| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - ASB A4LD w Scorpio 91 problem z jazdą na D
Draiwer38 - |14 Kwi 2010|, 2010 21:16 Temat postu: ASB A4LD w Scorpio 91 problem z jazdą na D Drodzy forumowicze proszę o jaką kolwiek pomoc. Wyremontowałem swój automacik zdawalo mi się na tip top. Wymieniłem wszystkie taśmy, tarczki, uszczelki, tłoki do taśm, nie wymieniałem tylko panewek bo wzrokowo były idealne. Sterownik też wymieniłem aby wyeliminować prawdopodobną przyczyne mojego problemu a mianowicie problem polegał na tym że auto nie chciało jechać na D. Na 1, 2, 3, R bez problemu. Ale moja radość trwała dość krótko okazało się że po remoncie problem pozostał, uślizguje się na D. Robiłem test to znaczy zapinałem np. 1 noga na chamulcu i gaz do oporu obroty silnika były 2200, potem 2, 3, R i tak samo tylko na D obroty są wyższe. Skrzynka przekłada biegi gdy jadę na 3 idealnie. Przy 80km/h czuć jak się załącza lock up. Najdziwniejsze jest to że jak jadę 80km/h i z 3 przełącze na D czwórka załącza się normalnie. Bardzo proszę o jakąś radę lub podpowiedz. Jeszcze dodam że taśmy są wyregulowane według insrtukcji.
WaldekU61 - |15 Kwi 2010|, 2010 06:32
http://automat.com.pl/atgroup/a4ld/
Boni - |15 Kwi 2010|, 2010 07:39
"wymieniłem sterownik" to znaczy - wymieniłeś płytę sterującą na zupełnie inną? Bęben 4 został stary?
Draiwer38 - |15 Kwi 2010|, 2010 15:18
| Boni napisał/a: | | "wymieniłem sterownik" to znaczy - wymieniłeś płytę sterującą na zupełnie inną? Bęben 4 został stary? | Bęben 4 też wymieniłem na inny bo miał wyjechane rowy od uszczelniaczy. Oczywiście mówiąc sterownik miałem na myśli płytę sterującą.
[ Dodano: |15 Kwi 2010|, o 15:20 ]
| WaldekU61 napisał/a: | | http://automat.com.pl/atgroup/a4ld/ | Kolego zaglądałem tam ze dwa dni i nic co mogło by mi pomóc z moją awarią nie znalazłem.
Boni - |16 Kwi 2010|, 2010 07:27
No to jest rzeczywiście coś wrednego, jak wymieniłeś to wszystko i jest jak jest. Zakładam że wszystkie uszczelki wymieniłeś w środku, te na suporcie i na gowernorze też? Rozważ dwie rzeczy - dociąganie stopniowo taśmy 4, po troszeczkę, testy, troszeczkę, testy (tylko nie skasuj zupełnie luzu!) - czasem ustawienie nie "jak książka pisze", tylko "na czuja" daje jakieś tam poprawy w przełączaniu 3-4. Ale nie polecam i przy żadnej swojej skrzyni nie musiałem po remontach tak robić, no ale znam takie przypadki, że pomogło, może taśmy "za długie", może bębny nie dokładne.
Dwa - sprzęgło jednokierunkowe 4 jak tam wyglądało/wygląda? Nie wiem czy ono może na to wpływać co masz, nie miałem z tym problemów i doświadczenia, ale może rzutuje?
Trzy - co mi przychodzi do głowy, to utrata ciśnienia na obwodach biegów niskich - suport, tłoki niskich, itp. rzeczy. To jest wredne bo nie łączy się z 4 bezpośrednio, tylko na ogólniej zasadzie - przy luzowaniu 2/3 na D olej tak spyla do miski, że nie ma ciśnień na obwodach 4, no i 4 nie łapie, a przy przełączeniu "ręcznie" z 3 na D olej przez chwilę idzie inną ścieżką, mniej go spyla i 4 zapina. Ale znaleść coś takiego to można 3 razy rozbierać i nie wymyśleć gdzie, który tłok (cylinder!), oring czy panewka. Ja miałem kiedyś przeciek na tłoku taśmy niskich, nie przy zapinaniu niskich, ale przy ich luzowaniu. Tyle że przy takich przeciekach to i R już opóźniał się czy zanikał na ciepło, itp.
Struna - |16 Kwi 2010|, 2010 12:52
może uszczelka pod płytę uwalona minimalnie jak u Adama2000.
Boni - |16 Kwi 2010|, 2010 13:15
Takie rzeczy jak uszczelka pod płytą, czy któraś panewka, czy ryska na zaworze, czy pęknięcia w korpusie skrzyni, płycie czy nawet bębnach, to oczywiście że mogą być przyczyną, tylko że tego w praktyce nikt nie zgadnie, ba, nawet mając części w ręku i rozbierając X razy można nie dostrzec problemu (np. fenomenalne bębny bodaj z Windstarów - pęknięcie niewidoczne nawet pod lupą "w ręku" a pod ciśnieniem sikał ATF, serwis hurtem je wymieniał).
Draiwer38 - |16 Kwi 2010|, 2010 15:37
| Boni napisał/a: | | jak wymieniłeś to wszystko i jest jak jest. Zakładam że wszystkie uszczelki wymieniłeś w środku, te na suporcie i na gowernorze też? | Kolego Boni akurat tych ni wymieniłem bo poprostu nie wiedzieć dlaczego mi ich nie przysłali. Z tego co pamiętam to są takie metalowe pierścienie. A zamawiałem komplet do A4LD. Myślisz że to może być to? Idąc dalej patrzą c na sekwencje elementów wykonawczych ze strony http://automat.com.pl/atgroup/a4ld/ z tego co mówisz o 4-ce to ona na D-auto przy wybieraniu 1,2,3 nie jest wogule załączona i taśma też nie trzyma. Chyba że sprzęgło jednokierónkowe padło. Nie wiem co o tym wszystkim myślęć. Tyle roboty i taka lipa!!!
ford2fast - |16 Kwi 2010|, 2010 21:43
| Draiwer38 napisał/a: | | Tyle roboty i taka lipa!!! |
Gdyby naprawa skrzyń automatycznych była taka prosta robiłby to każdy kowal i ślusarz
Nie zniechęcaj się
Draiwer38 - |17 Kwi 2010|, 2010 12:12
| ford2fast napisał/a: |
Gdyby naprawa skrzyń automatycznych była taka prosta robiłby to każdy kowal i ślusarz
| Nie, Nie ze mną tak łatwo jej nie pójdzie. Tak łatwo się nie poddam. Jestem zawziętym mechanikiem i zawsze dąże do wyjaśnienia i usunięcia przyczyny awarii. Właśnie wróciłem z pracy i zaraz wjeżdżam na kanał.
KubusWariat - |14 Maj 2010|, 2010 19:42 Temat postu: Re: ASB A4LD w Scorpio 91 problem z jazdą na D
| Draiwer38 napisał/a: | | Robiłem test to znaczy zapinałem np. 1 noga na chamulcu i gaz do oporu obroty silnika były 2200, potem 2, 3, R i tak samo tylko na D obroty są wyższe. |
Nie wiem na ile to istotne, ale u mnie stalltest bez względu na przełożenie skrzyni utrzymuje rpm na tym samym poziomie, tzn 1800 rpm/min
[ Dodano: |14 Maj 2010|, o 19:52 ]
Draiwer38... jaki koszt wszystkich części, które wymieniałeś???
Draiwer38 - |16 Maj 2010|, 2010 11:59 Temat postu: Re: ASB A4LD w Scorpio 91 problem z jazdą na D
| KubusWariat napisał/a: | | Draiwer38... jaki koszt wszystkich części, które wymieniałeś??? |
Około 650zł z przesyłką. Tu znajdziesz wszystkie części i ceny http://www.samko.pl/sklep/index.php dostawa bardzo szybka. Jak zamówisz coś nie tak to zadzwonią i skorygują.
KubusWariat - |16 Maj 2010|, 2010 12:37
na razie zmienię na manuala (tak będzie szybciej i taniej), a w wolnej chwili najwyżej zajmę się ASB
Draiwer38 - |17 Maj 2010|, 2010 17:53
| KubusWariat napisał/a: | | a w wolnej chwili najwyżej zajmę się ASB | Ostrzegam kolego że co do naprawy AUTOMATU to nie jest taka prosta sprawa. Ja swoją wyciągałem dwa razy bo po wymianie uszczelniaczy i tarczek okazało się że jest walnięte sprzęgło jednokierunkowe overdrive i nadal nie jedzie na D. Ale udało się naprawić
KubusWariat - |18 Maj 2010|, 2010 13:08
Aaaa koszt sprzęgła jednokierunkowego, jaki???
Boni - |18 Maj 2010|, 2010 13:16
260 w midpartsie, plus trzeba się do niego dostać...
Draiwer38 - |18 Maj 2010|, 2010 19:00
| KubusWariat napisał/a: | | Aaaa koszt sprzęgła jednokierunkowego, jaki??? | Kolego nie wiem. Miałem jeszcze dwie skzynie zdobyte na części i fuksło mi sie że sprzęgło było dobre więc zamontowałem.
Waldek_M - |27 Maj 2010|, 2010 21:48
Od jakiegoś pół roku borykam się z podobnym problemem - skrzynia wariuje tylko na "D". Wariacje polegają na problemach z ruszaniem - tak jakby startował z dwójki, potem jedynka i znowu dwójka, w trakcie jazdy z prędkością około 60-80 km/h nie może się zdecydować na którym biegu ma jechać. Kickdown działa, ale bardzo krótko - szarpie z 3 na 4, czasem na 2. Lock-up załącza się z wrażeniem jakbym tyłem pojazdu jechał po "tarce". To wszystko dzieje się tylko na "D" - kiedy startuję z 3 jest OK, nie szarpie, wie jak ma ruszyć, lock-up nie trzęsie autem. Stan oleju w okolicach 3 milimetrów poniżej "max", kolor rudawy, nie śmierdzi, jakieś 60k przebiegu po wymianie. W wężyku modulatora podpiętego za przepustnicą nie widać śladów oleju. Jeśli to ma znaczenie, auto zachowuje się tak samo na benzynie i na gazie, na stall-test nie wkręca się powyżej 2300 rpm na wszystkich biegach. Czasami z lekkim opóźnieniem wskakuje wsteczny na zimnym silniku...
Adam_2000 - |27 Maj 2010|, 2010 22:24
Sprawdź, czy nie zacina się zaworek governora.
Boni - |27 Maj 2010|, 2010 22:39
Może sypnął się governor może kickdown, ale jednak jak na 3 jest w miarę ok, a na D nie bardzo, to bym stawiał na cokolwiek niepewne sprzęgło 4, te [censored] zapięcie opory sprężyn, sprężynki i cała reszta zabawek w bębnie overdrive...
Pawel - Amor - |16 Cze 2010|, 2010 22:37
Podepnę się pod temat z czymś innym, ale nie wiem gdzie to opisać...
Mianowicie z automatem niby ok, ale... Wszystko super do momentu gdy zapnie 4, trochę powyżej 70 km/h... Pytanie brzmi: kiedy, jaka prędkość, obroty silnika, zapina O/D Przy setce trzyma 3 tysiące obrotów - trochę dużo, a później prędkość i obroty rosną, spalanie również, a O/D się nie odczuwa...
1Bodzio - |16 Cze 2010|, 2010 22:55
Po prostu nie masz IV biegu, a to co czujesz jako zapięcie IV to będzie zapięciem lock up na III biegu. Zmiana z III na IV jest przy 80 km/h, a obroty silnika przy 100 km/h na IV biegu to 2500 obr bez lock up. Z lock up zaś to ok 2200 obr.
Boni - |16 Cze 2010|, 2010 22:56
O/D to właśnie czwórka i wcale ci jej nie zapina. To co bierzesz za 4 to prawdopodobnie lockup albo próba zapięcia 4. A co się dzieje z 4 to różnie bywa, może bardziej oblatanie w wielorybach koledzy ci opowiedzą - chodź było to już wałkowane parę razy na forum...
Gaiger - |16 Cze 2010|, 2010 22:57
A jesteś pewien że zapina Ci 4 bieg?
Przy ~65-70 zapina lockup na 3, przy ~80 zapina 4 a chwilę później lockup na niej.
Pawel - Amor - |17 Cze 2010|, 2010 06:06
...no to zgłupiałem i zaczynam się denerwować...
Do 60 km/h przepnie mi 3 przełożenia, około 80 następne, a później nic - ciągnie...
Nie wiem kiedy było coś wymieniane w skrzyni, może wymiana oleju i filtra coś pomoże...
Mam w mieście mini salon z serwisem Forda, podjadę i podłączę do kompa, zdiagnozują coś...
Boni - |17 Cze 2010|, 2010 06:59
Coś może i zdiagnozują. Na początek, zdiagnozuj se za darmo - jak będziesz jechał powiedzmy równo i bezpiecznie >100 to leciutko dotknij hamulca, dosłownie tyle żęby się światła hamulcowe zapaliły, i zobacz czy wtedy obroty silnika zmienią się, jakby ASB coś zrobiła.
Pawel - Amor - |17 Cze 2010|, 2010 20:20
dziwne, ale spróbuję... Tylko czy hamować lewą nogą czy "normalnie" puścić gaz i musnąć hebel A po wciśnięciu czekać na reakcję asb czy ma być to tylko muśnięcie/impuls dola skrzyni... I teraz jeżeli obroty spadną to jest stosunkowo dobrze czy jeżeli reakcji nie będzie to straszna lipa i brak 4...
Wybaczcie te dziwaczne pytania gdyż to mój pierwszy własny automat, wcześniej tylko jeździłem , ale dopiero teraz mam "swój"...
Adam_2000 - |17 Cze 2010|, 2010 20:27
Przecież tej 4-ki nie masz na 100%
Odepnij MAF-a i jedź na test.
Pawel - Amor - |17 Cze 2010|, 2010 20:36
| Adam_2000 napisał/a: | ...
Odepnij MAF-a i jedź na test. |
...MAF... A z Twojego na nasze/moje...
Struna - |17 Cze 2010|, 2010 21:54
przepływomierz
Pawel - Amor - |18 Cze 2010|, 2010 06:03
Dobra, odłączę przepływomierz i w tedy pojechać na test wg. zaleceń Boni'ego
A tak w ogóle to co może być przyczyną - może "tylko" jakaś tarczka się zużyła...
Boni - |18 Cze 2010|, 2010 08:42
Nie tak - na test po mojemu jedziesz "tak jak stoisz". Lekko muskasz hamulec trzymając gazem normalną prędkość dla 4 biegu, >100 powiedzmy i cały czas patrzysz na obrotek. To jest test czy to co się u ciebie zapina ok 80 to lockup czy może jeszcze jakieś resztki 4 biegu.
Koledzy sugerują że 4 już wcale nie masz, i po odpięciu MAFa jedziesz na diagnostykę do serwisu, "zczytanie kodów", o ile ich zrozumiałem
Przyczyny braku 4 dzielimy na elektryczne (w usuwaniu upierdliwe i kosztowne), mechaniczne (w usuwaniu równie upierdliwe i bardzo kosztowne) oraz hydrauliczne (mega ultra upierdliwe i bardzo kosztowne). Tak w skrócie mówiąc, ale całkiem serio wbrew pozorom.
gufer-posepny - |18 Cze 2010|, 2010 08:50
W wielorybowych to rozpina lockupa przy szybszym odjęciu gazu . Zasadniczo to jak obroty idą proporcjonalnie do prędkości ( sztywno ) to lockup jest . Przy czym trzymany jest na 3 biegu przy niedużych mocach a przy 4 do nieco mocniejszego naciśnięcia pedału gazu , potem rozpinany jest bo nie wytrzyma przeniesienia takich obciążeń .
Struna - |18 Cze 2010|, 2010 13:36
| Boni napisał/a: | | Lekko muskasz hamulec trzymając gazem normalną prędkość dla 4 biegu, >100 powiedzmy i cały czas patrzysz na obrotek. To jest test czy to co się u ciebie zapina ok 80 to lockup czy może jeszcze jakieś resztki 4 biegu. | to zdaje się nie prądzi w mk3 na eec5. Sprawdzałem specjalnie wczoraj na trasie i mogę se tupać hamulcem na 4 i nie wyłączy lock-up'a dopóki nie stwierdzi że obciążenie wzrosło. Za to włącza jak się odejmie ciut gazu i zaraz doda z powrotem. Wtedy na chwilę odpina lock-up po czym zaraz zapina ( o ile się nie wdepnie głębiej )
Nie wiem jeszcze czy nie ma innych zachowań zależnych od wersji softu w sterowniku ( u mnie akurat ta nowsza z opcją intensywnego użytkowania lock-up )
Boni - |18 Cze 2010|, 2010 14:26
Bardzo możliwe że w wielorybach jest deczko inaczej, dlatego zaznaczyłem parę postów temu "może bardziej oblatanie w wielorybach koledzy ci opowiedzą".
Struna - |18 Cze 2010|, 2010 14:27
ja nie wiem jak to na starym sofcie robi. Na 100% stary zdecydowanie mniej używa lock-up'a ale i być może działa jak w starszych skrzyniach że na stopa reaguje rozpięciem - tego akurat nie wiem.
Pawel - Amor - |18 Cze 2010|, 2010 20:46
...ale mi namieszaliście...
Odpiąłem przepływomierz i silnik mi zgłupiał..., prawie wyskoczył z mocowań pod czas pracy na biegu jałowym... Nie miałem czasu żeby robić jakieś testy drogowe, ale usłyszałem od narzeczonej: ...a po co Mi nie przeszkadza... Później się zrobi...
Na razie odpuszczam - mam sporawy remoncik w mieszkaniu, a w niedzielę jadę w teren i na ognicho z kumplami...
Jak się z tym uporam i w pracy będę miał luźniej, na razie od 7 do..., pojadę do aso i poszukam błędów...
Gaiger - |18 Cze 2010|, 2010 21:33
| Struna napisał/a: | | być może działa jak w starszych skrzyniach że na stopa reaguje rozpięciem |
Nie wiem jaki mam soft w sterowniku ale u mnie rozpina lockup po wciśnięciu hamulca, sprawdzałem dzisiaj.
pablo19 - |21 Cze 2010|, 2010 11:55
| Pawel - Amor napisał/a: | ... ale usłyszałem od narzeczonej: ...a po co Mi nie przeszkadza... Później się zrobi...
... | Zapytaj, czy później da Ci kilka kilozłotówek na naprawę ASB czy innego badziewiaka.
Pawel - Amor - |21 Cze 2010|, 2010 19:56
pablo19, nie w tym rzecz... Ona już tak "ma"... Jak się uporamy z remontem i małą przebudową mieszkania - zaczynamy działać ze skrzynią... Najpierw wymiana oleju z filtrem... U mnie taka operacja wskrzesiła lsd w tylnym moście...
Struna - |22 Cze 2010|, 2010 13:49
| Gaiger napisał/a: | | Nie wiem jaki mam soft w sterowniku ale u mnie rozpina lockup po wciśnięciu hamulca, sprawdzałem dzisiaj. | a u mnie nie, znaczy jak odpuszczę gaz i hamuję faktycznie to tak, ale samo błyśnięcie stopem nie wyłącza u mnie. Inna sprawa, że mam tak ustawiony stop, że świeci już zanim jeszcze czuć jakiekolwiek hamowanie. No ale to generalnie o wpływ samego stop-switch'a chodzi.
Pawel - Amor - |8 Sie 2010|, 2010 21:36
...odgrzewam kotleta...
A więc tak - jak zwykle doba za krótka... Skrzynia w ogóle nie reaguje na przycisk "O/D OFF"... Jednak "mam" wszystkie przełożenia... Tak jakby - przechodzi ładnie przez 1, 2, 3 i zahaczy o 4, ale prześlizgnie się po niej i od razu zapina O/D. Cały czas ta 4 gdzieś "wisi" bo chce ją załączyć, ale...
Kupiłem już/dopiero filtr z nową uszczelka i teraz przydał by się nowy olej. Niestety nie mogę doczytać jaki i ile tam wlać... Dextron II czy może III, podejrzewam, iż 5l to minimum bez zlewania z konwertera... Jeżeli możecie podrzućcie jakąś podpowiedź...
gufer-posepny - |8 Sie 2010|, 2010 21:43
a kabelkownia jak się ma ? bo na razie to nie ma "pewnego gruntu" czego by się uczepić .
Pawel - Amor - |8 Sie 2010|, 2010 22:12
Nie wie,mnie zaglądałem tam, nie mam możliwości... Bedę miał nawet problem z wymiana oleju - mechaniory się boją automatu... Popytam "jeepniętych" kolegów gdzie jeździli. Mam w Giżycku "mini" aso, ale oni "nie zajmują się automatami - zapraszam do ASO w Ełku"...
Podobno jest ktoś rewelacyjny w miejscowości Ruciane-Nida bo tego w pobliskich Milkach 100 osób poleca i drugie tyle odradza...
gufer-posepny - |8 Sie 2010|, 2010 22:23
W sumie proste , jak nie były zmieniane to możliwe że to one . Olejem tego nie naprawisz . Na sam początek jednak użyłbym interfejsu i odczytał błędy . W jakim stanie jest olej ?
ford2fast - |8 Sie 2010|, 2010 22:27
| Pawel - Amor napisał/a: | | czy może III |
Raczej ten
Pawel - Amor - |8 Sie 2010|, 2010 22:31
gufer-posepny, podobno poprzednia właścicielka zmieniała, ale jedzie hipolem i jest trochę zasyfiony... Czyli "3", ale ile i czy preferowana jest konkretna marka
gufer-posepny - |8 Sie 2010|, 2010 22:45
zasadniczo jak mobila ATF 320 zalejesz to będzie ok .
Pawel - Amor - |8 Sie 2010|, 2010 22:55
Mam dostęp do Fusch... i teraz co... Fusch Titan: ATF 4400, ATF 4000, ATF, ATF 3353, a może http://midparts.com.pl/OL...ON-2072.html...
gufer-posepny - |8 Sie 2010|, 2010 22:56
Nie znam tego .
Pawel - Amor - |8 Sie 2010|, 2010 22:59
Całą Fronterę i Fiestę miałem zalaną Fuschem i nie miałem żadnych problemów... Mobil ATF 320 jest pewnikiem, sprawdzę jakie są tam specyfikacje i dobiorę Titana.
Lub nie...
Tak w celach informacyjnych: http://www.fuchs-oil.pl/index.php?id=1230
[ Dodano: |9 Sie 2010|, o 21:43 ]
...co za miasto... Nigdzie nie ma tej "320"... Nawet w celach informacyjnych... Najbliżej do tego mobila ma Fusch TITAN ATF 4400...
[ Dodano: |29 Paź 2010|, o 21:52 ]
..no i lipa... Wymiana oleju z filtrem nic nie dała, nadal czwórki brak... Czy podłączenie skrzyni, jeżeli jest taka możliwoć, do "kompa" nakieruje mnie na coś
|
|