Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektro-Gadżet-Lab - oryginalne radio a mp3

Mysza - |28 Kwi 2010|, 2010 06:43
Temat postu: oryginalne radio a mp3
Testował ktoś? http://www.allegro.pl/ite..._ford_w_wa.html
gufer-posepny - |28 Kwi 2010|, 2010 08:24

albo interfejs do zmieniarki cd-mp3 sony i też kuma .
Struna - |28 Kwi 2010|, 2010 11:13

Speedo napisał/a:
Struna chyba ma cos takego?
mam, działa, jestem zadowolony.
pandy - |28 Kwi 2010|, 2010 14:48

tyz mam ale ciut mniej zadowolony niz Struna (juz pisalem - zdazy mu sie czknac przy przejsciu z mp3 na mp3, ma czasem klopot z zapamietaniem ostatniej pozycji np sluchalismy utworu na 1_6 a on wraca z uporem maniaka na 1_2, wydaje mi sie ze pdoczas regulowania glosnosci lekko burczy w tle ale ogolnie wrazenie pozytywne - przypuszczam ze opisane niedogodnosci sa wynikiem ograniczen tak samego ukladu dekodera jak i moze oprogramowania sterujacego dekoderem - nie wiem co siedzi w srodku moze jak sie skonczy gwarancja to rozkrece i sprawdze - przypuszczam ze to cos z oferty VLSI - na oko pasuje mi VS1003)
Struna - |28 Kwi 2010|, 2010 15:02

mi by pasowało żeby umiało toto jesio czytać tagi, no ale skoro sama zmieniara i radio nie umiały czytać cd-text to i tagów tym bardziej :)
pandy - |28 Kwi 2010|, 2010 15:12

ano w tym problem ze to goraniczenie samego radia - dlatego myslalem czy nie zrobic cyfrowego kodera stereo z rds bo to radio rozumie... ale chyba skorka niewarta wyprawki ale moze mnie tknie za jakis czas bo cos za mna lazi rf...
Struna - |28 Kwi 2010|, 2010 15:51

no jak zrobisz to się pochwal :) generalnie też jestem przekonany, że to radio właśnie ogranicza możliwości tegoż urządzenia.
gufer-posepny - |28 Kwi 2010|, 2010 16:07

pandy > nie wywarzaj drzwi otwartych na oścież . odtwarzacze mp3 wysyłające po RDS ID3 Tagi już dawno są . co prawda to FM transmitter ale są .

Po drugie jak słuchasz CD to i tak radio wyświetla pozycję utworu a nie dane z RDS-u . szkoda roboty . ja nawet nie patrzę który utwór leci tylko macham manetką .

pandy - |28 Kwi 2010|, 2010 16:39

gufer - bo sie znow zacznie dyskusja na iles stron i bede opiorkany przez f2f

wiem ze sa takie rozwiazania ale chyba oczywiste ze nie jestem zadowolony z tego co oferuja, odsluchujac radia z dobrym koderem i modulatorem daloby sie uzyskac bardzo dobra jakosc dzwieku i odczyt tagow z plikow mp3

oczywiscie jest jeszcze inna mozliwosc, wypruc srodek z 7000, wstawic cos wlasnego traktujac 7000 jak obudowe - moze to wlasnie jest wlasciwy kierunek...

tylko ten koder stereo z rds za mna chodzi od kilku lat... i tak sobie chodzi chodzi...

Struna - |28 Kwi 2010|, 2010 20:20

jedna fajna funkcja jest w 7000 - regulacja głośności w funkcji prędkości, to jest wypasik.
Mysza - |28 Kwi 2010|, 2010 21:09

Struna napisał/a:
jedna fajna funkcja jest w 7000
w 6000 też, a nie wiem czy i nie w 5000. Jest to funkcja AVC (auto volume control). Przez tę pierdołę ginął mi sygnał z licznika (zatrzymywała się wskazówka) i w tym czasie samochód gasł! Okazało się uszkodzone radio. Po wypięciu wtyczki z impulsem ze skrzyni do radia wszystko wróciło do normy. Gadalem ptem o tym z kumplem z serwisu łopla, i powiedzial ze mieli dwa takie przypadki!!
Struna - |28 Kwi 2010|, 2010 21:20

taa 5 i 6k też miały, fajny bajer. A tak poza tym właśnie to reszta funkcjonalności to nic specjalnego.
gufer-posepny - |28 Kwi 2010|, 2010 21:22

grunt że NEWS działa . reszta mi jest zbędna . AVC na +1 ustawione i miodzio
ford2fast - |28 Kwi 2010|, 2010 21:26

pandy napisał/a:
bo sie znow zacznie dyskusja na iles stron i bede opiorkany przez f2f

Owocna dyskusja jest jak najbardziej wskazana :)
I nigdy bez przyczyny nie wytykam nikomu błędów :-D
pandy napisał/a:
oczywiscie jest jeszcze inna mozliwosc, wypruc srodek z 7000, wstawic cos wlasnego traktujac 7000 jak obudowe - moze to wlasnie jest wlasciwy kierunek...

Może prościej byłoby zmienić sposób wykorzystania istniejącego wyświetlacza w trakcie odtwarzania cd/mp3 ? :roll:

Struna - |28 Kwi 2010|, 2010 21:47

gufer-posepny napisał/a:
grunt że NEWS działa
a to na co komu ? ;)
gufer-posepny - |28 Kwi 2010|, 2010 22:10

no obecnie wiadomości w RMF co pół godziny a tydzień temu co 10 minut to faktycznie wkurzało ale tak to mi podoba się . nie przepadam za radyjkami z wodotryskami . te radio ma dokładnie to co chcę i nic ponadto . i działa . i w drewnie jest :P
Struna - |28 Kwi 2010|, 2010 22:14

ja używałem od lat blaupunkty i się bardzo przyzwyczaiłem do ich funkcjonalności. Właśnie jedyne co mi brakowało to kompensacja od prędkości. Nawet głupiej pauzy czy mute nie ma. Zwoni mi fon i co ? albo muszę ściszać albo radio wyłączać. Trochę że tak powiem "słabo" ;)
sobolaqe - |28 Kwi 2010|, 2010 22:18

Struna napisał/a:
Zwoni mi fon i co ? albo muszę ściszać albo radio wyłączać. Trochę że tak powiem "słabo" ;)

zestaw glosnomowiacy se kup :)
moj scisza radio jak telefon dzwoni i wraca do poprzedniego poziomu glosnosci jak skoncze gadac :-d

w najnowszym mondeo ten sam zestaw tez to robil z fabrycznym radiem. wiec niewiem czy to fuks ze dziala to z moim radiem(jakies sony) czy jakas funkcja tego zestawu.

gufer-posepny - |28 Kwi 2010|, 2010 22:26

no nowsze mają mute . radia OEM też zresztą . niewykluczone że 7K też ma tylko pin nie używany .
Adam_2000 - |28 Kwi 2010|, 2010 22:27

Na złączu "C" (środkowe), na pinie [11] jest "Telephone Mute" .
Struna - |28 Kwi 2010|, 2010 22:27

sobolaqe napisał/a:
zestaw glosnomowiacy se kup :)
moj scisza radio jak telefon dzwoni i wraca do poprzedniego poziomu glosnosci jak skoncze gadac :-d
bo masz radio d którego da się podłączyć sygnał powodujący ściszenie.
sobolaqe napisał/a:
w najnowszym mondeo ten sam zestaw tez to robil z fabrycznym radiem.
tylko że najnowsze mondeo o ile wiem miewa radio SONY
sobolaqe napisał/a:
niewiem czy to fuks ze dziala to z moim radiem(jakies sony)
więc jakby pewna analogia :)

Ogólnie rzecz biorąc każde nowsze radio ma wejście pod zestaw głośnomówiący. No ale scorpio i jego radia do nowszych raczej nie należą :) Choć akurat kompensacja od prędkości to naprawdę jak dla mnie mega bajer i świetna sprawa.

Szkoda że nowe radia tego nie mają, ale rozumiem też dlaczego tak jest. Dedykowane radio bez problemu można w takie coś doposażyć bo zna się parametry sygnału od którego się koryguje. A tak uniwersalnie to nie bardzo.

ford2fast - |28 Kwi 2010|, 2010 22:27

Struna napisał/a:
ja używałem od lat blaupunkty i się bardzo przyzwyczaiłem do ich funkcjonalności. Właśnie jedyne co mi brakowało to kompensacja od prędkości. Nawet głupiej pauzy czy mute nie ma. Zwoni mi fon i co ? albo muszę ściszać albo radio wyłączać. Trochę że tak powiem "słabo" ;)

Ciekawe :)
Mam Blaupunkta , który ma wszystkie wymienione przez Ciebie funkcje :-D
A nawet więcej :):
Wiem , znowu ktoś napisze , że żyję w innym świecie :roll:
Ale wierzcie mi , ten świat jest lepszy :):

Struna - |28 Kwi 2010|, 2010 22:28

Adam_2000 napisał/a:
Na złączu "C" (środkowe), na pinie [11] jest "Telephone Mute" .
wypas, tylko czemu nie ma na panelu :) no i np pauzy dla odtwarzania.

[ Dodano: Sro 28 Kwi, 2010 ]
ford2fast napisał/a:
Mam Blaupunkta , który ma wszystkie wymienione przez Ciebie funkcje :-D
ja nie mówię, że takich nie ma - akurat te co ja miałem nie miały.

Ja tam sobie generalnie blaupunkty jako takie zawsze chwaliłem w sensie funkcjonalności.

sobolaqe - |28 Kwi 2010|, 2010 22:33

Struna napisał/a:
Choć akurat kompensacja od prędkości to naprawdę jak dla mnie mega bajer i świetna sprawa.

Szkoda że nowe radia tego nie mają, ale rozumiem też dlaczego tak jest. Dedykowane radio bez problemu można w takie coś doposażyć bo zna się parametry sygnału od którego się koryguje. A tak uniwersalnie to nie bardzo.

no tego mi brakuje u mnie :)
chociaz ja 99% to w miescie sie kisze wiec predkosci zawrotne ciezko osiagnac(srednia 22km/h :-d

gufer-posepny - |28 Kwi 2010|, 2010 22:34

2007 też chyba to AVC ma .

a tam mute , dusisz gałkę i cisza , w dodatku zatrzymuje się płyta tam gdzie przerwałem .

Struna - |28 Kwi 2010|, 2010 22:36

gufer-posepny napisał/a:
w dodatku zatrzymuje się płyta tam gdzie przerwałem .
owszem, ale jak włączysz to zanim się ponownie odpali to mija nieco. A taki "gupi" blaupunkt ma mute i to w dodatku z ustawiany poziomem głośności - ot taki "gupi" a nieraz przydatny buzer-bajer. Jak i wiele innych zresztą. Ale to nie o tym temat :) Natomiast dosyć spoko w 6k i 7k jest funkcja kompresji dla CD.
Mysza - |28 Kwi 2010|, 2010 22:37

jak nie ma gałki to wystarczy zwolnić panel :p
Struna - |28 Kwi 2010|, 2010 22:38

Mysza napisał/a:
jak nie ma gałki to wystarczy zwolnić panel :p
utkany papierem coby nie wyłączało się na dziurach :D
gufer-posepny - |28 Kwi 2010|, 2010 22:43

pudełko po nowym mydle też dobrze rozpycha panelik . ale działa tylko przy wybranym P :D .

szuka tak w miarę . chyba nawet leci z bufora zanim odszuka na zajechanej płycie miejsce gdzie przed chwilą była .

Struna - |28 Kwi 2010|, 2010 22:46

szukać szuka, ale sam ponowny start radia jest dosyć długawy.
gufer-posepny napisał/a:
pudełko po nowym mydle też dobrze rozpycha panelik
z panelikami to zapewne wiele osób ma niekiepskie doświadczenia :)
gufer-posepny - |28 Kwi 2010|, 2010 22:58

podgiołem blaszki , przelutowałem i spoko , a na torach trzęsie sporo i spokój . fakt że te radia to jeden wielki zimny lut . tak jak i zegary i guziory od TRIP kompa .
Mysza - |28 Kwi 2010|, 2010 23:00

Struna napisał/a:
z panelikami to zapewne wiele osób ma niekiepskie doświadczenia
oj tak, mnie 2 dni bolała ręka, radio do tej pory nie działa ;)
Struna - |28 Kwi 2010|, 2010 23:01

gufer-posepny napisał/a:
podgiołem blaszki , przelutowałem i spoko
u mnie pomogło na jakieś 2 miesiące, tak jak i "wirujące" głośniki :)
gufer-posepny napisał/a:
te radia to jeden wielki zimny lut
o to to to :) znów muszę poprawić bo mnie już krew zalewa jak głośniki się nagle odłączają losowo. Piąchopiryna oczywiście na chwilę pomaga :)

[ Dodano: Sro 28 Kwi, 2010 ]
Mysza napisał/a:
mnie 2 dni bolała ręka, radio do tej pory nie działa ;)
aaaa, stąd te porwane ścieżki :D
sobolaqe - |28 Kwi 2010|, 2010 23:02

gufer-posepny napisał/a:
fakt że te radia to jeden wielki zimny lut . tak jak i zegary i guziory od TRIP kompa .

to tez mam do poprawki jak znajde chwile

gufer-posepny - |28 Kwi 2010|, 2010 23:04

jak wsadziłem inną zmieniarkę to problem z uciekajacymi głośnikami uciekł . albo wtedy się już ociepliło .... aaaa nie pamiętam .
Zysio - |28 Kwi 2010|, 2010 23:05

Cytat:
2007 też chyba to AVC ma .

Wielorybie być może, u mnie muszę obadać, w każdym razie kabelek od VSS fabrycznie wyprowadzony był.

Struna - |28 Kwi 2010|, 2010 23:07

gufer-posepny napisał/a:
jak wsadziłem inną zmieniarkę to problem z uciekajacymi głośnikami uciekł . albo wtedy się już ociepliło .... aaaa nie pamiętam .
a pisałeś coś o przelutowniu płyty wzmacniacza o ile dobrze pamiętam :)
gufer-posepny - |28 Kwi 2010|, 2010 23:34

to też . ale jakoś potem znów zaczeło świrować . już mniej ale jednak . zmieniłem i spokój na razie jest . może zbieg okoliczności .
Struna - |28 Kwi 2010|, 2010 23:39

ja przelutowałem i kilka miechów było git, teraz znów świruje. Jak się pacnie z boku w tapicerę koło radia to się poprawia, więc zakładam, że znów zimne luty raczej.
pandy - |29 Kwi 2010|, 2010 00:08

ford2fast napisał/a:
pandy napisał/a:

Może prościej byłoby zmienić sposób wykorzystania istniejącego wyświetlacza w trakcie odtwarzania cd/mp3 ? :roll:

Jak wiekszosc producentow Ford zamawia duza serie bez oznaczen ukladow ( wiekszosc standardowe) - a cala madrosc zalatwia procek Motoroli... trzeba byloby rozgryzc oprogramowanie tego procka (a przypuszczam ze procek programowany maska i nie da sie zczytac nic z zewnatrz) - napisanie od nowa softu , wsadzenie jakiegos procka Motoroli programwoanego maska...prosciej wyjdzie wstawienie czegos zupelnie nowego...

[ Dodano: |29 Kwi 2010|, o 00:16 ]
Struna napisał/a:
ja przelutowałem i kilka miechów było git, teraz znów świruje. Jak się pacnie z boku w tapicerę koło radia to się poprawia, więc zakładam, że znów zimne luty raczej.

Podniescie gniazdko - problem jest chyba w zaczepie panelika... mnie to wkurzalo w koncu podnioslem gniazdo o jakies 0.5 mm i jest spokoj, wszysko gra i buczy, nic nie przerywa

--Marcin-- - |8 Lis 2010|, 2010 10:11

gufer-posepny napisał/a:
fakt że te radia to jeden wielki zimny lut

Czyżby się w moim 7000 uaktywniło? :? dzisiaj rano przestał wyświetlacz pokazywać cyferki, może go potraktuje tak jak Mysza i się naprawi :695:

gufer-posepny - |8 Lis 2010|, 2010 15:48

nie , lcd do wymiany . urwała się ta folia z ścieżkami .
--Marcin-- - |9 Lis 2010|, 2010 21:27

wracałem po południu z pracy to wyświetlacz działał, ale ma takie akcje że raz jaśniej, raz ciemniej, albo wogóle nic nie wyświetla :? dobrze, że chociaż muzyka gra, coś z tym będę musiał zrobić - jakiegoś chętnego z lutownicą będę musiał poszukać :):
gufer-posepny napisał/a:
nie , lcd do wymiany . urwała się ta folia z ścieżkami .

czy taki LCD można kupić np. na Wolumenie?

gufer-posepny - |9 Lis 2010|, 2010 22:26

Nie no to dedykowane LCD to nie dokupisz . Chyba że przypadkiem złącze taśmy w płytce szwankuje . Ale generalnie to taśma urywa się .
pandy - |9 Lis 2010|, 2010 22:37

klej przewodzacy? nie dziala? nie daje sie naprawic polaczen? troche sie trzeba pomeczyc ale...
Reader - |22 Wrz 2011|, 2011 14:07

Jak wygląda obsługa takiej zmieniarki mp3 ?
Chodzi mi o sposób wyszukiwania utworów ze zbioru.
Jest jakiś podział pamięci urządzonka mp3 na katalogi ?

gufer-posepny - |22 Wrz 2011|, 2011 16:56

obsługa jak zwykłej , przełączasz sobie wirtualne płyty audiocd tyle że mogą mieć po 99 utworów każda . wyszukiwania nie ma bo nie wyświetla żadnego info o pliku . każdy plik mp3 to jest kolejny TRACK . z biegiem czasu jak się nauczysz na pamięć co masz wgrane to sobie będziesz wyszukiwał :D
Struna - |22 Wrz 2011|, 2011 17:11

gufer-posepny napisał/a:
tyle że mogą mieć po 99 utworów każda
a próbowałeś może więcej ?
gufer-posepny - |22 Wrz 2011|, 2011 17:47

mój interface do zmieniary nie obsługiwał więcej . z tego co czytam to xcarlink też nie obsługuje więcej niż 99 plików na jeden Folder . nie wiem czy samo radio też nie ma takiego limitu .
Reader - |22 Wrz 2011|, 2011 19:43

gufer-posepny napisał/a:
obsługa jak zwykłej , przełączasz sobie wirtualne płyty audiocd

Ile tych wirtualnych audiocd może być ?

gufer-posepny - |22 Wrz 2011|, 2011 21:37

tyle co rzeczywistych , 6 . tworzysz na karcie pamięci czy pendrive katalogi o nazwach CD1 CD2 i tak do CD6 i tam wgrywasz pliki . a urządzenie to tak na prawdę Mp3 Player tylko obsługa przez radio . widać protokół rozgryziony był dobrze . bo do nowszych nie ma zresztą nowe auta przeważnie fabrycznie czytają mp3 .
Struna - |23 Wrz 2011|, 2011 00:52

gufer-posepny napisał/a:
z tego co czytam to xcarlink też nie obsługuje więcej niż 99 plików na jeden Folder . nie wiem czy samo radio też nie ma takiego limitu .
na moim niby tez napisali żeby raczej więcej niż 99 nie dawać na folder, ale zaznaczyli że to kwestia czy radio sobie poradzi, ale nie próbowałem mu dać więcej.
ford2fast - |23 Wrz 2011|, 2011 01:13

Niektóre obsługują więcej niż 6 folderów
Tylko jest problem z bezpośrednim do nich dostępem :)
Można spróbować z dziesięcioma , tylko po odsłuchaniu 6 folderu trzeba dać -> NEXT
Podobnie może być z ilością utworów w katalogu :roll:

pandy - |23 Wrz 2011|, 2011 17:25

u mnie dziala powyzej 6 "CD" ale jest niestabilne - tzn moze zaczac odtwarzac po wlaczeniu od poprzedniego albo i nie - ogolnie 6 katalogow i 99 plikow w katalogu to sa realne mozliwosci tych ukladow - co do pojemnosci kart - nie wiem - nie sprawdzalem z karta 4GB - mam 2GB i dziala. Poza tym sa i inne klopoty - nie ma przewijania (prawdopodobnie dekoder MP3 na ktorym to jest zrobione - pewnie jakis VSxxxx - jest za wolny), wspiera za to wlasny SEEK czyli potrafi zaczac grac z ostatniej przerwanej pozycji - ma to znaczenie jak sluchamy dlugich plikow ale calosc jest koszmarnie wolna no i mimo wszystko potrafi zgubic ostatnia pozycje - wtedy listuje albo od nowa katalogi i zaczyna grac od poczatku katalogu ostatniego albo od pierwszego katalogu i pierwszej pozycji. - byc moze winny jest software w tym co podaje dane do dekodera - chyba uC jest za wolny i nie parsuje MP3 wiec nie ma moliwosci FF po ramkach - szkoda.

Ogolnie moge to polecic tylko desperatom ktorzy nie chca dotykac audio - jakkolwiek i tak trzeba pozmieniac glosniki bo po tych 15 latach zawieszenia a i czesto membrany sa w rozsypce.

Struna - |23 Wrz 2011|, 2011 17:38

pandy napisał/a:
Poza tym sa i inne klopoty - nie ma przewijania
u mnie jest, ale tak jak i w przypadku CD jeśli włączysz COMP to przewijanie jest nieaktywne, jak chcesz przewijać to musisz wyłączyć COMP. W radiu 7000 robi się to guzikiem od Dolby, w 6000 trzeba norać w menu.
pandy - |23 Wrz 2011|, 2011 21:50

Struna napisał/a:
pandy napisał/a:
Poza tym sa i inne klopoty - nie ma przewijania
u mnie jest, ale tak jak i w przypadku CD jeśli włączysz COMP to przewijanie jest nieaktywne, jak chcesz przewijać to musisz wyłączyć COMP. W radiu 7000 robi się to guzikiem od Dolby, w 6000 trzeba norać w menu.

przewijanie w sensie SEEK czy SKIP? pokombinuje w wolnej chwili.

Struna - |25 Wrz 2011|, 2011 12:48

i skip i seek, ale jak mówię, musisz wyłączyć comp. Z włączonym tylko skip działa.
pandy - |25 Wrz 2011|, 2011 15:36

podziekowal - sprawdze zanim odstawie go na emeryture
Struna - |26 Wrz 2011|, 2011 15:42

z tego co pamiętam to na zmieniarce CD też SEEK nie działał jak było aktywne COMP.