| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - Kleic czy nie kleic ?
masa300789 - |29 Paź 2010|, 2010 20:10 Temat postu: Kleic czy nie kleic ? Witam, mam zagwozdke-- po odkreceniu dwoch srub trzymajacych jarzmo-- wkercac je na klej czy nie ma takiej potrzeby?fabrycznie widze niebieskie konce gwintu ,wiec swiadczyloby to ze byly klejone?
sobolaqe - |29 Paź 2010|, 2010 20:58 Temat postu: Re: Kleic czy nie kleic ?
| masa300789 napisał/a: | | Witam, mam zagwozdke-- po odkreceniu dwoch srub trzymajacych jarzmo-- wkercac je na klej czy nie ma takiej potrzeby?fabrycznie widze niebieskie konce gwintu ,wiec swiadczyloby to ze byly klejone? |
tak byly klejone.
jak masz klej to na klej wkrecaj, ale ja juz wiele razy zarowno w mk1 jak i w mk3 nie wkrecalem na klej i nic zlego sie nei stalo.
porzadnie przykrec i bedzie OK.
ford2fast - |29 Paź 2010|, 2010 21:17
Bezwzględnie stosować klej do śrub
Kevin Xy - |30 Paź 2010|, 2010 03:22
nigdy nie stosowalem kleju
nigdy jarzmo sie nie odkrecilo
ford2fast - |31 Paź 2010|, 2010 13:17
| Kevin Xy napisał/a: | nigdy nie stosowalem kleju
nigdy jarzmo sie nie odkrecilo |
Nie ma się czym chwalić
Zbędne ryzyko
pepi - |31 Paź 2010|, 2010 14:18
| ford2fast napisał/a: | Nie ma się czym chwalić
Zbędne ryzyko | -a wiesz po co ten niby klej jest ??
ford2fast - |31 Paź 2010|, 2010 14:39
| pepicosi napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | Nie ma się czym chwalić
Zbędne ryzyko | -a wiesz po co ten niby klej jest ?? |
Nie niby
Jest po to aby zapobiec odkręceniu się śruby lub nakrętki
Również po to aby jakiś partacz udający mechanika nie przeciągnął śruby/nakrętki
Zabezpiecza też gwint przed korozją
Nie stosowanie specjalnego kleju jest zbytnim skąpstwem lub brakiem wiedzy
masa300789 - |31 Paź 2010|, 2010 16:41
akurat mialem 4 kropelki kleju
Reader - |31 Paź 2010|, 2010 21:12
masa300789, a o którym jarzmie piszesz ?
sobolaqe - |31 Paź 2010|, 2010 22:08
| Reader napisał/a: | masa300789, a o którym jarzmie piszesz ? |
tam chyba jedno bedzie
to przykrecone do piasty dwoma srubami(one sa wkrecane fabrycznie na klej)
mocowanie zacisku do jarzma nie jest chyba na klej skrecane z tego co pamietam
Reader - |31 Paź 2010|, 2010 22:30
Aha, jarzmo to takie dość uniwersalne słowo i nie skojarzyłem od razu.
masa300789 - |1 Lis 2010|, 2010 06:22
| sobolaqe napisał/a: | | Reader napisał/a: | masa300789, a o którym jarzmie piszesz ? |
tam chyba jedno bedzie
to przykrecone do piasty dwoma srubami(one sa wkrecane fabrycznie na klej)
mocowanie zacisku do jarzma nie jest chyba na klej skrecane z tego co pamietam | pamiec masz dobra
pepi - |1 Lis 2010|, 2010 09:16
| ford2fast napisał/a: | Jest po to aby zapobiec odkręceniu się śruby lub nakrętki
Również po to aby jakiś partacz udający mechanika nie przeciągnął śruby/nakrętki
Nie stosowanie specjalnego kleju jest zbytnim skąpstwem lub brakiem wiedzy | - wyczerpująca odpowiedz i odziwo prawdziwa , tylko ja składałem bez kleju czyli jestem.... , tylko jak się to umie składać i ma się Nm w ręku dodam że nie które marki mają bez kleju tego i jest ok
bingo - |1 Lis 2010|, 2010 10:41
| ford2fast napisał/a: | | Również po to aby jakiś partacz udający mechanika nie przeciągnął śruby/nakrętki | - a to ciekawostka, tego nie słyszałem | ford2fast napisał/a: | | Zabezpiecza też gwint przed korozją | - to też niezła teoria | ford2fast napisał/a: | | Nie stosowanie specjalnego kleju jest zbytnim skąpstwem lub brakiem wiedzy | - tu się zgodze, a w razie czego, to chociaż na farbę wkręcić śrubę | pepicosi napisał/a: | | tylko jak się to umie składać i ma się Nm w ręku | - jak się umie składać, to się stosuje klej tam, gdzie był on przewidziany. podobnie, jak stosuje się klucz dynanometryczne zamiast czucia w ręku ....
każde połączenie pracuje i należy to odpowiednio zabezpiczyć i skompensować. w większości wypadków odpowiednia siła dokręcenia wystarcza, ale w niektórych miejscachnależy dodatkowo zastosować klej, podkładki, zawleczki i inne elementy zabezpieczające.
ford2fast - |1 Lis 2010|, 2010 12:48
| bingo napisał/a: | ford2fast napisał/a:
- a to ciekawostka, tego nie słyszałem |
Przynajmniej czegoś się znowu nauczyłeś
- to też niezła teoria |
Poczytaj trochę , przyda się
Możesz również porozmawiać z technologami firmy np. Loctite - efekt ten sam | bingo napisał/a: | pepicosi napisał/a:
tylko jak się to umie składać i ma się Nm w ręku
- jak się umie składać, to się stosuje klej tam, gdzie był on przewidziany. podobnie, jak stosuje się klucz dynanometryczne zamiast czucia w ręku ....
każde połączenie pracuje i należy to odpowiednio zabezpiczyć i skompensować. w większości wypadków odpowiednia siła dokręcenia wystarcza, ale w niektórych miejscachnależy dodatkowo zastosować klej, podkładki, zawleczki i inne elementy zabezpieczające. |
Uważam , że każdą śrubę / nakrętkę zawieszenia i układu hamulcowego oraz kierowniczego ( za wyjątkiem przewodów ) powinno się zabezpieczać specjalnym klejem do śrub np. Loctite 243
Jeżeli da się klej tam gdzie nie musi być stosowany , nie się nie stanie
Nie zabezpieczenie klejem tam gdzie powinno to mieć miejsce może źle się skończyć
Nie zawsze dostępna jest literatura , które śruby należy według producenta samochodu zabezpieczać i nie zawsze jest to oznaczane , jak również nie zawsze można zauważyć resztki kleju
Jedna kropla kleju kosztuje kilka groszy , czy warto oszczędzać na bezpieczeństwie ?
Waski - |1 Lis 2010|, 2010 13:20
| ford2fast napisał/a: |
Uważam , że każdą śrubę / nakrętkę zawieszenia i układu hamulcowego oraz kierowniczego ( za wyjątkiem przewodów ) powinno się zabezpieczać specjalnym klejem do śrub np. Loctite 243 |
no i tutaj się mylisz po pierwsze nie Locttite tylko bo są inne firmy produkujące zabezpieczenia do gwintów
akurat 243 jest zabezpieczeniem sredniowytrzymałym
istnieją również zabezpieczenia o wysokiej wytrzymałośći na zerwanie a do tego jest jeszcze ważny moment odkrecania po zerwaniu - ważny choćby przy śrubach montowanych pionowo w górę
"klej" 243 ma moment odkrecania po zerwaniu dosyć mały i śruby wchodzą stosunkowo łatwo
akurat w samochodach ważne jest żeby po zerwawniu śruba nie wykrecała się zbyt łatwo więc nie do końca 243 jest środkiem odpowiednim
swego czasu pracując w frmie sprzedających loctitte dostarczałem je do fabryk VW i kilka innych związanych z branżą samochodową i 243 to jest jedynie jednym z wielu zabezpieczeń anaerobowych stosowanych w samochodówce
z tym że cena tych środków z tej właśnie firmy jest tak nierealana i nieżyciowa że proponuje stosować materiały innej firmy
ford2fast - |1 Lis 2010|, 2010 13:33
| Waski napisał/a: | ford2fast napisał/a:
Uważam , że każdą śrubę / nakrętkę zawieszenia i układu hamulcowego oraz kierowniczego ( za wyjątkiem przewodów ) powinno się zabezpieczać specjalnym klejem do śrub np. Loctite 243
no i tutaj się mylisz po pierwsze nie Locttite tylko bo są inne firmy produkujące zabezpieczenia do gwintów |
Szanowny Pan nie zauważył w mojej wypowiedzi dwóch literek i kropeczki ?
Podałem przykładowy klej gdyż jest on również dość uniwersalny i zalecany do średnic gwintów stosowanych w Scorpio
Może napisz jako lepiej obeznany z tematem czy lepiej nie stosować wcale kleju do śrub wzorem niektórych wesołków , czy stosować we wskazanych przeze mnie miejscach klej np. Loctite 243 ?
bingo - |1 Lis 2010|, 2010 13:41
| ford2fast napisał/a: | | specjalnym klejem do śrub | - kleje nie służą do uszczelniania
| ford2fast napisał/a: | | Loctite 243 | - a to jest uszczelniacz, a nie klej, i to rzeczywiście zabezpiecza przed korocją, a przez swe utwardzenie zmniejsza ryzyko odkręcenia, ale to nie jest klej
jest bardzo wiele punktów, gdzie trzeba stosować klej, a nie wolno uszczelniacza i odwrotnie. może nie ma takich punktów w samochodach, ale w innym sprzęcie często tak bywa. Dla uzupełnienia masz jeszcze miejsca, gdzie stosujesz uszczelniacze elastyczne (pasty lub taśmy), środki smarne i zapobiegające scalaniu się materiałów.
gufer-posepny - |1 Lis 2010|, 2010 13:59
Tylne klocki bywają z nowymi śrubami już są czymś posmarowane . Przednie to czymś tam pomazać i już .
pepi - |1 Lis 2010|, 2010 15:27
jak ktoś lubi to niech se smaruje te śruby klejem tylko nie każde marki zabezpieczają tak to dlaczego tam jest ok ??? i jeszcze jedno ja tylko klucza dynanometrycznego do głowic i piasty i może jescze akieś prace silnikowe stopy wału korby , i tylko 1 raz się popisałem to znaczy nie dokreciłem zacisku tylko przyłapałem ale to wina była też kolegi bo razem dłubaliśmy i nie sprawdziłem , a z kluczem to mało kumaci pracują i tyle w temacie niech się wypowiedzą zawodowi bo ja byłem w paru warsztatach i widziałem co i jak
[ Dodano: |1 Lis 2010|, o 15:28 ]
| bingo napisał/a: | a to jest uszczelniacz, a nie klej, i to rzeczywiście zabezpiecza przed korocją, a przez swe utwardzenie zmniejsza ryzyko odkręcenia, ale to nie jest klej
jest bardzo wiele punktów, gdzie trzeba stosować klej, a nie wolno uszczelniacza i odwrotnie. może nie ma takich punktów w samochodach, ale w innym sprzęcie często tak bywa. Dla uzupełnienia masz jeszcze | -jak zwykle mi się wydaje że masz tylko teorie zero praktyki przynajmniej ja tak to odbieram
[ Dodano: |1 Lis 2010|, o 15:32 ]
to może napisz jak klej działa ?? i czy jak już zadziała wyschnie to nie uszczelni ??? bo raczej inaczej się nie da
Waski - |1 Lis 2010|, 2010 15:54
bingo, jeśli już to jest to zabezpieczenie a nie uszczelniacz - klejem jest nazywane z powodu takiego ze skleja gwint do kupy i nie puszcza zbyt szybko jednak klejenie ma na celu trwałe połączenie natomiast zabezpieczenie anaerobowe jakim jest np 243 tylko do pewnego przyłożonego momentu ma trzymać a następnie puścić jest to też określenie potoczne jak np "chłodnica klimy" a nie kłóćmy się o detale
| pepicosi napisał/a: | | Szanowny Pan nie zauważył w mojej wypowiedzi dwóch literek i kropeczki ? |
fakt źle przeczytałem - przyznaję się bez bicia
natomiast co do
| ford2fast napisał/a: | Może napisz jako lepiej obeznany z tematem czy lepiej nie stosować wcale kleju do śrub wzorem niektórych wesołków , czy stosować we wskazanych przeze mnie miejscach klej np. Loctite 243 ? |
to mogę tylko powiedzieć, że mam swoje przemyślenia, które zostawię dla siebie ponieważ nie mam zamiaru udowadniać, że nie jestem wielbłądem
z pewnością nie należy stosować uszczelnienia w miejscach gdzie nie jest to robione fabrycznie a jest tych śrub troszkę w zawieszeniu i hamulcach
ford2fast - |1 Lis 2010|, 2010 17:10
specjalnym klejem do śrub
- kleje nie służą do uszczelniania
ford2fast napisał/a:
Loctite 243
- a to jest uszczelniacz, a nie klej, i to rzeczywiście zabezpiecza przed korocją, a przez swe utwardzenie zmniejsza ryzyko odkręcenia, ale to nie jest klej |
Pewnie wiesz o tym produkcie coś więcej niż producent
http://www.loctite.pl/cps...UID=10000013MPS
Zawsze możesz podyskutować na ten temat z kimś w firmie Loctite i wyperswadować im niewłaściwe zastosowania
bingo - |2 Lis 2010|, 2010 09:14
| Waski napisał/a: | | a nie kłóćmy się o detale | - w sumie fakt, mozna to też tak potraktować
ford2fast - |2 Lis 2010|, 2010 10:18
Ano racja
|
|