Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - jak wymienić samemu lożysko przedniego koła

koza308w - |8 Wrz 2010|, 2010 20:52
Temat postu: jak wymienić samemu lożysko przedniego koła
jak w temacie, mam rozwalone łożysko w prawym kole

czy sam wymienię to łożysko (mam trochę pojęcie o mechanice) jest możliwość wymiany tego łożyska metodą garażową czy tylko pozostaje mi serwis. Są potrzebne do tego jakieś prasy albocoś takiego?

grzechu913 - |8 Wrz 2010|, 2010 22:15

da sie wymienic metoda garazowa ,ja akurat posidam prase wiec jest to ulatwione ,ale w imadle tez sie bedzie dalo wyprasowac jak odpowiednio podlozysz ,ja demontuje cala zwrotnicei na praske daje ,wyciska sie najpierw pisate potem lozysko na zewnatrz aby nie sciac czujnika abs i luzik. Klucz do pisty to 41 ,wczesnbiej sobie ja poluzuj na aucie jeszcze aby nie bylo potem problemow ,bo zablokujesz hamulcem noznym.Ogolnie odkercasz sworzen wachacza ,od macpersona i koncowke drazka kierowniczego pozniej i tyle,robota latwa i przyjemna.
Powodzonka ;)

nk3 - |9 Wrz 2010|, 2010 15:09

Jaki jest moment dokręcania nakrętki, nigdzie nie mogę znaleść na forum.
Boni - |9 Wrz 2010|, 2010 17:37

W wielorybie 420Nm, w mk1 nawet chyba więcej, bodaj 450Nm. Inaczej mówiąc, trzeba sok z nakrętki i łożysk wycisnąć ;)
Darek_Police - |10 Wrz 2010|, 2010 10:20

to ja musiałbym się w MK1 na kluczu z ramieniem 60cm zawiesić, żeby taki moment wytworzyć.
Boni - |10 Wrz 2010|, 2010 10:47

Jak ostatni raz to robiłem, to posługiwałem się metrową rurą i wagą łazienkową, bo takiego klucza nie miałem w zasięgu. A skądinąd dokręcanie tego słabiej kosztuje odkręcanie się w biegu, a po paru odkręceniach - następne łożyska, albo i piasty.
grzechu913 - |10 Wrz 2010|, 2010 14:46

a nie wiem czy az tak duzy moment trzeba ja to slabiej dokrecalem i jest zrobione na lozysku z 50tys i nic mu nie jest
Darek_Police - |10 Wrz 2010|, 2010 16:18

Heh, o wadze też myślałem. Metrowa laga to już coś.

A powiedzcie, jak jest z tą lewostronnością gwintów? Oba koła tak mają czy tylko lewe?

gufer-posepny - |10 Wrz 2010|, 2010 16:26

ja mam dwa prawe i działa
pepi - |10 Wrz 2010|, 2010 16:45

grzechu913 napisał/a:
a nie wiem czy az tak duzy moment trzeba ja to slabiej dokrecalem i jest zrobione na lozysku z 50tys i nic mu nie jest
- i tu jest pies pochowany :) bo te wspaniałe łożyska nawet najlepszych producentów np skf zeszły na dno teraz jest brazil :-d klepane może lepiej niż w chinach ale człowiek placi to wymaga , i ja bym je polecał ze znaczną mniejszą siłą dokręcał , tylko mnie się wydaje że przednie się 270 dokrecało ale mogę się mylić bo tylnie ja tylko 200 Nm i starcza ;)
pandy - |10 Wrz 2010|, 2010 18:43

Boni napisał/a:
Jak ostatni raz to robiłem, to posługiwałem się metrową rurą i wagą łazienkową, bo takiego klucza nie miałem w zasięgu. A skądinąd dokręcanie tego słabiej kosztuje odkręcanie się w biegu, a po paru odkręceniach - następne łożyska, albo i piasty.

Hmm a nie mozna tego po prostu dodatkowo wkleic? jakims anaerobowym do lozysk i gwintow?

Darek_Police - |10 Wrz 2010|, 2010 18:44

to w końcu ile trzeba tego momentu? W pudełku z łożyskami mam, że zgodnie z zaleceniem producenta auta, w Haynes`ie tak samo, a nigdzie konkretnej wartości :P

edyszyn:
wg mojego mądrego programu dla mk1 to 390-450Nm. A dla wieloryba konkretnie 420Nm.

gufer-posepny - |10 Wrz 2010|, 2010 18:51

ja klucz + rura . jak gwint jest przeciwny do kierunku kręcenia się koła to się nie odkręci .
grzechu913 - |10 Wrz 2010|, 2010 20:50

nio ja tez sie gdzies spodkalem ze ok 280Nm bylo bo wiecej nie widzialem
1Bodzio - |12 Wrz 2010|, 2010 19:14

Hm. Trzeba to w końcu wyjaśnić. Piasty w naszych autach są wykonywane w tak wąskich tolerancjach wymiarowych, że łożyska są montowane w nich bez jakiegokolwiek luzu. W piaście przedniej zapewnia to sama konstrukcja łożyska , dwurzędowego skośnego ( wewnętrzne dwie bieżnie mają się stykać ze sobą na zero - bez żadnego luzu). W piaście tylnej jest tak samo, z tym że tam są dwa łożyska stożkowe, których wewnętrzne pierścienie, po dokręceniu stykają się ze sobą na zero. Dokręcenie więc nakrętek łożysk nie ma więc aż tak wielkiego znaczenia. Ważne jest to aby się one nie poluzowały. Podane momenty dokręcania są po to by nie uszkodzić gwintów w wale koła, oraz w nakrętce. Skoro wewnętrzne pierścienie w łożyskach się stykają na zero, to jaka to dla łożysk różnica, czy będą dociśnięte z "siłą" 200, czy też 400 kilogramów powiedzmy ? Aby zdeformować stalowe pierścienie wewnętrzne to żadna nakrętka nie jest w stanie tego zrobić. Metrowa rura więc i wyczucie gwintu w nakrętce są wystarczającym kluczem dynamometrycznym, w tym przypadku.
pepi - |12 Wrz 2010|, 2010 22:15

tylko jak ja montuje w innych markach to jeszcze nie widziałem jak 290 Nm, i np z tyłu jak miałem to 270 Nm to mi się grzały piasty a jak zmniejszyłem do 200 to bylo ok więc coś jest siłą ;)
Darek_Police - |13 Wrz 2010|, 2010 14:09

1Bodzio napisał/a:
... to jaka to dla łożysk różnica, czy będą dociśnięte z "siłą" 200, czy też 400 kilogramów powiedzmy ?

Nie wiem, jak wielorybie, ale u mnie są z przodu dwa łożyska stożkowe na koło. Konstrukcja jest taka, że moment dokręcenia nakrętki bezpośrednio przekłada się na siłę, jaka ściska wałeczki łożyska między bieżniami. A to już ważne, nie może być za luźno i za ciasno. Tak mi się wydaje na chwilę obecną, wynika to z rysunków załączonych do łożysk, jak również z manuala Haynes`a.

Reader - |13 Wrz 2010|, 2010 14:22

Panowie , ale to idzie wyczuć ręką obracając piastę podczas przykręcania nakrętki czy dokręcenie nadmiernie zaciska łożyska.
Grzanie się podczas jazdy może być spowodowane też zbyt dużą ilością smaru.

pepi - |13 Wrz 2010|, 2010 19:51

Reader napisał/a:
- wiesz ja jedno piastę kupiłem od kolegi z forum bo zrobił na niej po wymianie łożyska ze 500 kilometrów i pojechał do serwisu i tam mu zmienili -i uprali kieszeń , po dokreceniu 270 Nm mialem je dobrze ciepłe jak dałem 200 to się uspokoiło zobaczymy czy tomi miał nosa ;)
1Bodzio - |13 Wrz 2010|, 2010 20:14

Cytat:
Nie wiem, jak wielorybie, ale u mnie są z przodu dwa łożyska stożkowe na koło. Konstrukcja jest taka, że moment dokręcenia nakrętki bezpośrednio przekłada się na siłę, jaka ściska wałeczki łożyska między bieżniami
Nie jest tak jak myślisz. W Sierrach też w przednich piastach były po dwa łożyska stożkowe. W swojej Sierce wymieniałem kiedyś dawno temu łożyska osobiście, więc jestem pewien tego co napisałem. Ani w Sierrach, ani w Scorpionach (wszystkich) nie reguluje się luzu łożysk momentem dokręcenia nakrętki piasty. Luz jest ustalony wymiarami piasty i jest nieregulowalny.

[ Dodano: |13 Wrz 2010|, o 20:16 ]
Cytat:
I to będzie to.