| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Inne - kondzio 508 - mondeo mk2 blue state . -Black eyes . 1.6
kondzio508 - |8 Lis 2010|, 2010 21:02 Temat postu: kondzio 508 - mondeo mk2 blue state . -Black eyes . 1.6 Witam ,
Mondeo kupiłem 19.06.2010 r . , znalazłem w prasie ogłoszenie , pomyślałem ze podjadę obejrzeć , jako ze zawsze podobał mi się sedan (poprzednie auto scorpio w sedanie ) to od razu miał umnie +
Autko miało troszke zaniedbany lakier , opony przednie zajechane ,ale za to nówki tarcze przód +klocki dostałem fakture , oraz nowy rozrząd robiony na czesciach Gatesa przy przebiegu 195 tyś. W obecnej chwili przebieg nieco ponad 210 tyś. Olejek w aucie zalazny był mobil 1 10w40 wsumie tez nie dawno przed kupne wymieniony ale mam zasade ze zawsze zmieniam płyny w świeżo kupionym aucie to zminiłem na oryginalny filtr oleju fl600 +olej petro Canada 10w40 nastepnym razem zaleje chyba 5w40 .
Autko od tego czasu czyli 19.06 przejechało ok. 5 tyś . i nie sprawiało zadnych ale to zadnych kłopotów czy jakis wymian czesci niespodziewanych . tylko płyny , paliwo i jazda .
Teraz troszeczkę histori auta :
Rok produkcji 1997.grudzien . , 1.6 PB ze sprawnym katem bez zła . autko posiada hak wbity do dowodu oraz karte pojazu , dostałem 2 kpl. Kluczy przy zakupie oraz cey cod do radia ford 4000Trafic . autko kupiłem na felgach stalowych 14" i oponach letnich , jak już wspomianlem 2 były zjechane a 2 w idealnym stanie , postanowiłem ze zostawie same felgi 14 na opony zimowe a kupie jakies 16 lub 17 , przegladałem allegro i się trafily na miejscu idealne jak nowe felgi za 700 zł. orginalne fordowskie z kpl. Srubek , nie myślałem długo i od razu pojechałem obejrzeć . Zakupiłem te felgi ale okazało się ze opony które na nich były z 1997 do niczego się nie nadają choć bieznik ładny miały . Zatem na bezpieczeństwie się nie oszczedza , pojechałem do sklepu i kupiłem z 2009 dunlopy sport 01 kosztowały troszkę ale latając 150 trzeba wiedziec ze wszystko jest ok. z autem.
Samochód kupiłem niby okazyjnie bo za 4900 zł. Ale podsumowując całokształt pracy mojej w niego włożony + kase za koła i samo oc ,rerejstrację to zamknąłem się w kwocie 9000 zł.
Jestem 2 właścicielem w Polsce , a 3 od wyjechania z salonu .
Wypasu nie ma może kiedys cos dojdzie a ma na tą chwilę :
Wspomaganie , ABS ,2 x airbag , radio oryginalne ,c.zamek ,imo, halogeny , alufelgi
Będą prawdopodobnie szyby przód El. Bo silniczki już lezą na półce ,El. Lusterka i podgrzewane,możliwe ze lakier nacałośc pójdzie nowy ,wkurzają mnie jakie kol wiek ryski ,wgniotki , czy purchelki na tylnych nadkolach .
W aucie po kupnie wymieniłem :
Płyny jak już wcześniej pisałem,opony, felgi, gril przedni bo tamten nie miał obwódki chromowanej ,wymiana lewego błotnika przedniego na oryginalny uzywany ponieważ była duza wgnoita a nie lubie szpachli wiec tylko wymiana , polakierowałem maske ,zderzak przód .błotniki przednie i drzwi przednie , ponieważ miały malutkie rude plamki na dole drzwi już jest cacy reaktywny,epoksydowy,akrylowy i lakier teraz już nic nie wyjdzie przez 10 lat
Na masce był odprysk lakieru dosyc spory ok. 8 cm2 wiec wolałem pomalować niż jeździć w zaprawce , zderzak tak samo .
Przy okazji wyjmowania lamp przednich do malowania autka zrobiłem black easy (opis znalazłem na forum ) chyba tak bardziej pasuje do auta i jego koloru blue state .
Pierwsze fotki tuż po kupnie auta , następne w trakcie moich prac przy mondku i efekt koncowy . sukcesywnie będę uzupełniał opis jak tylko cos dodam lub zrobie w mondku . aha mondeusz 4 .11 bez problemu przeszdł prawdziwe badania tech . na kolejny roczek , wkoncu się zrobiło autko ze wszystko 100 % sprawne
w trakcie mojego malowania
i po składaniu wszystkiego ...
kondzio508 - |9 Lis 2010|, 2010 12:31
hehe jezdzi 150 , co prawda nie cały czas ale na prostej spokojnie i 180 bez lpdzi wydoję , silnik w bdb kondycji
gril przedni akurat i od td może taki mieli na szrocie nie szukałem od beznyny bo poco jak za dobrą kase wyrwałem .
spedo jak tam Twoje mondeo ? lpg dobrze przyspiesza ?
pepi - |9 Lis 2010|, 2010 18:48
a moje budzi się do życia bo jedno szybko umarło , a okazyjnie to się kupuje za 2 tys
kondzio508 - |9 Lis 2010|, 2010 19:13
| pepicosi napisał/a: | a moje budzi się do życia bo jedno szybko umarło , a okazyjnie to się kupuje za 2 tys |
umnie w podlaskim nie ma gratów z zachodu za 2-3 K do opłat pozatym doliczyc opłaty i stan samochodu ...... to juz i tak lipa umnie najtansze mondeo w podlaskim to było to moje w chwili szukania samochodu ,inne były po 8 nawet 9 K . teraz dziwnie ceny jadą w dół ale kij tam , wazne ze dobrze trafiłem bo ładne auto i nie zawodne ... a juz jechałem po mk3 wieloryba ,ciekawe czy juz bym robił wiązke czy za pół roku
pepi - |9 Lis 2010|, 2010 20:04
no ja teraz kupiłem za 2100 w ful wypasie jak na mondziaka 2 litry w automacie i to nawet przyjechało do domu samo, blacha na 5- , jakieś małe braki są ale jeszcze ze 500-1000 i ideał
pepi - |9 Lis 2010|, 2010 20:05
rocznik 97
kondzio508 - |10 Lis 2010|, 2010 09:31
pepicosi, w automacie to nikt niechce brać bo sie obawiają skrzyni , jak scorpiaka w automacie kupowałem to byłem jedynm który go obejrzał w ciągu miesiaca
co do sprzedazy takiego w asb tez trudno ... dlatego taka cena , kumpel miał 2,5 v6 mk1 mondeo w asb i oddawał za 2200 nie było kupca na koniec oddał za 1200 i malinka wozidło było...
gufer-posepny - |10 Lis 2010|, 2010 18:34
Z mondeo to drewniana wajcha ASB by mi przypasiła .
pepi - |10 Lis 2010|, 2010 21:59
a ja mam i nawet 2 a z awtomatami to też ludzie szukają ja akurat szukałem i to auto ma coś mieć anie tylko kierę , moje auta są wypasione zawsze tak było i takich szukam - i silnik jak najwiekszy a nie najmniejszy który pali sporo i nie jedzie co nie
kondzio508 - |10 Lis 2010|, 2010 22:43
pepicosi, cwaniak jestes bo znizki oc masz.... pogadamy jak bys miał za 1.6 płacić 1400 czyli wartość np. Twojego mondeo ja płace 1430 za rok w warcie i co mam stego ?? nic za 2.0 ok 2600 na rok
Tak wogóle zapomniałem dodać ze sie ciesze ze mam 1.6 i stać mnie opłacać a nie marudze ze nie mam 2.0 (niektórzy CC700 na LPG ) pociskają ... i tez jezdzą.
radekgora - |11 Lis 2010|, 2010 09:16
| kondzio508 napisał/a: | | ja płace 1430 za rok w warcie | a dlaczego w jednej z najdroższych ubezpieczalni?
kondzio508 - |11 Lis 2010|, 2010 09:26
radekgora, hym bo znajmoego mam co i tak taniej ubezpiecza w innych firmach to by było kolo 2 K za 1.6 tak porobili chore składki dla młodych ze tylko pozsotaje sepic od Ojca samochód a nie swój kupować .....
radekgora - |11 Lis 2010|, 2010 09:43
no ale przeciesz możesz ojca za współwłaściciela miec i kożystać z pełnej zniszki jego a twoja rośnie w miare lat
ja tak mam z autem żony ona właściciel a ja współ i jedzie na 60% zniszki bo ma prawko dopiero od niecałego roku silnik 2,5 i płace 452zł na rok w AXA samo oc
kondzio508 - |11 Lis 2010|, 2010 09:59
można tylko zeby cokolwiek z samochodem potem zrobić trzeba było by ciagać współwłasciciela , pozatym to co to wtedy za róznica czy jezdze Ojca samochodem z jego oc , czy moim z jego oc jak cos i tak poszły by jego znizki .
radekgora - |11 Lis 2010|, 2010 10:08
| kondzio508 napisał/a: | | potem zrobić trzeba było by ciagać współwłasciciela | tylko do sprzedaży auta będzie potrzebny reszta na pełnomocnictwie robisz
| kondzio508 napisał/a: | | cos i tak poszły by jego znizki | to tylko do czasu trzeba uważac z samochodem
| kondzio508 napisał/a: | | za róznica czy jezdze Ojca samochodem czy moim | taka róznica że tobie sie zbierają zniszki a w dowodzie jesteś ty właścicielem
ja tak robiłem przez lata az nazbierałem 60%
Kevin Xy - |11 Lis 2010|, 2010 13:06
tez tak zrobilem i juz mam 60%
place 556 rocznie za 2.9
oj kondzio kondzio
pepi - |11 Lis 2010|, 2010 19:51
ja to już mam tak pare aut nawet jednego mercedesa to znaczy ja mam 3 a 2 na ludziach
|
|