| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Problemy z odpaleniem rozgrzanego silnika
free_iwan - |6 Cze 2005|, 2005 08:48 Temat postu: Problemy z odpaleniem rozgrzanego silnika Witam.
W moim Scorpio czesto (ale nie zawsze) są problemy z odpaleniem rozgrzanego silnika - nie kręci sie rozrusznik.
Po przekreceniu kluczyka kontrolki tylko troszke przygasają i nic sie nie dzieje. Nie slychac zadnego pykniecia. Jak autko postoi ok pol godziny i sobie odpocznie zaczyna palic bez problemu.
Zastanawialem sie czy to moze skrzynia nie podaje wtedy informacji ze jest wlaczony inny bieg niez P lub N, ale na innych biegach kontrolki nie gasna.
Sa jakies sugestie? Pomijajac oczywiscie oczywisty:-))) przeglad skrzynki bezpiecznikow ??
Pozdrawiam
free_iwan
zbyszek - |6 Cze 2005|, 2005 12:41
Pershing ma chyba podobny problem ciężko pali jak jest ciepły. Poszukaj na forum. Pershing podejrzewa chyba czujnik temp., albo jakoś tak.
edit: znalazłem tutaj:
http://www.forum.ford-sco...opic.php?t=3606
Rafał A.(antek) - |6 Cze 2005|, 2005 13:01
jesli jest zupelna cisza, i nawet kontrolki nieprzygasna, to sadze ze słaby aku, ktory nie zalacza bendiksa, poszukaj na forum opisywalem to, ptrzeba sie wpiac bezposrednio w kabel koło akumulatora i sprawdzic czy wtedy ruszy.
free_iwan - |6 Cze 2005|, 2005 14:30
Własnie kontrolki troche przygasaja. ...
Czy awaria czujnika temperatury mialaby wplyw na to ze rozrusznik sie nie kreci ???
Pozdrawiam
Struna - |6 Cze 2005|, 2005 14:40
nie - nie ma wpływu
Adam_2000 - |6 Cze 2005|, 2005 14:41
Speedo ma rację - rozrusznik, albo automat...
Rafał A.(antek) - |6 Cze 2005|, 2005 14:45
co to znaczy troche? normalnie ciemnieja czy praktycznie taki migniecie?
Sprawdz to co mowilem koło akumulatora idzie przewod czarno czerwony, wbij w niego noz tak by go ine przeciac i dotknij dodatniej + klemy akumulatora, zobaczysz czy ruszy
free_iwan - |6 Cze 2005|, 2005 15:15
Troche w tym przypadku znaczy lekkie migniecie.
A nie jest tak ze jak jest akumlator za slaby to po przostu przy probie zakrecenia rozrusznikiem wszystkie kontrolki powinny zgasnac calkiem. ??
(chyba ze jestem spaczony mysleniem jak to dzialaw "maluchu" )
Bede probowal wpiac sie prosto na akumlator
Pozdrawiam i dzieki za wszystkie porady
Rafał A.(antek) - |6 Cze 2005|, 2005 16:15
niestety jak prad jest zasłaby to wogole nie rusza automatu, jak nie ruszy automatu wogole to nie zamyka stykow rozrusznika i nie ma obciazenia ktore by spowodowalo przygasniecie konteolek Efekt wystepuje najczesciej w upalne dni lub jak jest goraco pod maska przerabiałem to juz
Art - |6 Cze 2005|, 2005 18:33
Miałem kiedyś coś podobnego tyle że w Escorcie. Okazało się że jeden z przewódów masowych (plecionka) idących od silnika do karoserii pod warstwą błota był uszkodzony i po rozgrzaniu silnika "nie kontaktował".
Spróbuj zewrzeć styki przy samym rozruszniku lub podłącz go bezpośrednio do aku - jeśli zakręci to bardzo prawdopodobne że to właśnie to.
W Escorcie idealnie nadawał się do tego klucz do kół.
Pzdr,
Art
Rafał A.(antek) - |7 Cze 2005|, 2005 00:25
no to ja mowilem to samo tylko w bardziej cywilizowany sposob w dohc lubi sie ten przewod idacy do automatu ułamac albo przegrzac przysamym automacie własnie.
free_iwan - |11 Cze 2005|, 2005 14:28
Witam.
Problem został rozwiązany (jak na razie) przez zakup nowego akumlatora. poprzedni miał już 6 lat
Pozdrawiam
free_iwan
Rafał A.(antek) - |11 Cze 2005|, 2005 15:16
tak jak mowilem za duzy spadek napiecia, problem wroci
free_iwan - |15 Cze 2005|, 2005 10:34
Witam. Nowy akumlator podczas deszczu (autko stało przed domem) wytrzymał tylko 3 godziny. Rozładował się do końca. Deszcz musi robić jakieś zwarcie w instalacji elektrycznej (a bezpieczniki są wszystkie cale) oj czeka mnie wielki jej przeglad
Pozdrawiam
free_iwan
Adam_2000 - |15 Cze 2005|, 2005 11:10
Kurcze, to nie deszcz CI robi jakieś zwarcie, bo wygląda na to , że coś bierze spory prąd (10-20A !)...
Woda w skrzynce może powodować załączanie się któregoś z przekaźników.
Wyłącz wszystko, co się da, odłącz klemę i podłącz ją przez jakiś dobry amperomierz.
Jeżeli będzie pokazył prąd większy niż 03-05A, to szukaj, co go pobiera...
Rafał A.(antek) - |15 Cze 2005|, 2005 22:45
a moało tam tego... pewnie zamokłą skrzynka bezpiecznikow i sie no swiatła paliły w nocy albo szyba ogrzewana
free_iwan - |16 Cze 2005|, 2005 10:34
Eureka !!!!!!!!
Wlasnie, czasem po deszczu caly czas sie mi swiecila kontrolka od ogrzewania szyby i nie dalo sie jej wylaczyc.
Dopiero teraz sie mi to wszystko poukladalo !!!!!
Wyjscie z klopotu tymczasowe: wyciagnac bezpiecznik od ogrzewania i poczekac na nastepny deszcz.
Pozdrawiam serdecznie
free_iwan
Rafał A.(antek) - |16 Cze 2005|, 2005 12:49
to ja ci radze zastosowac jedyne mozliwe wyjscie 0- szybka naprawe sprzynki bezpiecznikow, bo za troche nie bedziesz miał juz czego naprawiać
|
|