| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - Co po Scorpio? - Tylko 300m :)
olcha20 - |5 Paź 2010|, 2010 17:41 Temat postu: Co po Scorpio? - Tylko 300m :) Hejka, popełniłem w zeszłym tygodniu Chryslera 300m.... ot z tej aukcji:
http://allegro.pl/chrysle...1251157632.html
W skrócie - Baaardzo godny następca Scorupy z kliku przyczyn:
1) Baaardzo dobra relacja cena/jakość/rocznik/wyposażenie (uważam, że nawet lepsza niż swego czasu w Wielorybie)
2) Cena z początkowych roczników, jest już mniej więcej taka, jaką większość starszych użytkowników forum, wyłożyła kiedyś na zakup MK3
3) Wygodą, wielkością, wyposażeniem, osiągami, nie powinien rozczarować żadnego użytkownika Scorpio.
4) Równie (albo nawet bardziej) oryginalny, odjechany i nietuzinkowy wygląd
Dodatkowe atuty:
1) Nie da się kupić "golasa" - wszystkie są praktycznie na full wypasie.
2) Nie ma z reguły (z lektury forum 300m/opinie w necie etc) problemów typu "wiązki/uszczelka pod głowicą/rozrząd Coss/brak 4-ki/ruda/brak ABS"
3) Ruda się go nie ima, problem jest tylko z silnikami 2,7 (i to jeszcze temat rzeka, bo nie wiadomo czy nie przesadzony)
Minusy:
1) Brak diesla (dla niektórych) ale jakby miał być, taki jak VM-a - to może lepiej że nie ma..
2) Brak jakiś słabszych silników, i manualnej skrzyni (też dla niektórych trzęsiportków)
3) Akumulator umiejscowiony w tragicznym miejscu
4) .... reszty na razie nie widzę
Mój egzemplarz to:
300m- Europejczyk
Silnik 3,5L - beznyna
Skrzynia automat.
Z wyposażenia:
- Elektryczne lustra
- Elektryczne szyby (x4)
- grzane (dwa stopnie) Eletrycznie sterowane lfotele, z pamięcią dla dwóch kierowców
- skórzana tapicera
- Tempomat
- Klimatronik - pełna elektryka ustawień
- zmieniarka na 6CD - nagłośnienie INFINITY - jakoś 8 czy 12 głośników
- lusterko fotochromatyczne
- komputer spalania, zasięg, aktualne, temp, do przejechaniu na baku, etc
- fajne miejsce na kubki - wychodzące jakby z podłokietnika
- Oświetlenie w każdych drzwiach, dodatkowo przy głowach pasażerów z tyłu
- lusterka podswietlane w "słoneczkach"
- kontrola trakcji,
- ABS
- Poduchy
Do pełni szczęścia brakuje Szyberdachu, i czujników parkowania.
Z subiektywnej strony:
Jeździ bajecznie..... komfort, super wybiera nierówności, zarówno z przodu jak i z tyłu, można jechać i jechać...jak w dobrej kanapie...
Wspomaganie, wręcz za mocne - jednym palcem się kręci tym potworkiem.
Przyspieszenie w granicach 7,8-8s do 100km/h - elastyczność, skrzynia szybko reaguje na naciśnięcię gazu (błyskawiczna redukcja i ogień....) Nie ma się czego wstydzić na drodze
W automacie się zakochałem - super sprawa,- kiedyś się obawiałem i cykorzyłem - wiem teraz co traciłem
Tapicera super w dotyku, mięciutko, dobrze wykończone, etc.
W tej cenie naprawdę nie ma konkurencji....
Darek_Police - |5 Paź 2010|, 2010 18:00
Tak, za tym chrystlerem też wodzę wzrokiem. Temat był już nie raz poruszany i jeden ktoś już zdawał relację z przesiadki na 300m. Jeszcze minus jak dla mnie, to brak kombi zdaje się.
Darek_Police - |5 Paź 2010|, 2010 19:53
wow, tylko takie zastosowanie przychodzi Ciebie do łba?
sobolaqe - |5 Paź 2010|, 2010 20:02
to ja zapytam ile toto pali i jak toleruje gaz ?
bo cenowo wyglada fajnie, pojemnosc/moc tez fajnie, komfort OK
mozna by pomyslec o zmianie mk3 na 300m
[ Dodano: |5 Paź 2010|, o 20:03 ]
| Speedo napisał/a: | | mialem ostatnio 2x kombi i nigdy wiecej, wielka pomylka |
eeee ja bym chcial juz kazdy nastepny samochod kombi.
tzn moze inaczej, jeden samochod w domu musi byc kombi
bardzo praktyczny zakup
gufer-posepny - |5 Paź 2010|, 2010 20:20
Generalnie średnio to lpg ponoć znosi . Silnik 2,7 to zamiana rozrządu cossa na panewki . Akumulator wymienia się co 4 lata więc dostęp jakoś nieistotny jest .
Musze toto obejrzeć . Pacz a byłem w sosnowcu .
sobolaqe - |5 Paź 2010|, 2010 20:23
no cos czytalem o problemach z 2,7 to jak cos bym pewnie za 3,5 patrzyl
tak sobie gdybam poki co
olcha20 - |5 Paź 2010|, 2010 20:28
| sobolaqe napisał/a: | | to ja zapytam ile toto pali i jak toleruje gaz ? |
Wg Autocentrum.pl pali trochu mniej niż Coss, i trochu więcej niż 2,3 w MK3
http://www.autocentrum.pl...04&trybopinii=1
średnia z Cosa Mk3 13,4 Pb
średnia z 300m 12,4 Pb
średnia z 2,3 Mkw3 10,8 Pb
choć, jak przejrzałem forum 300m, to znajdują się tacy, co zapewniają o bardzo niskich spalaniach.... ale powyżej 15L w mieście podobno trzeba się postarać.. a żeby zejść w trasie poniżej 10L to też trzeba ostrożnie z prawą nogą...
Pewno średnio LPG 15-16L trzeba by liczyć..
Moje 2,0 MK3 paliło na poziomie 12-13L
Różnica nie drastyczna, a tu jednak automat, i osiągi/moc zdecydowanie inne.
Z gazem chyba podobnie jak wszędzie - nie ma jakiś przypadłości dziwnych, ale zdarzają się problemy jak partacze założą...
Po przejrzeniu ofert, z reguły jak już ktoś miał w nim gaz, to nie dziadował i same jakieś PRINS-y, i jakieś tam wypasione instalki za sporo $$.
| sobolaqe napisał/a: |
eeee ja bym chcial juz kazdy nastepny samochod kombi. |
No to chrysler odpada - jedna buda tam była - ale za to jaka fajna | sobolaqe napisał/a: | tzn moze inaczej, jeden samochod w domu musi byc kombi |
Eee tylko do czasu, jak wózki dla dzieci trza wozić, albo kafle, karnisze, panele do remontu chaty - potem to już niewiele pożytku, chyba że się wozi owczarka podhalańskiego z tyłu.
[ Dodano: |5 Paź 2010|, o 20:35 ]
gufer-posepny, No to jak zawitasz do S-ca to zadzwoń 600-914-400 - chętnie porównam jak automat w Cosie chodzi.. Bo chwalę tego, a porównania nie mam praktycznie żadnego...
A co do 2,7 - to z jednej strony tak - te panewki są niby znane, - można trafić na allegro wozy z padniętymi, a z drugiej strony silnik montowano jako podstawowa jednostka w Interpidach, Stratusach, LHS, i jakoś to tam jeździ..
Ale fakt faktem, - jak brać to tylko 3,5 - bo osiągi nieporównywalnie lepsze, a spalanie tako samo, i bez ryzyka panewek
gufer-posepny - |5 Paź 2010|, 2010 20:38
Generalnie miasto dla takich aut to nienajlepszy teren do jeżdżenia .
sobolaqe - |5 Paź 2010|, 2010 20:43
| olcha20 napisał/a: | | sobolaqe napisał/a: | | to ja zapytam ile toto pali i jak toleruje gaz ? |
Wg Autocentrum.pl pali trochu mniej niż Coss, i trochu więcej niż 2,3 w MK3
http://www.autocentrum.pl...04&trybopinii=1
średnia z Cosa Mk3 13,4 Pb
średnia z 300m 12,4 Pb
średnia z 2,3 Mkw3 10,8 Pb
|
hmmmm no to powiem tak
spalanie w miescie mk3 2,3 na poziomie 10,8 uwazam za nierealne
oczywiscie miasto miastu nie rowne, ale w krakowie to niema sily.
ja mialem u siebie spalanie kolo 14-14,4l Pb w mk3 2.3
teraz kolo 16-17 l LPG spalam w miescie, tak ze jak by takie 300M z 3,5 pod maska mialo palic mniej niz 20l LPG to i tak warte zastanowienia
olcha20 - |5 Paź 2010|, 2010 20:52
| sobolaqe napisał/a: | | palic mniej niz 20l LPG |
http://www.spritmonitor.d...00m&powerunit=2 LPG
http://www.spritmonitor.d...00m&powerunit=2 PB
Gdzie bym nie patrzył, i gmerał to serio wychodzi na to, iż nikczemnie mało ten Chrysler pali...
Zbadam na własnej kieszeni to napiszę co i jak
Boni - |5 Paź 2010|, 2010 21:09
No 2.7 padają właśnie zarówno, we wszystkich chryśkach. 3.5 jakby lepsze, ale, odpukać, też nie są uważane za super trwałe. Niektóre kawałki techniki pod tą fajną budą i wypasem też są śmiechu warte (obczaj kiedyś jakie tam są półosie i przeguby, dla ustalenia uwagi - w porównaniu ze Scorpio). No i taczka, FWD niestety. Ale ogólnie są miodziowe, już Aneta kiedyś przecież przebadała temat 300M na forum, w klasie duże FWD V6 to trudno coś ciekawszego wymyśleć (lexus czy audi nudne takie), dopiero w V8 coś by się zawsze znalazło
gufer-posepny - |5 Paź 2010|, 2010 22:00
Ja tam z minusów to brak fabrycznego fajnego navi .
Boni - |5 Paź 2010|, 2010 22:42
"W tyłkach się poprzewracało..."
gufer-posepny - |5 Paź 2010|, 2010 22:55
Coś bym tam jeszcze przymarudził że nie ma tylko muszę pomyśleć co
Boni - |5 Paź 2010|, 2010 23:31
Aż sprawdziłem przez ciebie czy w ogóle miewał navi fabryczne, i jakieś tam miał. Tudzież w prawdziwym fulu miał monitoring ciśnienia w kołach itp szmery bajery. No to zostają ci wady takie jak brak blututa i że nie rozpoznaje ludzkiej mowy?
Ale te wszystkie bajerki kosztują w praniu i utrzymaniu, mam wrażenie że przekombinowanie jego elektroniki i oprogramowania ma się do np. wieloryba tak, jak wieloryb do mk1 tyle że to wada wszystkich nowocześnie wypasionych limuzynopodobnych, niekoniecznie wada 300M.
Kevin Xy - |5 Paź 2010|, 2010 23:54
ubezpieczone juz mam nadzieje ?!
olcha20 - |6 Paź 2010|, 2010 07:32
Kevin Xy, Sie wie... trauma została, i zanim pod blokiem zostawiłem to AC już miałem..a i tak na noc kierę biorę ze sobą
| Boni napisał/a: | | miewał navi fabryczne, i jakieś tam miał. |
Tak jest, jednego co oglądałem, miał - jakiś dziwny pilot do tego... nie miałem czasu się z tym zapoznać.
Ale fakt faktem napalałem się na taką wersję, żeby potem zmienić oryginalną Navi na coś sensownego z kamerą cofania od razu
Ot ten ma Navi http://otomoto.pl/chrysler-300m-C14528916.html
P.s - oglądałem go... dramat... a po za tym, właściciel prywatnie wystawia go za 11.000 do negocjacji.. na innej aukcji - tylko bez zdjęcia... Niezłe oszołomy w tym komisie...
Boni - |6 Paź 2010|, 2010 08:12
BTW mi się całkiem niedawno wymyśliło w tej kategorii "co po Scorpio z FWD V6", no może po mk1 bardziej , że jako następną egzotyczną wydumkę w cenie fistaszków do jeżdżenia na co dzień, to pasowałoby kupić chryśka Visiona na wypasie, czyli wprost poprzednika 300M. Ale to jak się czegoś pozbędziemy najpierw...
gufer-posepny - |6 Paź 2010|, 2010 11:37
Ja znalazłem navi fabryczne w miejsce radia . Kolorowe i nawet w spoko cenie . Dziś obok taki jeden pomykał to mało w czasie jazdy nie wyskoczyłem za nim .
http://allegro.pl/radio-c...1262021805.html takie coś chyba siądzie .
Struna - |6 Paź 2010|, 2010 14:55
pytanie czy i jak te fabryczne navi wogóle Polskę obskakują, czy na zasadzie jak większość obcokrajowych pokazują 4 drogi na krzyż.
Struna - |6 Paź 2010|, 2010 18:23
| Speedo napisał/a: | | no to juz nie zalezy od nawi tylko od systemu w ktorym dziala | no to jak nie zalezy od navi, skoro dana navi działa na jakimśtam konkretnym systemie i pewnie nic innego nie łyknie. A jak nie łyknie to ma co ma, co najwyżej może jakieś uaktualnienie się da zapodać, które moooże pokaże ze trzy drogi więcej | Speedo napisał/a: | | powinno bez laski strugac polskie | ale tak sensownie czy pobieżnie ?
Struna - |6 Paź 2010|, 2010 18:52
| Speedo napisał/a: | | mnie to wyglada na zielony telewizorek ze strzalkami skrec w lewo skrec w prawo | to niezła dolina
olcha20 - |6 Paź 2010|, 2010 18:52
http://img10.allegroimg.p...59/1247055932_5
Tu dobrze widać co w oryginale siedzi, widać że jakiś Blaupunkt.... Skoro to Europejczyk pełną gębą, i w PL też to sprzedawali, powinno chyba śmigać bez większych oporów...
Pewno tylko aktualność dróg pozostawia sporo do życzenia...
gufer-posepny - |6 Paź 2010|, 2010 18:58
Eee to jakaś dokładka . Tamto co pokazałem niby wciśniesz zamiast radia . Kij z tym .
Jako że mniejszy jestem to muszę dla równowagi większym autem pomykać
http://moto.allegro.pl/ch...1253586780.html
|
|