Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - Podziekowania dla Gufera!!

Słoniu - |12 Lis 2011|, 2011 12:57
Temat postu: Podziekowania dla Gufera!!
Serdeczne i ogromne podziekowania dla kolegi Gufer-posepny za ogarnięcie "kabelkologii" w moim mondku!!!!
kat - |12 Lis 2011|, 2011 12:59

no ja sie moge przyłączyc do podziekowan,bo Gufer to naprawde solidna firma,kabelki ogarnia wzorowo i naprawde bez zadnej niepotrezbnej rzezby
a wielokrotnie mi pomaga w tym zakresie

gufer-posepny - |12 Lis 2011|, 2011 13:09

znowu wiązka .... ehhh :P mogło być ładniej ale zdeka zmarzłem .
Tomek Z - |12 Lis 2011|, 2011 19:54

potwierdzam - umi !!! :-d
pepi - |12 Lis 2011|, 2011 21:00

ma małe zgrabne rączki ;)
które leczą :-D

gufer-posepny - |12 Lis 2011|, 2011 21:19

Ja się nie znam :D
Zysio - |13 Lis 2011|, 2011 01:01

pablo19 napisał/a:
Zupełnie jak w avku.

:rofl:

I jak tu się nie zgodzić? :D

gufer-posepny - |13 Lis 2011|, 2011 10:04

Jeden pierścień kabla , jeden kabel by wszystko połączyć , jeden kabel by wszystko włączyć :P
ford2fast - |13 Lis 2011|, 2011 11:11

gufer-posepny napisał/a:
Jeden pierścień kabla , jeden kabel by wszystko połączyć , jeden kabel by wszystko włączyć :P

I jeden kolor , żeby tego kto będzie się próbował w tym rozeznać - zadręczyć :):

pablo19 - |13 Lis 2011|, 2011 11:21

ford2fast napisał/a:
gufer-posepny napisał/a:

I jeden kolor , żeby tego kto będzie się próbował w tym rozeznać - zadręczyć :):
To się nazywa "przywiązanie" do siebie klienta ;)
gufer-posepny - |13 Lis 2011|, 2011 11:27

jak się zrobi tak że nie trzeba poprawiać , to kolory nie są istotne .
ford2fast - |13 Lis 2011|, 2011 11:35

gufer-posepny napisał/a:
jak się zrobi tak że nie trzeba poprawiać , to kolory nie są istotne .

Absolutnie totalna krótkowzroczność przyszłościowa czyli spychologia :)
Co ja się będę martwił , że ktoś kiedyś będzie miał z tym DUUUUUUUUŻY problem :roll:

gufer-posepny - |13 Lis 2011|, 2011 11:46

nie będzie .
ford2fast - |13 Lis 2011|, 2011 13:24

gufer-posepny napisał/a:
nie będzie .

Czyżbyś oznaczał każdy ze stukilkudziesięciu przewodów w wiązce podłużnicy ? :):

gufer-posepny - |13 Lis 2011|, 2011 13:35

każdy białym paskiem wzdłuż .
WieSiu - |13 Lis 2011|, 2011 14:49

i co z tego ze inne kolory. schematy przed oczy i czytac. Ciekaw jestem jak rozwiazac problem i zrobic tak zeby kazdy kabel byl inny a najlepiej taki sam jak stary, raczej malo mozliwe. Poza tym dobrze zrobione to nie ma co sie tym przejmowac, no chyba ze ktos przetnie kable lub inaczej uszkodzi to rzeczywiscie troche problemu jest.
pepi - |13 Lis 2011|, 2011 15:31

ja tak robię
bo nie chce wasz martwić jak kiedyś pisałem silikon dobry na cycki
a kabelki po 2-3 latach już nie są mięciutkie i gdzie nie gdzie już są nadjedzone
nie ja robiłem je to nie wiem może akiś tani ten kabel był ale jak wsze kable takie same są
a na oko to tak ....
wiem że scorki za długo nie pośmigają to te 2-3-4 lata starczy ale fakt jest faktem

ford2fast - |13 Lis 2011|, 2011 15:34

Cytat:
i co z tego ze inne kolory

Na głupotę nie ma lekarstwa :)
Czyli następna teoria , że producenci oryginalnych wiązek to debile niepotrzebnie różnicujący kolory przewodów :roll:
WieSiu napisał/a:
schematy przed oczy i czytac

Chyba nie do końca wiesz co piszesz :)
WieSiu napisał/a:
Ciekaw jestem jak rozwiazac problem i zrobic tak zeby kazdy kabel byl inny

Lenistwo to okrutna choroba :roll:
Jeżeli tylko się chce to nie jest wielki problem można nawet te białe czy żółte paskudztwa trwale pooznaczać :shock:
Myślenie nie boli :)
Znam tylko jedną osobę , która zawsze oznacza przewody jeżeli są tego samego koloru
WieSiu napisał/a:
Poza tym dobrze zrobione to nie ma co sie tym przejmowac

Takie rzeczy niestety się zdarzają i stosowanie spychologii to zwykłe (często nie zamierzone) świństwo
O ile ktoś robi to w swoim samochodzie , który NIGDY NIKOMU nie sprzeda to wszystko w porządku
Widziałem już kiedyś taką wiązkę stworzoną ZAROBKOWO przez jednokolorowego specjalistę i ręce mi opadły
W dawnych czasach za takie rzeczy były ciekawe kary :)
Pewnie , niech ktoś inny się tym przejmuje
Jak to kiedyś mówili "Po nas choćby potop"
WieSiu napisał/a:
no chyba ze ktos przetnie kable lub inaczej uszkodzi to rzeczywiscie troche problemu jest

Odtwarzanie wiązki według TISa to syzyfowa robota :(

Przepraszam za to przydługie OT :roll:
Aby było w temacie to również dziękuję guferkowi :)
Za silną wolę i wprowadzanie do Scorpio ciekawych wynalazków :)

WieSiu - |13 Lis 2011|, 2011 17:57

ford2fast, no to z takim oznaczaniem wiazki podloznicy do kosa (ale calej) to powinno sie brac ze 3000zl za upierdliwosc.

ford2fast napisał/a:
W dawnych czasach za takie rzeczy były ciekawe kary :)

w dawnych czasach bylo przynajmniej 3 razy mniej kabli w komorze silnika, to i z oznaczaniem i z szukaniem innych kolorow nie bylo problemu. A teraz czas to pieniadz i jesli Ty robisz oznaczajac bardzo widocznie i trwale kable i nie bierzesz za to duzo kasy to pewnie kiedys do Ciebie cos wysle na zrobienie skoro jest to takie lepsze rozwiazanie.

pepicosi, silikony miedzy glowicami paroletnie maja sie u mnie bardzo dobrze.

a przy okazji dodam ze aby poszukac gdzie i ktoredy jaki przewod idzie to nie trzeba miec kolorow,a wystarczy generator do szukania par kabli, czasem moze zawiesc jak przewod jest w jakims miejscu rozgaleziany,ale to nie sa czeste przypadki. Jest to szybsze niz szukanie po kolorach :p

Słoniu - |13 Lis 2011|, 2011 20:16

dajcie spokój :-d Gufer jest tak przywiązany do tej fury że bedzie tym który ją odwiezie na wieczny odpoczynek na "cmentarzysko" (czytaj złom)
bingo - |13 Lis 2011|, 2011 20:27

jeżeli chodzi o kolory nowej wiazki, to po prostu kwestia łatwości wykonania i jej kosztów - dużo taniej i szybciej zostanie zrobiona wiązka z odpowiednio oznaczonych kabli niż w przypadku kabli w jednym kolorze. i to jest głowny powód stosowania kolorowych kabli. i dotyczy nie tylko instalacji samochodowej. dlatego kable w rozdzielni mają tylko trzy kolory, a nie multum, a już wiązki sterujące między modułami, rozdzielniami i innymi elementami są znakowane (najczęsciej numerowane, choć i kolorami też są różnymi robione).

podobnie sprawa ma się z regeneracją wiązki. Jeżeli wymieniamy kolor na kolor, to czas regenerowania wiązki jest dużo krótszy od regenracji przewodem w jednym kolorze. Przy zastosowaniu trzech kolorów czas regeneracji jest już krótszy, ale nie aż tak, jak przy stosowaniu pełnej palety kolorów zgodnych z oryginalnymi. Druga sprawa to koszt kabla - przy regeneracji jednej wiazki koszt zakupu kabli w palecie kolorów bedzie dużo wiekszy niż zakup jednego koloru.

przy serwisie auta ze schematami w ręku kolor przewodu nie ma aż takiego znaczenia, bo i tak sprawdzamy po wtyczce. koory zresztą w wielu miejscach auta są mało czytelne. co innego w trakcie przeróbek lub szukaniu po omacku - wtedy kolory nam sporo ułatwiaja, choć osobiście nie szukał bym kabla po kolorze bez schematu, bo nigdy nie wiemy, czy w wiązce nie zmienia koloru (co się zdarza i to nie rzadko).

gufer-posepny - |13 Lis 2011|, 2011 20:35

z tego co mi wiadomo to zółto-kabelkowe wnętrze jest tylko u mnie . więc jak się wysypie to tylko ja będę na siebie zły .

na złom to chyba nie pójdzie ( a przynajmniej nie ode mnie ) .

ford2fast - |13 Lis 2011|, 2011 20:45

bingo napisał/a:
dlatego kable w rozdzielni mają tylko trzy kolory, a nie multum

W samochodzie ? :shock: :):

Słoniu - |13 Lis 2011|, 2011 21:14

gufer-posepny napisał/a:
na złom to chyba nie pójdzie ( a przynajmniej nie ode mnie ) .

Przecież nie powiedziałem że już :D jak już bedziesz stary :P

pablo19 - |13 Lis 2011|, 2011 21:25

Speedo napisał/a:
ford2fast napisał/a:
bingo napisał/a:

napisal ze w rozdzieli, f2f masz rozdzielnie w samochodzie? ;)
Zawsze można mieć coś na przyczepce http://www.nara.republika...tp/PICT1006.JPG
gufer-posepny - |13 Lis 2011|, 2011 21:30

ogólnie to w mondku Słonia nie robiłem wiązki podłużnicy bo tam tego nie ma tylko coś mniej zamotanego . a w pewnych zastosowaniach użycie jednego koloru kabla nawet jest wskazane :) .

i te skrzynki schowane pod konsolą a nie odpływem z szyby .... widać dało się pomyśleć .

ford2fast - |13 Lis 2011|, 2011 21:58

Speedo napisał/a:
ford2fast napisał/a:
bingo napisał/a:

napisal ze w rozdzieli, f2f masz rozdzielnie w samochodzie? ;)

No nie wiem , może w Fordzie T :)
I tam były te trzy kolory :roll:
Oprócz filmów Kieślowskiego :):
A na liniach wysokiego napięcia to podobno jeden kolor jest :shock:

gufer-posepny napisał/a:
skrzynki schowane pod konsolą a nie odpływem z szyby .... widać dało się pomyśleć

W Mondeło takie małe skrzyneczki to wszędzie się zmieszczą :roll:
A w Scorpio nastąpił konflikt myśli technicznej dwóch konstruktorów :):

Speedo napisał/a:
f2f masz rozdzielnie w samochodzie? ;)

A tak na poważnie to miałem w Scorpio i to nawet czasami więcej niż jedną :)
Tylko nie podłączone :roll:

sp9wlc - |14 Lis 2011|, 2011 06:22

Gufer to profesjonalna firma, zreszta Kat też, co do kolorów kabelków to jak Gufer zrobi jednym kolorem to nic temu nie przeszkadza, bo do tematu wracać nie trzeba będzie. bo i po co
ford2fast - |14 Lis 2011|, 2011 09:04

sp9wlc napisał/a:
do tematu wracać nie trzeba będzie. bo i po co

W naszym kraju brak wyobraźni jest dość powszechną chorobą :roll:

Reader - |14 Lis 2011|, 2011 11:20

ford2fast napisał/a:
gufer-posepny napisał/a:
nie będzie .

Czyżbyś oznaczał każdy ze stukilkudziesięciu przewodów w wiązce podłużnicy ? :):

Ja tak robiłem. Każdy kabel wiązki podłużnicy ma dwie etykiety przy każdym z końców. :-d
Roboty full , ale jakby co to można prawie bez schematów podchodzić. :610:

WieSiu - |14 Lis 2011|, 2011 11:25

Reader, na przyszlosc zapytam... jaka metoda (etykieta) opis ? Masz moze zdjecie ? I jak trwale jest to rowiazanie ?
Reader - |14 Lis 2011|, 2011 11:46

Zdjęcia pod ręką nie mam , ale tak na szybko wymyśliłem takie "chorągiewki" z dobrej jakości taśmy izolacyjnej jasnego koloru.
Ucięty kawałek izolacji tak z 20 - 30 mm długości, kabel położony na środek (5-10 cm od końca) i sklejenie końców taśmy klejem do siebie - w efekcie powstaje taka chorągiewka na kablu.
Następnie specjalnym cienkim markerem opis z dwóch stron tej etykiety - z jednej opis jednego docelowego pinu i wtyczki z drugiej drugiego.
Przykładowo: jedna strona etykiety "MAF 1" , druga "ECU 88"
Przy drugim końcu danego przewodu identyczna etykieta.

Te etykiety można pozawijać późnej na kable, czy razem w wiązkę i zaizolować .

W sumie to tutaj chodzi wam chyba o co innego , aby na całej długości kabel jakoś cechować podobnie jak oryginalne kolory.
Na to pomysłu nie mam.

bingo - |14 Lis 2011|, 2011 12:54

ford2fast napisał/a:
bingo napisał/a:

W samochodzie ?
- przeciesz pisałem, że wtedy, gdy masz układane kable pojedyńczo, a nie robione gotowe wiązki. w samochodach masz gotowe wiązki, ale jak są robione specjalne zabudowy z kablami montowanymi pojedynczo nie stosuje się nizliczonej ilosci przewodów, bo to bez sensu.

Gdyby koszt produkcji wiązki do auta z jednego koloru był by tańszy, to by były tak robione. A że nie jest tańszy, to jest robiony z kilkunastu kolorów i montaż przewodu we właściwym miejscy wtyczki jest robiony według koloru, a nie na podstawie pomiaru elektrycznego.

Jeżeli ktoś wymienia kabel po kabelu, co jest dużo bardziej pracochłonne, to nie ma żadnych problemów z zastosowaniem jednego koloru kabla.

[ Dodano: |14 Lis 2011|, 2011 12:55 ]
WieSiu napisał/a:
Reader, na przyszlosc zapytam... jaka metoda (etykieta) opis
- można użyć gotowych znaczników
ford2fast - |14 Lis 2011|, 2011 13:58

WieSiu napisał/a:
jaka metoda (etykieta) opis ?

Najprostsza to kody paskowe z koszulek termokurczliwych :)
Kolorów jest chyba z dziesięć i można przewody oznaczać spokojnie nie tylko na końcach przewodów :)

Zysio - |14 Lis 2011|, 2011 19:25

Nie wygaszaj, niech to ktoś wydzieli po prostu, bo to jakby ważna informacja jest jak opisywane są kabelki, w sumie po raz pierwszy na poważnie jest to zagadnienie podjęte przy okazji wiązek.
Waski - |14 Lis 2011|, 2011 20:29

ojtam ojtam - żeby tylko takie OT było na tym forum - tutaj nawet jest w temacie toto
Zysio napisał/a:
Nie wygaszaj,

poprawione - przyda się może potomnym :)

pandy - |14 Lis 2011|, 2011 21:31

ford2fast napisał/a:
WieSiu napisał/a:

Kolorów jest chyba z dziesięć i można przewody oznaczać spokojnie nie tylko na końcach przewodów :)

a cos z tego f2f?

moze ktos ma jakies doswiadczenie z takimi oznacznikami?

http://www.tme.eu/pl/deta...401fd3a01bd5b7f

albo cos z tego
http://www.tme.eu/pl/kata...26page%3D1%2C20

ford2fast - |14 Lis 2011|, 2011 22:00

p. napisał/a:
ford2fast napisał/a:
WieSiu napisał/a:

a cos z tego f2f?

To z tego p. , że można przeważnie zachować oryginalne oznaczenia
TRWALE :)
Używanie wskazanych przez Ciebie p. znaczników jest niepraktyczne z wielu powodów :roll:

sp9wlc - |15 Lis 2011|, 2011 06:16

jest wielu kolegów na forum, którym należało by sie odwdzięczyć.
Jednak Gufera spotkałem osobiście, powieżyłem mu swoje autko, o to co On i Kat wyrabiali z nim jest fenomenalne.
Teraz z perspektywy czasu moge powiedzieć, że wiedzieli co robią, ale wtedy miałem obawy czy nie są obłąkani. Właściwie do dzisiaj nie wiem czy ten obłed polega na ich fachowości.
Wiem, że często pracuja razem.
Czy zatem władza forum przewiduje jakieś medale, proporczyki czy choćby dyplomy?

Zysio - |15 Lis 2011|, 2011 08:48

sp9wlc napisał/a:
Czy zatem władza forum przewiduje jakieś medale, proporczyki czy choćby dyplomy?

Niestety tylko takie, jaką namiastkę masz poniżej pola "Skąd" w profilu ;)

ford2fast - |15 Lis 2011|, 2011 09:03

sp9wlc napisał/a:
jest wielu kolegów na forum, którym należało by sie odwdzięczyć....
...Czy zatem władza forum przewiduje jakieś medale, proporczyki czy choćby dyplomy?

Jeżeli pomoc ta była nieodpłatna i bezinteresowna , zawsze możesz wnioskować w odpowiednim dziale :)
Albo dać na tacę w intencji :):

pandy - |15 Lis 2011|, 2011 11:46

ford2fast napisał/a:
p. napisał/a:
ford2fast napisał/a:
WieSiu napisał/a:

a cos z tego f2f?

To z tego p. , że można przeważnie zachować oryginalne oznaczenia
TRWALE :)
Używanie wskazanych przez Ciebie p. znaczników jest niepraktyczne z wielu powodów :roll:

Masz jakies zrodlo kabli w kolorach z Scorpio czyli takich na wiazki? Niepraktyczna bo? (za drogo, za grube, nie bo nie)?

WieSiu - |15 Lis 2011|, 2011 11:54

ford2fast, kody paskowe z koszulek termokurczliwych to dobry pomysl, troche pracy dodaje,ale mysle ze to najtrwalsze rozwiazanie i w miare latwo czytelne.
ford2fast - |15 Lis 2011|, 2011 11:57

pandy napisał/a:
Masz jakies zrodlo kabli w kolorach z Scorpio czyli takich na wiazki?

Praktycznie nie ma problemu z legalnym kupieniem dowolnego przewodu do instalacji samochodowych i to w dowolnym kolorze :)
Jedyny problem jest ilość , trzeba wziąć rolkę :roll:
Inna opcja jest taka , że w przynajmniej dwóch miejscowościach województwa opolskiego są firmy produkujące wiązki dla producentów samochodów
Od Twojej inwencji i elokwencji zależeć będzie kupno mniejszych ilości :)

pandy - |15 Lis 2011|, 2011 13:44

problem w tym ze kable do wiazek sa wykonane w takiej a nie innej izolacji - w praktyce obliczone na kilka lat zycia samochodu - powiedzmy do 10 - ja wiem ze to smieszne ale Scorpio powoli zaczyna byc zabytkiem...
ford2fast - |15 Lis 2011|, 2011 14:32

pandy napisał/a:
problem w tym ze kable do wiazek sa wykonane w takiej a nie innej izolacji - w praktyce obliczone na kilka lat zycia samochodu - powiedzmy do 10 - ja wiem ze to smieszne ale Scorpio powoli zaczyna byc zabytkiem...

A jakiż to problem zrobić nowe wiązki raz na pięć lat ? :)

gufer-posepny - |15 Lis 2011|, 2011 16:17

aleście se znaleźli o kablach temat .

chcecie takie jak do scorpio identyczne ? tnijcie mondeo . albo zapraszam do ASO . zakup przynajmniej połowy kolorów a trzeba kupować po 0,1km albo 1 km wyjdzie cenowo to samo jak wycieczka do aso . jak dłubie się jedną i pewnie jedyną w życiu wiązkę to nie widzę sensu .

obłąkany .... no możliwe . na coś muszę umrzeć . teraz jestem szczęśliwy bo wiem na co .

sp9wlc - |16 Lis 2011|, 2011 06:00

gufer-posepny napisał/a:
aleście se znaleźli o kablach temat ..

Temat wątku brzmi:" podziekowanie dla Gufera"

Czy Ty Gufer chciałbyś się do czegoś przyznać :)
Jeśli tak to podaj "TW"

ps. oczywiście, żartuje.
Jesli ktoś poznał Gufera to wie, że On jest zaprzeczeniem "wspaniałych mechaników"
Bowiem na 3 godziny pracy wypowiada 3 słowa.
Zatem gdybyś chciał założyć warsztat machaniki samochodowej musiał być zatrudnić rzecznika prasowego. Bo klient lubi być poinformowany co się stało, dlaczego, jak naprawić usterkę, gdzie kupic części, jakie są tego koszty, ile mechanik na tym zarobi, a co najważniejsze klienta podpowie jak to naprawić. :)

gufer-posepny - |16 Lis 2011|, 2011 08:02

ja się nie znam .... to przeważnie powtarzam . pozatym zimno jest i obecnie jedyne narzędzie które używam to kluczyk do stacyjki .
pandy - |16 Lis 2011|, 2011 08:05

ford2fast napisał/a:
pandy napisał/a:

A jakiż to problem zrobić nowe wiązki raz na pięć lat ? :)

robic to mozna i co rok - a ja jestem jak juz struna napisal strasznym leniem i dlatego wole zrobic raz i porzadnie - drozej niz fabryka bo i samochod juz zwyczajny nie jest

[ Dodano: |16 Lis 2011|, 2011 08:08 ]
sp9wlc napisał/a:
gufer-posepny napisał/a:
aleście se znaleźli o kablach temat ..

Temat wątku brzmi:" podziekowanie dla Gufera"

moze wlasnie dlatego warto byloby wydzielic fragmenty poswiecone elektryce i wystawic do dzialu technicznego - ubolewam ze nie mialem okazji dziekowac guferowi ale zescie sie zmowili i mieszkacie albo na Slunsku albo we Krakowie a to jakos tak daleko od ZachPomu.

pepi - |16 Lis 2011|, 2011 08:13

pandy napisał/a:
problem w tym ze kable do wiazek sa wykonane w takiej a nie innej izolacji - w praktyce obliczone na kilka lat zycia sa
-ja nadal twierdzę że użycie kabelków z mk1 jest najsensowniejsze mają różne kolory i są trwałe
były już 20 lat i jeszcze są ok
a silikony ja już pisałem co się z nimi dzieje
ostatnio czytałem u sierrafanow że ktoś pisał to samo
więc