 wydruku a potem cały dzień szła równo .
trzypion - |28 Paź 2015|, 2015 22:58
Ja tam polecam stajnie HP, aczkolwiek przy Twoich wymogach, to sam nie wiem... W domu mam HP4050, tyle, że to małe nie jest i nie skanuje, nie mam BT i wifi Za to kosztuje grosze, toner wystarczający na jakiś rok intensywnej pracy to 40 zeta... (przy czym w pracy u mnie w domu starcza na 10 lat, bo jeszcze nie wymieniłem).
Reader - |29 Paź 2015|, 2015 07:52
Sprzęt z którego jestem bardzo zadowolony: DCP-7065DN
-bezawaryjny
-tani w eksploatacji
-druk dwustronny
-świetny interface sieciowy do skanowania
-automatyczny podajnik działa wzorowo
I to nadal po 2,5 roku w biurze.
Nie spełnia Twoich wymagań odnośnie BT/WiFi - ma tylko LAN/USB
No i gabarytowo pewnie też nie.
sobolaqe - |29 Paź 2015|, 2015 12:11
| trzypion napisał/a: | W domu mam HP4050, tyle, że to małe nie jest i nie skanuje, nie mam BT i wifi |
czyli nic nie wiem ale sie wypowiem, typowe u Ciebie.
polowy wymagan nie spelnia to co podales a reszte spelnia ledwo(tanie materialy i bezawaryjnosc, bo juz z szybkoscia przy pierwszej stronie to nie powiedzialbym).
Inna sprawa na ile pewna drukarke tego typu mozna kupic zeby sie zaraz nie wpakowac w koszty maintenance kita.
Juz przez litosc nie bede drazyc tematu interfejsu tej drukarki, bo nie pamietam(a nie chce mi sie szukac) czy 4050 miala opcje modulu sieciowego czy zostaje tylko LPT co w dzisiejszych czasach jest kiepskim pomyslem.
O ile desktopy posiadaja LPT to laptopy juz nie
Mozna oczywiscie dokupic print sever z LPT ale to kolejna rzezba.
Kamil_Scorpio_ - |29 Paź 2015|, 2015 19:06
| WieSiu napisał/a: | Do pracy ostatnio zakupiłem kilka sztuk tego: HP LaserJet P1102w WiFi
Tanie zamienniki, nie zauważyłem problemów z zamulaniem. |
Mam chyba taką samą, choć nie wiedziałem że ma wifi
Prócz tego że na początku po włączeniu potrzebuje 5sec nagrzania się, to po chwili drukuje kartki z prędkością światła.
trzypion - |29 Paź 2015|, 2015 19:13
| sobolaqe napisał/a: |
czyli nic nie wiem ale sie wypowiem, typowe [...]
bo nie pamietam(a nie chce mi sie szukac) czy 4050 miala opcje modulu sieciowego czy zostaje tylko LPT |
Zastosuj teraz do siebie
WieSiu - |29 Paź 2015|, 2015 19:13
Jest wersja bez litery W i wtedy nie ma wifi, ta z WiFi jest ciemna a bez jest jasna
Kamil_Scorpio_ - |29 Paź 2015|, 2015 19:14
| WieSiu napisał/a: | | Jest wersja bez litery W i wtedy nie ma wifi, ta z WiFi jest ciemna a bez jest jasna |
To już wszystko wiem.
pablo19 - |29 Paź 2015|, 2015 19:17 Temat postu: Re: drukarka laserowa potrzebna Myślę, że dobrze Ci chodzi. Jedna Pani kupiła taką jakiś pół roku temu i jeszcze nie narzeka
Kamil_Scorpio_ - |29 Paź 2015|, 2015 21:07 Temat postu: Re: drukarka laserowa potrzebna
| pablo19 napisał/a: | Myślę, że dobrze Ci chodzi. Jedna Pani kupiła taką jakiś pół roku temu i jeszcze nie narzeka |
Ja ujmę to tylko tak "Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego" wiele razy się o tym przekonałem, w pracy i to mamy oddzielnie skaner, oddzielnie drukarkę.
A jak już 3w1 to za zbyt skromna cena.
WieSiu - |29 Paź 2015|, 2015 21:23
Skaner osobny? Co to takiego? drukarka ze skanerem to bardzo przydatna rzecz, nie wyobrażam sobie ze można chcieć używać osobnego skanera żeby coś skopiować i jeszcze musieć do tego używać kompa.
Kamil_Scorpio_ - |29 Paź 2015|, 2015 21:56
| WieSiu napisał/a: | Skaner osobny? Co to takiego? drukarka ze skanerem to bardzo przydatna rzecz, nie wyobrażam sobie ze można chcieć używać osobnego skanera żeby coś skopiować i jeszcze musieć do tego używać kompa. |
One działają pomiędzy sobą P&P otoczeniem sieciowym. Drukarka ze skanerem fajna sprawa ale nie za 400zł tak jak napisałem wyżej. Bo dobra drukarka laserowa taka jak np nasza to koszt 300-350zł. Choć może i już taniej. A te kombajny za taką kwotę to z reguły dupy nie urywaja.
trzypion - |29 Paź 2015|, 2015 22:18 Temat postu: Re: drukarka laserowa potrzebna
| Kamil_Scorpio_ napisał/a: |
Ja ujmę to tylko tak "Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego" wiele razy się o tym przekonałem, w pracy i to mamy oddzielnie skaner, oddzielnie drukarkę.
A jak już 3w1 to za zbyt skromna cena. |
Tyle, że jeśli dobrze kombinuje, to Julek potrzebuje do małej kanciapy, gdzie na osobne sprzety nie ma miejsca.
pablo19 - |29 Paź 2015|, 2015 22:18
HP za ponad 800 zł urywają kieszeń przy wydatkach na naprawy.
Kamil proponujesz powrót do przeszłości.
Kamil_Scorpio_ - |29 Paź 2015|, 2015 23:55
| pablo19 napisał/a: | HP za ponad 800 zł urywają kieszeń przy wydatkach na naprawy.
Kamil proponujesz powrót do przeszłości. |
Paweł, jestem stereotypowy Chociaż te skanerki w XXI wieku są na prawdę kompaktowe.
Kupi co uważa za stosowne, ja podpowiadam tylko z własnego doświadczenia
sobolaqe - |30 Paź 2015|, 2015 19:39
Pytanie jeszcze co sie chce skanowac i jak czesto.
Jak od czasu do czasu jedna strone czy jakis dokument to takie 3in1 jakos da rade.
Ale jak sie juz chce skanowac wiecej to juz wypadalo by miec cos sensownego z podajnikiem z duplexem.
A tego sie nie znajdzie w budzecie do 2 tys zl
Jest jeszcze jeden minus budzetowych sprzetow.
Czesto nie ma do tego czesci zamiennych wiec poki jes gwarancja to spoko, bo wymienia na nowe.
Ale po gwarancji jak cos padnie to trzeba kombinowac
Kamil_Scorpio_ - |31 Paź 2015|, 2015 08:26
| sobolaqe napisał/a: | Pytanie jeszcze co sie chce skanowac i jak czesto.
Jak od czasu do czasu jedna strone czy jakis dokument to takie 3in1 jakos da rade.
Ale jak sie juz chce skanowac wiecej to juz wypadalo by miec cos sensownego z podajnikiem z duplexem.
A tego sie nie znajdzie w budzecie do 2 tys zl
Jest jeszcze jeden minus budzetowych sprzetow.
Czesto nie ma do tego czesci zamiennych wiec poki jes gwarancja to spoko, bo wymienia na nowe.
Ale po gwarancji jak cos padnie to trzeba kombinowac |
Zgodzę się z tym, ale dodatkowo w 70% usterek tego sprzętu to się właśnie kombajny pierdzielą albo skaner przestaje skanować, bo taśma siada, albo coś z drukarką się dzieje że linie gubi. Tak było w moim przypadku już nie raz. A to nie były kombajny za 500zł, a za 1500-1800zł. Odkąd mamy oddzielnie, problem znikł, jedyne co się robi, to z kurzu przeciera i toner proszku zmienia.
sobolaqe - |31 Paź 2015|, 2015 14:07
| Kamil_Scorpio_ napisał/a: |
Zgodzę się z tym, ale dodatkowo w 70% usterek tego sprzętu to się właśnie kombajny pierdzielą albo skaner przestaje skanować, bo taśma siada, albo coś z drukarką się dzieje że linie gubi. Tak było w moim przypadku już nie raz. A to nie były kombajny za 500zł, a za 1500-1800zł. |
To jeszcze pytanie jak czesto to bylo eksploatowane
Bo jak do domowego uzytku to takie do 2 tys zl raczej daja rade, ale jak juz do biura gdzie sie korzysta z tego czesto to niestety ale wchodzimy w przecial 3-4 tys ... dolarow
I wtedy problemu z kombajnami nie ma, dziala to bezproblemowo
Julek - |31 Paź 2015|, 2015 21:36
Tak jak trzypion zauważył - potrzebuję to do budki 12m kwadratowych. Tam nie ma gdzie kubka z herbatą postawić, a co dopiero osobny skaner:)
Kopiujemy 2-3 dokumenty tygodniowo, więc starczy taki prosty skanerek jaki dają w urządzeniach 3w1
trzypion - |31 Paź 2015|, 2015 22:41
HP 4050 pod stolik
Kamil_Scorpio_ - |1 Lis 2015|, 2015 17:35
| Julek napisał/a: | Tak jak trzypion zauważył - potrzebuję to do budki 12m kwadratowych. Tam nie ma gdzie kubka z herbatą postawić, a co dopiero osobny skaner:)
Kopiujemy 2-3 dokumenty tygodniowo, więc starczy taki prosty skanerek jaki dają w urządzeniach 3w1 |
Przyjąłem Julian
To może być i to co zacytowałeś w pierwszym swoim poście. Jak tyle używacie to nada się. W miarę małe to to i opinie nie są negatywne.
sobolaqe - |1 Lis 2015|, 2015 18:38
| trzypion napisał/a: | HP 4050 pod stolik |
Nadal nic madrego nie masz do powiedzenia a smiecisz w watku.
Jak sie HP 4050 ma do skanowania czy kopiowania dokumentow o ktorych pisze Julek
WieSiu - |1 Lis 2015|, 2015 18:55
Ja mam same źle doświadczenia z używaniem starych niby porządnych modeli drukarek, niby są fajne jak się mało drukuje w domu/biurze,ale jak chce się zarzucić pewnego dnia na raz więcej dokumentów to z regoly jakieś problemy się pojawiają, albo jak coś jest bardzo ważne do druku to drukarka odmawia posłuszeństwa lub trzeba z 5 razy próbować. Stare drukarki w większości są zużyte i nie warto ich kupować chyba że ktoś jest majsterkowiczem i ma czas i nerwy ze stali.
Ja się wyleczylem
trzypion - |1 Lis 2015|, 2015 20:35
Sobolaque, jakby Ci to powiedzieć. Może zacytuję Ciebie samego? "Czyli nic nie wiem ale sie wypowiem, typowe u Ciebie."
W odróżnieniu od Ciebie, mądralo, w rzeczonej kanciapie Julka byłem, wiem też do czego ma służyć ta drukarka.
Wiesiu, niedawno przemłóciła dwie ryzy papieru. Inna sprawa, że jak ją kupiłem, to zrobiłem jej przegląd, czyszczenie i smarowanie. Najlepsze jest to, że części są dostepne i bajecznie tanie, na przykład folia do fusera jakieś 10 zeta.
WieSiu - |1 Lis 2015|, 2015 21:16
Ale nie każdy potrafi taki serwis zrobić, nie dla wszystkich są takie drukarki. Niestety takie naprawy porządne u kogoś tanie nie są a i często pewnie nie są dbale wykonane.
gufer-posepny - |1 Lis 2015|, 2015 21:23
Julek raczej potrzebuje coś co postawi i będzie działać a nie dumać czy dziś dam radę wydrukować fakturę czy będzie musiał ją wysyłać gołębiem pocztowym czy inne gusła odstawiać . w domu się można bawić .
trzypion - |1 Lis 2015|, 2015 23:14
| WieSiu napisał/a: | | Ale nie każdy potrafi taki serwis zrobić, nie dla wszystkich są takie drukarki. Niestety takie naprawy porządne u kogoś tanie nie są a i często pewnie nie są dbale wykonane. |
Rzuc okiem na alledrogo - taki 4050 kosztuje po przegladzie, z gwarancją około 150 zeta.
Aczkolwiek dla Julka pewnie to za duzy kloc.
Rafał A.(antek) - |2 Lis 2015|, 2015 00:14
kup brothera albo samsunga zwykle tanie z marketu. u mnie samsung chodzi 5 lat i żyje, zamienniki tonerow po 60 zł, brother w biurze tez hula, z HP mialem problemy.
Kamil_Scorpio_ - |2 Lis 2015|, 2015 07:08
| trzypion napisał/a: | Sobolaque, jakby Ci to powiedzieć. Może zacytuję Ciebie samego? "Czyli nic nie wiem ale sie wypowiem, typowe u Ciebie."
W odróżnieniu od Ciebie, mądralo, w rzeczonej kanciapie Julka byłem, wiem też do czego ma służyć ta drukarka.
Wiesiu, niedawno przemłóciła dwie ryzy papieru. Inna sprawa, że jak ją kupiłem, to zrobiłem jej przegląd, czyszczenie i smarowanie. Najlepsze jest to, że części są dostepne i bajecznie tanie, na przykład folia do fusera jakieś 10 zeta. |
Ja myślę że ty masz jakieś problemy rodzinne 3m-pjoon, bo jest spokój i spokój po czym żyłka się napina, pęka i znów zasypujesz forum spamem. Po raz kolejny napiszę "ty pomyliłeś zawody" nie fotograf, tylko majstersztyk i góru nowa fabrycznie drukarka, która była testowana, wymaga czyszczenia, smarowania i czegoś jeszcze? Może weź bitex i konserwacje podwozia zrób, bo tam blacha jest i może rdzewieć. Bez jaj...
Julek Jeśli tyle Ci trzeba co opisałeś, to ten model który zacytowałeś spokojnie se da rade.
[ Dodano: |2 Lis 2015|, 2015 07:10 ]
Dziwne że cię wpuścił do tej kanciapy... i żeś się tam zmieścił
trzypion - |2 Lis 2015|, 2015 10:49
Oj, Kamil, znów kogucikujesz i przypisujesz innym to, co sam robisz? Polecam to, co sam sprawdziłem, a nie wydumki. A Julek może sobie sam wybrać. Na tym polega pomaganie.
sobolaqe - |2 Lis 2015|, 2015 12:16
| trzypion napisał/a: | | W odróżnieniu od Ciebie, mądralo, w rzeczonej kanciapie Julka byłem, wiem też do czego ma służyć ta drukarka. |
Do kopiowania dokumentow jak Julek juz napisal.
Pokaz mi jak to zrobisz za pomoca 4050
Julek - |4 Lis 2015|, 2015 09:49
Wracając do meritum.
Wziąłem na próbę Brothera DCP 1610WE i szczerze powiedziawszy zastanawiam się nad zwrotem.
Plusy: szybka.
Minusy:
- brak bluetooth,
- beznadziejna konfiguracja i instalacja, 3 godziny roboty i nadal nie jest w stanie drukować przez WiFi bez routera. Może to po części wina Windy8, którą zmusiłem do utworzenia sieci AdHoc, może moja bo się nie znam. Ale dla mnie taki sprzęt powinienem postawić, włączyć i pyyk - działa. A tak nie jest, a ja nie mam czasu się bawić i jadę po USB.
- podajnik papieru byłem pewien że jest zamykany, tymczasem kartki leżą do połowy na wierzchu zajmując mi miejsce i kurząc się, w moim starym Brotherze lepiej to było pomyślane,
- instrukcja obsługi i drivery, dramat, wszystko trzeba z neta ciągnąć pod Win8
WieSiu - |4 Lis 2015|, 2015 09:52
| Julek napisał/a: | | - brak bluetooth, |
po co ? jak drukarke odpowiednio wepniesz do internetu,to masz drukowanie przez np. google cloud print, swietna sprawa, czesto tak drukuje z telefonu.
| Julek napisał/a: | | beznadziejna konfiguracja i instalacja, 3 godziny roboty i nadal nie jest w stanie drukować przez WiFi bez routera. Może to po części wina Windy8, którą zmusiłem do utworzenia sieci AdHoc, może moja bo się nie znam. Ale dla mnie taki sprzęt powinienem postawić, włączyć i pyyk - działa. A tak nie jest, a ja nie mam czasu się bawić i jadę po USB. |
A jak sobie inaczej wyobrazasz prace po WiFi ? W najczęstszej sytuacji to tak wlasnie przez router jest drukarka podpieta, wlasnie po WiFi. A jak do tego WiFi wepniesz tez komputer to masz mozliwosc druku z niego. Ale jak nie chcesz sie do tego WiFi wpinac z kompem,to znow pozostaje Ci to co wyżej napisalem.
kompletnie nie rozumiem tych minusow.
Julek - |4 Lis 2015|, 2015 10:12
Miałem w domu sparowaną drukarkę po WiFi bez routera - prosto do kompa. Myślałem, że to nie jest żaden rarytas.
WieSiu - |4 Lis 2015|, 2015 10:13
miales szczescie A w domu nie masz routera z WiFi ze taka dziwna konfiguracje obrales ?
trzypion - |4 Lis 2015|, 2015 11:57
Julek, kup sobie HP 1200 z JetDirect + jakikolwiek AP i bedziesz miał to, co potrzebujesz (bez skanera) - kartki sie do niej wkłada pionowo, od góry.
WieSiu - |4 Lis 2015|, 2015 12:06
| trzypion napisał/a: | | HP 1200 |
juz bez przesady ! ta rada jest kompletnie bez sensu jak przeczytales ten temat i wymagania Julka
sobolaqe - |4 Lis 2015|, 2015 12:35
| WieSiu napisał/a: | | trzypion napisał/a: | | HP 1200 |
juz bez przesady ! ta rada jest kompletnie bez sensu jak przeczytales ten temat i wymagania Julka |
hahaha nie moge, ten dalej jakies zlomy poleca nie spelniajace zalozej Julka
ma problem z czytaniem ze zrozumieniem i ciagle siedzi w przeszlosci jesli chodzi o IT
kup sobie 3 zlomy i nadal nie bedzie spelnialo polowy zalozen
irek - |4 Lis 2015|, 2015 12:47
ja tam siedze w HPkach ale troszkę dla dużych i mocnych rozwiązań ale myslę, że Julkowi mogę z czystym sumieniem polecić:
HP LaserJet Pro M225dw - zgrabna, dość szybka, i na te kilkadziesiąt sztuk jakie mam ich w terenie to się nie psują
trzypion - |4 Lis 2015|, 2015 13:05
| WieSiu napisał/a: | | trzypion napisał/a: | | HP 1200 |
juz bez przesady ! ta rada jest kompletnie bez sensu jak przeczytales ten temat i wymagania Julka |
Szczególnie tego odnośnie miejsca na biurku, prawda?
WieSiu - |4 Lis 2015|, 2015 18:48
trzypion, tak jak na obecne czasy to nieporeczny klocek. Mam takie w pracy i wiem co pisze. Ogólnie są ok,ale tego to Julkowi bym nie polecił.
Darek_Police - |7 Lis 2015|, 2015 10:20
Julek, te Twoje wytyczne to takie trochę w stylu: tanio, szybko i dobrze. A wszyscy wiemy, że z tych trzech jedno trzeba sobie odpuścić
Ja bym odpuścił sobie funkcję ksero i wtedy mamy spore pole do popisu. Albo odpuść sobie opcję "mało miejsca" i też się coś wtedy znajdzie
Jeśli chodzi o ksero, to u mnie sprawdza się funkcja skanera w aplikacji Google Dysk na telefonie. Cykam skan, po chwili jest automatycznie na kompie dostępne właśnie przez Google Dysk, no i pozostaje już tylko wydrukować na laserówce. Wygodne, jakość zaskakuje pozytywnie, choć do rasowego skanera trochę mu brakuje
Opcję druku bezprzewodowego mam rozwiązaną poprzez Router FritzBox, do którego przez USB podpięta jest laserówka Samsunga ML-2165. A można podpiąć absolutnie wszystko przez USB, nawet stare, niezniszczalne laserówki biurowe.
pablo19 - |8 Lis 2015|, 2015 03:10
| Julek napisał/a: | ...
- beznadziejna konfiguracja i instalacja, 3 godziny roboty i nadal nie jest w stanie drukować przez WiFi bez routera. Może to po części wina Windy8, którą zmusiłem do utworzenia sieci AdHoc, może moja bo się nie znam. ... | AdHoc tworzysz w Brotherze i do tego podłączasz ósemkę, jak do zwykłego routera.
Tutaj masz opisane jak to zrobić
Co do braku bluta to jest takie pośrednie rozwiązanie, z tym, że drukarka musi być podłączona do internetu czyli do routera z internetem.
Jak byś miał problemy to dzwoń.
|
|