| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Czujnik zegarowy
hleb23 - |23 Gru 2012|, 2012 01:05 Temat postu: Czujnik zegarowy Panowie (i Panie),
Zawiecha cacy a mimo tego przy hamowaniu drgania kiery. Tarcza wymienione na te od ford2fast i dalej nic. Zaczynam myśleć, że może piasta jest krzywa. Podobno da się to sprawdzić czujnikiem zegarowym tylko pytanie gdzie. Czy na Feuvercie coś takiego będą mieli? Albo tokarz?
pepi - |23 Gru 2012|, 2012 08:50
a wyczyściłeś piasty ok nie waliłeś młotkiem itp w nie >>
zaciski chodzą ok ?
ja kupiłem miernik za 30 pln i dorobiłem stojak i tak mierzyłem
krzywa tarcza jest wtedy jak hamujesz i cały czasz napindala
a coś z zawieszeniem jak depniesz to przestaje
Jankes - |23 Gru 2012|, 2012 08:51
Nie zakłada sie uzywanych tarcz, jeszcze nam powiedz ze założyłeś te tercze i stare klocki zostawiłeś??
Adam73 - |23 Gru 2012|, 2012 08:59
Jankes, niby tak . Ale jak przypili Cię z częściami a w kieszeni "wiater" to tymczasowo ujdzie. Szczególnie jak tarcze były proste (a wystarczy założyć na tokarkę i wszystko wiadomo).
Oczywiście nie jestem zwolennikiem "starego" szczególnie na układach "bezpieczeństwa" (hamulce,zawiecha,kierowniczy) ale wszystko zależy od stanu części i uczciwości sprzedawcy.
pepi - |23 Gru 2012|, 2012 09:04
i co z tego jak zostawił jeśli były jeszcze zdrowe proste to i tak się klocek dotrze do nich
zawsze można go wyrównać
lepiej jest kupić używane niż byle akie nowe
Jankes - |23 Gru 2012|, 2012 09:13
Nie no spoko, każdy robi jak lubi...
pepi - |23 Gru 2012|, 2012 09:19
nie jak ma kasę nie jak lubi
trzypion - |23 Gru 2012|, 2012 17:36
Po pierwsze - wyważ koła, szczególnie jeśli drgania się nasilają wraz z prędkością z której hamujesz.
Poza tym sprawdź, czy piasty i tarcze są proste. Nie trzeba wiele, zdejmujesz koło, zakręcasz na szpilki nakrętki, żeby przytrzymać tarczę (albo zwykłe, albo od stalowych felg, ale odwrotnie, czyli płaskim do felgi). przykładasz śrubokręt do jarzma zacisku tak, żeby był nieruchomy i stykał się z tarczą i kręcisz piastą. Jeśli masz równomierny dźwięk, to jest cacy, jeśli nie, to znaczy, że coś bije - albo powierzchnie przylegania piasty/tarczy są zabrudzone, albo coś jest krzywe.
hleb23 - |23 Gru 2012|, 2012 20:53
Dzięki za podpowiedzi. Koła wyważone, problem występuje nawet przy 60km/h. Jadę po świętach do tokarza, żeby sprawdził te tarcze, piasty, bo podobno same sprawdzenie to groszowe rzeczy.
pablo19 - |23 Gru 2012|, 2012 23:35
| Jankes napisał/a: | | Nie zakłada sie uzywanych tarcz, ... | Ja założyłem używane z minimalnym przebiegiem. Zrobiłem już na nich ponad 5000 km i zamierzam więcej Nie ma reguły.
trzypion - |24 Gru 2012|, 2012 17:07
| hleb23 napisał/a: | | Dzięki za podpowiedzi. Koła wyważone, problem występuje nawet przy 60km/h. Jadę po świętach do tokarza, żeby sprawdził te tarcze, piasty, bo podobno same sprawdzenie to groszowe rzeczy. |
IMO marnowanie pieniędzy. Jesli już, to znajdź warsztat, który toczy tarcze na piastach.
WieSiu - |24 Gru 2012|, 2012 20:43
| trzypion napisał/a: | | IMO marnowanie pieniędzy. Jesli już, to znajdź warsztat, który toczy tarcze na piastach. |
raczej musze sie z tym zgodzic, sprawdzic piasty i tarcze na piastach warto,ale toczyc takie tarcze osobno to nie ma sensu. U mnie po takich zabiegach bylo jeszcze gorzej,choc na tokarce wszystko ok.
trzypion - |24 Gru 2012|, 2012 20:53
No chyba, że piasta jest na 100% prosta.
WieSiu - |24 Gru 2012|, 2012 20:55
jakos wole zaplacic za nowe tarcze, niz ryzykowac z tokarzem. Mikoda nacinane i nawiercane i jakos nie krzywia sie w kosie. Choc z czujnika zegarowego wynikalo ze 1 piasta jest delikatnie uderzona.
trzypion - |24 Gru 2012|, 2012 21:17
Najpierw trzeba sie dowiedziec, czy to tarcze, czy piasta. Jak piasta jest krzywa, to nowe tarcze niczego nie zmienią.
artur.k - |24 Gru 2012|, 2012 21:26
| WieSiu napisał/a: | | Mikoda nacinane i nawiercane i jakos nie krzywia sie w kosie.. |
dokładnie cena do jakości super mam je w każdym aucie i u ojca tez siedzą...
lukas2 - |25 Gru 2012|, 2012 00:34
TRW też dają radę. Ludzie toż to hamulce a nie lampka sufitowa to wasze życie a wy jakieś używki niepewne montujecie?
pepi - |25 Gru 2012|, 2012 09:27
akurat w tarczach jest łatwiej bo widać ich stan i łatwo można ocenić je
TRW pokrzywiłem w mym pierwszym kosie a mikodo nie
bingo - |25 Gru 2012|, 2012 11:58
toczenie tarcz na aucie niby lepsze, bo idealnie kompensuje wszystkie błedy np. piasty ale tak nie jest. Toczenie na samochodzie maskuje bicie poszczególnych elementów, a to nie zawsze jest dobre. Przy toszczeniu i sprawdzaniu na tokarce nie tylko dokładnie sprawdzamy bicie i je likwidujemy, ale też usuwamy zabrudzenia między poszczególnymi elementami (np. tarcz - piasta). Jeśli jesteśmy pewni piasty i łożysk, można toczyć na aucie, ale jeśli nie , lepiej toczyć na tokarce - wtedy wyjda pozostałe problemy.
trzypion - |25 Gru 2012|, 2012 14:54
No jesli mowa o toczeniu całego zestawu piasta - tarcza, to oczywiście tak, na tokarce najlepiej.
Mi chodziło o toczenie samej tarczy - tutaj lepiej na aucie, niż na tokarce, chyba że jesteśmy piasty na 100% pewni.
|
|