Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

MK 1 - Ford Scorpio/Granada 2.0 91r by Pióro

pióro696 - |19 Lis 2014|, 2014 22:35
Temat postu: Ford Scorpio/Granada 2.0 91r by Pióro
Siemanko !
Chciałbym przedstawić wam historie Scorupki która zawróciła mi w głowie :)
Pojawiła się w moim życiu w 2001 roku :) miałem wtedy 10 lat , jest z rocznika 91 tak samo jak ja a co najfajniejsze jesteśmy z tego samego miesiąca. Kupił ją mój tato w Niemcach od starszego Pana :D autentyk. Przebieg którym się wtedy legitymował to 175 tyś km.
Serducho jakie w nim bije to 2.0 Dohc

Co do zmian i napraw
Hm zmiany zaczeły sie rok temu i nadal trwają ale o nich w nastepnych postach
Co do napraw to nie było ich za wiele tzn eksploatacyjne naprawy typu olej płyny i hamowanie to normalka ale oprócz tego wymieniłem jakieś przewody zapłonowe świece silnik krokowy i przeguby zewnętrzne
Lakier mm no jakiś jest malowany co jakiś czas tam gdzie wychodzi ale w nastepnym roku cały idzie pod wałek, musi lśnić jak nówka ! Podłoga zdrowa to i z zewnatrz trzeba zadbać !

Kilka zdjęć auta zanim zaczął się zmieniać

Kevin Xy - |19 Lis 2014|, 2014 23:32

bardzo ladne mk1, gratuluje
Maross - |20 Lis 2014|, 2014 00:58

Poczciwy lift MK1 i do tego w ładnym stanie -jest nadzieja dla tego świata :P
Gratuluję ,Trwaj przy nim i nie wymiękaj a odwdzięczy się :)

Boni - |20 Lis 2014|, 2014 00:59

Bardzo ładny sprzęt, a jeśli ma jeszcze podłogę, progi itp. zadbaj koniecznie, bo coraz mniej takich, o jakieś Ghia itp. topowe mk1 to się trochę dba, ale większość habet z 2.0 została już niemiłosiernie zajeżdżona i wyrzucona do śmieci.
ford2fast - |20 Lis 2014|, 2014 01:01

Dbaj o niego bo warto :)
A zawsze na wiosnę sprawdzaj czy wentylatory chłodnicy się włączają :)

pablo19 - |20 Lis 2014|, 2014 07:58

Dwa szare lifty w moim życiu sprawiły, że jak widzę takiego to wzdycham :)
Wcześniej wcale nie zwracałem na takie uwagi :)
Gratuluję ładnego auta :)

Jankes - |20 Lis 2014|, 2014 10:45

Piękny, zadbać o niego i trzymać na zloty.

Tak sie zastanawiałem czy jak sie takiego oryginalnego doposaża to nie psuje sie efektu.

rafalski - |20 Lis 2014|, 2014 11:14

Piękny. Wygląda jak z prospektu.
pióro696 - |21 Lis 2014|, 2014 19:49

Dziękuje ! Jestem mile zaskoczony ! :) Dbam jak o dziecko, bo w końcu go kocham :D <3

Co do doposażania hmm miałem ten dylemat prze pierwsze 4 lata kiedy zacząłem się nim poruszać niestety zwykła seria jest uporczywa szyby w [ Korbotronic ] to jest jednak uciążliwe szczególnie jak ktoś zaczepi i trzeba samemu szybkę pasażera otwierać , więc postanowiłem ze go " trochę " doposażę. Na pierwszy ogień poszły większe koła ale w klimacie lat 90, dość drogie rolki mianowicie 17' 8j BBS RY koło dwuczęściowe o dziwo nie skręcane tylko nitowane Koła zrobione z kutego alu najwyżej jakości. Ale dość o nich , do żeby wnętrze nie było takie smutne zakupiłem przypadkowo fotele , z Łodzi przywiozłem kubełkowe fotele firmy Recaro pół skóra wraz z kanapą na tył. Wszystko było pięknie aż do momentu montażu, jeśli chodzi o fotele to weszły jak do siebie ale oparcie tylnej kanapy juz niestety nie. Okazało się ze to wnętrze pochodziło z wieloryba w combi wersja cosworth ultima , co spowodowało ze tylna kanapa jest wyższa o 7 cm :( ale jak to mówią nie ma rzeczy nie możliwych oparcie w najbliższym czasie będzie przerobione odpowiednio pod mojego Skarba :)

Foto oponek na przód
Oponki tył Pirelli P zero nero 205/40/17 Przód Federal 595 Evo 195/40/17 polecam tą gume jest idealna klei na każdym asfalcie ! i jest cichuteńka

Roleczki

Na aucie

Fotelik

Kanapa

Jankes - |21 Lis 2014|, 2014 19:53

fele super, fotele też w sumie, tylko szuka ze kombi...

Ciekawy jestem efektu końcowego :)

wojtekrobert - |21 Lis 2014|, 2014 20:00

ile osób tyle opinii, ale według mnie fotele nie pasują do Twojego Scorpio :P chyba że to ja jestem archaiczny
Stoper - |21 Lis 2014|, 2014 20:13

Felunek pierwsza klasa. Jedne z ładniejszych w stylu nazwijmy to klasycznym. No i ładnie na aucie wyglądają. :)
sobolaqe - |21 Lis 2014|, 2014 21:47

mnie sie te felgi nie podobaja ani osobno ani w polaczeniu z mk1 :)

Za to samochod ogolnie bardzo fajnie sie prezentuje :)

rafalski - |21 Lis 2014|, 2014 22:11

Mi się te felgi też nie podobają, ale faktycznie do tego auta pasują.
pablo19 - |21 Lis 2014|, 2014 23:29

No to ładnie się dzieje :)
lukas2 - |22 Lis 2014|, 2014 00:58

Jak chcezz bawić się w doposażanie to rób to w miarę oryginalnie, a nie hybryde mk1 z mk3. Popsujesz sobie efekt całości zobaczysz. Ja mam wyrzuty za fotochrom z mk3 w mk2 ;-)
Boni - |22 Lis 2014|, 2014 02:39

Wiadomo, miłośnicy ori gratów zejdą na serce i zechcą spalić komisyjnie za takie przeróbki, ale kogo to obchodzi :P

Fotele spoko, i nie przesadzajmy, że jakaś wielka hybryda, miałem mk3 wieloryba jasne szmaty w merkurze i moim zdaniem źle nie było, było dobrze, kto widział na zlotach, ten wie. Skądinąd to też był komplet z kombi i rzeźbiony tył.

Koła trochę przegięte moim zdaniem do tak starej bryły - jak ktoś lubi tego typu wzory, to jednak polecałbym rozważyć ori RS "szprychy", niby podobne, ale zacznie lepiej leżą na Scopio. I podobnie upierdliwe były w utrzymaniu ;) jak każde "szprychy". Zresztą, ja ogólnie nienawidzę niskich profili i tej [censored] mody, przeciwnej estetyce, technice i zdrowemu rozsądkowi, na zakładanie samochodom kół od lokomotyw nieco pomalowanych gumą, więc za profil 40 masz u mnie automatycznie -15 do sympatii :P

Jankes - |22 Lis 2014|, 2014 07:59

Własnie o tym pisałem na samym początku, zeby nie przegiac z Ghiowaniem jak ja w bordowej jedynce...
Boni - |22 Lis 2014|, 2014 13:43

Jankes napisał/a:
Własnie o tym pisałem na samym początku, zeby nie przegiac z Ghiowaniem jak ja w bordowej jedynce...

Wiesz, akurat ja nie bardzo mogę przyganiać za rzeźbienie mk1 :P ;)

Darek_Police - |22 Lis 2014|, 2014 13:52

poza tym to scorpio ma charakterystykę zawieszenia daleko odbiegającą od niskoprofilowych kół. W moim odczuciu fajniej wyglądałby na oryginalnych 15". No ewentualnie jak chcesz większe, to od kosa.

Ale to Twoje auto i przede wszystkim ma się Tobie podobać. Bardzo fajny stan.

pióro696 - |22 Lis 2014|, 2014 14:25

:) No tak
Każdy ma inne podejście do rzeczy :) ja lubie chore auta i moje bedzie bardzo chore :D Nie lubię jeździć serią tak jak już pisałem. Jak tylko zrobie zdjęcie wnętrza to sie przekonacie ze fotele siadły jakby były z tego modelu. Kolor skóry taki jak na boczkach więc myśle ze hybryda toto nie jest.
Co do kół hmm no Panowie to jest jak z butami u kobiet :) jak bym był kobietą to bym chodził na szpilkach które by błyszczały,a nie w air max-ach. Nie lubie małych kół i gdy auto sie przechyla jak ponton w zakręcie. Może macie racje ze to nie do scorpio ,ze ten samochod ni krzty sportowości w sobie nie ma ale to każdy pod Siebie robi.
BBS Rs pięknie pomarzyć, w takim rozmiarze to za ori ponad 5tys trzeba dać zeby wmiare nie pospawane były. Seryjne od cossy tez mi sie podobają ale jak dla mnie za małe pod takie potężne nadkola.
Tych których załamałem to przepraszam :P
Auto ma jeszcze kilka przeróbek
Hm załamiecie sie gdy powiem jakie zawieszenie jest w trakcie montażu, bo wiem jest to zawiecha typu air-ride . Dla tych którzy nie wiedzą to zawieszenie pneumatyczne zamiast sprężyn są poduszki. Możliwość regulacji wysokości skok około 20cm. Na tym nie kończymy do końca roku mam zamiar skończyć ten zawias jeśli pieniążków bd na tyle a przyszły rok to zabawa u lakiernika czyli kompletny nowy lakier i wartałoby wymienić szybę przednią bo nie grzeje jest rozklejona u góry i u dołu a dodatkowo jest tak porysowana ze nic nie widze jak słonce nisko świeci.

pióro696 - |22 Lis 2014|, 2014 14:29

I felga pierwszy dzien po zakupie

sobolaqe - |22 Lis 2014|, 2014 15:59

pióro696 napisał/a:
:) No tak
Każdy ma inne podejście do rzeczy :) ja lubie chore auta i moje bedzie bardzo chore :D Nie lubię jeździć serią tak jak już pisałem. J

Czyli z ladnego klasyka bedzie rzezba daleka od oryginalu :)

No ale coz, kazdy robi z samochodem co chce i niekoniecznie musi sie bawic w restaurowanie jesli go ciagnie do przerabiania :-d

pióro696 - |22 Lis 2014|, 2014 20:15

Tak jak napisałem seria nie będzie :)
Co do odrestaurowania i pozostawienia w serii. Jest to bardzo dobry pomysł ale jakoś to za mną nie przemawia.
Rzeźba to by była jakbym pozakładał jakies laminaty i inne pierdoły znaczków miliony i ogólnie Tuning w huuy
To ma być auto pozostawione w bryle oryginału z tym ze koła mają być spasowane z nadkolami tzw. stance .
Środek ma być zachowany prawie w oryginale. Wleciały inne fotele i w miare dobrze grające audio z konieczności bo seria sie rozleciała. Do tego chciałbym szyby elektryczne i podłokietnik z przodu.
Co do rzeźby pewnie chodzi Ci o zawieszenie, gwarantuje Ci ze nie znajdziesz bardziej komfortowego zawieszenia niz air ride powietrze jest przyszłością co widać po nowych autach.
Można sie czepiać ze do tak starego auta wkladam nowoczesność .
Gwarantuje ze z zewnątrz sie tego nie zobaczy a wszystkie graty potrzebne do napełnienia poduszek ciśnieniem będą ukryte.

Kevin Xy - |22 Lis 2014|, 2014 20:38

mysle ze winienes zainwestowac w dystanse na tyl
pióro696 - |22 Lis 2014|, 2014 20:42

Kevin Xy, tak zgadza się dystanse siądą tylko najpierw musze założyć zawias żeby wiedzieć ile tego dystansu będzie potrzeba.
Kevin Xy - |22 Lis 2014|, 2014 20:49

tak tak, ja rozumie
dlatego w tej chwili nie pisze abys wyrownal auto, bo to wszystko wyjdzie po zmianie zawiechy

pablo19 - |22 Lis 2014|, 2014 23:02

Chętnie przejadę się na tym nowym zawiasie :D
Trochę mnie tytuł mierzwi, Scorpio/Granada to MKII tylko było w UK, MKI to MKI :)

sobolaqe - |23 Lis 2014|, 2014 00:53

pióro696 napisał/a:

Co do rzeźby pewnie chodzi Ci o zawieszenie, gwarantuje Ci ze nie znajdziesz bardziej komfortowego zawieszenia niz air ride powietrze jest przyszłością co widać po nowych autach.

Nawet nie o to chodzi, zawieszenie to cos czego nie widac :)
Moze sie za bardzo zasugerowalem tym co napisales wczesniej ze Twoje auto bedzie bardzo chore i balem sie ze bedzie poprostu zwiesniaczone :)
A naprawde super sie prezentuje i nie ma powodow zeby wiele zmieniac. Z tego co piszesz jest szansa ze calos bedzie zblizona do oryginalu i zeby Ci sie tak udalo zrobic bo baze masz fajna.
Zawieszenie to cos czego nie widac z zew wiec jak zmienisz zeby bylo lepiej to tylko bedzie na plus.

pióro696 napisał/a:

Można sie czepiać ze do tak starego auta wkladam nowoczesność .

W zolte blachy i tak nie celujesz to co sie przejmujesz :)
Poki nie wpakujesz na mk1 spojlerow i dwoch paskow przez srodek to jest szansa ze bedzie to bardzo fajny samochod.
Trzymam kciuki

zibi8556 - |23 Lis 2014|, 2014 08:50

Mnie tam się podoba, przecież to ciągle scorpio a skoro wielkich zmian z zewnątrz nie planujesz to dla mnie spoko
A fele fajne :)

ford2fast - |23 Lis 2014|, 2014 10:53

pióro696 napisał/a:
gwarantuje Ci ze nie znajdziesz bardziej komfortowego zawieszenia niz air ride powietrze jest przyszłością co widać po nowych autach.

Też mnie to zainteresowało :)
Masz na myśli jakieś konkretne rozwiązanie/producenta ?

bednarowski - |23 Lis 2014|, 2014 12:10

Bardzo ładny, koła pasują chociaż faktycznie większy profil pasowałby lepiej, bardzo ładny kolor, planujesz zmienić czy zostawiasz?
pióro696 - |23 Lis 2014|, 2014 15:41

Miałem wcześniej profil 45 oraz 50 z tym ze szerokość 225 i 235 ale efekt był taki ze kierownice z rąk chciało wyrwać jak na koleinę sie wjechało. Za to na tych całkiem przyjemnie wiadomo jest twardo ale to tak jak mówiłem kto co lubi

Co do zawieszenia.
System opiera się na 4 poduszkach firmy Rubena zamontowane w okucia, kompresorze Viair, 2 elektro-zaworach 5/3 no name, oraz butli 20l na sprężone powietrze, oprócz tego zestaw przygotowania powietrza wężyki złączki itd.
Żeby to wszystko dobrze grało dopasowaliśmy inne gazowe amortyzatory dużo niższe około 10 cm różnicy górne mocowania dostaną inne łożyska.

Zdjęcia gratów

Kompresor

Poduszki i zawór

Porobię zdjęcia podczas montażu to będzie lepiej wszystko widać :)

A tu jeszcze zdjęcie po woskowaniu woskiem Cleaner Wax Paste od Meguiar's.

I jedno z myjki

ford2fast - |23 Lis 2014|, 2014 15:58

Jak się robi takie ładne zdjęcia jak to na parkingu ?:)
Kamil_Scorpio_ - |23 Lis 2014|, 2014 17:19

Hmm, kolejna ładna jedyneczka, zapowiada się ciekawie, felga też piękna.

Czekam na dalsze prace z tym zawiasem.

Wstaw tam tylko kolonie albo boa

pióro696 - |24 Lis 2014|, 2014 01:22

Foto robione przez mojego koleszkę nie wiem jak to robi aprat nikon d 3100 :) Pewnie dlatego ze tak sumiennie wosk tarłem xD :)

Zawias w trakcie przód juz prawie gotowy :)
Zbieramy pienążka na resztę gratów i heja ! Na wiosne musi wyjechać :)

pióro696 - |13 Kwi 2015|, 2015 15:01

Panowie. Mam taki problem !
Wybiły mi sie tuleje wahacza przedniego, potrzebuje informacji co lepiej założyć czy tuleje za 30zł z ford sklep czy poliuretany z olkusza? Jak ugryź temat zeby polatało mi to w samochodzie przez pare lat.

Jankes - |13 Kwi 2015|, 2015 15:14

Poli i nie ma sie co więcej rozpisywac.
gumis - |13 Kwi 2015|, 2015 15:44

pióro696, mozesz mi napisac na PW koszt tego zawiasa? samych gratów bez robocizny.
Mowad - |17 Kwi 2015|, 2015 12:50

Podobno poliuretan jest kilkukrotnie bardziej trwaly. Ja zakladalem w innym aucie przeznaczonym do sportu wiec troche inne wymagania to mialo, ale biorac pod uwage starzenie sie gumy to poli chyba faktycznie jest zdecydowanie lepszym pomyslem.
pióro696 - |18 Kwi 2015|, 2015 17:43

Zamówiłem poli z Olkusza :) , podobno żywotność dwa razy większa więc myśle ze dobry zakup. Kupiłem czerwone także może nie będzie mega sztywno, teraz zostało zregenerować poduszke pod skrzynie biegów. Btw nie ma ktoś używanej bo dorobienie nowej potrwa tydzień a samochód musi jeździć co dzień także chętnie przygarnę rozwaloną :)
YaKuZ - |18 Kwi 2015|, 2015 18:14

i jak ten zawias? poskładałeś?
gufer-posepny - |19 Kwi 2015|, 2015 09:56

założył nivomaty :P
pióro696 - |25 Paź 2016|, 2016 19:27

Odświeżymy troszeczkę temat. Po remoncie w domu i zepsutym komputerze zapomniało mi się hasło i nick do forum czego efektem jest przerwa w temacie mojej jedyneczki. Jednakże auto dostaje od czasu do czasu nowości. Ponieważ nie mam zdjęć dzisiaj je tylko opiszę. Największą zmianą oczywiście te poduszkowe zawieszenie :) działa jest fajnie i nisko.
Druga zmiana, chyba jeszcze większa to dawca mk1 cosworth ghia. Jak kiedyś pisałem że chce doposażyć swoją jedynkę tak więc najsensowniejszy był zakup powypadkowego cosworth-a.
Kolejną fajną rzeczą jest też zakup auta do jazdy na co dzień przez co fordzina stoi sobie spokojnie. Ponieważ nie chce spieprzyć auta po prostu wrzuceniem gratów z drugiego, najpierw zrobię poważną blacharkę, zakupiłem poszycie tylnego błotnika kilka gratów pojdzie z cossy czego efektem ma być brak rdzy dołków czy też innych nie potrzebnych zagięć. Nowy lakier aczkolwiek, chyba zostanę przy tym samym kolorze. Co do reszty moje felgi będą na sprzedaż ale juz po lakierowaniu, będę wdzięczny też za porady przy zmianie skrzyni z automata na manual.

Przestoje w moim temacie spowodowane są także nowym tematem który realizuje. Są to motocykle w stylu Cafe racer. W polsce jeszcze nie tak znane ale już się pojawiają. Zbudowałem a w zasadzie zbudowaliśmy ( działamy we trzech) Yamahe xs 400, która jest na sprzedaż może są tu fani takich motocykli i chcą zawiesić oko więć wrzucam zdjęcie poglądowe mam nadzieje że admin się nie obrazi :)
[/quote]

YaKuZ - |25 Paź 2016|, 2016 23:46

ja bym wolał dziewczyne :P
Aro - |26 Paź 2016|, 2016 08:43

by ci Gośka dała tym bejzbolem :D
jaroz - |26 Paź 2016|, 2016 09:11

Aro, oj da Mu,da... ;) :d
pióro696 - |26 Paź 2016|, 2016 10:33

Wiedziałem że jak wrzucę to zdjęcie to nikt nie będzie mógł znaleźć motocykla, dziewczyna nie powiem bardzo ładna. Yakuz to zdj specjalnie dla Ciebie

jaroz - |26 Paź 2016|, 2016 10:48

pióro696 napisał/a:
Yakuz to zdj specjalnie dla Ciebie
Yakuz już tego nie widzi - leży na OIOM-ie, Gosia wkroczyła do akcji ;) :P :d
Struna - |26 Paź 2016|, 2016 11:16

co to tam ma nad prawym setem ? wygląda jak malutka buteleczka JIM-BEAM :)
pióro696 - |26 Paź 2016|, 2016 12:00

Struna oko sokle ! Dokładnie buteleczka po Jim Beam niestety pusta :( . Robi za zbiorniczek płynu hamulcowego :D
Struna - |26 Paź 2016|, 2016 12:30

pióro696 napisał/a:
Robi za zbiorniczek płynu hamulcowego
no tak się domyśliłem :)
gt500 - |1 Lis 2016|, 2016 18:39

świetnie się autko prezentuje, airride sporo roboty szacunek. Czekam na foty jak się to wkońcu pięknie prezentuje jak stoi niżej
pióro696 - |1 Wrz 2017|, 2017 11:25

Trochę przestój na pod moim tematem ale to też dlatego że cosworth pochłonął masę kasy i tak naprawdę przez cały rok zbierałem graty. Tak czy owak reanimacja ruszyła. Teraz czeka mnie masa roboty przy blacharce. Zdjęcia z prac będę wstawiał regularnie. Pytanie do was czy zostawiać ori lakier czy szukać czegoś innego, będę lakierował cały samochód więc cenowo tak samo wyjdzie ( no chyba że jakiś 3 warstwowy lakier ).