| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - ciagnie prawy przod
Kevin Xy - |5 Sty 2010|, 2010 11:56 Temat postu: ciagnie prawy przod witam
sytuacja wyglada nastepujaco:
raz na jakis czas, (raz na 2 tyg) zdarza sie ze pedal hamulca jet twardy (po przytrzymaniu mieknie i wszystko wraca do normy) i ciagnie na prawo
hamowanie gorsze ale hamuje, prawe przednie kolo z wyrazna tendencja do zblokowania
wczoraj wyszla pani na pasy, zaczalem hamowac, problem "pedala" sie pojawil, zblokowalo prawy przod i auto obrocilo- pani prawie zemdlala
ABS na ta chwile wylaczony ale na sprawnym ABSie bylo podobnie
plyn wymieniony jakies 5 lat wstecz
odnosze wrazenie ze ta sekcja lubi sie zblokowac, gdzie szukac przyczyny ?
modul do rozebrania, przeczyszczenia, przelutowania
Kevin Xy - |5 Sty 2010|, 2010 12:25
obydwa zaciski rozbierane, czyszczone smarowane
bardziej sklaniam sie do modulu, bo jednak twardy pedal to musi byc jego wina
kondzio508 - |5 Sty 2010|, 2010 12:29
ja mam podobnie tylko ze tył nie hamuje i sie biore za wymiene pompy bo jednak na nią padło . czyli to by wskazywało równiez na moduł .
Adam73 - |5 Sty 2010|, 2010 12:42
Fakt, kończąca sie tarcza +dziurawy mieszek =przyrdzewiały tłoczek a w efecie czasowe blokowania kół.
Ale jednak ten twardy pedał wskazuje na moduł i jego czasowe niedziałanie.
Kevin Xy - |5 Sty 2010|, 2010 12:44
| Speedo napisał/a: | | ale tloczki im rozbierales czy prowadnice tylko pszepolerowales |
bez wyciagania tloczka, natomiast tloczek "palcami" wciskam, gumy cale
Struna - |5 Sty 2010|, 2010 12:56
miałem kiedyś coś podobnego - ale kurna nie pamiętam co to ja zrobiłem, że problem ustał. Chyba wtedy piastę zmieniłem jedną z czujnikiem i po tym przestał fiksowac.
YaKuZ - |10 Sty 2010|, 2010 15:51
Kevinie Vaux ma czasem podobny problem że pedał twardnieje i ściąga na strone i to chyba też na prawo... i michał2110 chyba też to miał coś mi sie przypomina i moduł wymieniał.... ale nie jestem pewien...ale ja już tego zjawiska nie mam...
Vaux - |16 Sty 2010|, 2010 00:39
| YaKuZ napisał/a: | | Kevinie Vaux ma czasem podobny problem że pedał twardnieje i ściąga na strone i to chyba też na prawo |
Taaa, dzieje się to u mnie najczęsciej jak upał na dworze i nie ukrywam że stwarza niebezpieczne sytuacje na drodze - depczesz a tu brak wspomagania (pedał jak skała) a fura ucieka na lewy pas (u mnie)...Jak nic unit szwankuje - michał miał swój rozebrac i powiedziec co znalazl ale chyba sie w koncu za to nie wzial bo tylko wymienil unit i teraz Yakuz ma spokój
VIK - |16 Sty 2010|, 2010 11:55
Kevin zmień pompę całą do ABSu i szlus.
jaroz - |16 Sty 2010|, 2010 13:02
| YaKuZ napisał/a: | | czasem podobny problem że pedał twardnieje i ściąga na strone | Mam to samo z tym że jeszcze słychać na ułamek sekundy (i czuć na pedale hamulca) jak zadziała ABS. Mi też się to zdarza, a dodatkowo po wymianie tylnych klocków (i przesmarowaniu tłoczków) i nastaniu mrozów, pukają mi klocki, a auto drży przy 120 aż wszystko się trzęsie... Jeżdżę tak już tydzień. W garażu czeka cały sprawny unit pompy, a do tego zmienię tylne zaciski na sprawne, a na koniec wymienię płyn hamulcowy, bo z tego co słyszałem to on też potrafi ogłupić ABS (a mi się zapala, czasem sam na trochę zgaśnie kontrolka). Ehhh....
kondzio508 - |16 Sty 2010|, 2010 16:02
A ja własnie dzis zdemontowałem moją pompę ABS ledwo ale jakoś poszlo bo dwórurke mam zdjetą coby dostęp do skrzyni był , mam 3 pompy i chyba musze coś złożyć jedna przyszła z uszk. króćcem a druga moja zepsuta , a trzecia z dizla ale ta nie ma przy sobie modułu ABs-u i musze tą z dizla złozyć z modułem kurcze 3 pompy a żadna do załozenia
Kevin Xy - |17 Sty 2010|, 2010 17:29
| VIK napisał/a: | | Kevin zmień pompę całą do ABSu i szlus. |
a nie da sie jej jakos rozebrac, wyczyscic cos przelutowac ??
bo ona dobrze dziala ale raz na jakis czas sie wiesza jednak sekcja
kondzio508 - |17 Sty 2010|, 2010 17:34
Ja jestem na etapie składania z 3 jednej , Wziołem aku cisniena cały z ta obudową od Dizla , pompę z modułem od F2F i bede jutro zakładał w srode powiem czy coś to pomogło , bo umnie był taki sam objaw hamował tylko przód i to bez ABsu i zapalały sie kontrolki od recznego czerwona i od absu pomarańczowa . Nie bawiłem sie w lutowanie bo to pewnie na krótko pomaga a pozatym trzeba dokladnie wiedziec co sie pompie stało a potem naprawiać . Wiec jestem za tym co Vik pisał , calą podmienić , ja mam dwórurke zdjetą od kolektora to łatwiej mi mnewrować kluczami ale wziołem sie za wymiane całej
VIK - |17 Sty 2010|, 2010 17:37
| Kevin Xy napisał/a: | | VIK napisał/a: | | Kevin zmień pompę całą do ABSu i szlus. |
a nie da sie jej jakos rozebrac, wyczyscic cos przelutowac ??
bo ona dobrze dziala ale raz na jakis czas sie wiesza jednak sekcja |
Próbuj, ja nie robię takich sztuk, nie mniej jednak 2x miałem pacjentów, ze przy nagłym hamowaniu auto leciało ryjem na prawo do rowu bez kontroli, i dwukrotnie była to rzeczywiście wina sekcji, a że pompy drogie nie są, wyleciała cala i problem zniknął. Czujniki i reszta były dobre.
Zysio - |17 Sty 2010|, 2010 17:38
Ja bym takiej cepelii przy układzie hamulcowym jednak nie robił...
Kevin Xy - |17 Sty 2010|, 2010 17:39
nie chce trafic podobnej cholery jaka mam- obawiam sie ze nie bede mial wyjscia
VIK - |17 Sty 2010|, 2010 17:42
no to nie szukaj po numerach
kondzio508 - |17 Sty 2010|, 2010 17:45
aku cisnienia od TD chyba taki sam ? bo siadł bez problemu cały z tą obudową ale nie mam pewnosci ze takie same kanały dlatego pytam ?
pepi - |17 Sty 2010|, 2010 17:52
jakby co mam sprawną działającą jeszce ze 4 miechy temu pompę
a dłubać to można w elektryce a przy hamulcach nie za bardzo
Struna - |19 Sty 2010|, 2010 23:27
Kevin Xy, weź chłopie ni kombinuj, jak masz gruszkę sporzo to se zostaw i cały unit pakuj sprawny.
|
|