| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - Rozważania o wtryskiwaczach
Boni - |16 Gru 2009|, 2009 14:26 Temat postu: Rozważania o wtryskiwaczach Tak se siedzę, myślę i licze na palcach tudzież na guglu, to se pomyślałem, że się podzielę wnioskami, może komuś się przyda:
Wtryskiwacze podaje się wg. wydajności (i oczywiście typu, wtyczki, mocowania itp ale ja nie o tym) podawanej w funtach na godzinę (lb/hr) lub cm3 na minutę, dla ustalonego ciśnienia zasilania benzyną (na ogół 3bar), wartość podawana to MAX, czyli wtryskiwacz full otwarty i "leje".
Scorpio 2.9 OHV mają wtryskiwacze 15lb/hr, Cosworthy 19lb/hr. Z policzenia paru rzeczy wynika, że wtryski/układy te są zaprojektowane bardzo oszczędnie - NIE MA zapasu na ich wydajności. Na OHV max to jakieś 150KM, na Cossie dokładnie 205-210, czyli z jakiegokolwiek stożka, zmian dolotu, nawet przekonstruowania przepustnic itp. praktycznie NIE BĘDZIE zysku bez wymiany układu paliwowego (bo np. mi się wydawało że będzie). Podobnie, dowolne "podpieranie" EEC (kompa silnika) od strony elektryki dowolnie grubą pałą, świniakiem, itp. praktycznie nie da zysku, choćby te wtryski lały ciurkiem.
Nieudolną i nieco ryzykowną alternatywą dla wymiany wtrysków (powiedzmy na 19lb/hr dla OHV, 24lb dla cosie) jest podniesienie ciśnienia paliwa. Powiedzmy, podniesienie z 3 na 4bar daje możliwości osiągnięcia jakichś 180KM na 6x15lb czyli OHV, i może 240KM w cossie - ale dane z netu, jakimi się posłużyłem, o takich "apgrejdach"; trwałości wtryskiwaczy, ich zdolności zamykania przy większych ciśnieniach, itd itd, to są trochę z sufitu wzięte, bo raczej nie od producenta silnika czy wtryskiwaczy.
(tak naprawdę rozważałem zestaw 8 wtryskiwaczy do czego innego no ale jak już przy tym byłem, to policzyłem też parę rzeczy 6x )
Struna - |16 Gru 2009|, 2009 14:37
ja to widzę tak, Jak dasz więcej powietrza to zobaczy to sonda i wydłuży odpowiednio czasy wtrysków aby zapewnić adekwatną mieszankę. Dopóki się czasy nei zapętlą to jest w stanie korygować mieszankę.
Boni - |16 Gru 2009|, 2009 15:01
No toć właśnie napisałem - NIE MA z czego dodawać paliwa na wtryskiwaczach 6x19lb na 3bar, bo choćby komp wykrył ubogą mieszankę i otwarł 6 wtrysków na 100% to da przy typowych danych dla typowego niedoładowanego silnika ok 210KM, czyli, co za niespodzianka, tyle co ma cossie JUŻ.
Może inaczej - w obu 2.9 nie ma co dodawać powietrza BEZ zmiany układu wtrysku/paliwa. Jeśli chce się mieć więcej kucy, to jedno MUSI iść razem z drugim, tako rzecze internet i kalkulator.
Struna - |16 Gru 2009|, 2009 15:24
a skąd dane o wydajności wtrysków 2.9 i kosa ? ( btw, o ile wiem to zwykły DOHC ma wydajniejsze wtryski niż 12V6)
Boni - |16 Gru 2009|, 2009 15:43
Od sprzedawców wtryskiwaczy, serwisówek itp. miejsc w sieci.
Co do DOHCa to jakoś trudno od ręki znaleść i nie bardzo mi się chce szukać, a skądinąd DOHC w sierrach RS500, mając niezbyt porażające 225KM chyba, dostał po prostu drugą czwórkę wtryskiwaczy, więc raczej zapasu to tam też nie było...
bingo - |16 Gru 2009|, 2009 15:45
| Struna napisał/a: | | btw, o ile wiem to zwykły DOHC ma wydajniejsze wtryski niż 12V6 | no tak powinno być, bo jezeli jest jak pisze Boni, to na wtryskach od 12V6 uzyskasz maks 100 KM na cztero cylindrowcu. Ale z tego wniosek, że jeżeli pasują, to warto zaszczepić wtryski od 24V6 do 12V6 i może coś się polepszy bez ruszania dalszych elementów.
Struna - |16 Gru 2009|, 2009 15:56
| bingo napisał/a: | | jeżeli pasują, to warto zaszczepić wtryski od 24V6 do 12V6 | od BOB-a nie pasują. | Boni napisał/a: | | Co do DOHCa to jakoś trudno od ręki znaleść i nie bardzo mi się chce szukać | na SF temat obadali.
Boni - |16 Gru 2009|, 2009 16:15
Tak z ciekawostek, to ja rozglądałem się dla thunderbirda tak naprawdę, bo umówmy się że około 230KM z 5.0 to nie jest coś, co mi się bardzo podoba chociaż momentem nadrabia I na przykład w tej V8 siedzą takie jak w cossie, 19lb/hr, i wychodzi że też nie ma co rozluźniać poronionego MAFa i przepustnic (niewiarygodny MAF 55mm...) bez zmian na paliwie, bo paliwa starczy do jakichś 240-250KM, potem trzeba ładować 24lb albo i większe, z jakiegoś mustanga czy coś.
Ciekawe jakie były w BOA wzg. OHV. I szkoda że nie obmacałem dokładnie tego co siedzi w Explorerze...
Struna - |16 Gru 2009|, 2009 16:18
saaby mają poro wydajne wtryski. Do turbienia ludzie toto używają żeby wyrobiło z paliwem.
Boni - |16 Gru 2009|, 2009 16:22
Do tuningu na serio to za 200-300$ można kupić z wtrysków co tylko się zechce, mi szło raczej o minituning - wsadzić duży MAF, może dłubnąć przepustnicę czy przełożyć jakąś, zimny filtr powietrza, itp. a filozofię EEC zostawić jak opisałeś, niech se sam walczy z ubogą mieszanką I tak się zaciekawiłem czy ma broń do takiej walki, i wychodzi że nie bałdzo. I dotyczy to wszystkich dyskutowanych fordów tak jakby...
Mysza - |21 Gru 2009|, 2009 21:44
| Boni napisał/a: | | BOA wzg. OHV. | takie same zielone
| Boni napisał/a: | | niewiarygodny MAF 55mm... | taa, bajka z forum mustangów
| Boni napisał/a: | | szkoda że nie obmacałem dokładnie tego co siedzi w Explorerze | siedzą czerwone
| Struna napisał/a: | | saaby mają poro wydajne wtryski | mam jakieś żółte od saaba, ale one mają dziki lejek na końcu, jakoś inaczej kierują strumień.
ford2fast - |21 Gru 2009|, 2009 22:13
| Cytat: | | Ciekawe jakie były w BOA |
W BOA mają taką samą wydajność jak w DOHC do 1994 roku
VIK - |22 Gru 2009|, 2009 07:23
BOA=DOHC
12V ma mniejszą wydajność.
Do 12V można wrzucić od BOA,
do 24V też można wrzucić z większą wydajnością.
adi-kostrzyn - |25 Wrz 2010|, 2010 23:06
tak nawiazując do tego tematu...
- to że niby wystarczy trochę powietrza mu dać i wtryski
boa i powinien lepiej się zbierać?
Boni - |26 Wrz 2010|, 2010 00:17
Zdefiniuj "trochę powietrza". A tak naprawdę, to zaczyna się od docelowej mocy, potem projektuje się powietrze i obroty, potem dopiero paliwo i resztę (filtry, oleje i takie tam).
adi-kostrzyn - |26 Wrz 2010|, 2010 20:07
| Boni napisał/a: | | Zdefiniuj "trochę powietrza". A tak naprawdę, to zaczyna się od docelowej mocy, potem projektuje się powietrze i obroty, potem dopiero paliwo i resztę (filtry, oleje i takie tam). | chodzi o odetkanie go troche, np modyfikacja dolotu. docelowa moc z 2.9 12v6 ok170KM naprzykład?
Boni - |26 Wrz 2010|, 2010 20:59
Dla 170KM to nie warto się schylać bo jeśli już w ogóle dmuchać i lać benię, to uczciwie, inaczej skórka nie warta wyprawki.
O ile pamiętam jakieś swoje stare obliczenia to dla 200KM na OHV potrzeba jakieś 0.4-0.5bara dmuchnąć, czyli o ile wiem, przeciętnie; i wtryski od kosa by wystarczyły, zakładając że obrotów (czyli tłoków i okolicy, konstrukcji rozrządu, zamachu, głowic, itd.) nie ruszamy. Co do wałka, ogólnej trwałości i czym dmuchać (odprężanie...) to jest temat na spory projekt badawczy. Zadziałałoby to na pewno, ale czy od takiego dmuchania nie wyjdzie po godzinie korba bokiem z OHV albo zawory przez głowicę, to oczywiście nie wiem. Ale raczej wyjdą prędzej niż później
[ Dodano: |27 Wrz 2010|, o 10:52 ]
W międzyczasie wyjąłem arkusz kalkulacyjny który skleciłem do tego (no raczej do "tego" Tbirda ). Niestety, granica 2.9 na realistycznych parametrach dla 2 zaworowego rzęcha, wychodzi 155KM, czyli dokładnie tyle ile fabryka dała, nodobradobra, po wyrwaniu kata, filtra i takich tam Dla 200KM przy tych samych parametrach trzeba jakieś 0.4bara ze śmiesznie małą wydajnością rzędu 1.5, to jest jakieś maciupeńkie turbo czy podobne, plus oczywiście podlać mu beni. Ale to jest soft turbo, przynajmniej odprężania i takich tam nie potrzeba. Ogólnie, potencjału za wiele tu nie ma.
Z ciekawostek, co ma potencjał a co nie ma - na takich samych parametrach "po złomie" tbirdowe 5.0 OHV pokazuje że powinien mieć 260-270KM. A ma jakieś 220-230. To się nazywa zadusić V8 fabrycznie.
No i na deser - 2.9 cossie jak go przeliczyć, potwierdza kunszt firmy Cosworth - mocowo idzie po bandzie i na parametrach wyśrubowanych bardzo wzg. OHV (zdroworozsądkowo - jeśli 2.9 potrzebuje 0.4 bara powietrza do 205KM, to cossie to wyczarowuje "z niczego" - ze sprawności, mieszanki, itp), i po prostu nie ma z czego tam dokładać, bez nadmuchania mu porządnie.
Struna - |28 Wrz 2010|, 2010 15:43
| adi-kostrzyn napisał/a: | wtryski
boa | zwykły dohc 8v ma wydajniejsze niż 12V6.
|
|