Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - ABS scorpio 2.5td

dajmispokoj - |11 Cze 2005|, 2005 08:54
Temat postu: ABS scorpio 2.5td
Witam

Nabylem pare dni temu scorupke i pytanie ...poniewaz zdziwil mnie fakt ze auto nie posiada ABS'u, tzn moze posiada ale jest odlacony, poniewaz zadna kontrolka od ASBu sie nie swieci..
czy ktos sie spotkal z takim czyms??

pozdrawiam

KOREK - |11 Cze 2005|, 2005 09:11

KażdeScorpio ( nawet to z poczatku produkcji MK1) ma ABS.
Miały to w standardzie. Jeżeli coś nie działa, czegoś nie ma , to raczej wynik "fachowego grzebania" przez "domowych mechaniorów"
Mogło sie coś zepsuć i komuś kontrolka świcąca się nie podobała i odpiął, lub tak długo sie świciła, że się przepaliła :)
Zobacz poprzez opcję "szukaj" bo to temat rzeka na tym forum

Pershing - |11 Cze 2005|, 2005 11:06

Do tego rodzaju pytan sluzy dział "PROBLEM" i tam przenosze ten temat.
Rafał A.(antek) - |11 Cze 2005|, 2005 12:50

zasadniczo jak taki kupiles, to mzna by sie sadzic z sprzedajacym ze ukrył wade samochodu... ABS miały kazde, moze spaliła sie kontrolka albo kros ja wyjoł
monter - |11 Cze 2005|, 2005 15:36

Rafal nic nie wywalczysz. Zalezy jak byla sforuowana umowa KS. Ja sobie stworzylem taka ze nikt mi nic nie zrobi. Niby teoretycznie jest jakies 2 tygodnie rekojmi ale to martwy przepis. Z reguly w KS jest punkt ze kupujacy zapoznal sie ze stanem technicznym i nie bedzie roscil pretensji. Poza tym sprzedajacy powie ze poinformowal o niesprawnosci a kupujacy nie mial nic przeciwko lub nie mowil wogole ze auto ma na wyposazeniu ABS i tej jest ok.
zbyszek - |11 Cze 2005|, 2005 18:59

Dajmispokoj stwierdziłeś, że niema ABS-u dlatego, że nie świeci się żadna kontrolka? :roll: Bo tak można zrozumieć
Cytat:
auto nie posiada ABS'u, tzn moze posiada ale jest odlacony, poniewaz zadna kontrolka od ASBu sie nie swieci.

sprawdź czy jest ABS w trakcie jazdy, jeżeli kontrolka się nie świeci to znaczy, że ABS działa 8)

SirTrojan - |11 Cze 2005|, 2005 19:09

Zgadzam sie ze Zbyszkiem
Rozpędź autko i przychamuj na mokrej nawieżchni lub na zapiaszczonej. Jeżeli w trakcie hamowania pedał będzie "kopał" to jest w porządku i poszła tylko żaróweczka.
Ale uważaj na kontrolkę oleju :!: Odłączony przewód :oops: i kosztował mnie "nowy" silnik ( z resztą taki sam jak twój") .
Być może pozostali forumowicze będą mieli barziej fachowe porady.
PS
Nie piłuj tego silniczka (2,5 td) a bedzie Ci służył bardzo długo!!!
:mrgreen:

dajmispokoj - |12 Cze 2005|, 2005 09:02
Temat postu: 2.5 td abs
witam

dzieki za info , autko bede oddawac na przeglad i sie okaze co i jak z abs'em...

pozdrawiam
maciek

Adam_2000 - |12 Cze 2005|, 2005 11:12

Kontrolka ABS-u jest jednocześnie bezpiecznikiem !
Jeżeli jest spalona albo po prostu wyjęta, to ABS NIE DZIAŁA !!!
Dlatego m.in. zapala się na krótko po włączeniu zapłonu, żeby poinformować że ABS jest w samochodzie, a po któtkim teście gaśnie.

dajmispokoj - |12 Cze 2005|, 2005 11:39

hejka

widze ze koledzy mnie nie zrozumieli ... wiem ze kontrolka sie nie swieci w czasie jazdy - oznacza ze wszystko jest OK, jednak po przekreceniu kluczyka powinna sie zaplaic na moment testujac caly uklad. I fakt ze "kopie/wybija" wiem bo wczesniej jezdzilem 92 2.0 gaz - ale latarnia nie byla gumowa :P :P

pozdroowka i dzieki za info Adam

za chwile bede schodzic sprawdzac :D

fructon - |12 Cze 2005|, 2005 11:44

czy aby napewno spalona zarowka kontrolki abs spowoduje blokade jego dzialania ???????
Adam_2000 - |12 Cze 2005|, 2005 11:58

fructon napisał/a:
czy aby napewno spalona zarowka kontrolki abs spowoduje blokade jego dzialania ???????

... oczywiście. Jest to jeden z podstawowych warunków technicznych dopuszczających wszystkie układy ABS do stosowania w pojazdach. :)

Rafał A.(antek) - |12 Cze 2005|, 2005 14:44

no wlasnie adamie... dyskutowalismy na ten temat :) ja nie bylem przekonany :) i chyba dalej niejestem kto do testów wyciagnie kontrolke ABSu :)
zbyszek - |12 Cze 2005|, 2005 14:54

Ale czy to nie może być prawda? Przecież podobnie jest z ładowaniem. Bez kontrolki ładowania brak.
Może na zlocie przeprowadzimy doświadczenia 8)

Adam_2000 - |12 Cze 2005|, 2005 15:01

... O'K, żeby Was przekonać, możemy poeksperymentować. Tylko na miłość Boską nie w wielorybie !!!
Załączam schemacik.
Zwróćcie uwagę na sposób podłaczenia kontrolki... :))

SirTrojan - |12 Cze 2005|, 2005 17:12

Schemat super
ale ni czorta z niego nie rozumiem :mrgreen:

fructon - |12 Cze 2005|, 2005 21:21

jutro przekopie w warsztacie dokumentacje i odpowiem na to pytanie z drugiej strony brak kontrolki ladowania napewno nie spowoduje braku ladowania w pojezdzie
Rafał A.(antek) - |12 Cze 2005|, 2005 23:42

hmm a widzisz napewnosa samochody gdzie kontrolka ładowania wzbudza altka i brak kontrolki = brak ładowania.
Adam_2000 - |12 Cze 2005|, 2005 23:53

Jest pewna zasada, jeżeli chodzi o kontrolki układów, których działanie wpływa na bezpieczeństwo : MUSZĄ się zapalić po włączeniu zapłonu. Daje to pewność, że dany układ jest aktywny w samochodzie. Tak jest właśnie z ABS-em, TCS-em, poduszkami, itp...
Po samodiagnostyce, kontrolki albo gasną, albo "mrygają" kodami, albo świecą, ostrzegając o niesprawności. Gdyby było inaczej, byłoby bardzo żle :))
Są samochody, w których uszkodzanie kontrolki od ładowania, czy ciśnienia oleju, uniemożliwia rozruch silnika (o ile się nie mylę jest tak w wielu samochodach amerykańskiech i np. w BMW)

fructon - |13 Cze 2005|, 2005 07:48

po tescie abs
Adam_2000 - |13 Cze 2005|, 2005 14:11

Cytat:
fordzie sa alternatory samowzbudne

... a są teraz jakieś inne ??? Tylko nawet samowzbudnemu trzeba zapodać coś przy starcie...

fructon - |13 Cze 2005|, 2005 14:28

to jest forum forda scorpio wiec zajmijmy sie tym typem a nie rozciagajmy problemow na inne auta w fordzie sa alternatory obcowzbudne
Struna - |13 Cze 2005|, 2005 14:33

Hmm - u mie pomimo braku lampki od ABS i tak od czasu do czasu działał więc chyba nie jest tak jak mówisz Adamie.
fructon - |13 Cze 2005|, 2005 14:40

chodzilo mi o obcowzbudne czyli te ktore stosuje sie w wiekszosci pojazdow i te wlasnie nie potrzebuja nic z kontrolki zeby zaczac dzialanie co do abs to testowalem dzis passata 95 i toyote camry w obu przypadkach po wyjeciu kontrolki abs dzialal prawidlowo tylko w pamieci bledow zapisalo sie uszkodzenie lampki i nic poza tym , z moich pytan miedzy kolegami elektronikami samochodowymi wynika ze po uszkodzeniu lampki abs dziala w wiekszosci aut temat wiec na razie zamykam jak padnie mi jakas zarowka w liczniku wieloryba sprawdze to praktycznie na swoim fordzie co do kontrolki alternatora to kazdy sam moze sie przekonac ze po wypieciu przewodu laczacego diody wzbudzenia z kontrolka alternator laduje prawidlowo chyba ze ktos ma starego fiata z altkiem 6 diodowym, pozdrowienia
youngman - |13 Cze 2005|, 2005 15:53

fructon napisał/a:
jutro przekopie w warsztacie dokumentacje i odpowiem na to pytanie z drugiej strony brak kontrolki ladowania napewno nie spowoduje braku ladowania w pojezdzie

Nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale gdy pewnego razu pojechalem sobie na zakupy padl mi samochod. Stoje jak idiota pod jakims tam serwisem i oczywiscie oni po szybkim przegladzie wyliczyli mi naprawe na jakies 400pln. No ja sie lekko wku... ale na cale szczescie nie mialem kasy. Posiedzialem sobie tak na parkingu, az podjechal kumpel ktory mial nowke akumalator w bagazniku..do malucha. Podlaczylem i dziala . Jade uradowany do domu przedstawiam sasiadowi sprawe, a on do mnie czy jak zapalam to zapala sie zarowka ladowania. Sprawdzilem i mowie ze nie ,a on ..to sprawdz zarowke bo nie ma ladowania. I fakt wymienilem zaroweczke i wszystko zaczelo grac :D . Wiec zaroweczka ladowania ma wplyw na ladowanie, zamyka obieg czy jakos tam.

tereszcz - |17 Cze 2005|, 2005 14:45

W moim scorpio nie ma żaróweczki od ABSu ale ABS działa. Szkoda tylko, że nie ma tak samo z paliwem- nie ma paliwa ale silnik działa.