| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Czy w 4x4 wszystkie opony muszą być takie same ?
Larix - |25 Mar 2013|, 2013 17:14 Temat postu: Czy w 4x4 wszystkie opony muszą być takie same ? Czy muszę mieć opony jednakowej firmy i modelu ? Nie wystarczy rozmiar i zużycie podobne ? Chodzi mi o uzasadnienie. Niby jak opony różne to niejednakowe siły działają na napęd . Ale przecież na każdym zakręcie dzieje się to samo. W którejś oponie mam mniej powietrza - to samo. Ręczny słabo odbija - to samo .
trzypion - |25 Mar 2013|, 2013 18:17
Przeciez i tak na przodzie to idzie przez wisko...
Green Scorpio - |25 Mar 2013|, 2013 19:00
Opony mogą mieć inna firmię i model to nie wpływa na komfort jazdy i nie mam jakiś specjalnych wymagani co do 4x4
pepi - |25 Mar 2013|, 2013 19:02
a są
ma być taka sama średnica i wielkość i rodzaj bieżnika czyli lato czy zima
bo sprzęgło się rozwali
Green Scorpio - |25 Mar 2013|, 2013 19:08
no to pepi ma sprzęgło do wymiany bo el ma inny bieżnik i szerokości nawet
Larix - |25 Mar 2013|, 2013 19:38
| trzypion napisał/a: | | Przeciez i tak na przodzie to idzie przez wisko... |
Wisko tylko przyblokowuje. Tam jest centralny dyfer.
| pepi napisał/a: | ma być taka sama średnica i wielkość i rodzaj bieżnika czyli lato czy zima
bo sprzęgło się rozwali |
Sprzęgło viscotyczne masz na myśli ?
I tak mi nie trzyma więc nic innego chyba nie uszkodzi ?
rabbit1 - |25 Mar 2013|, 2013 19:39
| pepi napisał/a: | a są
ma być taka sama średnica i wielkość i rodzaj bieżnika czyli lato czy zima
bo sprzęgło się rozwali |
| Green Scorpio napisał/a: | | no to pepi ma sprzęgło do wymiany bo el ma inny bieżnik i szerokości nawet |
no to cie wepchał na mine
Boni - |25 Mar 2013|, 2013 20:03 Temat postu: Re: Czy w 4x4 wszystkie opony muszą być takie same ?
| Larix napisał/a: | | Czy muszę mieć opony jednakowej firmy i modelu ? Nie wystarczy rozmiar i zużycie podobne ? Chodzi mi o uzasadnienie. Niby jak opony różne to niejednakowe siły działają na napęd . Ale przecież na każdym zakręcie dzieje się to samo. W którejś oponie mam mniej powietrza - to samo. Ręczny słabo odbija - to samo . |
Tia, w teorii, ale w praktyce, siły na nierównych oponach są okrutne dla napędów, to nie jest to samo co nierówno nadmuchane itp tylko jakbyś założył np. w zwykłym Scorpio dwie różne gumy na tył albo jechał ciągle po łuku, no przecież dyfer ciągle dostaje wpieprz.
Skądinąd już drugiego SUVa bez centralnego ujeżdżamy i nie ma co myśleć o zakładaniu różnych gumek, bo rwie opony, napędy, śnieg, ziemię i górników na deser. A najbardziej dawał w palnik Explo na samym początku, miał jakieś efektowne lacze na tył i normalne na przód, no to nawet na miękkim po załączeniu 4x4 wyrywało kierę z rąk i nie wiedziałem czemu. A u ciebie przecież te siły też by były, tylko wisko to "rozpracuje" i zagotuje się i center obciąży.
Larix - |25 Mar 2013|, 2013 20:10
| Boni napisał/a: | | Tia, w teorii, ale w praktyce, siły na nierównych oponach są okrutne dla napędów, to nie jest to samo co nierówno nadmuchane itp tylko jakbyś założył np. w zwykłym Scorpio dwie różne gumy na tył albo jechał ciągle po łuku, no przecież dyfer ciągle dostaje wpieprz. |
Hmm... no to trzeba będzie komplecik letnich zakupić
Boni - |25 Mar 2013|, 2013 20:27
BTW u mnie jakiś leży, lichawe, ale chyba 4 takie same jakieś, nawet nie wiem czy 15 czy 16. Ja raczej nie używam letnich, szkoda że masz daleko bo może byś se za pół darmo wziął.
pepi - |25 Mar 2013|, 2013 20:54
E tam się nie rozwali bo na tym jeszcze ze 2 tygodnie pośmigam
ale jestem świadom takiego czegoś i wiem że nie można dawać
bogdan99 - |26 Mar 2013|, 2013 08:18
Miałem scorpio 4x4 po różnych kołach. Centralny dyfer był doslownie spalony w środku. Uszczelnień brak. Także zakładajcie... Ja po śpięciu napędu jak założyłem różne koła to przeguby, gumy, wały mało z budy nie wyskoczyły.
pepi - |26 Mar 2013|, 2013 10:05
spoko 100-200 km nic się nie stanie
na dodatek z małymi prędkościami które teraz się łapie
trzypion - |26 Mar 2013|, 2013 12:13
| Larix napisał/a: | | trzypion napisał/a: | | Przeciez i tak na przodzie to idzie przez wisko... |
|
Gdzie? W MT75?
Larix - |26 Mar 2013|, 2013 13:07
| trzypion napisał/a: | | Larix napisał/a: | | trzypion napisał/a: | | Przeciez i tak na przodzie to idzie przez wisko... |
|
Gdzie? W MT75? |
Tak, w MT75.
trzypion - |26 Mar 2013|, 2013 13:50
Ekhm... Tam jest, o ile pamiętam, łańcuch i wyjście na wał do przodu, spięte na sztywno. Nie ma żadnego mechanizmu różnicowego przód-tył. Zamiast tego jest sprzęgło wiskotyczne na przekładni rozdzielającej napęd na koła LP i PP.
Larix - |26 Mar 2013|, 2013 14:36
| trzypion napisał/a: | | Tam jest, o ile pamiętam, łańcuch i wyjście na wał do przodu, |
Jest.
| trzypion napisał/a: | | spięte na sztywno. |
Ale nie na sztywno.
| trzypion napisał/a: | | Nie ma żadnego mechanizmu różnicowego przód-tył. |
Jest mechanizm różnicowy centralny + wisko do tego.
Tu masz piękny opis jak coś:
http://www.szarbia.com/in...4&pkat2=0&id=83
trzypion - |26 Mar 2013|, 2013 15:00
O, proszę, a ja cały czas myślałem, że to bez centralnego leci.
To jeszcze jedno pytanie - jak wygląda rodział na przodze L/P? Po prostu LSD z wisko, czy jakiś inny patent?
Larix - |26 Mar 2013|, 2013 15:05
Są dwa wisko.
Jedno centralne przy dyfrze centralnym, drugie z tyłu.
Z przodu jest dyfer otwarty bez wisko.
bogdan99 - |26 Mar 2013|, 2013 16:41
trzypion, masz piękny schemacik podany na tacy....
Tam jest planetarka 60/40+wisko.
Jak macie zajeżdzone centralne, to śmiało można je dalej zajeżdzać, ja już nawet zapasówki nie wożę, bo to nie ma sensu. I tak na niej nie pojadę za daleko...
Spróbujcie na zaspawanym dyfrze założyć koła o różnych rozmiarach i przejechać się gdzieś dalej. Nie dość że prowadzi się jak... Nie wiem co, brak zbieżności to lajt w porównaniu do tego, dodajesz gazu ciągnie Cie w jedną, ujmujesz, ciągnie w drugą, opony znikają w oczach. Wiadomo, spaw to wyolbrzymienie, ale sprawny dyfer daje duże spięcie.
pepi - |26 Mar 2013|, 2013 19:08
wiesz co trochę za bardzo jesteś przewrażliwiony
bo ja kiedyś nie przykręciłem jednej półosi w scorpio i się odkręciła i gość jeszcze przejechał na tym ze 20 kilometrów i nic się nie stało
dokręciłem i szpera w tylnym moście żyła
mowa o zwykłym scorpio
a te przednie mechanizmy padają ale trzeba się postarać o to i to sporo
bingo - |27 Mar 2013|, 2013 08:44
| Green Scorpio napisał/a: | | nie wpływa na komfort jazdy | - ma, i to bardzo duży. komfort zależy od opon, więc trudno mówić, że typ opon nie ma znaczenia.
| Green Scorpio napisał/a: | | Opony mogą mieć inna firmię i model | - zgodnie z przepisami, na jednej osi muszą być te same, na różnych osiach już nie.
generalnie wszystki koła pędne powinny mieć te same opony w takim samym stopniu zużycia.
DareckiSz - |8 Maj 2013|, 2013 00:33
Przy 4X4 najważniejszy jest obwód koła. Inne wymiary nie są istotne. Możesz założyć nawet inny rozmiar felg na jedną oś a inny na drugą i wszystko będzie grało o ile tak dobierzesz opony by całkowity obwód kół był jednakowy. Konstrukcja opon, szerokość, typ (letnie - zimowe) nie ma znaczenia. Prosta metoda - sznurek. Zmierz obwód jednego koła sznurkiem i potem ten odcinek przyłóż do drugiego. Zobaczysz czy się pokrywają końce. Odległość jaka będzie między końcami sznurka to będzie "poślizg" jaki będzie musiało wykonać jedno koło względem drugiego przy każdym obrocie koła.
pepi - |8 Maj 2013|, 2013 06:02
Konstrukcja opon, szerokość, typ (letnie - zimowe) nie ma znaczenia.[/quote]-ta
|
|