Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Nadwozie - zablokowany centralny zamek+niedzialajace kluczyki

cvaniack - |12 Gru 2009|, 2009 16:42
Temat postu: zablokowany centralny zamek+niedzialajace kluczyki
Hej :)
Mam problem :(
od kiedy kupilem skorpionka nie dzialaly zamki z kluczyka, ale to pół biedy bo miałem pilota i nie miałem kasy zeby to zrobic :D
Ale..
Padł akumulator bo autko troche stało..
No i nie moge sie dostac do środka :(
Ma ktoś jakiś pomysł jak otworzyć maskę żeby podładować akumulator i otworzyć auto? :(
Może być na PW żeby złodziei nie uczyć :P

Julek - |12 Gru 2009|, 2009 16:47

Kto by to kradł. Zresztą było na forum. Położyć się pod auto i włożyć rękę między chłodnicę, a silnik, tak by pociągnąć za cięgło. Odkręcenie wiatraków (dwie śrubki 10tki) ułatwia sprawę.
gufer-posepny - |12 Gru 2009|, 2009 16:47

można niezłodziejsko pod auto i pod rozrusznik podpiąć się żeby podać zasilanie i może z pilota zadziała .
cvaniack - |12 Gru 2009|, 2009 16:51

gufer a znasz sie na tym? autko stoi niedaleko Ciebie - Tychy :)
Bo ja zielony jestem :(
Obecnie bezrobotny a potrzebuje auta bo w przyszłym tygodniu zaczynam prace ;/

gufer-posepny - |12 Gru 2009|, 2009 17:00

za zimno żebym wciskał się pod auto . zdejmujesz osłonę silnika , lokalizujesz rozrusznik . jeden kabel przyczepiasz do obudowy silnika albo czego kolwiek metalowego ( minus ) a do czerwonego grubego przy rozruszniku plusa .
masa300789 - |12 Gru 2009|, 2009 17:02

Wlasnie ..kto by je kradl ??..nieczesto sam wlasciciel ma problem z wejsciem i uruchomieniem ..na jakiego grzyba zlodziejowi klopot :690:
gufer-posepny - |12 Gru 2009|, 2009 17:03

można się zdziwić . a kradną na części .
cvaniack - |12 Gru 2009|, 2009 17:04

Czerwony gruby.. ok.. myśle że znajde :P a jak nie to mam 2gą opcje maske otworzyć :)
Dzięki :)

masa300789 - |12 Gru 2009|, 2009 17:11

To mnie zaskoczyles :shock: patrz pan jaka banda !! a ja zostawiam nieroztropnie niekiedy nawet nie zamknietego :neutral:
cvaniack - |12 Gru 2009|, 2009 17:13

Ale skorupa ma ten plus, że nie ma tych ciulstewek małych w drzwiach i nie widać od razu czy auto jest otwarte czy nie :)
gufer-posepny - |12 Gru 2009|, 2009 17:14

u mnie łażą łepki i badają które auto przypadkiem niezamknięte . ale to raz widziałem . ukraś nie ukradnie ale szkód narobi . rozwali wnętrze .
bingo - |12 Gru 2009|, 2009 18:26

jak akumulator padł to z tego co pamiętam, pilot oryginalny chyba nie aktywny nie bedzie, dopiero po otwarciu się załaczy. no i otwarcie maski uruchomi dodatkowo alarm, więc jak już, to lepiej pod rozrusznik się podpiąć .
cvaniack - |12 Gru 2009|, 2009 18:39

Alarmu nie ma - uboga wersja :D
Ale słyszałem właśnie że komputer odcina centralke jak jest slaby akumulator i zostawia tylko kluczyki.. Czy to prawda dowiem sie jak go podladuje :)

krzyhoo - |12 Gru 2009|, 2009 19:05

a jak długo nie otwierałeś auta?
cvaniack - |12 Gru 2009|, 2009 19:12

Wiedziałem, że mam akum do wymiany.. Otwierałem go dokładnie tydzień temu w piątek, jeździł ostatnio tydzień wcześniej, ale na krótkiej trasie.. Chciałem go otworzyć wczoraj i zero reakcji na pilota..
Dioda w radiu (6000) mruga nadal więc mam nadzieje że pilota z pamięci nie wykasował

krzyhoo - |12 Gru 2009|, 2009 19:28

cvaniack napisał/a:
mam nadzieje że pilota z pamięci nie wykasował

duże prawdopodobieństwo, że własnie tak zrobił, a aku może nie być dead

cvaniack - |12 Gru 2009|, 2009 19:49

Znaczy, że co? że sam z siebie "wykasował" z pamięci pilota?
A akum na pewno jest słaby - może do zera nie wysiadł, ale.. :P

krzyho znaczy, że bede sie musiał włamywać do własnego auta? :(

Zysio - |12 Gru 2009|, 2009 20:00

Szczerze?

Przy obecnych cenach używanych szyb drzwiowych do Skorupy, to bym się nie cackał.

cvaniack - |12 Gru 2009|, 2009 20:01

Przy obecnym stanie mojego portfela 50zł to dużo..
A wole sie pobawić jak sprzątać auto..

Zysio - |12 Gru 2009|, 2009 20:10

To kombinuj, takie moje osobiste zdanie, nikt przecież nikogo tutaj do niczego nie zmusza, wybierzesz najlepsze wg Ciebie rozwiązanie.
gufer-posepny - |12 Gru 2009|, 2009 20:30

jest szansa że pilot nie skasował się . ale i jest szansa że się zepsuł . a nie chodzą ciężko przyciski ? wybicie szyby to połowa sukcesu przy podwójnym ryglu bo i tak nie otworzysz drzwi . otworzyć maskę podać więcej prądu z innego auta . zaprogramować pilota na nowo . w sumie i tak przy obecności policji wypadało by .
krzyhoo - |12 Gru 2009|, 2009 20:38

cvaniack po ok. 6 dniach układ zdalnego sterowania wyłącza się samoczynnie by zapobiec rozładowaniu aku. To oznacza, że z pilota już go nie otworzysz. Bagażnika z kluczka też nie otworzysz?

ps. oczywiście jeśli załaczony jest rygiel to zabawa z wchodzeniem do środka nie ma sensu

cvaniack - |12 Gru 2009|, 2009 20:44

krzyhoo napisał/a:
cvaniack po ok. 6 dniach układ zdalnego sterowania wyłącza się samoczynnie by zapobiec rozładowaniu aku. To oznacza, że z pilota już go nie otworzysz. Bagażnika z kluczka też nie otworzysz?

ps. oczywiście jeśli załaczony jest rygiel to zabawa z wchodzeniem do środka nie ma sensu

Ale wcześniej prawie miesiąc stał i go nie otwieralem a potem bez problemu się otworzył :(

EDIT
bagażnika też nie otworze.. pomimo że mam oba kluczyki.. to jeden kluczyk nie dziala już wogóle.. a drugi tylko w stacyjce.. miałem jechać to zrobić do rudy śląskiej ale zwolnili mnie z roboty i brakło kasy.. i teraz cierpie :D

x00x - |12 Gru 2009|, 2009 20:51

W ostateczności można wsadzić cos drewnianego miedzy drzwi a karoserie i otworzyć jakimś sztywnym drutem, sprawdzałem da się :) ale można porysować klamkę wewnętrzną i oczywiście warunek nie jest zaryglowany.

ps. jak bys nie miał wyjscia i zbił szybe to mozesz do mnie podskoczyć (masz stosunkowo blisko) znajdzie sie jakaś a najwyzej zapłacisz jak będziesz miał :)

cvaniack - |12 Gru 2009|, 2009 20:56

x00x napisał/a:
W ostateczności można wsadzić cos drewnianego miedzy drzwi a karoserie i otworzyć jakimś sztywnym drutem, sprawdzałem da się :) ale można porysować klamkę wewnętrzną i oczywiście warunek nie jest zaryglowany.

ps. jak bys nie miał wyjscia i zbił szybe to mozesz do mnie podskoczyć (masz stosunkowo blisko) znajdzie sie jakaś a najwyzej zapłacisz jak będziesz miał :)

Da sie tak ale wukrzywiają sie drzwi.. a potem jest troche zabawy żeby wróciły do dawnego wyglądu - juz tak otwieralem jak kluczyki zatrzasnąłem w bagażniku :D
Dzieki za oferte ale ostatecznością bedzie wykrzywianie drzwi - bo nie ryglowalem, chyba ze mu sie cos poprzewracalo i sam sie zaryglowal (w co wątpię, a raczej mam nadzieje że tak nie jest :P )

cvaniack - |12 Gru 2009|, 2009 22:49

też nie :(
bingo - |13 Gru 2009|, 2009 12:04

cvaniack napisał/a:
Ale słyszałem właśnie że komputer odcina centralke jak jest slaby akumulator i zostawia tylko kluczyki
- przy orginalnym pilocie, ale ty piszesz , że masz jakiś dokładany .... no i odcina nie jak aku jest słaby, tylko po jakims czasie nie używania, by ograniczyć zużycie prądu.
cvaniack napisał/a:
Otwierałem go dokładnie tydzień temu w piątek
i jeżeli aku nie był do końca naładowany to mógł się rozładować. scorpio ma pobór na poziomie 0,2A, co daje mniej wiecej dzienne zużycie około 4A, co po 5 dniach daje 20 A z aku. a jak aku masz ~70 Ah i naładowany w 50%, to po 10 dniach możesz już nie mieć prądu.
cvaniack napisał/a:
Dioda w radiu (6000) mruga nadal więc mam nadzieje że pilota z pamięci nie wykasował
- może tylko odłaczył pilota, może twoja centralka też ma taką opcje.
krzyhoo - |13 Gru 2009|, 2009 12:48

bingo napisał/a:
ale ty piszesz , że masz jakiś dokładany

gdzie??

bingo - |13 Gru 2009|, 2009 13:18

skoro pisze, że ma :
cvaniack napisał/a:
Alarmu nie ma - uboga wersja
i równocześnie że
cvaniack napisał/a:
ale to pół biedy bo miałem pilota
to albo dokłądany sterownik centralnego, który nie wiadomo, czy domka rygiel, czy nie, albo jest oryginalny alarm, o którym kolega nie wie, że ma. może zdjęcie pilota rzuci trochę światła ... bo może jest to kwestia bateri w pilocie ... albo podanie plusa na rozrusznik rozwiąże sprawę ... Maski bym nie otwierał, bo może to rozładować aku do końca, jak jest jednak jakiś alarm.
cvaniack - |13 Gru 2009|, 2009 13:28

Pilot jest oryginalny fordowski ten prostokątny z trzema przyciskami, rygla nie domyka - znaczy nawet po wielokrotnym "zamknięciu" z pilota (siedziałem w środku auta) dało się go od środka otworzyć. Alarmu raczej nie ma bo miałem już tego pecha zatrzasnąć kluczyki w bagażniku przy zamkniętym aucie (ale to było na placu u znajomego i nie obawialem sie policji :P ) a teraz stoi na blokowisku i jak go bede "szczeliną w drzwiach" otwieral to ktoś na bank zadzwoni - dlatego wole od maski strony sie tam dostać, ale to jutro dopiero bo niedziela jest :P
krzyhoo - |13 Gru 2009|, 2009 13:29

hmmm, odginaj drzwi :)
cvaniack - |13 Gru 2009|, 2009 13:33

krzyhoo napisał/a:
hmmm, odginaj drzwi :)

Znaczy stawiasz na to że mi pilota z pamięci wykasował?

krzyhoo - |13 Gru 2009|, 2009 13:40

napisałeś, że po miesiącu Ci nie wykasował więc trudno wróżyć (zgodnie z instrukcją po 150h powienien). Zrób sobie właściwych rozmiarów drewniany klin, z głową go wbij i nie trzeba będzie prostować drzwi :)
I na przyszłość zrób KONIECZNIE te wkładki zamka :)

bingo - |13 Gru 2009|, 2009 15:36

cvaniack napisał/a:
Alarmu raczej nie ma
- a był takie wersje - pilot bez alarmu ? chyba nie ... możesz co najwyżej mieć odpięty sygnał, co by niw wył i może być uszkodzony któryś czujnik, że nie ma pełnego uzbrojenia (np. maska) i dlatego nie zamyka też podwójnego zamka (lub nie zamyka zawsze). co do pilota - krzyhoo już ci opisał co i jak.
gufer-posepny - |13 Gru 2009|, 2009 15:54

w wielorybie bywają wersje bez alarmu ale z pilotem . sam centralny +podwójny rygiel + klapa na osobnym przycisku
Adam_2000 - |13 Gru 2009|, 2009 15:59

Bywają też bez pilota, bez alarmu, bez PATS-a, bez dbl-locka... w zasadzie bez wszystkiego ;)
krzyhoo - |13 Gru 2009|, 2009 16:09

no ale central jest w standardzie :)
bingo - |13 Gru 2009|, 2009 17:10

krzyhoo napisał/a:
no ale central jest w standardzie
- ale sterowny z kluczyka, a nie z pilota - i to również w mk1 i mk2
cvaniack - |13 Gru 2009|, 2009 17:40

W sumie to pilota razem z autem nie dostałem ale sprowadziłem kolejną skorupe z niemiec i tam był pilot.. wgrałem go wg instrukcji z forum i działa(ł) :)
A to jak moge sprawdzić czy jest alarm czy go nie ma?

gufer-posepny - |13 Gru 2009|, 2009 17:45

będzie na górnym pasie koło zamka czujnik , syrena za akusiem
cvaniack - |13 Gru 2009|, 2009 17:48

gufer ale tłumacz jak laikowi :P
jak wyglada czujnik? :D

gufer-posepny - |13 Gru 2009|, 2009 17:54

no koło zamka klapy będzie w takim okrągłym "kielichu" wystający słupek który można nacisnąć . reszta oparta jest na czujnikach w drzwiach z zamków .
cvaniack - |13 Gru 2009|, 2009 17:58

o 20 sie zabieram za podpiecie zasilania od spodu to jak mi sie uda otworzyc auto to sie od razu dowiem czy mam alarm :D
A jak skasował mi pilota z pamięci to dopiero jutro go otworze..

gufer-posepny - |13 Gru 2009|, 2009 17:59

brrrrrrr .
grzechu913 - |13 Gru 2009|, 2009 18:02

tylne drzwi da sie latwo odgiac wsadzisz kawalek listeki szmata owinietej nastepnie kawalek drutu stalowego zagietego i jak nie ma ryglow to bez problemu otwiersz auto.

[ Dodano: |13 Gru 2009|, o 18:02 ]
mowie o odgieciu w miejscu ramki szyby od gory tylko trzeba miec mocne palce :P

cvaniack - |14 Gru 2009|, 2009 19:21

Auto otwarte :)
Policja przyjechała :D
Nie umiałem sie dostać do tego czerwonego kabelka.. łapy mi zgrabiały od zimna ;/
Ale po przyjeździe policji sie nie szczypałem i w ich towarzystwie otwarłem autko z pomocą "drewnianego kołka" w drzwiach :)
Akumulator wywalony do zera (nawet nie zareagował na przekrecenie kluczyka w stacyjce, a lampka w aucie zgasła po kilku sekundach od otwarcia drzwi) . Alarmu nie mam. I nie wiem czy wykasował pilota bo akumulator padł..

Waski - |14 Gru 2009|, 2009 23:38

a co Wy sie z tą policją patyczkujecie ?
mam prawo auto od ktorego mam dokumenty i zgode wlasciciela otwierac chocby wiertarką
niech sobie przyjezdzaja i popatrzą jak tak bardzo chcą - przeciez takie ich prawo i obowiazek :)

bingo - |15 Gru 2009|, 2009 09:18

a policja ma prawo ciebie zabrac do wyjaśnienia na 48 godzin ... a jak sąsiad zadzwoni, to nawet obowiązek ... choć z drugiej strony kto obecnie dzwoni na policję? znieczulica nastała i jak kradną samochód obok naszego, to tylko patrzymy, by nie zarysowali naszego ... a jak zarysują to później do sąsiada, że to jego auto zarysowało no wtedy, gdy go kradli ...
Julek - |15 Gru 2009|, 2009 22:25

Speedo, dokładnie, tłukłem szybe w centrum Warszawy w biały dzień, podszedłem do policjanta który stał niedaleko, powiedziałem moja fura mój młotek, szybę będę tłuc.

Syfu narobiłem, dobrze że za zaśmiecanie mnie nie ścigali.

Waski - |16 Gru 2009|, 2009 00:11

z fiesty jak mi wyciagał kolega telefon to mial niezly mix
"auto" zarejestrowane w poznaniu
wlasciciel auta z legnicy
dokumenty i klucze mialem ja w warszawie

i jakos sie nie bał - waznejszy był moj palmofon niz jakcys mundurowi :)
zreszta gdyby przyszli to by dał sie ładnie spisac wyjasnil sprawe i pewnie by sobie pojechali dalej

cvaniack - |16 Gru 2009|, 2009 01:52

No w sumie panowie którzy przyjechali do mnie nie chcieli ani dokumentów zobaczyć, ani nic :D
Auto stało na parkingu wzdłuż osiedlowej drogi. Podjechali, zatrzymali sie na równi z moim autkiem i stoją, obejrzałem sie na nich i dalej robie swoje (opuszczałęm go akurat bo nie umiałem ani maski otworzyć ani sie z kablem podpiąć - zmarzłem :D :P ) pan policjant z pytaniem do mnie czy to chociaż moje auto, odpowiedziałem, że tak i w sumie tyle sie tłumaczyłem. Potem sie zabrałem za otwieranie "od środka" znaczy odginając drzwi, a oni dalej stali.. Pojechali dopiero jak go otwarłem i kable do akumulatora podpinaliśmy żeby go odpalić :D

krzyhoo - |16 Gru 2009|, 2009 08:38

cvaniack i co udało się drzwi nie pogiąć? :)
cvaniack - |16 Gru 2009|, 2009 12:25

Delikatnie odstają od uszczelki ;/
Ale sobie to wyprostuje :)

Waski - |16 Gru 2009|, 2009 18:39

kolanem przytrzymaj na tapicerce i nagnij do siebie tak z szarpnieciem :)
grzechu913 - |16 Gru 2009|, 2009 18:47

Cytat:
cvaniack i co udało się drzwi nie pogiąć

raczej ciezko pogiac ,chyba ze na hama sie ciagnie ale akurat duzo nie trzeba :P

Struna - |17 Gru 2009|, 2009 12:30

grzechu913 napisał/a:
raczej ciezko pogiac
bardzo łatwo :) A i przemodelować sobie można