| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Tył zbierzność mk1
bolus1 - |23 Mar 2011|, 2011 19:36 Temat postu: Tył zbierzność mk1 zakładam temat bo niestety żadnej odpowiedzi nie znalazłem
Mam mk1 habete brzydka i stara ale jeździ założyłem w czerwcu oponki nowe na tył "uniwersalne" nowe.. bo stare były dziwnie zjechane tylko po wew stronie. Olałem to, ostatnio schodzę do samochodu a On stoi z jednej strony na kapciu myślę dziurka.. (rano ciemno) szybko na lewarek zapasówkę założyłem i zapomniałem o sprawie.. dzisiaj zobaczyłem gwóźdź w jeden z przednich opon.. więc myślę że pojadę do wulkanizacji i połatam dwie naraz.. dodam że tą co zmieniałem wtedy rano przed pracą włożyłem w futerał i do bagażnika nawet na nią nie patrzyłem wyobraźcie sobie minę moją i pracownika wulkanizacji który wyciąga futerał z oponą z bagażnika.. otwiera go a tam opona.. rozdarta wzdłuż.. tak wew część zjechana tak bardzo.. zero bieżnika.. łysa jak slicki druty wystają i rozdarta wzdłużnie po całość mniej więcej na środku opony... szybko zdjąłem drugie koło tylne jest ok ale też widać że znacznie bardziej zjechana jest wew część samochodu.. jak samochód wisi to koła są prosto ale jak się stawia to widać że delikatnie ustawiają się ku zew dolną częścią.. mówię zbieżność.. ale nic nie znalazłem do ustawiania pod samochodem totalnie nie wiem co zrobić.. i skąd aż takie wychylenia.. dodam że samochód dość dobrze się prowadzi gumki wymieniałem amorki z tyłu też.. sprężyny były wtedy dobre (10 m-c temu). " wiem że zamiast znaków interpunkcyjnych używam "..." bądź "emotek - już tak mam"
pozdrawiam
gufer-posepny - |23 Mar 2011|, 2011 19:39
w sumie nic nowego . koła są pochylone do środka . tak zwany negatyw . możliwe przyczyny : skrzywione wahacze , padnięte sprężyny ( tył siedzi niskko) , obie rzeczy na raz . i tyle w tym temacie .
Struna - |23 Mar 2011|, 2011 19:39
stary - skąd Ty się urwałeś ? takich tematów i odpowiedzi to znajdziesz na pęczki.
Negatyw w scorpio to kwestia sprężyn lub ich zapadniętych gniazd. Nic się nie reguluje, po prostu masz klapnięty tył i wtedy koła idą w negatyw.
Boni - |24 Mar 2011|, 2011 08:19
I żeby jasne było - parę stopni negatywu ma być, wg. kwitów to nawet chyba do 10 stopni, tak działa to zawieszenie i wtedy prowadzi się normalnie. Jak ktoś wyzeruje negatyw, albo nie daj boh plusa zrobi, to będzie niemile zdziwiony w zakrętach.
bogdan99 - |24 Mar 2011|, 2011 09:28
| Boni napisał/a: | | 10 stopni, |
Wiesz ile to 10 stopni?
U mnie przy glebie maksymalnej, jest 3 stopnie na kole, czyli tak że kapeć 225 po napompowaniu dotyka asfaltu tylko wewnętrzną stroną, a zewnętrzna jest w powietrzu. A co dopiero przy 10* (przesadzam)
Dodatkowo przy negatywie w sierze/scorpio koła robią się lekko zbieżnie. Ale w granicach rozsądku, czyli nie przejmować sie tym.
pablo19 - |24 Mar 2011|, 2011 10:10
Czyli nic tylko opony częściej wymieniać, u mnie negatyw staśny
YaKuZ - |24 Mar 2011|, 2011 11:58
nie martwcie się ja też mam negatyw lepiej w zakrętach hehehe
Boni - |24 Mar 2011|, 2011 13:03
| bogdan99 napisał/a: | | Boni napisał/a: | | 10 stopni, |
Wiesz ile to 10 stopni?
|
Wiem, dlatego napisałem chyba. Gdzieś jakaś instrukcja w typie haynesa czy innego etzolda takie rzeczy opowiadała, bodajże, no ale to pewnie dla full loaded Scorpio, czyli dwie tony, i po to żeby ludziom psychoterapię zrobić ("to wcale nie negatyw, ten typ tak ma" ).
bolus1 - |24 Mar 2011|, 2011 18:06
taa często opony wymieniać to ja nie mam za co o co kaman z zapadniętymi gniazdami sprężyn amorki (takie małe z łukiem) wymieniałem w maju 2010 roku a sprężyny wtedy miały się dobrze, teraz jak patrzyłem to też mają się dobrze tyłek siedział nisko jak wymieniałem bo dwóch amortyzatorów nie było kompresję i dekompresję robiłem rękami więc coś w nich było nie tak, te co założyłem to gazowe znacznie twardsze tył poszedł w górę ale ze zbieżnością się nic nie zmieniło..
@Struna z Gdańska (pozdrawiam) no właśnie wszędzie piszą /sprężyny/amortyzatory, ale ja to mam sprawne.
Te zapadnięte gniazda mnie zaintrygowały jak to wyleczyć ?
Kevin Xy - |24 Mar 2011|, 2011 18:11
wymienic wahacze
bolus1 - |24 Mar 2011|, 2011 18:12
a jak poznać że jest zapadnięte bo generalnie jak zmieniałem gumki w zawieszeniu to nie widziałem aby był On jakoś spracowany itp
gufer-posepny - |24 Mar 2011|, 2011 18:22
Pewnie nie 10 stopni a 10 minut .
Generalnie zobacz jaki jest prześwit między oponą a nadkolem . Tak ze 3 paluchy powinno się dać wstawić . Choć jak oglądam zdjęcie programu to z salonu sporo wyżej jest .
Zapadnięte gniazda to w podłużnicy tam gdzie sprężyna się opiera . Chyba że było co innego na myśli .
fotoretter - |28 Maj 2011|, 2011 08:21
a jak koła są pochylone na zewnątrz delikatnie, to co pozytyw (buda na kołach)??, o ile pamiętam jak buda w powietrzu to są prosto, to dobrze bo to mnie zastanawia?
sprężynki były wymienione 2 lata temu na 3 w skali 1-3 twardości, tyłek poszedł ostro w górę i jeździ bakiem po glebie:)
gufer-posepny - |28 Maj 2011|, 2011 09:50
znaczy sie u góry szerzej są opony jak na dole ? no to bym obstawiał że tył jest za wysoko . w innym przypadku nie wiem , jakieś przeróbki w zawieszeniu .
fotoretter - |28 Maj 2011|, 2011 11:05
nie, dół szerzej niż góra jak buda stoi na kołach (to jest negatyw "-" czy pozytyw "+" ??), ale kat nie jest duży całe czoło opony opiera sie o glebę, zużycia jakiegoś nie widzę wielkiego może ledwo widoczne a może mi sie wydaje, pójdę obadam bieżnik jakaś suwmiarka
PS jak zdjąć tarcze wd40 trochę poszło, młotkiem trochę postukałem nic, ściągacza spróbuje, jeszcze jakiś pomysły? zapie.... młotem że tarcza do wymiany też potrafię ale wolałbym tego uniknąć
Waski - |28 Maj 2011|, 2011 12:32
to jest negatyw
pozytyw masz w wywrotkach jak sa niezaładowane
pablo19 - |28 Maj 2011|, 2011 12:35
Musisz stukać pukać młotkiem do skutku, a to od strony felgi, a to w w bok tak jak byś w piastę celował i tyle. Kto stuka nie błądzi.
fotoretter - |28 Maj 2011|, 2011 13:05
negatyw to chyba norma w forowskim zawieszeniu?? i lekki negatyw jest ok czy cos kombinować by było prościej?
ZOMO - |28 Maj 2011|, 2011 13:10
| fotoretter napisał/a: | | zapie.... |
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=19905
1pkt 
fotoretter - |28 Maj 2011|, 2011 22:38
za co??
za słowo "zapierdzielić" bo wulgaryzmu nie użyłem, i bym nie użył nawet w tej postaci
ZOMO - |28 Maj 2011|, 2011 22:44
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=15283
|
|