Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

MK 3 - FORD SCORPIO 2.0L DOHC 8V 96r

Karol7711 - |1 Paź 2010|, 2010 00:50
Temat postu: FORD SCORPIO 2.0L DOHC 8V 96r
Kupiony 2008 r z przebiegiem 134tyś a teraz ma 164 tyś
Wyposażenie :
- ABS
- Regulacja kierownicy
- Klimatyzacja
- podgrzewane siedzenia przednie
- podgrzewana przednia i tylna szyba oraz spryskiwacze
- 2 x elektryczne szyby
- lusterka regulowane elektrycznie
- 2x airbag
- radio Ford 5000
- centralny zamek
- otwieranie bagażnika z pilota

Co zrobiłem:
- nowe klocki z przodu i tyłu
- wymieniłem sondę
- wymieniłem wszystkie płyny olej itp..
- wymieniłem kable zapłonowe i świece
- wymieniłem Żarówki na Philips Blue Vision
- zmieniłem kierownice z gumowej na skóra + drewno
- zmieniłem radio na ford 7000 + zmieniarka i 4 głośniki na dwudrożne
- zrobiłem nadkola (była rdza) wstawione reperaturki
- zakonserwowałem nadkola
- pomalowałem nadkola i wszystkie drzwi ( tylne miały inny odcień )
- przyciemniłem wszystkie szyby równo przód i tył ( z certyfikatem )
- założyłem kpl. alu 16" z oponami 205/55
- założyłem gaz BRC Włoski
- wymieniłem akumulator
- przednie wahacze po regeneracji
- naprawiłem pilota od centralnego
- naprawiłem zamek bagaznik ( a dokładnie Mój Brat bo się tym zajmuje )

* mam nadzieje ze się nigdzie nie pomyliłem

ZDJĘCIA PRZED WYKONANIEM NAPRAW (kliknij na zdjęcie, aby powiększyć)

ZDJĘCIA PO NAPRAWACH (kliknij na zdjęcie, aby powiększyć)

Plany na przyszłość:
-wymiana przedniego zderzaka na po liftingowy + spryskiwacze na światła
-wymiana żarówek na Xenon
-wymiana grilla na po liftingowy
- felgi 17"
- fotele skórzane
- wymiana radia założenie wzmacniacza + tuba
- wymian podłokietnika na ten wysoki
- przerobienie dachu na panoramiczny
- lampki drzwi przód i tył
- kierunkowskazy w lusterkach
- parę nie doróbek blacharsko - lakierniczych
- kupienie drugiego scorpio

Struna - |1 Paź 2010|, 2010 00:56

Karol7711 napisał/a:
pamiętaj, że to nielegal - ja za to straciłem dowód rej.
Karol7711 napisał/a:
przyciemniłem wszystkie szyby ( z certyfikatem )
jakim cudem dostałeś od kogokolwiek certyfikat na przednie szyby ?
Karol7711 - |1 Paź 2010|, 2010 01:01

Struna napisał/a:
Karol7711 napisał/a:
pamiętaj, że to nielegal - ja za to straciłem dowód rej.
Karol7711 napisał/a:
przyciemniłem wszystkie szyby ( z certyfikatem )
jakim cudem dostałeś od kogokolwiek certyfikat na przednie szyby ?

nielegalne jak sie nie ma spryskiwaczy na reflektory ( tak mi powiedzieli na przeglądzie) szyby przyciemnione folia najciemniejsza jak można na przednie boczne szyby tylko na zdjęciu wyglądają na takie ciemne

Karol7711 - |1 Paź 2010|, 2010 01:03

na 4 zdjeciu od góry po naprawach tez sa przyciemnione i wcale nie widać ze bybyły tak mocno ciemne
Struna - |1 Paź 2010|, 2010 01:10

Karol7711 napisał/a:
nielegalne jak sie nie ma spryskiwaczy na reflektory ( tak mi powiedzieli na przeglądzie)
kłamali - każdy reflektor ma oznaczenie homologacyjne, którego wynika jakie żarówki może mieć zastosowane. Uwierz mi - scorpio legalnie nie może mieć xenów. Choćbyś miał spryski, poziomowanie i cotam sobie wymyślisz. Jak policeman kumaty to bekasz i tyle, nie ma dyskusji.
Karol7711 napisał/a:
szyby przyciemnione folia najciemniejsza jak można na przednie boczne szyby tylko na zdjęciu wyglądają na takie ciemne
masz we wpisie homologacyjnym adnotację, że obejmuje również przednie szyby ? albo inaczej - masz wogóle jakikolwiek wpis o homologacji ? Bo szyby w scorpio są z fabryki nieznacznie przyciemnione. Mnie kolesie powiedzieli, że jakakolwiek ( nawet najjaśniesza ) folia w połączeniu z fabrycznym przyciemnieniem powoduje przekroczenie dopuszczalnej wartości przejrzystości. Tym sposobem dostałem homologację ( na papiarze ) ale tylko na tył. Na przód już nie.
Karol7711 - |1 Paź 2010|, 2010 01:17

a scorpio orginalnie w ogole nie miały nigdy xsenonow

wszystkie szyby sa przyciemnione równo i mają prawdziwą homologacje 100% legalną widocznie albo mój nie miał fabrycznie przyciemnionych albo koleś który ci to powiedział się nie zna .

Struna - |1 Paź 2010|, 2010 01:26

Karol7711 napisał/a:
albo mój nie miał fabrycznie przyciemnionych albo koleś który ci to powiedział się nie zna .
Twój miał, jak każdy inny. Sądzę, że właśnie Tobie pocisnęli kit o homologacji a nie mi - jaki by mieli w tym interes ?

Jeśli możesz, to zapodaj skan homologacji z której jawnie wynika, że obejmuje ona również przednie szyby. Jeśli tak jest to może się wybiorę nawet do Gniezna na taką usługę formalnie legalną homologacją.

masa300789 - |1 Paź 2010|, 2010 05:53

jedynki nie mialem...ale pozostale wszystkie autko mialy fabrycznie przyciemniane szyby ..
Karol7711 - |1 Paź 2010|, 2010 11:00

tak jak mówiłem wszystkie szyby sa przyciemnione równo wiec homologacji nie ma przód tył tylko cały samochód. pojechałem do firmy AUTO - SZYBY w Gnieznie bo sa jednymi z lepszych u mnie w mieście. powiedziałem ze chce przyciemnić wszystkie szyby równo pokazali mi folie jaka maksymalnie mogę przyciemnić przód , wiec resztę zrobiłem taka sama i zapłaciłem bez żadnego jakiegoś załatwiania . wiec jeśli by się okazało ze szyby sa za mocno przyciemnione i zabrali mi dowód pojechał bym do nich i zadał zwrotu kasy . nie mam skanera ale jak załatwię to wam wyśle skan tej homologacji . samochód normalnie przechodzi badania techniczne
zapraszam do Gniezna na przyciemnianie szyb :-)

sp9wlc - |1 Paź 2010|, 2010 11:08

przednie szyby moga mieć przyciemnienie do 30%, i kiedys takie folie były sprzedawan co po dodaniu jednego do drugiego dawało przekroczenie dopuszczalnej granicy, ale teraz widzę, że producenci produkuja folie o zaciemnieniu 25% + szyba fabrycznie ma 5%, w sumie 30% a taka wartośc jest dopuszczalna.

tylko czy folia ma faktycznie 25% i czy szyba fabrycznie ma 5%, i czy w sumie całość nie przekracza 30%, wystarczy pomierzyć

Karol7711 - |1 Paź 2010|, 2010 11:17

sp9wlc napisał/a:
przednie szyby moga mieć przyciemnienie do 30%, i kiedys takie folie były sprzedawan co po dodaniu jednego do drugiego dawało przekroczenie dopuszczalnej granicy, ale teraz widzę, że producenci produkuja folie o zaciemnieniu 25% + szyba fabrycznie ma 5%, w sumie 30% a taka wartośc jest dopuszczalna.

tylko czy folia ma faktycznie 25% i czy szyba fabrycznie ma 5%, i czy w sumie całość nie przekracza 30%, wystarczy pomierzyć

skoro dali mi homologacje musieli pewnie zmierzyć " szyby w polu widzenia kierowcy przepuszczalność światła 70% " tak mam w homologacji

sp9wlc - |1 Paź 2010|, 2010 11:21

skoro mierzyli i napisali 70% to git, jak policja zmierzy nie nie będzie git to wtedy Ty masz problem.
Tez sie zastanawiam nad przyciemnienie, ale środkowych i tylnych bocznych oraz tylnej szyby, przednie maja zostac nieruszone

zreszta na środkowe i tylne szyby atesty chyba sa nieporztebne, o ile posiadamy oba boczne lusterka

o ile się orientuję, ates jest wymagany tylko na szyby kierowcy, chyba że mnie poprawicie

Karol7711 - |1 Paź 2010|, 2010 11:21

powiem wam ze rodzai foli mieli dużo były nawet jaśniejsze o tej co mam ale powiedzieli ze ta jest maksymalna jaka możne być
Karol7711 - |1 Paź 2010|, 2010 11:24

jak będę na przeglądzie technicznym to na pewno zmierzę czy wszystko jest git

nie wiem ale tylne można przyciemnić do woli tak mi się wydaje , bo jak oglądałem program drogówkę i zatrzymali gościa za przyciemnione szyby ( chyba sam to robił czarnym workiem do śmieci) to musiał zdzierać przy nich tylko przednie szyby i go puścili

sp9wlc - |1 Paź 2010|, 2010 11:25

niewidziałem jeszcze mierzących szyby podczas przeglądów technicznych, ba nawet mierników nie widziałem
Karol7711 - |1 Paź 2010|, 2010 11:35

ale jak dowód ci zabiorą to musisz jechać na badanie techniczne a tam muszą zmierzyć i poświadczyć ze wszystko jest git wiem bo kumpel tak miał

na dobrych stacjach mają zapewniam Cię

Struna - |1 Paź 2010|, 2010 11:37

ja musiałem zdjąć folię a nie że mi mierzyli.
Karol7711 - |1 Paź 2010|, 2010 11:42

ale z tyłu nie musiałem zdejmować ???

znalazłem podobne na stronie homologacje mam cos podobnego

http://www.folglas.pl/atesty.php

sp9wlc - |1 Paź 2010|, 2010 11:52

Struna napisał/a:
ja musiałem zdjąć folię a nie że mi mierzyli.

Struna, ale kazali Ci zdjąć bo tak chcieli?
Niczym tego nie umotywowali?
Powinni sie na czymś opierac, lub skierowac do badania technicznego a tam określić przepuszczalność.

Struna - |1 Paź 2010|, 2010 12:12

sp9wlc napisał/a:
Struna, ale kazali Ci zdjąć bo tak chcieli?
Niczym tego nie umotywowali?
no tym, że na przednie nie miałem homologacji.
Karol7711 napisał/a:
ale z tyłu nie musiałem zdejmować ???
z tyłu to sobie możesz zaspawać nawet okna i mogą Ci skoczyć. Przepuszczalność ustawowa dotyczy przednich.
Karol7711 - |9 Paź 2010|, 2010 08:51

o to homologacja jaka mi wystawili

Struna - |11 Paź 2010|, 2010 14:26

wypasik, muszę sobie takie zrobić.
radekgora - |11 Paź 2010|, 2010 14:49

no i jak masz taki papierek na przednie to te pacany z drogówki moga se tylko polatać
bo firmy co to robia biorą kase za to i odpowiedzialność za tą przepuszczalność światła

Struna - |11 Paź 2010|, 2010 15:01

ja mam homologację ale napisane jak byk na niej, że nie dotyczy przednich szyb.
Karol7711 - |11 Paź 2010|, 2010 23:18

więc zapraszam do Gniezna :-)