Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - Siatka bagażnika w kombi

Kżyho - |6 Lip 2011|, 2011 16:52
Temat postu: Siatka bagażnika w kombi
Tak się zastanawiam od chwili zakupu mojego kombi (czyli już dobrze rok ;) ), czemu w Scorpio nie ma siatki rozdzielającej bagażnik kombi od przestrzeni pasażerskiej. Chodzi o tą siatkę nad oparciem.
Czy może w wielorybie albo jakichś bogatszych wersjach wyposażeniowych występowało coś takiego?
A może pasuje od czegoś innego?
Przydałaby się kurcze taka siateczka...

gufer-posepny - |6 Lip 2011|, 2011 17:55

Jest ogólnie dostępna w ASO .
Kżyho - |6 Lip 2011|, 2011 17:58

Do Scorpio?! :O
To jeszcze zapytam tak - orientacyjna cena jest może znana? I do czego w takim układzie się to mocuje, bo jakoś nie zauważyłem żadnych specjalnych miejsc na to u siebie...

gufer-posepny - |6 Lip 2011|, 2011 18:14

do sufitu i do kanapy jakoś albo po bokach mocowanie . cena około 1000 zeta .
Kżyho - |6 Lip 2011|, 2011 19:40

Tylko, że właśnie nie bardzo zauważyłem jakiekolwiek mocowania do tego w tych miejscach, jak się przyglądałem, ale może są jakoś schowane...
1k PLN?! Ładnie pojechali...

gufer-posepny - |6 Lip 2011|, 2011 19:45

to wstawiasz cokolwiek . a może ktoś na forum takie coś ma zbędne .
ford2fast - |6 Lip 2011|, 2011 19:52

Kżyho napisał/a:
Tylko, że właśnie nie bardzo zauważyłem jakiekolwiek mocowania do tego w tych miejscach, jak się przyglądałem, ale może są jakoś schowane...

Bo nie jest to furgonetka ani też auto transportowe :):
Fabrycznie nie montowane takiego paskudztwa , tylko na specjalne zamówienie klienta :)
A cena jak cena , zapytaj w serwisie szmelcwagena czy innej marki ile kosztuje do do ichnich najwyższych modeli - wyprostuje Ci się światopogląd :roll:

Kżyho - |6 Lip 2011|, 2011 20:00

BMW ma taką siatkę na przykład w standardzie. Sorry, ale jak dla mnie jest to podstawa bezpieczeństwa w kombi, pomijając już kwestie, że po to mam kombi, żeby móc je w razie potrzeby załadować po dach.
A jazda bez takowej siatki, to jakbym pasażerów z tyłu bez pasów miał. W razie najmniejszej mocniejszej stłuczki wszystko leci na mnie...
Dlatego bardzo się zdziwiłem, że w aucie, bądź co bądź, najwyższej klasy czegoś takiego nie ma.

Waski - |6 Lip 2011|, 2011 20:05

no nie wiem czy a autach z roku 94 to było w standardzie

Kżyho napisał/a:
że w aucie, bądź co bądź, najwyższej klasy

scorpio to nie auto klasy najwyższej ale segment bodajże E czyli wyższy troszkę od taczkowozów :P

inna sprawa, że może i trochę brakuje ale w takim wypadku tak trzeba to kombi pakować żeby nie miało zamiaru nic polecieć na ludzi

gufer-posepny - |6 Lip 2011|, 2011 20:13

w wielu pojazdach nie ma tej siatki .

Ale nawet do Porshe 911 jest dostępna i dość często montowana . I już takie 911 jest pojazdem ciężarowym . Chciałbym zobaczyć jak wiezie pół tony pustaków albo rolkę kabla 2 km . W seicento zapakowałem 450 kg worków z cementem + 2 ludzi i miałem wrażenie że po 100 km te auto rozkraczy się :D

Kżyho - |6 Lip 2011|, 2011 20:29

Waski napisał/a:
no nie wiem czy a autach z roku 94 to było w standardzie

BMW 520i 24V Touring '95 (E-34) - nie wiedziałem jeszcze bez. Zwijana siatka jest zintegrowana ze zwijaną roletą.
Mercedes W124 kombi - też z tych lat mniej więcej - wszystkie napotkane przeze mnie kombi miały takową siatkę.

A wszystko to są auta z podobnego segmentu. Scorpio nawet aspirował zdaje się wyżej (podobnie jak wcześniejsza Granada).

Waski napisał/a:
scorpio to nie auto klasy najwyższej ale segment bodajże E czyli wyższy troszkę od taczkowozów :P

Może nie "najwyższje, ale no właśnie, segment E. Wyżej masz już tylko praktycznie coś pokroju S-Klasse.

Waski napisał/a:
inna sprawa, że może i trochę brakuje ale w takim wypadku tak trzeba to kombi pakować żeby nie miało zamiaru nic polecieć na ludzi

Jakkolwiek byś tych rzeczy nie ułożył, nawet poniżej linii okien i pod roletą (która zresztą sama ledwie się zamknięta trzyma, bo te "króćce" na bokach do zahaczania w okolicy klapy są jakby za wąskie i roleta lubi się zwinąć na lepszej dziurze), to i tak masz wszystko na sobie w razie wypadku bez takiej siatki.

I nie mówię tu o sławnej "kratce", bo tak chyba niektórzy to zrozumieli, tylko o rozwijanej, zahaczanej pod sufitem siatce (dość mocnej wbrew pozorom).

ford2fast - |6 Lip 2011|, 2011 20:38

W normalnych samochodach typu Scorpio siatkę mocującą bagaże przypina się do specjalnych uchwytów przy podłodze :)
Jest znacznie bezpieczniej i estetyczniej :roll:

pablo19 - |6 Lip 2011|, 2011 23:46

ford2fast napisał/a:
Kżyho napisał/a:

Bo nie jest to furgonetka ani też auto transportowe :):
Fabrycznie nie montowane takiego paskudztwa , tylko na specjalne zamówienie klienta :)
...
Montowali, nawet są/były miejsca w karoserii. Można śmiało przypuszczać, że jest montowanie "fabryczne".

ford2fast - |6 Lip 2011|, 2011 23:54

pablo19 napisał/a:
Montowali, nawet są/były miejsca w karoserii. Można śmiało przypuszczać, że jest montowanie "fabryczne".

Towarzyszu czytajcie ze zrozumieniem :)
Odniosłeś się do mojego wpisu o kratce :roll:

Kżyho napisał/a:
Tak się zastanawiam od chwili zakupu mojego kombi (czyli już dobrze rok ;) ), czemu w Scorpio nie ma siatki rozdzielającej bagażnik kombi od przestrzeni pasażerskiej. Chodzi o tą siatkę nad oparciem.

O mocowaniach w podłodze ( te na zdjęciach ) napisałem wyraźnie w poście poprzedzającym bezpośrednio Twój :)

Kżyho - |6 Lip 2011|, 2011 23:56

pablo19, te mocowania to raczej nie to, o co mi chodzi.
Ja mówię o takiej siatce jak np. w tym BMW:
http://img168.imageshack....we39530d31o.jpg

ford2fast - |6 Lip 2011|, 2011 23:59

Kżyho napisał/a:
pablo19, te mocowania to raczej nie to, o co mi chodzi.
Ja mówię o takiej siatce jak np. w tym BMW:
http://img168.imageshack....we39530d31o.jpg

Takiego wynalazku dla Scorpio nie przewidziano :)
Ani to solidne , ani ładne :roll:

Kżyho - |7 Lip 2011|, 2011 00:04

Mi to wizualnie absolutnie nie przeszkadza, a jeździłem z czymś takim właśnie BMW E-34 i doskonale się sprawdza gdy trzeba załadować całe auto aż po dach, jak to bywało np. wtedy gdy jechałem w 5 osób na narty w góry.
pablo19 - |7 Lip 2011|, 2011 00:15

Coś mi chodziło po głowie:

bingo - |8 Lip 2011|, 2011 14:01

Kżyho napisał/a:
jazda bez takowej siatki, to jakbym pasażerów z tyłu bez pasów miał
- od tego są metalowe osłony montowane w wersjach "dostawczych" , a nie normalnym kombi. siatka ochrona zabezpieczy cię przed sweterkiem w bagażniku, a nie ciężkimi elementami w razie wypadku. wytrzymałość takiej siatki to może maksymalnie 100 - 150 kg, a taką mase w momencie wypadku przedmiot o masie w warunkach normalnych około 3 kg ...
wieloryb - |8 Lip 2011|, 2011 18:48

pablo19 napisał/a:
Coś mi chodziło po głowie:

[url=http://c4.wrzuta.pl/.../siatka]Obrazek[/url]

No ja cię pablo19 proszę...
Toż to na zakupy na targ, a nie na naprany po dach bagażnik. Mnie taka siatka by się przydała. Jest i ładna i praktyczna, a poza tym, po wykorzystaniu zwija się ją nad roletę i jest spokój.

Julek - |18 Sie 2011|, 2011 18:57

Paczta jednak bywały http://allegro.pl/show_item.php?item=1776396362 :P
adi-kostrzyn - |18 Sie 2011|, 2011 20:42

Może jest opcja zaadoptowania siatki z mesia albo bmw albo czego innego? Taka w rolecie jest spoko, mi by się przydała żeby moje cziłały nie przeskakiwały w przestrzeń pasażerską. :P
Kżyho - |18 Sie 2011|, 2011 22:31

adi-kostrzyn napisał/a:
Może jest opcja zaadoptowania siatki z mesia albo bmw albo czego innego? Taka w rolecie jest spoko, mi by się przydała żeby moje cziłały nie przeskakiwały w przestrzeń pasażerską. :P

No co Ty! Przecież Scorpio to nie ciężarówka cytując tu jednego z kolegów, to po co Ci siatka ;PPP

Waski - |23 Sie 2011|, 2011 20:02

ja tam ostatnio w mondeo trochę wiozłem - f2f oraz marco mogą poświadczyć i nawet na autobanie przy ostrym hamulcowaniu nic mi się nie powywracało
ford2fast - |23 Sie 2011|, 2011 22:43

Waski napisał/a:
ja tam ostatnio w mondeo trochę wiozłem - f2f oraz marco mogą poświadczyć i nawet na autobanie przy ostrym hamulcowaniu nic mi się nie powywracało

Prawdę prawi :)
Dać mu wódki :)

adi-kostrzyn napisał/a:
mi by się przydała żeby moje cziłały nie przeskakiwały w przestrzeń pasażerską. :P

To wystarczy siatka na motyle :)

Kżyho - |23 Sie 2011|, 2011 23:05

Waski napisał/a:

Owszem, ja dopiero co zrobiłem trasę Poznań-Kielce-Poznań zapakowany po dach i tak, nie przewracało się nic. Ale nie chciałbym przeżyć, a już zwłaszcza moi pasażerowie siedzący z tyłu, nagłego awaryjnego hamowania. Wtedy wszystko choćby najlepiej poukładane leci na głowę. A już nawet nie chce mówić co się dzieje w czasie wypadku... :/

Waski - |24 Sie 2011|, 2011 12:48

i jaki z tego wniosek ?

nie oszukasz przeznaczenia i mały kawałeczk ze skrzynki może przejsc przez kratę, wbić CI się w oko uszkodzić mózg i doprowadzić do zgonu :)

swoją drogą to nie pakuje nigdy nic tak żeby nie było zaparte o fotel itp
wiadomo że i tak gdzieś wyskoczy przy wypadku - wiadomo że przy potężnym uderzeniu skrzynia biegów od kosa mimo że zabarykadowana fotelami by mi siadła na grzbiet ale wiadomo - jak się ma taki ładunek minimalizuje się ryzyko jadąc asekuracyjnie - choć gdy tir Cię zmiecie czołowo małe ma znaczenie co masz z tyłu :)

pablo19 - |24 Sie 2011|, 2011 13:49

Waski napisał/a:
... choć gdy tir Cię zmiecie czołowo małe ma znaczenie co masz z tyłu :)
No co Ty, skład transformersa zawsze jest ważny ;)