Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

MK 2 - Hatchback 2.9 V6 LPG 1992 r ASB GHIA

bakonvodka - |21 Paź 2014|, 2014 17:30
Temat postu: Hatchback 2.9 V6 LPG 1992 r ASB GHIA
Witam,
Auto mojej Mamy kupione w Lutym. Przejechane 283 tys kilometrów. Z Ghia brakuje chyba tylko skóry, aczkolwiek nie interesowałem się tym zbytnio. Auto na razie sprawuje się nie najgorzej. Jednakże wymaga paru poprawek, które z biegiem czasu się zrobi.
Wymienione
- filtry i oleje
- uszczelki pod kolektorem wydechowym
- uszczelki pokrywy zaworów
- zrobione nadkola i lewy błotnik
Na razie niewiele..
Do zrobienia
- progi
- przednia i tylna szyba nie grzeje
- brak podgrzewania przednich siedzeń
- zepsute wycieraczki reflektorów ( aczkolwiek one są najmniej ważne )
- czujnik poziomu płynu chłodzącego ( cały popękał, ale już zamówiony )
- szyberdach też odmówił posłuszeństwa, chodził

Nie pierwsze Scorpio w naszej rodzinie. Poprzednio było 2.0 DOHC LPG Granatowe też Hatchback. Sprzedane głownie z powodu braku podłogi i ogólnych dużych nakładów finansowych. Przez cały ten czas Mama żałowała sprzedania go, bo mógł sobie leżeć i powoli by się wszystko odbudowało. Pewnego dnia znalazłem ten oto egzemplarz ( musiał być Hatchback:). W nie najlepszym stanie w Lublinie, ale moja Mama tak się już napaliła, że nie było innego wyjścia:)

pader - |21 Paź 2014|, 2014 17:34

ładny
rafalski - |21 Paź 2014|, 2014 18:22

Śliczna wisienka. A swoją drogą to nie wyobrażam sobie mojej mamy w scorpio. Przez 6 lat może raz siedziała za kierownicą moich skorup.
Vaux - |21 Paź 2014|, 2014 21:03

Chyba w zeszlym roku byl w Lubartowie...

bakonvodka - |21 Paź 2014|, 2014 21:55

Ten sam:) Ktoś zna właścicieli, historię pojazdu?:)
Vaux - |21 Paź 2014|, 2014 22:13

Własciciel chyba na chwilę forum odwiedził, potem widziałem auto wiszące do sprzedania jakiś czas...pamiętam że własnie auto było ładne tylko przednik błotnik miało uszkodzony lekko

bakonvodka napisał/a:
Z Ghia brakuje chyba tylko skóry, aczkolwiek nie interesowałem się tym zbytnio.

Jakbyś się przypadkiem zaczął interesować to mamy tu ładny komplecik z lifta do opchnięcia ;)

Kevin Xy - |21 Paź 2014|, 2014 22:17

w habecie dystanse to obowiazek jednak
bakonvodka - |21 Paź 2014|, 2014 23:00

Proponowałem mojej Mamie, żeby się własnie rozejrzeć za skórzanymi fotelami, ale powiedziała, że welur jej odpowiada i kropka:)A kobiety jednak uparte są:)

Czemu dystanse to obowiązek? Chodzi tylko o wygląd czy mają jeszcze jakieś inne zastosowanie np. lepszy komfort jazdy?

Coś ten właściciel opowiadał, że w tej Scorupce jest zamontowana instalacja pod jakieś specjalne amortyzatory pneumatyczne czy jakieś inne. Że kosztują 600 zł i takie pierniczenie. Nie chciało mi się w to wierzyć. Orientuje się ktoś o co mu mogło chodzić (oprócz robienia nas w balona).

Vaux - |21 Paź 2014|, 2014 23:05

Bywało coś takiego w Ghia, zazwyczaj (jak też i w moim scorpio) zostaje z tego sprężarka przed przednim lewym nadkolem (po stronie kierowcy) i plastikowe cienkie przewody idące do tyłu oraz czujnik samopoziomowania podpięty dźwignią do prawego tylnego wahacza...ale cenę amorków to coś zaniżył bo ja o 900 za sztukę słyszałem ;)
Maross - |21 Paź 2014|, 2014 23:23

Vaux napisał/a:
Chyba w zeszlym roku byl w Lubartowie...

z tego co wiem kolega obecne ma Volvo 850 :P nick Adi0 coś tam , gdybym sobie zasilania PB/LPG nie popsuł wtedy byłyby dwie dwójki w tym kolorze na placu ;)
Ładne MKII we właściwym kolorze -szkoda ,że nie sedan :P

Zysio - |22 Paź 2014|, 2014 07:16

Cytat:
z tego co wiem kolega obecne ma Volvo 850

dawno sprzedał :P

pepi - |22 Paź 2014|, 2014 07:20

no takie dobre amerykańskie :)
YaKuZ - |22 Paź 2014|, 2014 09:19

bakonvodka napisał/a:
specjalne amortyzatory pneumatyczne czy jakieś inne. Że kosztują 600 zł i takie pierniczenie. Nie chciało mi się w to wierzyć. Orientuje się ktoś o co mu mogło chodzić (oprócz robienia nas w balona).

po 600 zeta były któregoś czasu Monroły na allegro więc ściemy nie walił, kolega Aviator takie kupił. jak pełna opcja to mógł mieć samopoziomowanie dupska...normalna rzecz w scorpio

bakonvodka - |22 Paź 2014|, 2014 10:01

Jeśli chodzi o to samo poziomowanie to właśnie przy zmianie z P na D cały tył się podnosi i opuszcza. Co to daje takie samo poziomowanie?
YaKuZ - |22 Paź 2014|, 2014 10:21

to że się dupa podnosi to automat tak działa :P natomiast poziomowanie utrzymywało cały czas auto w poziomie pomimo obciążenia. Chodziło o to że jak ci wsiądzie 3 gości i dwa worki węgla do bagaja to nie szorujesz tyłem po asfalcie i światła przednie w kosmos nie świecą :) eelegancja francja
pablo19 - |22 Paź 2014|, 2014 10:29

Ładna furka, przyznaj się co tam pod plandeką trzymasz :)
bakonvodka - |22 Paź 2014|, 2014 10:55

Pod plandeką leży moje auto: Ford Probe LX 2.2 89r. ASB :)

W stajni też jest inny Ford: Mondeo MKIII kombi. Najlepsze jest to, że wszystkie auta kupowaliśmy alfabetycznie i każde jeździ na innym rodzaju paliwa:)

pablo19 - |22 Paź 2014|, 2014 10:56

Ładnyy :)
Rumpel - |3 Sie 2015|, 2015 20:39

Najlepsze jest to, że to auto stoi dokładnie JEDNĄ ulicę od mojego domu, gdzie z ojcem mamy 2 wieloryby w kombi - a jutro jedziemy za Odrę po Mk1 :) Kapitalnie wiedzieć, że auto które stoi rzut kamieniem ode mnie też jest na forum :)