Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - VSS w A4LDe 2.3 i 2.9 coss

trzypion - |11 Kwi 2015|, 2015 00:38
Temat postu: VSS w A4LDe 2.3 i 2.9 coss
Po założeniu do Zdzisława hybrydy z dzwonu od 2.3 i reszty od 2.9 24V prędkościomierz mi zawyża i to sporo. Jak znam życie napęd prędkościomierza w cosie jest dedykowany do innego dyfra (3.3 czy jaki tam był).
Pytanie zatem, czy różnica jest w samym VSS, zębatce, czy ślimaku na wałku wyjściowym?
Jesli w dwóch pierwszych, to przekładka VSS-a ze starej skrzyni powinna pomóc, a jesli nie, to pozostaje się przyzwyczaić ;)

Jak z tym jest?

Jankes - |11 Kwi 2015|, 2015 08:52

VSS to VSS,a zębatka to zębatka, w kazdej skrzyni inna.
ford2fast - |11 Kwi 2015|, 2015 08:59

Brak wiedzy prowadzi do takich właśnie konsekwencji :)
Wymień skrzynię na taką od 2,3 i problem zniknie

trzypion - |11 Kwi 2015|, 2015 09:25

Jankes napisał/a:
VSS to VSS,a zębatka to zębatka, w kazdej skrzyni inna.

Czyli różnica w zębatce, dobrze rozumiem?

Jankes - |11 Kwi 2015|, 2015 09:46

zebatki sa rożnych kolorów zależnie od skrzyni
YaKuZ - |11 Kwi 2015|, 2015 18:39

zawsze możesz wyrównać dyfrem :P ja tak zrobiłem :P poz mianie na msb licznik zaniżał na 3,36 a na 3,92 jest praktycznie równo z GPSem
trzypion - |11 Kwi 2015|, 2015 20:23

Można, tylko musiałbym mieć dyfer, a nie mam, za to mam VSS-y dwa od skrzyń z 2.3, więc wymienię i będzie cacy.
ford2fast - |11 Kwi 2015|, 2015 20:57

trzypion napisał/a:
Można, tylko musiałbym mieć dyfer, a nie mam, za to mam VSS-y dwa od skrzyń z 2.3, więc wymienię i będzie cacy.

Nie będzie :):

trzypion - |11 Kwi 2015|, 2015 21:00

Ponieważ?
DANEK1403 - |12 Kwi 2015|, 2015 05:59

Tak mi się wydaje mogę się mylić ale szerokość zębów może być różna i wygoli zębatkę
WieSiu - |12 Kwi 2015|, 2015 08:55

Sobie trzypion potestuje, najwyżej resztki plastku będzie mieć w skrzyni
Jankes - |12 Kwi 2015|, 2015 08:58

Ehh, szkoda czytac to wszystko od poczatku, jesli sie pewnych rzeczy nie zrozumialo a byly napisane na poczatku.
trzypion - |12 Kwi 2015|, 2015 11:38

Jak zwykle, wiedza się leje szerokim strumieniem, szczególnie, kiedy się zapyta o konkret, przypomnę:
"czy różnica jest w samym VSS, zębatce, czy ślimaku na wałku wyjściowym?"

Twoja odpowiedź wskazuje na zębatkę, jednak może być tak, że zębatka jest kompletem ze ślimakiem w skrzyni. W skrzyniach manualnych tak nie jest, zębatki są zamienne, jednak w automacie może być różnie. Dlatego próbowałem dopytać.

Rafał A.(antek) - |12 Kwi 2015|, 2015 20:52

roznica wg mnie jest w skrzyni, zębatce i Vssie.
a zebatki pasują niemniej nic to nie zmienia zamienianie vssa

trzypion - |12 Kwi 2015|, 2015 22:02

OK, czyli pozostaje się przyzwyczaić ;) Sprawdzę przy jakiejś okazji, na razie nie chce mi się pod auto włazić.
Adam_2000 - |12 Kwi 2015|, 2015 22:05

trzypion, doczep na wyjściu VSS-a jakiś zamiennik częstotliwości i po herbacie.
ford2fast - |12 Kwi 2015|, 2015 22:38

Adam_2000 napisał/a:
trzypion, doczep na wyjściu VSS-a jakiś zamiennik częstotliwości i po herbacie.

I będzie ciekawie :)
Nie wiedziałeś o tym , że sterownik silnika porównuje sygnały z impulsatora z czujnikiem obrotów wewnątrz skrzyni ? :shock:

Adam_2000 - |12 Kwi 2015|, 2015 22:41

Wiem.
To teraz wytłumacz co to zmienia :)

ford2fast - |12 Kwi 2015|, 2015 22:43

Adam_2000 napisał/a:
Wiem.
To teraz wytłumacz co to zmienia :)

Sporo :)
Ty jesteś lepszy w pisaniu to objaśnij może koledze łopatologicznie :)
Jeżeli coś pominiesz dopiszę

Adam_2000 - |12 Kwi 2015|, 2015 22:47

Absolutnie nic nie zmieni, oprócz korekty prędkości.
ford2fast - |13 Kwi 2015|, 2015 08:19

Adam_2000 napisał/a:
Absolutnie nic nie zmieni, oprócz korekty prędkości.

Chyba tego nie przemyślałeś :)
Zmieni się prędkość i warunki w jakich będzie załączany LOCKUP :)
Podobnie zmianie ulegną prędkości i warunki zmiany biegów :)
Nie chce mi się teraz tego analizować ale efektem będzie albo zwiększone zużycie paliwa , albo pogorszenie osiągów samochodu
I oczywiście szybsze zużycie konwertera i/lub skrzyni :)

trzypion - |13 Kwi 2015|, 2015 08:56

A ja jednak najpierw porównam zębatki :D
I przy okazji - sterowanie lockupem, o ile dokumentacja nie kłamie nie jest związane z VSS-em. VSS daje tylko informację, że można włączyć lockupa, czyli że prędkośc jest większa niz te 40-50km/h, natomiast samo włączenie lockupa jest uruchamiane na podstawie porównania prędkości obrotowej wału z prędkością wałka po konwerterze (dlatego kosz OD od A4LDe jest nieco inny niz w A4LD, żeby czujnik miał co łapać).

ford2fast - |13 Kwi 2015|, 2015 09:13

trzypion napisał/a:
właczenie lockupa jest uruchamiane na podstawie porównania prędkości obrotowej wału z prędkością wałka po konwerterze

I jak widać żaden z Adamów nie wziął tego pod uwagę :)

Adam_2000 - |13 Kwi 2015|, 2015 09:48

Nie wiem dlaczego tak sądzisz, ale to już nie moja sprawa.
ford2fast - |13 Kwi 2015|, 2015 10:59

Wieczorem postaram się wytłumaczyć obszerniej
aviator - |14 Kwi 2015|, 2015 10:11

Ap
ford2fast - |14 Kwi 2015|, 2015 22:25

Pięknie dziękuję :)

Sterownik porównuje prędkość z impulsatora z tą która jest podawana przez czujnik umieszczony wewnątrz skrzyni
Na tej podstawie steruje LOCKUPem
Jeżeli otrzyma zmniejszoną o 20% ilość impulsów nie włączy go w warunkach optymalnych
Włączy go przy prędkości samochodu o 20% wyższej czyli przykładowo zamiast przy 65 km/h będzie to 78km/h
Tym samym spalanie zwłaszcza przy niskich prędkościach czyli głównie w mieście będzie wyższe :)
Jest jeszcze wiele innych mniej znaczących zależności , ale nie mam zamiaru pisać na ten temat pracy doktorskiej :):

Adam_2000 - |14 Kwi 2015|, 2015 22:44

Widzę, ze straciłeś sporo czasu, aby znaleźć moje stare posty o automacie (np. tutaj ), i żeby je przeredagować po swojemu :)

Poza tym, nic to nie wnosi do tematu.
Widzę, że nie masz pojęcia o czym pisałem.

ford2fast - |14 Kwi 2015|, 2015 22:51

Adam_2000 napisał/a:
Widzę, ze straciłeś sporo czasu, aby znaleźć moje stare posty o automacie (np. tutaj i tutaj ), i żeby je przeredagować po swojemu :)
Poza tym, nic to nie wnosi do tematu.
Widzę, że nie masz pojęcia o czym pisałem.

Nie czytuję twoich wydumek :):
Mam ciekawsze zajęcia niż uczenie wałkoni , to co napisałem powyżej jest logicznym ciągiem konsekwencji głupoty
A tak przy okazji to twoja wiedza o Scorpio jest narawde niewielka i gdyby nie to , że uważnie przeczytałeś całego TISa i znasz go praktycznie na pamięć niewiele więcej tej wiedzy posiadasz
Z pewności mniej niż ja piętnaście lat temu , gdy o Scorpio tylko marzyłeś tłukąc się Sierrą
To czy wnosi do tematu nie interesuje mnie
Pytałeś - odpowiedziałem :)

Adam_2000 - |14 Kwi 2015|, 2015 23:02

ford2fast napisał/a:
Mam ciekawsze zajęcia niż uczenie wałkoni , to co napisałem powyżej jest logicznym ciągiem konsekwencji głupoty

To mi wystarczy.
Cytat:
T.3 (6-10 pkt)
1 - obrażanie innych użytkowników forum (trollowanie)

trzypion - |14 Kwi 2015|, 2015 23:29

Bardzo dobrze, Romek, siadaj, pała.
Wywód niemal dobry, prawdziwy, tylko ma jedną, zasadniczą wadę - otóż jest bzdurą do kwadratu. Pomiędzy koszem sprzęgła OD, a wałkiem wyjściowym nie ma uślizgu (poza momentem zmiany biegów, rzecz jasna). Tam są sztywne przekładnie planetarne, więc dla danego biegu stosunek prędkości wałka wejściowego i wyjściowego jest stały. PCM istotnie, mierzy uślizg konwertera hydrokinetycznego na podstawie czujnika wewnątrz skrzyni, tylko wartością porównywaną z obrotami tegoż nie jest wyjście skrzyni, a prędkość obrotowa wału korbowego. Na tej podstawie wylicza jaki jest uślizg na przetworniku hydrokinetycznym i dalej tak jak napisałeś - jeśli jest mniejszy niż zadany procent, to zaczyna włączać lockup'a.
Tyle, że tu nie ma nigdzie VSS'a i przy jego niewłaściwych parametrach nic się nie zmieni, nadal lockup się zapnie w tym samym momencie, bo te 20% nie są liczone z prędkości na wałku wyjściowym, a na wałku wejściowym.
Tu masz rysunek gdzie on jest wewnątrz skrzyni: http://trzypion.oldfield....A4LDe_speed.jpg - na górnym strzałką masz zaznaczony dodatkowy pierścień, na dolnym sam czujnik.
Na co może mieć wpływ VSS? Ano jak wspomniałeś, są inne zależności - przede wszystkim lockup nie włączy się na biegu 1 (i chyba 2 - nie chce mi się grzebać), a także poniżej pewnej prędkości auta (tutaj VSS ma niby wpływ), tyle, że i tak najczęściej lockup włącza się dużo później. Co ważne, a o co Ci się zgubiło, to fakt, że to nie skrzynia decyduje, a PCM (sterownik silnika). Jeśli więc nawet brałby parametry z VSS-a, to tym bardziej VSS powinien być dopasowany do dyfra, żeby skrzynia włączała lockup przy właściwej prędkości, a nie przy zaniżonej. Bo skoro obecnie VSS powoduje zawyżanie wskazywanej prędkości, to według Twojego toku rozumowania lockup wchodziłby wcześniej niż powinien.
Tak się jednak nie dzieje. Co więcej, gdyby VSS decydował, to inne biegi tez by się włączały zbyt szybko, zanim silnik osiągnie właściwe obroty. Skrzynia tymczasem zmienia biegi przy tych samych prędkościach obrotowych silnika, co poprzedniczka, z właściwym przełożeniem VSS-a. Wniosek z tego taki, że PCM nie przejmuje się specjalnie danymi z VSS-a przy sterowaniu skrzynią i robi to na podstawie informacji o prędkości obrotowej wału korbowego i wałka wejściowego.

Być może z VSS-em jest tak, jak napisałeś w skrzyni A4LD, czyli z Mk1 i 2 - wtdy porównanie prędkości wałka wyjściowego z prędkością wału korbowego mogłoby mieć sens. Ale nie jest tak w A4LDe.

[ Dodano: |14 Kwi 2015|, 2015 23:32 ]
Adam_2000 napisał/a:
ford2fast napisał/a:

To mi wystarczy.
Cytat:
T.3 (6-10 pkt)
1 - obrażanie innych użytkowników forum (trollowanie)

Najlepsze jest to, że Romek chyba nie przeczytał tego, co sklecił ze skopiowanych kawałków ;)

konrad85 - |14 Kwi 2015|, 2015 23:33

trzypion napisał/a:
Bardzo dobrze, Romek, siadaj, pała.

I poszła oliwa na ogień,ehhhhhh

trzypion - |14 Kwi 2015|, 2015 23:47

Przepraszam, jak zaczynałem pisać, to ostatnim postem był ten, na który odpowiadałem (napisanie, sprawdzenie w dokumentacji, zrobienie obrazków etc. trochę trwa). Romuś się dorobił punktacji w międzyczasie. Chciałbym powiedzieć, że jest mi go szkoda. Bardzo chciałbym... ;)