| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
MK 3 - Ultimowa cosiarka zelaznego
zelazny_gst - |18 Wrz 2011|, 2011 20:44 Temat postu: Ultimowa cosiarka zelaznego Po pół rocznych poszukiwaniach i zjeżdżeniu połowy kraju zostało kupione jako 6 Scorpio które mamy i 2 które zostało kupione z pewnych rąk i z pewnością że nie było bite,autko prawie rok stało było tylko odpalane i robiony mały objazd po osiedlu. Za nim auto trawiło w moje ręce to poprzednik zrobił rozrząd oraz wymienił chłodnice wody.Jak był w niemcowni to zrobiona była gruntowna konserwacja podwozia i nadwozia. Rocznikowo to 1996 z przebiegiem 135 tyś co do wersji wyposażenia to ultima, jest chyba wszystko po za szybrem z nudów dołożyłem elektrykę kanapy z mk1 oraz zmieniłem przód na po lifta. Po za kupie zrobiona wiązka silnika, skrzyni oraz podłużnica.Wymienione świece oraz przewody wn wsadzone lpg. Plany na przyszłość to zrobić porządek z instalacja lpg czyli wymienić na coś bardziej ludzkiego jak stag 300 plus, troche z lakierem się pobawić, wymienić olej w skrzyni bo wszystkie graty są tylko czasu brakuje,ale na spokojnie bo auto robi tylko 300km miesięcznie.Poniżej kilka fotek poglądowych, oczaty na 16" kołach z przodu gumy dunlopy sport z tyłu pirreli p7.
Zysio - |18 Wrz 2011|, 2011 20:46
Ładny jest on
A to Ultima na kontynencie była? Raczej z UK taką wersję wyposażenia kojarzę.
TomiGra - |18 Wrz 2011|, 2011 21:00
Fajne ta Ultima no i miałem ostatnio przyjemność bujnąć się nią
Jest moc i efekty dźwiękowe na wysokim poziomie
gorgo - |18 Wrz 2011|, 2011 21:05
Ładny
zbyszek - |18 Wrz 2011|, 2011 21:12
Ładny ci on.
robkom - |19 Wrz 2011|, 2011 07:36
tak patrzę i mi się chyba podoba taki układ - przód polift a tył przed, fajnie to wygląda z tym tyłem w chromowanych lampach, chyba sobie takie kupię ... nawet te chlapacze źle nie wyglądają
pablo19 - |19 Wrz 2011|, 2011 08:37 Temat postu: Re: Ultimowa cosiarka zelaznego
| zelazny_gst napisał/a: | | ...oczaty na 16 kołach ... | Nono, pogratulować pociągu
zelazny_gst - |23 Lis 2015|, 2015 21:42
Trochę odgrzeję temat, oczaty doczekał się zrobienia generalki i z tego powodu od dłuższego czasu nurtuje mnie, czy przewrócić mu oryginalne pompowane amorki z tyłu czy implantować nivo. Będę wdzięczny za opinie, jaką sprawność mają każde z tych rozwiązań i wpływ na komfort prowadzenia auta.
Kamil_Scorpio_ - |24 Lis 2015|, 2015 00:21
| zelazny_gst napisał/a: | | Trochę odgrzeję temat, oczaty doczekał się zrobienia generalki i z tego powodu od dłuższego czasu nurtuje mnie, czy przewrócić mu oryginalne pompowane amorki z tyłu czy implantować nivo. Będę wdzięczny za opinie, jaką sprawność mają każde z tych rozwiązań i wpływ na komfort prowadzenia auta. |
Nie znam się na nivo, bo nigdy nie miałem, ale wiem że wszystko zależy od funduszy $$
zelazny_gst - |24 Lis 2015|, 2015 06:17
Kamil_Scorpio_, Fundusze są podobne, tak jak pisałem jaka jest sprawność tych rozwiązań.
pepi - |24 Lis 2015|, 2015 06:56
pompowane lepsze
Reader - |24 Lis 2015|, 2015 07:30
Ja wybrałem nivo bo jest lepsze.
Nivo zakładasz i masz.
Jankes - |24 Lis 2015|, 2015 08:19
Widziałem auto w trakcie rozkładania, jestem ciekawy efektu końcowego.
Ja bym wybrał nivo
kat - |24 Lis 2015|, 2015 08:43
duze sa koszta,jeden amor to min. 1,5 tys
pablo19 - |24 Lis 2015|, 2015 10:02
| Kamil_Scorpio_ napisał/a: | ...I co trzeba mieć i jakie wrażenia z jazdy.
Wygaszam | Pieniądze, narzędzia i czas na wymianę amorów.
aviator - |24 Lis 2015|, 2015 10:42
Ja mam pompowane, na codzien (na pusto) auto jest twardsze niż przy zwykłych amorach. Przy obciążeniu i dłuższych trasach super, nie czuć baggazy i ekipy na tylnej kanapie. Przebiegi mam symboliczne, to o trwałości nic nie wiem a amory nowe - znalazłem paragon 1100pln za dwa. Porównania do nivo nie mam, tylko do airmatica z merca
Reader - |24 Lis 2015|, 2015 19:13
| Kamil_Scorpio_ napisał/a: | | Reader napisał/a: | Ja wybrałem nivo bo jest lepsze.
Nivo zakładasz i masz. |
Napisz mi jak możesz na pw jakie są to koszta. I co trzeba mieć i jakie wrażenia z jazdy.
|
Koszta: za ile znajdziesz za tyle będziesz miał.
Ja znalazłem chyba coś koło 1,2 kafla za komplet jakieś leżaki magazynowe.
Na ostatnie sztuki, z rok później dałem nawet namiar bednarowskiemu.
"Nic nie trzeba mieć" , zdejmujesz zwykłe amortyzatory, zakładasz NIVO.
W oryginale to chyba jakieś słabsze sprężyny dawali w komplecie, ale ja się w to nie bawiłem, zwłaszcza, że i LPG i hak wisi...
zelazny_gst - |24 Lis 2015|, 2015 22:13
| Jankes napisał/a: | Widziałem auto w trakcie rozkładania, jestem ciekawy efektu końcowego.
Ja bym wybrał nivo |
Sam jestem ciekaw jak wyjdzie, wiem na pewno że auto trawiło w dobre ręce i będzie robione jak dla siebie.
| aviator napisał/a: | | Ja mam pompowane, na codzien (na pusto) auto jest twardsze niż przy zwykłych amorach. Przy obciążeniu i dłuższych trasach super, nie czuć baggazy i ekipy na tylnej kanapie. Przebiegi mam symboliczne, to o trwałości nic nie wiem a amory nowe - znalazłem paragon 1100pln za dwa. Porównania do nivo nie mam, tylko do airmatica z merca |
Właśnie o to mi chodzi żeby tył był twardszy. Cena świetna znalazłem tylko to
http://e-autoparts.pl/amo...r-p-429555.html
1084zł mam nadzieje że za 2 ale i tak brak na stanie.
Chyba że z uk
http://www.onlinecarparts...oe-7436938.html
Mi dojdą koszta kompresora i pewnie przewody również będzie trzeba wymienić bo nie wiadomo w jakim są stanie.
Więc może nivo było by mniej problemowym rozwiązaniem.
| Reader napisał/a: |
Koszta: za ile znajdziesz za tyle będziesz miał.
Ja znalazłem chyba coś koło 1,2 kafla za komplet jakieś leżaki magazynowe.
Na ostatnie sztuki, z rok później dałem nawet namiar bednarowskiemu.
"Nic nie trzeba mieć" , zdejmujesz zwykłe amortyzatory, zakładasz NIVO.
W oryginale to chyba jakieś słabsze sprężyny dawali w komplecie, ale ja się w to nie bawiłem, zwłaszcza, że i LPG i hak wisi... |
Masz może model/numer tych nivomatów.
Reader - |24 Lis 2015|, 2015 22:23
SACHS-170465
zelazny_gst - |25 Lis 2015|, 2015 06:58
| Reader napisał/a: | | SACHS-170465 | Dzięki, możesz napisać jak zachowują się pod obciążeniem oraz jak ze sztywnością.
pepi - |25 Lis 2015|, 2015 07:35
pomerdało się komuś
nivo jest twarde bo takie musi być
Pompowany zawias się utwardza w miarę potrzeb !
Reader - |25 Lis 2015|, 2015 07:41
| zelazny_gst napisał/a: | | Dzięki, możesz napisać jak zachowują się pod obciążeniem oraz jak ze sztywnością. |
Tzn?
Jak to nivo, trzymają zadaną wysokość niezależnie od obciążenia.
Poczytać w necie opisy na jakiej zasadzie to działa.
Nawet chyba SACHS takie materiały publikuje.
zelazny_gst - |25 Lis 2015|, 2015 20:36
Będę wdzięczny jeśli ktoś miał by namiary na te nivomaty, napisałem do kilku sklepów ale nie mają już ich w ofercie.
zelazny_gst - |7 Lut 2016|, 2016 21:33
Jako że pisarz ze mnie marny, to ciągle się ociągam żeby coś naskrobać na temat oczatego, ale że pacjent ma przedłużane życie i pomagają w tym forumowicze to warto coś na ten temat jednak napisać.
Auto trawiło do Grzesia który rozebrał co trzeba by móc zrobić podwozie.
Wiec wyleciał silnik,wydech,skrzynia,bak,przewody hamulcowe paliwowe i pewnie coś jeszcze z czego pewnie nawet nie zdaje sobie sprawy.
Auto w takim stanie wróciło na pomorze gdzie zajął się nim gościu od renowacji klasyków tzn podwoziem.
Zrobiony został tylni pas za zderzakiem progi oraz nadkola, zewnętrzne elementy były kupione wewnętrzne dorabiane z blachy 2mm przy okazji został wzmocniony uchwyt na oryginalny podnośnik.
Pomimo obaw podłużnice okazały się zdrowe. Z podwozia została zdarta do zera oryginalna konserwacja plus jakiś mix fluidolu z woskiem po tym zabiegu dostał nową konserwacje i auto wróciło z powrotem do Grzegorza który zajmie się resztą.
Aha co do podwozia dostałem 2 lata gwarancji i co roczny przegląd i jeśli przez ten czas coś wyjdzie to gościu robi to na swój koszt.
Zakres prac jaki jest przed oczatym to
Silnik i skrzynia czekają na rozebranie i zrobienie wszystkiego co trzeba.
Chciałbym mieć całe zawieszenie w poli jak się nie uda to chociaż to co się da.
Nowe sprężyny tył i przód amortyzatory przednie ze względu na brak nowych idą do regeneracji tył będzie pompowany z powodu braku nivo na rynku.
Nowe przewody hamulcowe, paliwowe oraz nowe silikonowe w układzie chcłodzenia.
Tylni wózek i to co można z zawieszenia jedzie do piaskowania a później na proszek.
Zostanie wymieniona chłodniczka asb na bardziej wydajną.
Ogólnie robione jest wszystko co trzeba plus jakieś moje fanaberie.
Auto czeka jeszcze po tym wszystkim pełne lakierowanie, i wyjedzie na drogę w wersji polift.
Na jesień zaplanowana jest akcja wnętrze chyba że uda się ogarnąć temat przy lakierowaniu tzn. podsufitka dostanie nowy ciemniejszy materiał oraz chciałbym przyciemnić materiałem wszystkie jasne plastiki wnętrza.
Na koniec zostało audio które powoli jest już kompletowane, nagłośnienie będzie oparte o sprzęt Bang&Olufsen.
W tym miejscu trzeba wspomnieć żeby nie zapał innych forumowiczów przy robieniu swoich aut, to pewnie to poszło by do huty a na podwórku stało by coś z marek z zachodniej granicy. Z góry wielkie dzięki takim osobom jak gw21, jankes,kat,aviator którzy pomagają zdobyć części oraz wsadzają swoje ręce w ciemne czeluście tego projektu .
Reader - |7 Lut 2016|, 2016 22:14
Zdjęcia zdjęcia.
lukas2 - |7 Lut 2016|, 2016 22:29
A ze mnie się śmiali z Ghijowania CL-ki podobno nawet jakiś rym powstał a nawet z remontów Widać przetarłem szlak
Życzę zapału i cierpliwości przy wykonaniu projektu
zelazny_gst - |7 Lut 2016|, 2016 22:50
Co zdjęć to słabo auto stoi 400km ode mnie jak będę w przyszłym tygodniu u Grzesia to może coś cyknę a tak w ogóle to cały czas chodzi mi pogłowie twoja modyfikacja napinaczy..lukas2, dzięki jest nadzieja że pojawię się nim na zlocie a jak się nie uda to chociaż u padera.
lukas2 - |7 Lut 2016|, 2016 23:07
Mam nadzieje ze w tym roku też uda mi się pojawić na jakimś zlocie... chociaż ciężko będzie...
Jankes - |8 Lut 2016|, 2016 07:18
Termin znacie od zawsze, nie wiecie gdzie, a już marudzicie
Zysio - |8 Lut 2016|, 2016 08:32
Terminy nawet dwóch zlotów już znane na ten rok
Maross - |8 Lut 2016|, 2016 12:41
| Zysio napisał/a: | Terminy nawet dwóch zlotów już znane na ten rok |
a nawet spotu ....
Nie płakać nad odległością , fury ogarniać a jak nie to transport zastępczy i też będzie dobrze
|
|