Ford Scorpio Team
Forum mi³o¶ników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napêdu - Ko³o zamachowe

Vikinger - |16 Wrz 2009|, 2009 10:36
Temat postu: Ko³o zamachowe
Witam i na wstêpie pytam: czy mo¿na w wielorybku jaki posiadam za³o¿yæ ko³o zamachowe w inny sposób ni¿ przewidziany przez producenta? Chodzi mi o to, ze np w starych autach by³o np sze¶æ kombinacji za³o¿enia ko³a, w nowszych autach ju¿ podobno nie. Jak to jest z wielorybem?
ford2fast - |16 Wrz 2009|, 2009 10:42

Vikinger napisa³/a:
w starych autach by³o np sze¶æ kombinacji za³o¿enia ko³a

Je¿eli chodzi o Forda jest to totalna bzdura :)
Przyk³adasz ko³o tak , ¿eby pasowa³o na otwory i przykrêcasz :-D

Vikinger - |16 Wrz 2009|, 2009 14:17

Pytam z jednego powodu: otó¿ mam w aucie(poza drganiami przy 70-80km/h) drgania przy ruszaniu na dwóch pierwszych biegach w okolicach 1000-1500 obrotów. Po rozmowie z mechanikiem wyszlo, ze kiedys mial podobny przypadek w jakims starszym aucie, gdzie zle zalozyl kolo zamachowe i byly wlasnie takie same objawy na dwoch pierwszych biegach. Po wlasciwym zalozeniu kola(wg znacznika) objawy zniknely. Zastanawiam sie czy u mnie tez ktos kiedys tego zle nie zalozyl(jesli da sie zle zalozyc) i dzieje sie to samo.
Struna - |16 Wrz 2009|, 2009 14:45

ford2fast napisa³/a:
niestety nie. bole¶nie siê kiedy¶ o tym przekona³em.

Ko³o pasuje tylko w jednym po³o¿eniu. Silnik ustawiasz na 1 cyl w GMP i wtedy znak na kole ma byæ w najwy¿szym punkcie ko³a i tak przykrêcasz. Inaczej wstêpnie niby siê przykrêca ale im wiêcej wkrêcasz ¶rub tym wiêksze siê robi± problemy. Ja w okolicy czwartej oberwa³em gwint. Potem dorabianie ¶rub o odpowiedniej twardo¶ci i te sprawy, no niefajnie by³o.

Vikinger - |16 Wrz 2009|, 2009 19:35

Czyli na chama da³oby sie zle przykrecic, czy srednio inteligentny niemiecki mechanik raczej przykrecilby to dobrze? Bo dostanie sie do ko³a zamachowego kosztowa³oby mnie 250 PLN, wiec nie wiem czy warto tam zagl±dac, czy raczej nie w tym miejscu szukam?
Rafa³ A.(antek) - |16 Wrz 2009|, 2009 21:44

nie da sie tego nawet na hama przykrecic, wiec gratulujemy koledze Struna, :) otwory w kole zamachowym sa ulozone niesymetrycznie, w zwiazku z czym nie da sie przykrecic wszystkich srob przy z³ym ustawieniu.
ford2fast - |16 Wrz 2009|, 2009 22:12

Rafa³ A.(antek) napisa³/a:
nie da sie tego nawet na hama przykrecic, wiec gratulujemy koledze Struna, :) otwory w kole zamachowym sa ulozone niesymetrycznie, w zwiazku z czym nie da sie przykrecic wszystkich srob przy z³ym ustawieniu.

Do³±czam siê do gratulacji :)

Struna napisa³/a:
ford2fast napisa³/a:

Napisa³em wyra¼nie : TAK ¯EBY PASOWA£O NA OTWORY 8)

1Bodzio - |16 Wrz 2009|, 2009 22:36

Cytat:
Pytam z jednego powodu: otó¿ mam w aucie(poza drganiami przy 70-80km/h) drgania przy ruszaniu na dwóch pierwszych biegach w okolicach 1000-1500 obrotów.
Warto dok³adnie zbadac krzy¿aki wa³u pêdnego. pewnie zaczyna sie pojawiac luz.
Vikinger - |16 Wrz 2009|, 2009 22:41

1Bodzio, problem jest taki, ze meczy mnie to od roku juz i nie moge znalezc przyczyny. Wymienialem juz caly wa³ na inny, zmienia³em podopory na nowe, zmienia³em wszystkie ko³a na inne, sprawdzalem zawieszenie i inne pierdo³y i nic, wciaz sa drgania.
Rafa³ A.(antek) - |17 Wrz 2009|, 2009 10:48

a poduszki silnika sa ok?
Struna - |17 Wrz 2009|, 2009 13:10

Rafa³ A.(antek) napisa³/a:
wiec gratulujemy koledze Struna
nie ma czego - nie przykrêci³em. W okolicy 4 ¶ruby zaczê³y siê problemy i na tym sie skoñczy³a zabawa.
ford2fast napisa³/a:
Do³±czam siê do gratulacji :)
dziekujê. Mechanikiem nie jestem ani tak± alf± i omeg± jak Ty wiêc có¿ - nie pope³nia b³êdów ten co nic nie robi.
Vikinger - |17 Wrz 2009|, 2009 21:00

Rafa³ A.(antek), poduszki wygl±daj± OK, og±da³em je wczoraj. Nie widaæ pêkniêæ itp, podobnie poduszka pod skrzyni±.
ford2fast - |17 Wrz 2009|, 2009 21:13

Vikinger napisa³/a:
Rafa³ A.(antek), poduszki wygl±daj± OK, og±da³em je wczoraj. Nie widaæ pêkniêæ itp, podobnie poduszka pod skrzyni±.

Obejrzyj te¿ bardzo dok³adnie aluminiowy element , do którego przykrêcona jest poduszka skrzyni :)
Jest on przykrêcony do skrzyni dwiema ¶rubami :-D

nk3 - |17 Wrz 2009|, 2009 22:03

Vikinger napisa³/a:
Pytam z jednego powodu: otó¿ mam w aucie(poza drganiami przy 70-80km/h) drgania przy ruszaniu na dwóch pierwszych biegach w okolicach 1000-1500 obrotów.

1Bodzio napisa³/a:
Warto dok³adnie zbadac krzy¿aki wa³u pêdnego. pewnie zaczyna sie pojawiac luz.

Ponoæ jeszcze czasem potrafi± siê zapiekaæ i efekt jest podobny.
Tak jak kolega ford2fast pisze sprawd¼ aluminiowy element, do którego przykrêcona jest poduszka skrzyni. W mkII mia³em pêkniêty ten element i powodowa³o to drgania oraz uderzenia podczas ruszania.

Vikinger - |17 Wrz 2009|, 2009 22:16

A, jeszcze jest taka sprawa, ze jesli szybko(czytaj: normalnie) w³±czyæ np. 1-szy bieg to mam wrazenie jakby zle wysprzeglal i czuje takie uderzenie jakby z ty³u auta, jak w automacie czasami sie czuje. Ale to moze akurat jakis problem ze sprzeg³em jest. A ten aluminowy element sprawdze jak bede na kanale.
Struna - |17 Wrz 2009|, 2009 22:23

luzy w przekazaniu napêdu - dlatego stuka.
Zysio - |19 Wrz 2009|, 2009 00:28

No, na dyfrze luzik siê pojawi³ zapewne.
Vikinger - |19 Wrz 2009|, 2009 17:34

Tzn jesli na dyfrze jest luz, to które drgania s± nim spowodowane? Te miêdzy 70-90, czy te na pierwszych dwóch biegach?
pokrak - |19 Wrz 2009|, 2009 23:10

Vikinger napisa³/a:
czuje takie uderzenie jakby z ty³u auta
- luz w przek³adni g³ównej, mam to samo. S³ychaæ to jak wrzucam z luzu na 1, R, 2 nie s³ysze na 3 ,4 ,5 bo pewnie szum za du¿y.
A jak przy ruszaniu trzêsie Ci ca³ym nadwoziem to pewnie t³umik drgañ skrêtnych walniêty.

Vikinger - |20 Wrz 2009|, 2009 09:59

pokrak, o to jaka¶ nowa informacja z tym luzem na przek³adni. Jak temu zaradziæ? Druga sprawa, to t³umik drgañ skrêtnych - jest to to okr±g³e co¶ ze sprê¿ynkami na sprzêgle tak?