| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektro-Gadżet-Lab - DVB-T
pablo19 - |27 Lip 2010|, 2010 23:23 Temat postu: DVB-T Czy już ktoś z tego nałogowo korzysta? Jakie odbiorniki zewnętrzne możecie polecić? Zaczynam się rozglądać, a niebawem wezmę z jakiegoś sklepu cosik na próbę. Z tego co widziałem to zachodnia Polska już powinna niejako być zmuszona do zmiany systemu.
Waski - |27 Lip 2010|, 2010 23:32
a co to jest ?
pablo19 - |27 Lip 2010|, 2010 23:36
| Waski napisał/a: | | a co to jest ? | Od wujka Gugla.
Struna - |27 Lip 2010|, 2010 23:40
tera kozaczy bo dodał T
Waski - |27 Lip 2010|, 2010 23:47
nie po to ja zadawal to pytanie zeby z wujkiem goglem sie zadawac
a to ja nie wiem - nie w temacie jestem - ostatni czas smotrylem w lewizor na miecz espanjoli s jakimis innymi oranjami
no i czemusz zachót - czyli jak mniemam ja - m być zmuszony ?
Waski - |27 Lip 2010|, 2010 23:51
łepradziwy zacgót czyli lubuskie i dolnoslonskie dopiero 2011
Struna - |27 Lip 2010|, 2010 23:54
Speedo, masz jakiś szpicjalny translator czy po którymśtam bronku już tak samo idzie ?
Kevin Xy - |27 Lip 2010|, 2010 23:56
po bronku to nie idzie tego przeczytac
Struna - |27 Lip 2010|, 2010 23:57
bronka to bronka
Zysio - |28 Lip 2010|, 2010 07:10
| Struna napisał/a: | | Speedo, masz jakiś szpicjalny translator czy po którymśtam bronku już tak samo idzie ? |
Blog translatory pewnie gdzieś są, zatem może i ma jakiś
Przez Speeda to tracę pojęcie, jak poprawnie ortograficznie pisać, chyba trzeba jakieś książki zacząć czytać, albo co
maup - |28 Lip 2010|, 2010 09:28
| Speedo napisał/a: | | a coto te bronki? to cós zamtenom wspulneko? |
Bronka trzymie antenę, coby zaś nie śnieżyło na telewizorze
pablo19 - |28 Lip 2010|, 2010 10:04
Tu elokwencja kwitnie, a na czacie gróha
maup - |28 Lip 2010|, 2010 17:03
| pablo19 napisał/a: | | Tu elokwencja kwitnie, a na czacie gróha |
od momentu przesiadki na win7 icek mi przestał ickać
pablo19 - |28 Lip 2010|, 2010 21:15
| maup napisał/a: | | pablo19 napisał/a: | | Tu elokwencja kwitnie, a na czacie gróha |
od momentu przesiadki na win7 icek mi przestał ickać | przez przeglądarkę zapraszamy
Adam_2000 - |28 Lip 2010|, 2010 21:33
Ja mam 7x64 i ICeQ śmiga.
maup - |28 Lip 2010|, 2010 23:59
nie chcę przez przeglądarkę
Adaś, podeślij mi tę wersję co Ci działa - możesz z tymi kartami robię_kupę
Kevin Xy - |29 Lip 2010|, 2010 01:08
| maup napisał/a: | | możesz z tymi kartami robię_kupę |
hmm, niezle sie na tym czacie koledzy bawiom
maup - |29 Lip 2010|, 2010 15:21
| Kevin Xy napisał/a: | maup napisał/a:
możesz z tymi kartami robię_kupę
hmm, niezle sie na tym czacie koledzy bawiom |
bawią się bawią - to jest typ karty pamięci - akronim od Static Random Access Memory, ale nie jestem pewien, na ile ZOMO dobrze stoi z terminologią techniczną zamorskich diabłów
pandy - |29 Lip 2010|, 2010 16:55
Jesli moge cos doradzic to bierz najtansze HD z H.264 jakie znajdziesz - i tak za dwa - trzy lata bedzie zmiana systemu nadawania w Polsce na DVB-T2 wiec jeszcze raz bedziesz musial siegnac do kieszeni by wysuplac te kilkaset zl na dekoder. Poza tym moim zdaniem nie warto kupowac TV ze zintegrowanym odebiornikiem DVB-T/T2 - zewnetrzna skrzynka ma te zalete ze w razie czego mozna sluchac dzwieku bez wlaczania TV, poza tym jak sie TV zepsuje to podepniesz drugi chocby i po SCART'cie i tez bedzie mozna cos zobaczyc.
Nie kupuj telewizora z DVB-T tzn nie upieraj sie ze koniecznie TV musi miec odbiornik telewizji cyfrowej - jak nie bedzie wielkiej roznicy w cenie to mozna brac - zawsze mozna dokupic wtedy najtanszy zwykly DVB-T i tez bedzie furkalo.
Co do marek nie ma co sie kierowac bo wszystko to i tak ten sam chinczyk, zazwyczaj w srodku znajdziesz ten sam scalak STM ktory ma te same problemy w kazdym dekoderze.
I kilka uwag na boku
- PC nie nadaje sie do ogladania TV
- nie potrzeba zadnej specjalnej "cyfrowej" anteny do odbioru DVB-T - kazda poprawna analogowka da sobie rade bez klopotu, wzmacniacz antenowy raczej moze pogorszyc niz poprawic odbior (silny sygnal przesterowuje typowy wzmacniacz antenowy - czesto mozna zoabczyc najgorsze anteny siatkowe z zamontowanym wzmacniaczem antenowym ktore zwyczajnie zle odbieraja bo poziom sygnalu jest zbyt wysoki - rozne dziwne pasy przesuwajace sie po ekranie to zazwyczaj ten efekt - ogolnie telewizja cyfrowa potrafi lepiej poradzic sobie z przezyciem lekkiego szumu niz przesterowanego sygnalu)
- nie ma co sie brandzlowac i zmozdzac - szkoda kasy na drogie i ekskluzywne tunery dla hobbystow ktorzy wylapuja kazdy sygnal - najprostrze i najtansze moze okazac sie tez najlepsze w realnym uzytkowaniu.
A i oczywiscie lokalny patriotyzm wiec moze cos ze Szczecina - odbiorniki firmy Globo:
http://www.globo.com.pl/?...view&category=3
toomcat - |29 Lip 2010|, 2010 20:20
Pablo , u ciebie i na zwykłym kablu bedzie śmigało zamiast anteny, trzeba go tylko ładnie obrać na końcu
pablo19 - |9 Lis 2010|, 2010 23:58
Na razie poszedłem po pieniądz do kieszeni i zakupiłem RWT DTV-401T . Cóż mogę powiedzieć. Podłączyłem i działa Ma jakieś fiuczersy, może będą jakieś nowinki w sofcie itp. Jak tak obserwuję to wydaje mi się, że firma RWT powoli odbija się od dna i wygląda na to, że się rozwija, więc może za jakiś czas da się jakoś wykorzystać kartę sieciową w tym szpszęcie etc.:D
Jak się tym pobawię to podzielę się z wami moimi spostrzeżeniami
--Marcin-- - |10 Lis 2010|, 2010 10:05
| pablo19 napisał/a: | Jak się tym pobawię to podzielę się z wami moimi spostrzeżeniami |
| pandy napisał/a: | | nie potrzeba zadnej specjalnej "cyfrowej" anteny do odbioru DVB-T - kazda poprawna analogowka da sobie rade bez klopotu |
Potwierdzam, antena siatkowa na dachu mieszka, i patrzy prościutko na Pałac Kultury (w linii prostej ok. 8 km) bez żadnego wzmacniacza.
Ja odbieram na telewizorze LCD (jeden z nowszych modeli 2010) z wbudowanym tunerem następujące programy: TVP: 1, 2, Kultura, Historia, WOT; Polsat; TVN;TVN W-wa; TV4; Puls - jakość obrazu bardzo dobra, pomimo że jest kilka połączeń (sieć gniazdek TV w domu).
Wspomniany tuner o którym Paweł pisał powyżej (RWT DTV-401T ) podłączony do tej samej sieci TV - również obraz nie odbiega jakością od mojego telewizora LCD.
Wstępnie można polecić ten sprzęt. Jest bardzo fajna funkcja "EPG" wyświetlająca informacje o programie na kilku kanałach oraz informacje nt. oglądanego programu.
Zrobimy jeszcze test tego tunera poza miastem i zobaczymy jak z większej odległości będzie odbierał sygnał cyfrowy
YGH - |10 Lis 2010|, 2010 10:15
| --Marcin-- napisał/a: | | Ja odbieram na telewizorze LCD (jeden z nowszych modeli 2010) z wbudowanym tunerem następujące programy: TVP: 1, 2, Kultura, Historia, WOT; Polsat; TVN;TVN W-wa; TV4; Puls - jakość obrazu bardzo dobra, pomimo że jest kilka połączeń (sieć gniazdek TV w domu). |
heh też mam taki telewizor, kabel z kablówki leci do mnie z dużego pokoju, po drodze jest złączka, która znajduje sie pod kaloryferem, nie dość że ściąga czeskie programy cyfrowe (CT1, CT2, CT4, CT24, Prima, Orion) to przy dobrej pogodzie mam jeszcze z 5-6 czeskich stacji radiowych na TV
...niestety ani jednego polskiego cyfrowego nie mam
--Marcin-- - |10 Lis 2010|, 2010 14:41
szkoda że u nasz ni ma tych pepiczkowych programików
pablo19 - |30 Sie 2011|, 2011 07:54
Sprzęt działa i ma się dobrze. Mogę go polecić jeśli ktoś chce stary TV używać z DVB-T. Od wczoraj mam nowy sprzęt, ale o tym w kolejnym temacie
levy - |31 Sie 2011|, 2011 21:30
jak ktos nie ma anteny do tego to domowym sposobem moze sobie wykonac.
ja tak zrobilem i tez ma sie dobrze
Struna - |31 Sie 2011|, 2011 21:37
to do dvb jakaś inna antena potrzebna ?
pablo19 - |31 Sie 2011|, 2011 21:48
Zapewne zależy od lokalizacji, u mnie sygnał jest b. mocny i na zwykłej wsio śmiga
levy - |31 Sie 2011|, 2011 21:57
| Struna napisał/a: | | dvb jakaś inna antena |
nie
(aczkolwiek : odbiorniki posiadaja zasilanie wychodzace z glowicy[programowalnie] - dlaczego tego nie wykorzystac
chodzi o charakterystyke
jakas kierunkowosc coby nie lapac smieci i coby nam obraz sie nie scinal
moc nadajnika i lokalizacja
i inne)
, ale u mnie przewazyly wymiary coby baba moja sie nie darla , ze znowu jakies druty i inne smieci przeszkadzaja jej w wieszaniu prania
[nie wie nic o ciekawosci mężczyzn na temat jak dlaczego i po co]
Struna - |31 Sie 2011|, 2011 22:02
| levy napisał/a: | u mnie przewazyly wymiary coby baba moja sie nie darla , ze znowu jakies druty i inne smieci przeszkadzaja jej w wieszaniu prania
[nie wie nic o ciekawosci mężczyzn na temat jak dlaczego i po co] | hehe no powód jakby nie było zacny
levy - |31 Sie 2011|, 2011 22:06
jeżeli chodzi Ci o to żółte to wlasnie sznurki na pranie
natomiast tego motylka ona nie widzi schowany jest za scianka
pablo19 - |31 Sie 2011|, 2011 22:25
| levy napisał/a: | ...
[nie wie nic o ciekawosci mężczyzn na temat jak dlaczego i po co] | Też takie znam, straszne to dla nas.
Kevin Xy - |1 Wrz 2011|, 2011 01:26
do mnie przyszedl toom i wrzucilismy zwykly koncentryk, z zyla obrana na jakies 15 cm, przypielem trututka do barierki balkonu i polsad hd idzie na 70% jakosci sygnalu
pandy - |3 Wrz 2011|, 2011 13:59
| levy napisał/a: | | Struna napisał/a: | | dvb jakaś inna antena |
nie
(aczkolwiek : odbiorniki posiadaja zasilanie wychodzace z glowicy[programowalnie] - dlaczego tego nie wykorzystac
chodzi o charakterystyke
jakas kierunkowosc coby nie lapac smieci i coby nam obraz sie nie scinal
moc nadajnika i lokalizacja
i inne)
, ale u mnie przewazyly wymiary coby baba moja sie nie darla , ze znowu jakies druty i inne smieci przeszkadzaja jej w wieszaniu prania
[nie wie nic o ciekawosci mężczyzn na temat jak dlaczego i po co] |
Nie polecam wzmacniaczy bo jesli sygnal jest silny to przesteruje wzmacniacz i moze spodowac ze cyforwy sygnal nie bedzie poprawnie odbierany - rowniez kiepski wzmacniacz moze powodowac degradacje cyfrowego sygnalu znacznie bardziej niz w wypadku sygnalu analogowego - jesli jest mozliwe to najlepiej miec antene bez wzmacniacza - DVB-T jest tak zrobione ze lepszy jest slabszy sygnal ale bez znieksztalcen niz silny ze znieksztalceniami - od tego jest korekcja bledow w demodulatorze by radzic sobie nawet z sygnalami z niskim C/N.
Co do kierunkowsci i slektywnosci - szerekoposmaoy wzmacniacz ja pogorszy a nie poprawi - jesli antena ma byc kierunkowa i selektywna to z reguly jest duza, wieloelementowa i zapewnia duzy zysk (wiec nie ma potrzeby uzycia wzmacniacza)
Uzycie wmzcniacza ma sens w jednym wypadku - kompensacja tlumienia kabla - jesli mam 50 metrow kabla miedzy antena a wejsciem odbiornika to dobrze jest uzyc wzmacniacza przyantenowego ktory skompensuje nam strate w kablu.
Sam wzmacniacz powinien byc wysokiej jakosci, zapewniac szeroki zakres poziomow na wejsciu i wyjsciu czyli nie dac sie latwo przesterowac a takie wzmacniacze kosztuja - jesli wzmacniacz ma 20dB wzmocnienia i maksymalny poziom wyjsciowy sygnalu w granicach 80dbuV to musimy zagwarantowac ze poziom wejsciowy sygnalu na wejsciu nie przekroczy nigdy 60dBuV a w praktyce mniej bo dochodza nne parametry wzmacniacza jak IP3, CTO, CTB - mniej wiecej oznacza to ze tani wzmacniacz jest kiepski, dobry drogi i duzy - no i rzadka taki wzmacniacz jest uniwersalny i szerokopasmowy bo to kosztuje jeszcze wiecej.
DVB-T powinno miec wiekszy zasieg niz analogowka na zwyklej antenie, anteny typu siatkowego z wzmacniaczem to proszenie sie o klopoty.
pablo19 - |20 Mar 2013|, 2013 11:13
No i stało się, wyłączyli smoka analoga i musiałem zakupić kolejne urządzenie. Wybór padł na RWT DTV-461T HD Eko. Dlatego RWT, bo rzekomo to "Producent" tego pudełka, chociaż z tyłu wygląda prawie identycznie jak 3 innych chińczyków, ale marzenia trzeba jakieś mieć. Poprzedni RWT działa do dziś bez zarzutu, więc zarydzykowałem. Koszt 116 zł, odbiór w drodze do domu
Podłączyłem i działa. Zdziwiłem się jak zajefajny obraz potrafi wyświetlać ten stary Trilux do którego podłączyłem dekoder. Ładnie odtwarza filmy z USB, potrafi wyświetlać napisy jak w kompie, także jak na razie działa bardzo dobrze
gufer-posepny - |22 Mar 2013|, 2013 07:52
kaczory full adhd chcesz oglądać ?
pablo19 - |22 Mar 2013|, 2013 08:20
"adhd" rozumiem, ale "kaczory" ?
gufer-posepny - |22 Mar 2013|, 2013 15:52
jego wysokość Kaczyński i cały ten wesoły domek .
Zysio - |22 Mar 2013|, 2013 16:36
| gufer-posepny napisał/a: | | Kaczyński |
i
| gufer-posepny napisał/a: | | wysokość |
??
daras38 - |23 Mar 2013|, 2013 10:13
Czy tuner DVB-T będzie działać z sygnałem naziemnej telewizji cyfrowej nadawanej w kablówce osiedlowej.Osiedlowa kablówka udostępniła sygnał naziemnej telewizji cyfrowej.Dlatego pytam.
gufer-posepny - |23 Mar 2013|, 2013 12:23
tam masz analoga jeśli to upc jest i nie wymagane jest żadne urządzonko .
daras38 - |23 Mar 2013|, 2013 13:31
| gufer-posepny napisał/a: | | tam masz analoga jeśli to upc jest i nie wymagane jest żadne urządzonko . |
To nie jest UPC.Kablówka osiedlowa daje sygnał cyfrowy.Chciałem kupić tuner DVB-T ale nie wiem czy będzie działać z kablówka cyfrową.Jak kupię tuner DVB-C to nie wiem czy będzie działać z sygnałem naziemnym cyfrowym.
Waski - |23 Mar 2013|, 2013 13:36
daras38, a nie prościej zapytać u usługodawcy ?
pablo19 - |23 Mar 2013|, 2013 14:10
Widziałem na rynku hybrydy, więc taką będzie taniej kupić. Druga opcja to zadzwoń do tych od kablówki
daras38 - |23 Mar 2013|, 2013 14:32
Napisałem troszkę nie jasno.Kablówka osiedlowa UDOSTĘPNIA sygnał naziemnej telewizji cyfrowej.A mnie chodzi o to czy tuner DVB-T odbierze sygnał UDOSTĘPNIANY przez kablówkę osiedlową.Zapytam u operatora.
Adam_2000 - |23 Mar 2013|, 2013 15:01
| daras38 napisał/a: | | czy tuner DVB-T odbierze sygnał UDOSTĘPNIANY przez kablówkę |
Oczywiście.
Łaski nie robi
daras38 - |23 Mar 2013|, 2013 15:18
| Adam_2000 napisał/a: | | daras38 napisał/a: | | czy tuner DVB-T odbierze sygnał UDOSTĘPNIANY przez kablówkę |
Oczywiście.
Łaski nie robi |
Dzięki.Mimo tego,że jest to DVB-T a nie DVB-C?
Adam_2000 - |23 Mar 2013|, 2013 15:21
Tunery DVB-T dostępne na rynku, odbierają całe pasmo, w tym knały kablowe.
daras38 - |23 Mar 2013|, 2013 15:40
| Adam_2000 napisał/a: | | Tunery DVB-T dostępne na rynku, odbierają całe pasmo, w tym knały kablowe. |
pandy - |23 Mar 2013|, 2013 18:20
| Adam_2000 napisał/a: | | Tunery DVB-T dostępne na rynku, odbierają całe pasmo, w tym knały kablowe. |
Niekoniecznie - tunery DVB-C w tej chwili obsluguja pasmo od 108 do 1002MHz. Tylko ze to nie ma wiekszego znaczenia bo tuner DVB-T nie zdemoduluje sygnalu DVB-C a DVB-T retransmituje sie w sieci zazwyczaj tak by to bylo kompatybilne z telewizja naziemna.
[ Dodano: |23 Mar 2013|, 2013 18:22 ]
| daras38 napisał/a: | | Adam_2000 napisał/a: | | daras38 napisał/a: | | czy tuner DVB-T odbierze sygnał UDOSTĘPNIANY przez kablówkę |
Oczywiście.
Łaski nie robi |
Dzięki.Mimo tego,że jest to DVB-T a nie DVB-C? |
Moze i nie odbierac calosci a do tego DVB-T nie zdemoduluje DVB-C.
daras38 - |23 Mar 2013|, 2013 22:12
| pandy napisał/a: | | Adam_2000 napisał/a: | | Tunery DVB-T dostępne na rynku, odbierają całe pasmo, w tym knały kablowe. |
Niekoniecznie - tunery DVB-C w tej chwili obsluguja pasmo od 108 do 1002MHz. Tylko ze to nie ma wiekszego znaczenia bo tuner DVB-T nie zdemoduluje sygnalu DVB-C a DVB-T retransmituje sie w sieci zazwyczaj tak by to bylo kompatybilne z telewizja naziemna.
[ Dodano: |23 Mar 2013|, 2013 18:22 ]
| daras38 napisał/a: | | Adam_2000 napisał/a: | | daras38 napisał/a: | | czy tuner DVB-T odbierze sygnał UDOSTĘPNIANY przez kablówkę |
Oczywiście.
Łaski nie robi |
Dzięki.Mimo tego,że jest to DVB-T a nie DVB-C? |
Moze i nie odbierac calosci a do tego DVB-T nie zdemoduluje DVB-C. |
To będą potrzebne 2 tunery?Chyba,że są 2 w 1.
Adam_2000 - |23 Mar 2013|, 2013 22:19
pandy, ale u nas prawi nikt nie nadaje w DVB-C.
Robią zwykłą retransmisję multiplexów, nieraz tylko zmieniają kanał i to wsio.
pandy - |24 Mar 2013|, 2013 15:09
| Adam_2000 napisał/a: | pandy, ale u nas prawi nikt nie nadaje w DVB-C.
Robią zwykłą retransmisję multiplexów, nieraz tylko zmieniają kanał i to wsio. |
Nie no kazdy powazniejszy operator kablowy uzywa DVB-C, DVB-T moze pojawic sie w kablu wlasciwie w jednym wyapdku - AZART - instalacja zbiorcza - wtedy jest jedna antena na budynek, wzmacniacz dystrybucyjny i siec kablowa.
Natomiast w kazdym innym wypadku zazwyczaj masz prosta stacje czolowa, demuxer, zmiana PSI/SI i muxer oraz modulator- zazwyczaj takie stacje sa w zasiegu cenowym kazdego operatora kablowego.
Jesli TV ma wbudowany frontend DVB-T i DVB-C to odbierze bez problemow, jesli ma tylko DVB-T to nie odbierze DVB-C. Jesli masz internet w kablu to na 99.99% masz DVB-C i tu TV moze miec problem (bo tylko jakies 50 - 60% TV ma oba demodulatory).
[ Dodano: |24 Mar 2013|, 2013 15:17 ]
| daras38 napisał/a: |
To będą potrzebne 2 tunery?Chyba,że są 2 w 1. |
Tuner moze byc jeden (tuner to zazwyczaj czesc analogowa w tym konkretnym wypadku tuner VHF/UHF), msza byc dwa demodulatory (DVB-C i DVB-T).
Sa na rynku TV ktore potrafia odebrac DVB-T i DVB-C ( a czasem i DVB-S/S2 tylko wtedy masz zazwyczaj oddzielne wejscie) choc najczesciej tunery sa tylko DVB-T (moim zdaniem ponad polowa rynku).
daras38 - |25 Mar 2013|, 2013 23:13
Sygnał naziemnej telewizji cyfrowej udostępniany przez kablówkę u mnie na osiedlu mogę odebrać po przez tuner DVB-C.Szkoda.
pandy - |26 Mar 2013|, 2013 12:27
Ano szkoda bo DVB-T moze spokojnie byc transmitowane w kablu.
|
|